FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 oktober 2015

Zusjes Willis behaloos naar modefeestje

Dat Scout Willis het prima vindt om zonder beha de deur uit te gaan, is geen nieuws. De middelste dochter van Bruce Willis en Demi Moore voerde vorig jaar topless actie tegen het beleid van Instagram om foto's waarop borsten te zien zijn, te weren. Ook zusje Tallulah blijkt er geen moeite mee te hebben om haar borsten te laten hangen: ze ging vrijdagavond samen met haar zus behaloos naar een evenement.

Daily Mail heeft foto's van de zusjes. Tallulah droeg wel sokken in haar open schoenen naar het modefeestje, maar geen beha onder haar tot aan haar middenrif opengeknoopte zijden jurk. Scout, gehuld in een lange bloemenjurk, liet zowel de sokken als de beha achterwege.

Scout wandelde vorig jaar topless door New York. Ze protesteerde met het naaktlopen tegen het beleid van Instagram. "Het is legaal in New York City maar niet op @instagram", zo twitterde Scout na afloop van haar protest.

Zusjes Willis behaloos naar modefeestje
Zusjes Willis behaloos naar modefeestje (Foto: BuzzE)

Uitslag Roda JC - Excelsior

Roda JC is dit seizoen niet langer ongeslagen op eigen veld. De Limburgse ploeg ging zaterdagavond verrassend onderuit tegen het bescheiden Excelsior: 1-2. De winnende treffer kwam op naam van Jeff Stans, die in de 67e minuut op schitterende manier uit een vrije trap raak schoot. Hij miste daarna nog wel ruimschoots een strafschop, maar die pijnlijke misser kwam de Rotterdamse ploeg niet duur te staan.

Roda JC verzuimde in de eerste helft Excelsior op ruime achterstand te zetten. De bij vlagen soepel combinerende thuisploeg had een groot overwicht, maar met name Richmond Boakye was in de afronding niet scherp genoeg.

De twee treffers voor de rust vielen uit een hoekschop. In beide gevallen ging de doelman niet vrijuit. In de 13e minuut ging er bij een Limburgse corner van alles mis. Eerst kreeg de meeverdedigende aanvaller Tom van Weert de bal verkeerd op zijn hoofd. Daarna greep de Belgische keeper Tom Muyters niet goed in. Tomi Juric profiteerde simpel, 1-0.

Vier minuten voor de rust twijfelde doelman Benjamin van Leer van Roda JC bij een Rotterdamse hoekschop. Hij besloot de voorzet niet te onderscheppen, waardoor verdediger Sander Fischer raak kon koppen, 1-1. Het was de enige kans voor Excelsior in de eerste helft.

Offensief

De thuisploeg ontwikkelde ook in de tweede helft een flink offensief. Excelsior kwam echter na ruim een uur onverwacht op voorsprong door een voortreffelijke vrije trap van Stans (1-2). Invaller Nigel Hasselbaink kreeg bij het juichen vanuit het publiek een beker bier in zijn gezicht waarna hij even onderuit ging.

Na een overtreding van Tom Van Hyfte op Brandley Kuwas mocht Stans in de 83e minuut van elf meter aanleggen. De man van de wedstrijd schoot na een aarzeling in de aanloop hopeloos mis. Het wanhopige Roda JC ontsnapte ook in de extra tijd aan een grote nederlaag: 1-2.

Hoofdrol voor Stans in Kerkrade
Hoofdrol voor Stans in Kerkrade (Foto: ANP)

Originele LotR-landkaart te koop

Een kaart van Midden-Aarde met aantekeningen van J.R.R. Tolkien, is ontdekt in een exemplaar van "The Lord of the Rings" (In de ban van de Ring). De kaart is eigendom van illustrator Pauline Baynes.

Het document biedt een kijkje in de ideeën van schrijver Tolkien over de fictieve wereld die hij schiep voor The Hobbit en de Ring-trilogie, de boeken die later zeer succesvol zijn verfilmd. Om er een paar te noemen, hij geeft aan dat Hobbiton op dezelfde breedtegraad ligt als Oxford en hint dat de Italiaanse stad Ravenna de inspiratie is van de Midden-Aarde-stad Minas Tirith. Ook heeft hij Belgrado, Cyprus en Jeruzalem gebruikt als referentiepunten voor de door hem geschapen wereld.

De kaart is te zien en te koop bij Blackwell's Rare Books voor 60.000 pond (ruim 83.000 euro). Volgens een medewerker van het antiquariaat geeft de kaart een inzicht in de denk- en werkwijze van Tolkien zoals die nog nooit eerder te zien was.

Originele Lord of the Rings-landkaart te koop
Originele Lord of the Rings-landkaart te koop (Foto: BuzzE)

Katholieke kerk opener naar hertrouwde mensen

Rooms-katholieke bisschoppen zijn voor meer openheid jegens mensen die gescheiden en opnieuw getrouwd zijn. Dat is een van de uitkomsten van de bisschoppensynode over het huwelijk en het gezin die de afgelopen drie weken plaatsvond in Rome.

