Polen kiezen nieuw parlement

Polen gaat zondag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS) van voormalig premier Jaroslaw Kaczynski heeft volgens peilingen goede kaarten om de grootste partij te worden.

In Polen is het liberale Burgerplatform sinds 2007 aan de macht. Hoewel de economie de afgelopen tien jaar flink groeide, zijn de voortekenen slecht voor de partij van premier Ewa Kopacz. Zo werden de presidentsverkiezingen in mei verrassend gewonnen door de conservatief Andrzej Duda.

Een overwinning van PiS kan gevolgen hebben voor de Europese koers van Polen. Zo voelt de eurosceptische Kaczynski (66) weinig voor de opvang van moslims in het overwegend katholieke land. Zijn partij wil verder meer geld uittrekken voor steun aan de armen en is tegen een snelle toetreding tot de eurozone.

Kaczynski lijkt overigens niet van plan te zijn bij een overwinning zelf de regering te leiden. Hij heeft partijloyalist Beata Szydlo (52) naar voren geschoven als premierskandidaat.

Polen kiezen nieuw parlement
Polen kiezen nieuw parlement (Foto: ANP)