Sexwale wil Blatter opvolgen bij FIFA

Tokyo Sexwale heeft zich zaterdag kandidaat gesteld voor de verkiezingen van het voorzitterschap van de FIFA. Dat heeft de woordvoerder van de Zuid-Afrikaan zaterdag bevestigd. "We hopen dat hij de ideale kandidaat van alle Afrikaanse landen is", zei hij.

Sexwale vertelde al eerder dat hij met de gedachten speelt om Sepp Blatter op te volgen. Hij had niet veel tijd meer, want de inschrijving voor de verkiezingen van 26 februari sluit komende maandag.

Sexwale maakte deel uit van het organisatiecomité van het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Hij zat in het verleden samen met Nelson Mandela gevangen op Robbeneiland. De Duitse voetbalbond liet eerder al weten vertrouwen in de Zuid-Afrikaan te hebben.

Concurreren

Sexwale gaat concurreren met de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, oud-voetballer David Nakhid uit Trinidad en Tobago en de Fransman Jérôme Champagne. Michel Platini was lang de grote favoriet voor winst van de verkiezingen. Het is echter hoogst onzeker of de voorzitter van de UEFA aan de wedloop mag deelnemen. De Fransman werd onlangs voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

Platini kan nog steeds niet goed duidelijk maken waarom hij in 2011 een betaling van maar liefst 1,8 miljoen euro van Blatter heeft ontvangen.

Sexwale wil Blatter opvolgen bij FIFA
Sexwale wil Blatter opvolgen bij FIFA (Foto: ANP)