De verklaring over de nieuwe houding van de kerk naar hertrouwde mensen toe werd na stemming opgenomen in het slotdocument van de synode. 178 bisschoppen stemden voor en 80 bisschoppen stemden tegen. Zoals verwacht vermeldt het dertig pagina's tellende document weinig over de omgang met homoseksuelen.Zondag houden de bisschoppen nog een afsluitende mis in de Sint-Pietersbasiliek.

Katholieke kerk opener naar hertrouwde mensen
Katholieke kerk opener naar hertrouwde mensen (Foto: ANP)

Voorzorgslanding militair toestel Eindhoven

Een militair transportvliegtuig Hercules C130 heeft zaterdagavond een voorzorgslanding gemaakt op vliegbasis Eindhoven. Het vliegtuig is veilig aan de grond gezet, meldt de vliegbasis.

Het ging om een zogenaamde stand by call, waarbij de brandweer voor de zekerheid uitrukt. In juli was een ook een Herculesvliegtuig dat in Eindhoven uit voorzorg landde, omdat er iets mis was met een van de motoren.

Voorzorgslanding militair toestel Eindhoven
Voorzorgslanding militair toestel Eindhoven (Foto: ANP)

Nieuw-Zeeland opnieuw in finale WK rugby

Nieuw-Zeeland heeft zaterdag in Londen de finale bereikt van de achtste editie van het wereldkampioenschap rugby. De titelhouder was in het stadion van Twickenham met 20-18 te sterk voor Zuid-Afrika. Bij de rust leidden de 'Springboks' nog met 12-7. Voor de 'All Blacks' brachten Jerome Kaino en Beauden Barrett een try (vijf punten) op hun naam. Dan Carter zorgden met zijn gave traptechniek voor tien punten.

Namens Zuid-Afrika schoot Handre Pollard vijf keer raak. Pat Lambie was als laatste trefzeker en zorgde met zijn succesvolle trap voor een enerverende slotfase, waarin de All Blacks met man en macht overeind bleven.

Nieuw-Zeeland speelt in de finale tegen de winnaar van het duel tussen Australië en Argentinië, zondag op dezelfde locatie. De eindstrijd is volgende week zaterdag.

Europa
Het is de eerste keer in de WK-historie dat Europa ontbreekt bij de laatste vier. Nieuw-Zeeland kan als eerste land de wereldtitel prolongeren. De All Blacks pakten eerder WK-goud in 1987 en 2011. Ze staan voor de vierde keer in de WK-finale.

Voor Nieuw-Zeeland was het de 53e zege op Zuid-Afrika in 91 onderlinge testduels. Voor de All Blacks was het tevens de dertiende opeenvolgende overwinning op de wereldtitelstrijd. Daarmee is Nieuw-Zeeland nu recordhouder.

Nieuw-Zeeland opnieuw in finale WK rugby
Nieuw-Zeeland opnieuw in finale WK rugby (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 24/10/2015

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PSV won op bezoek bij FC Twente met 1-3 terwijl Heracles Almelo met 0-1 te sterk was voor De Graafschap. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

FC Twente

1 - 3

PSV

 58' Ziyech    52' L. de Jong
 84' Locadia
 86' Perreiro
 
 Gele kaart: Gutiérrez, (FC Twente), Brenet, Bruma, (PSV)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25.500
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ter Avest
Uvini
Bijen
v.d.Lely
Mokotjo
Ziyech
Gutiérrez
Hölscher (Tapia/72)
Oosterwijk
Agyepong (Cabral/62)
  Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Brenet
Pröpper
Guardado
Maher (Hendrix/76)
Narsingh (Pereiro/76)
L.de Jong
Locadia

De Graafschap

0 - 1

Heracles Almelo

     83' Bel Hassani
 
 Gele kaart: Quekel, Cicek, Straalman, Will, (De Graafschap), Bel Hassani, Gosens, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 10.362
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Will
Straalman
v.d.Pavert
Cicek
Bannink
Smeets
Pröpper (El Jebli/61)
Driver (Kabasele/65)
Quekel (Vermeij/73)
Peters
  Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns (García/79)
Pelupessy
Bel Hassani
Navratil (Breukers/86)
Weghorst
Gosens (Darri/75)

Jos Verstappen terug in Formule 1-auto

Jos Verstappen is ruim dertien jaar na zijn laatste grand prix in de Formule 1 weer eens in een F1-bolide gestapt. De inmiddels 43-jarige Nederlander stapte in de Toro Rosso van zoon Max, terwijl men niks anders deed dan wachten tot de regen voorbij was.

Op het Circuit of the Americas in Austin, Texas is het nog altijd noodweer en het lijkt er niet op dat de kwalificatie voor de Grand Prix van de VS zaterdag gereden gaat worden. In de pitstraat moesten de teams zich dus maar op een andere manier vermaken. Zo bouwden de mannen van Williams een soort rijdende kano en voerden Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat samen de waltz op.

Bij Toro Rosso trokken Carlos Sainz en Jos Verstappen, vaders van rijders Carlos Sainz Jr. en Max Verstappen, de stoute schoenen aan en zetten ze de helm van hun zoons op. Jos stapte nog altijd soepel in de wagen, terwijl rallylegende Sainz daar iets meer moeite mee had - zijn ietwat forsere omvang zal hem niet geholpen hebben. Ook de oude rotten kwamen niet aan rijden toe en Sainz Jr. was weinig onder de indruk: "Even in de auto stappen en de oudjes zweten al", liet hij zich ontvallen.

Ierse actrice Maureen O'Hara overleden

De Ierse actrice Maureen O'Hara is zaterdag op 95-jarige leeftijd gestorven. Ierse en Amerikaanse media melden dat de actrice rustig in haar slaap is overleden in haar woonplaats Boise in de Amerikaanse staat Idaho.

De roodharige actrice kwam in 1939 naar Hollywood om te spelen in de film 'The Hunchback of the Notre Dame'. Ook speelde ze in klassieke films als 'How Green Was My Valley' en 'Miracle on 34th Street'.

"De rollen die zij speelde waren pittig en onbevreesd, zoals ze ook was in het echte leven. Ze was ook trots op haar Ierse afkomst", zegt de familie over haar.


Een interview met Maureen O'Hare uit oktober 2000

Ierse actrice Maureen O'Hara overleden
Ierse actrice Maureen O'Hara overleden (Foto: ANP)

Uitslag Willem II - sc Heerenveen

Sc Heerenveen heeft in de Eredivisie eindelijk weer eens een punt gepakt. De Friese ploeg heeft na het opstappen van trainer Dwight Lodeweges Foppe de Haan aan het roer staan en met een sterk gewijzigd elftal werd in Tilburg Willem II op 2-2 gehouden. De thuisploeg miste in de slotfase nog wel een strafschop.


Willem II-speler Dico Koppers in duel met SC Heerenveen-speler Morten Thorsby. (PRO SHOTS/Toin Damen)

Willem II

2 - 2

sc Heerenveen

23' Zivkovic
73' Andersen
  50' Veerman
78' Slagveer
 
Gele kaart: D.Wuytens, (Willem II), Van den Berg, Thern, Veerman, Cavlan, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.500
Arbiter: Manschot
Bijzonderheden: S.Wuytens (Willem II) mist strafschop (88)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Van der Struijk
D.Wuytens
Peters
Koppers
Ojo
Haemhouts (De Sa/39)
S.Wuytens
Zivkovic (Braber/75)
Falkenburg (Nemec/65)
Andersen
  Mulder
Van Anholt
Otigba
Van den Berg
Cavlan
Thorsby
St.Juste
Thern (Marzo/72)
Slagveer
Veerman
Larsson

Turnsters na megastunt dicht bij olympische kwalificatie

De Nederlandse turnsters hebben zaterdag bij de kwalificaties op de WK in Glasgow ver boven verwachting gepresteerd. Het team onder leiding van bondscoach Gerben Wiersma kwam tot een score van 222.353. Daarmee staan de Oranje-turnsters achtste in het landenklassement, een klassering die rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen inhoudt. In de avonduren komen nog enkele landen in actie, waarvan waarschijnlijk alleen Zwitserland nog enigszins in de buurt van Nederland kan komen. Maar turnsters en begeleiders gingen er bij het verlaten van de hal van uit dat Rio 2016 is bereikt.

Het zou voor het eerst sinds 1976 zijn dat Nederland met een team turnsters naar de Spelen gaat. Het is een enorme verrassing want vooraf werd eigenlijk alleen gesproken over deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi in april in Rio. De landen negen tot en met zestien op de WK hebben via die route nog kans op deelname aan de Spelen. Wiersma noemde enkele weken geleden een score van 217 punten reëel, drie punten hoger dan vorig jaar in Nanning. Maar onderling was er een ander streven: 'triple-two' oftewel 222 punten.

Dan moest alles op zijn plaats vallen in de ESS Hydro van Glasgow en dat gebeurde zaterdag. "Alles moest kloppen en dat deed het vandaag", sprak Wiersma die zijn meiden met een pikstart op brug zag openen. Eythora Thorsdottir, Mara Titarsolej, Lisa Top, Tisha Volleman, Lieke en Sanne Wevers hielden dat niveau vast. Op het afsluitende toestel sprong passeerde de ploeg Brazilië, dat veroordeeld werd tot het zogenoemde testevent in eigen land.

Sanne Wevers lijkt een plaats in de finale op balk niet meer te kunnen ontgaan, terwijl haar zus Lieke terug mag komen voor de allroundfinale.

Voor meer informatie over de Nederlandse deelnemers op de Spelen en wat sporters moeten doen om zich te kwalificeren zie de special: Nederland op de Olympische Spelen 2016 Turnsters dicht bij olympische kwalificatie

Turnsters dicht bij olympische kwalificatie (Foto: ANP)

Drew Barrymore blij met tijd in inrichting

Drew Barrymore is haar moeder eeuwig dankbaar dat zij haar op 12-jarige leeftijd naar een inrichting heeft gestuurd. De 40-jarige actrice geeft in People Magazine toe dat ze volledig losgeslagen was voordat ze gedwongen werd opgenomen om haar van haar drugs- en alcoholverslaving af te helpen.

"Mijn moeder zei: 'Iemand moet dit aanpakken, ik kan het niet" vertelt Drew. "Ik kreeg een soort militaire training in nederigheid, dankbaarheid en perspectief. Dat had ik allemaal niet. Ik leidde een bizar leven. En zij gaven mij een schop onder mijn kont tot ik, voor het eerst in mijn leven, wist wat 'alstublieft' en 'dank u' betekende. Ik bedank mijn moeder daar nog elke dag voor. Het was het beste dat mij is overkomen."

De actrice nam op 15-jarige leeftijd de 'hele moeilijke' beslissing om met haar moeder Jaid te breken. Jarenlang hebben moeder en dochter geen contact gehad, maar, zo onthult Drew in People, ze zien elkaar nu weer tijdens verjaardagen en vakanties. "We hebben geweldige gesprekken. Voor het eerst wil ik haar in bescherming nemen als ze zich schuldig voelt of in de war is."

Drew Barrymore blij met tijd in inrichting
Drew Barrymore blij met tijd in inrichting (Foto: BuzzE)

Telefoonnet Pakistan afgesloten na aanslagen

De autoriteiten in Pakistan hebben in alle grote steden van het land het telefoonnet en mobiel internet afgesloten. Ook zijn er 200.000 extra politieagenten, drones met camera's en metaaldetectoren ingezet, meldde een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag.

De extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen vanwege twee dodelijke aanslagen eerder deze week. Bij een bomaanslag vrijdag op een processie van sjiitische moslims in de provincie Sindh en een aanval op een sjiitische moskee de dag ervoor kwamen zeker 35 mensen om.

De aanslagen gebeurden in de rouwmaand Muharram, waarin sjiitische moslims de dood van Hoessein in 680 herdenken, de kleinzoon van profeet Mohammed.

Telefoonnet Pakistan afgesloten na aanslagen
Telefoonnet Pakistan afgesloten na aanslagen (Foto: ANP)

Kwalificatie Amerikaanse GP verplaatst naar zondag

De start van de kwalificatie voor de Grand Prix van Amerika is een half uur uitgesteld, zo heeft de raceleiding bekend gemaakt. Na afloop van de derde vrije training begon het steeds harder te regenen, tot een punt waarop rijden niet meer verantwoord is. De verwachting is dat de regen tijdens de sessie in intensiteit zal afnemen.

Net zoals gisteren wordt het circuit geteisterd door zware buien als gevolg van Orkaan Patricia. Gisteren werd vanwege onweer de tweede vrije training in zijn geheel afgelast, maar de kwalificatie lijkt niet in gevaar te komen. Morgen zal het weer kalmeren en volgens de huidige verwachtingen zal het tijdens de race droog zijn.

Update: 22:25 

De wedstrijdleiding meldt dat als er voor 16:00 lokale tijd (23:00 NL tijd) geen verbetering is, dat de kwalificatie uitgesteld wordt tot morgenochtend 9:00 lokale tijd. In Nederland is het dan 15:00.

Update: 23.08
De omstandigheden waren ook om vier uur nog niet goed genoeg om te kwalificeren. De kwalificatie is definitief uitgesteld tot morgen.

Lamar Odom kreeg twaalf beroertes

Lamar Odom heeft twaalf beroertes gehad. Daardoor zijn de motorische vaardigheden van de voormalige basketballer aangetast. Dat schrijft TMZ zaterdag. Odom werd onlangs bewusteloos aangetroffen in een bordeel, waar hij vier dagen had gefeest.

Doktoren zouden de beroertes hebben ontdekt toen zij scans van Odoms hersenen maakten. Er zouden geen nadelige gevolgen zijn geweest voor zijn vitale organen, maar wel voor zijn vermogen om te lopen en praten.

Het medische team van de oud-topsporter doet geen uitspraken over of de beschadiging blijvend is. Odom moet maanden revalideren. Artsen weten niet in hoeverre zijn motoriek kan worden verbeterd met intensieve therapieën.

Niertransplantatie
Zijn niet werkende nieren vormen vooralsnog het grootste probleem. Odom heeft dialyse nodig en mogelijk zelfs een niertransplantatie.

Odom werd afgelopen week van het ziekenhuis in Las Vegas naar Los Angeles verplaatst. Daar ligt hij nog altijd in het ziekenhuis. Ex-geliefde Khloé Kardashian wijkt tot nu toe niet van zijn zijde.

Lamar Odom kreeg twaalf beroertes
Lamar Odom kreeg twaalf beroertes (Foto: BuzzE)

Voormalig Rabohandelaar in de kraag gevat

Een voormalig handelaar van Rabobank is deze week gearresteerd in Australië vanwege zijn rol bij het gesjoemel met het belangrijke rentetarief Libor. Dat hebben de Australische autoriteiten zaterdag laten weten.

Het gaat om een handelaar die zich bij Rabobank bezighield met de financiële markten in Azië. De man werd donderdag in hechtenis genomen in de Australische stad Perth. De Verenigde Staten hadden om zijn uitlevering gevraagd. Hij is een van de zeven voormalige Rabohandelaren die in de VS zijn aangeklaagd voor de fraude die een paar jaar terug aan het licht kwam.

Rabobank kreeg in 2013 al een boete van bijna 775 miljoen euro van Amerikaanse en Europese toezichthouders vanwege het Liborschandaal.

Voormalig Rabohandelaar in de kraag gevat
Voormalig Rabohandelaar in de kraag gevat (Foto: ANP)

Harrison Ford verrast bruidspaar

Harrison Ford is met een helikopter geland op een trouwlocatie. De acteur wilde het bruidspaar verrassen, schrijft Us Weekly. Ford raakte een halfjaar geleden nog gewond toen hij een noodlanding moest maken met het vliegtuig dat hij bestuurde.

De 73-jarige Ford lag destijds twee weken in het ziekenhuis, maar kwam er wonderwel weer helemaal bovenop. Intussen is hij dus fit genoeg om weer de piloot uit te hangen.

De trouwreceptie was net begonnen toen de Star Wars-acteur zijn helikopter aan de grond zette. Vervolgens mochten de bruid en bruidegom met hem op de foto.

Harrison Ford verrast bruidspaar
Harrison Ford verrast bruidspaar (Foto: BuzzE)

'Tientallen drugslabs in woonwijken opgerold'

De politie heeft het afgelopen jaar zeker 42 drugslabs opgerold die in woonwijken waren gevestigd. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar politiegegevens.

In de laboratoria maken criminelen onder andere xtc. Daarvoor worden gevaarlijke chemische stoffen gebruikt. Volgens RTL Nieuws staan de drugslabs vooral in Noord-Brabant en Limburg en daarbinnen spannen de regio's Tilburg, Eindhoven en Heerlen dan weer de kroon. Behalve de laboratoria in woonwijken zijn ook 21 labs gevonden op industrieterreinen en 21 in de buitengebieden.

"Criminelen deinzen er niet voor terug onschuldige burgers bloot te stellen aan de gevaren die vast zitten aan de productie van drugs zoals MDMA en amfetamine", zegt Korpschef Heeres van Breda tegen RTL Nieuws. Burgemeester Paul Depla van Breda zegt: "Het zijn tikkende tijdbommen in buurten en wijken. Het is onacceptabel".

'Tientallen drugslabs in woonwijken opgerold'
'Tientallen drugslabs in woonwijken opgerold' (Foto: ANP)

Drukke avondspitsen verwacht door wintertijd

De avondspitsen worden de komende week waarschijnlijk behoorlijk druk, zo verwacht de VerkeersInformatieDienst (VID). Traditioneel moeten automobilisten de eerste dagen na het ingaan van de wintertijd eraan wennen dat het donker is als zij van hun werk naar huis rijden. De klok gaat in de nacht van zaterdag op zondag een uur terug, waardoor het 's avonds vroeger donker is.

Onderzoek van een paar jaar geleden van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wees uit dat tijdens de gehele 'donkere' periode in het jaar meer verkeersdeelnemers slachtoffer van een ongeluk worden. Vooral voor voetgangers is het gevaarlijker bij verkeersdrukte in het donker.

Drukke avondspitsen verwacht door wintertijd
Drukke avondspitsen verwacht door wintertijd (Foto: ANP)

Groen licht voor zelfrijdende software Tesla

De producent van elektrische auto's Tesla Motors heeft toestemming gekregen om zijn Autopilot-software ook naar Europa te brengen. Topman Elon Musk liet zaterdag op Twitter weten dat alle benodigde papieren geregeld zijn.

Met de software kunnen bezitters van een Tesla Model S hun wagen deels vanzelf laten rijden. In de auto's zaten al allemaal sensors ingebouwd. Met de nieuwe techniek kan een bestuurder zijn wagen bijvoorbeeld zelfstandig van baan laten wisselen op de snelweg. Ook kan er volledig automatisch worden ingeparkeerd.

Tesla bracht de software vorige week al uit in de Verenigde Staten. Bij de perspresentatie waarschuwde Musk nog wel voor het gebruik ervan: "Het is een soort openbare betaversie. We willen dat mensen er voorzichtig mee omgaan. Hou de handen nog aan het stuur."

Wanneer de software in Europa precies beschikbaar komt, is nog niet bekend. In Japan is de aanvraag tot goedkeuring nog in behandeling.

Groen licht voor zelfrijdende software Tesla
Groen licht voor zelfrijdende software Tesla (Foto: ANP)

'Groei Chinese economie houdt voorlopig aan'

China zal naar verwachting komende drie tot vijf jaar telkens 6 tot 7 procent economische groei blijven vertonen. Die voorspelling deed Yi Gang, vicepresident van de Chinese centrale bank, zaterdag op een conferentie in Peking.

Met de opmerking lijkt de hooggeplaatste bestuurder investeerders ervan te willen overtuigen dat China voorlopig harder blijft groeien dan veel andere grote gevestigde landen. De groei van de Chinese economie is al enige tijd aan het afzwakken. Om de vlucht van de bedrijvigheid in het land niet te veel te laten inzakken heeft de Chinese centrale bank vrijdag de rente opnieuw verlaagd. Dat is al de zesde keer in minder dan een jaar tijd.

Peking mikt voor heel 2015 op een groei van 7 procent. Volgens de officiële Chinese statistieken zwakte het groeitempo vorig kwartaal af naar 6,9 procent, waarmee het laagste peil sinds de eerste drie maanden van 2009 werd bereikt. Met 7 procent zou de groei in het hele jaar de kleinste zijn sinds 1990. Buiten China worden veel vraagtekens gesteld bij de Chinese cijfers. Veel economen gaan ervan uit dat de groei in China lager ligt dan de overheid meldt.

'Groei Chinese economie houdt voorlopig aan'
'Groei Chinese economie houdt voorlopig aan' (Foto: ANP)

Man valt van drie hoog in Haagse binnenstad

Een man is zaterdagmiddag midden in het centrum van Den Haag van drie hoog naar beneden gevallen. Dat gebeurde op de Grote Markt, waar via roltrappen onder meer een bioscoop, winkels en een sportclub te bereiken zijn. Het is niet duidelijk hoe de man eraan toe is, een traumahelikopter is op het ongeluk afgekomen.

Op zaterdagmiddag is het altijd erg druk in de Haagse binnenstad.

Man valt van drie hoog in Haagse binnenstad
Man valt van drie hoog in Haagse binnenstad (Foto: ANP)

Robben keert terug bij Bayern met doelpunt, Leverkusen in slotfase langs Stuttgart

Bayern München behoudt na tien speelrondes de honderd procent score. De club dankt onder meer Arjen Robben, die 35 minuten na zijn rentree alweer het net vond. Bayern won met 4-0 van 1. FC Köln. Het was voor Bayern de duizendste overwinning in de Bundesliga. 

Robben kreeg tegen Köln zijn eerste basisplaats sinds anderhalve maand toebedeeld. De Nederlander stond na een langdurige blessure p zijn vertrouwde positie aan de rechterkant. Trainer Pep Guardiola kreeg het vertrouwen in Robben al snel terugbetaald.

Bayern kwam in de 35ste minuut op een 1-0 voorsprong. Thomas Müller leek aanvankelijk Robert Lewandowski in scoringspositie te brengen, maar via de kluts belandde de bal bij Robben. Die omspeelde de doelman en schoot de openingsgoal binnen. Vijf minuten later stond het al 2-0 door een doelpunt van Arturo Vidal. Hij rondde op aangeven van Kingsley Coman af aan de rand van het strafschopgebied. Bayern wist zich daardoor al voor de rust vrijwel zeker van de tiende competitiezege op rij.

Na de rust werd de voorsprong nog uitgebreid door onder meer Lewandowski, die alweer zijn dertiende doelpunt van het seizoen maakte. Thomas Müller bepaalde de eindstand in de 77ste minuut vanaf elf meter op 4-0. Robben stond op dat moment al niet meer binnen de lijnen. Joshua Kimmich kwam voor hemin het veld.

Bayern staat nu op tien punten afstand van nummer twee Borussia Dortmund. Die club komt later dit weekend nog in actie tegen FC Augsburg, dat eerder deze week op zijn beurt verraste met een 0-1 overwinning op AZ in de Europa League.


VfL Wolfsburg heeft ternauwernood een zege geboekt op Darnstadt 98. De club sleepte pas in de slotfase van het duel een driepunter binnen (0-1). VfL Wolfsburg dankte dit seizoen al zes doelpunten aan Bas Dost. Tegen Darnstadt bleek het een lastige opgave om het scorende vermogen uit te bouwen. De promovendus hield het achterin goed dicht, maar creëerde zelf voorin te weinig.

Ook de tweede helft bracht weinig vertier. Dost kreeg na een uur spelen pas zijn eerste echte mogelijkheid om een goal te scoren. De Nederlander faalde op aangeven van Dante en daardoor bleef het afwachten of Wolfsburg nog wel met de punten aan de haal zou gaan.

De bevrijding kwam een kwartier voor tijd. Na voorbereidend werk van Max Kruse schoot Daniel Caliguiri met rechts binnen. Doordat de bal onderweg naar het doel nog werd aangeraakt, bleek hij onhoudbaar voor doelman Mathenia.

Door de overwinning blijft Wolfsburg op de vierde plek staan in de Bundesliga, vlak achter Schalke 04 en Borussia Dortmund. De ploeg won doordeweeks al van PSV door een doelpunt van onder meer Dost.


Bayer Leverkusen heeft in de absolute slotfase van de wedstrijd tegen VfB Stuttgart alsnog de overwinning gepakt. Admir Mehmedi schoot zijn ploeg in de 89e minuut naar de zege Het werd 4-3. De wedstrijd in Leverkusen begon wat moeizaam. Javier Hernández kreeg in de eerste helft de beste kans voor de thuisploeg maar wist niet te scoren. De ruststand was dus een logische 0-0.

Na rust ontbrandde de wedstrijd echt los. Vijf minuten na rust opent Martin Harnik de score voor VfB Stuttgart. Amper vier minuten later is het weer raak en wederom voor de gasten. Daniel Didavi schiet op aangeven van Lukas Rupp de 0-2 binnen.

Weer vier minuten later, inmiddels in de 58e minuut, kan de thuisploeg wat terug doen. Karim Bellarabi verschalkt met een laag schot oud-PSV-doelman Przemyslaw Tyton, 1-2. Het vierde doelpunt in tien minuten tijd valt twee minuten na de aansluitingstreffer van Leverkusen.

Nadat hij eerst een assist gaf bij de 0-2 is het nu Rupp zelf die de score weer uit kan bouwen namens Stuttgart, 1-3. Het verzet lijkt gebroken van de thuisploeg maar in het laatste kwart van de wedstrijd blijkt niets minder waar.

Na 66 minuten is het Sebastian Boenisch die de marge weer tot één doepunt verschil verkleind. Amper een minuut later brengt Chicarito zijn ploeg langszij met zijn tweede treffer van de middag. Het slotakkoord is ook over thuisploeg. Op z'n 'Duits' bepaalt de ingevallen Admir Mehmedi de eindstand op 4-3. Leverkusen klimt naar de vijfde plek, Stuttgart staat tien plaatsen lager.

'Moslims mogen blijven bidden op Tempelberg'

Moslims mogen blijven bidden op de Tempelberg in Jeruzalem, terwijl niet-moslims de plek mogen blijven bezoeken. Er komt geen verandering in het beleid van de Israëlische regering.

Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zaterdag gezegd tegen de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken in de Jordaanse stad Amman.

De al-Aqsamoskee die op de Tempelberg staat is voor moslims een heilige plek. De Tempelberg zelf is dat voor joden. De afgelopen tijd is het geweld bij de Tempelberg tussen joden en Palestijnen opnieuw opgelaaid.

Israëlische en islamitische beheerders van de Tempelberg zullen met elkaar bespreken hoe de spanningen tussen de twee partijen kunnen worden weggenomen. Ook zullen er beveiligingscamera's bij de heuvel worden geplaatst.

'Moslims mogen blijven bidden op Tempelberg'
'Moslims mogen blijven bidden op Tempelberg' (Foto: ANP)

WK Rugby 2015 - FOK!sport toernooigids

Het WK rugby staat op het punt van beginnen. Op vrijdag 18 september opent gastland Engeland het toernooi om 21.00 uur Nederlandse tijd met de eerste groepswedstrijd tegen Fiji. Er wordt overigens ook in Cardiff gespeeld, wat betekent dat Wales zich ook gastland mag noemen. Wij hebben de nodige informatie bij elkaar gezet, zodat je er een mooie gids bij hebt voor tijdens de in Nederland door RTL 7 uitgezonden wedstrijden. Tijdens, voor, en na het WK kun je meepraten in dit forumtopic en eventuele suggesties of aanvullingen voor onze toernooigids kun je uiteraard hieronder kwijt.

Drie mannen opgepakt bij grote politieactie

Bij een grote politieactie in het oosten van Noord-Brabant zijn vrijdagavond drie mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de handel in en productie van harddrugs. Op tien plaatsen zijn invallen gedaan.

Hierbij werden in twee loodsen en in een garagebox chemicaliën gevonden. Het gaat om honderden liters en enkele honderden kilo's stoffen die gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs. Verder vond de politie tientallen kilo's vermoedelijk amfetamine. Er moesten medewerkers van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) aan te pas komen om de chemicaliën te onderzoeken en uiteindelijk veilig af te voeren.

Twee van de verdachten komen uit Geffen en zijn 40 en 48 jaar en een 61-jarige man komt uit Niftrik. De invallen waren in Oss, Geffen, Nuland, Niftrik, Heesch, Schaijk en Maasdonk. Bij de invallen zijn (automatische) vuurwapens, auto's en duizenden euro's aan contanten in beslag genomen.

Live: zwaarste orkaan ooit nu tropische storm

In dit bericht houdt FOK! je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de orkaan Patricia, die zaterdagochtend vroeg rond 01.00 uur Nederlandse tijd aan land wordt verwacht in Mexico. Patricia is momenteel een orkaan van de vijfde categorie. Eerder werd in Mexico al de noodtoestand uitgroepen vanwege Patricia. Verwacht wordt dat ze afgezwakt is naar categorie 4 als ze eenmaal land bereikt. 

Ook op het forum worden aan de lopende band updates geplaatst, mede door users die in het betreffende gebied wonen, werken en leven. Op dit moment lijken ze nog vrij rustig onder de situatie. Zo meldt user Ednet94 dat zijn kinderen nog gewoon op school zitten. Wel zouden er honderden bussen en een aantal vliegtuigen paraat staan om de mensen die weg willen te evacueren.

Update 15.30 uur
Het ANP weet ons te melden dat Patricia nog slechts de status tropische storm heeft. Ze raast nu met windsnelheden van circa tachtig km over het vaste land. De autoriteiten in Mexico waarschuwen nog wel steeds voor hevige regenval en daaruit voortvloeiende modderstromen.  

Update 12.21 uur
De schade die orkaan Patricia heeft aangericht, lijkt mee te vallen. De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto zei tijdens een persconferentie dat de schade minder is dan verwacht, meldt de NOS. Wel zijn op sommige plaatsen straten blank komen te staan. Ook zijn er meldingen van kleine aardverschuivingen. De president verwacht wel dat de zware regenval voor problemen zal zorgen. Zo kunnen door de grote hoeveelheden regen modderstromen ontstaan. De orkaan is inmiddels afgezwakt van de zwaarste vijfde categorie naar categorie 1. 

Update 11.02 uur
Op de website van AFmedios zijn een aantal foto's geplaatst van de ravage die Patricia heeft aangericht.  Ongetwijfeld zullen er later vandaag nog meer foto's en video's naar buiten gebracht worden. 

Update 08.33 uur 
Zo snel als Patricia opzwol naar een categorie 5 orkaan, zo snel neemt ze in kracht af nu ze eenmaal over het land raast. Volgens het NHC  is ze nu nog maar een storm van de tweede categorie. Wellicht dat het gebergte er aan meehelpt dat ze zo snel aan kracht inlevert. 

Update 08.11 uur
Het ANP weet ons te melden dat Patricia inmiddels aan kracht heeft ingeboet. Op dit moment is ze nog 'maar' een orkaan van de vierde categorie. Tot op heden zijn er nog geen gewonden gemeld. Wel zijn auto's van hun plek af geblazen en en sneuvelden er diverse bomen.

Rondom de badplaats Puerto Vallarta zijn circa 15.000 toeristen geëvacueerd. Het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC) waarschuwde dat Patricia nog steeds een extreem gevaarlijke storm is. Er worden nog steeds windsnelheden gemeten tot 210 kilometer per uur. 

Update 23.20 uur
Eindelijk wat goed nieuws voor de mensen in Mexico al is het maar een klein beetje. De laatste vlucht met het verkenningsvliegtuig van de 'Hurricane Hunters' door het oog van Patricia laat een verzwakking zien. Patricia heeft moeite met de windschering die vanuit het zuidwesten optreedt en ze nadert het vaste land met de bergen. Ze kan qua kracht geen stand meer houden. De druk is gestegen tot 902 mb en de windsnelheden gedaald tot 325 km/u, met uitlopers tot 380 km/u.

De gegevens zijn ietwat onzeker en ze kan mogelijk nog iets zwakker zijn omdat de metingen niet vlekkeloos zijn verlopen. Mogelijk gaat ze straks toch als categorie 4 aan land. Weliswaar is dat positief voor de mensen daar maar niet vergeten dat het nog altijd een kolossale, zeer gevaarlijke, orkaan is.  Landfall is nog circa twee uur weg

Update 22.55 uur
Op twitter zijn beelden verschenen waarop het al aardig tekeer gaat, naar Nederlandse maatstaven gerekend dan.


Broadcast live streaming video on Ustream


Live stream uit Ixtapa Guerrero  (voor zolang het werkt) 

Het orkaanseizoen in de VS kent twee hoofdgebieden: het Atlantische en het Pacifische gebied. Beide hebben hun eigen namen, hun eigen seizoen en hun eigen historie. Het draait in dit geval om het oostelijke deel van de Stille Oceaan waar orkanen zich voor de kust van Mexico vormen en dan langzaam naar het noordwesten richting Hawaii trekken. Het Pacifische seizoen begint in mei, terwijl het Atlantische seizoen in juni begint. Patricia is inmiddels de achtentwintigste storm van het seizoen die zijn oorsprong heeft in dit deel van de oceaan. Er zijn ook tropische stormen die daar beginnen maar zich pas later verder ontwikkelen en dan in het centrale deel van de Pacific een naam krijgen.

Het Oost-Pacifische deel kenmerkte zich dit jaar al door opmerkelijk veel zware stormen. Maar liefst acht orkanen gingen Patricia voor die de status 'categorie 4' hebben gehaald. Dat was ongekend en een record. Patricia werd de negende van het seizoen en haalde zelfs categorie 5. Op de schaal van Saffir Simpson is dat de zwaarste gradatie, hoewel geleerden vinden dat deze schaal eigenlijk moet worden uitgebreid naar categorie 6. Geleerden zijn op dit moment ook het El-Nino-fenomeen aan het volgen. Dit weersverschijnsel lijkt ervoor te zorgen dat de regio van de Oost-Pacific abnormaal hoge temperaturen voortbrengt, een hoge luchtvochtigheid en zeer geringe windschering en dat al maanden lang. Allemaal waardes die van belang zijn voor de ontwikkeling van dit soort tropische stormen. Het resultaat was dus dat de ene na de andere zeer krachtige storm zich ontwikkelde, waarbij Patricia de 'mother of all storms' lijkt te worden.

Patricia heeft zich vandaag verder ontwikkeld en is inmiddels de allersterkste orkaan die ooit op aarde is gemeten. Wat zeer bijzonder aan Patricia is, is dat ze uitgroeide van een kleine tropische storm tot kolossale categorie vijf monsterorkaan in slechts 24 uur. Zelden zien we zoiets. Met een kerndruk van 880mb en windsnelheden van 325 km/u heeft ze een ongekende kracht gehaald. Let wel, we hebben het dus niet over een tornado, maar over een orkaan die een diameter kan hebben van honderden kilometers en dan met windsnelheden van 325 km per uur over het land dendert. Sterker nog, de storm haalde op sommige punten windstoten die de 400 kilometer per uur hebben aangetikt. Daarnaast produceert zo'n storm bakken neerslag die urenlang kan doorgaan en overstromingen daar een gevolg van zijn. En een derde verschijnsel is de zogenaamde 'storm-surge'. De harde windsnelheden zorgen ervoor dat het water rondom het oog wordt opgestuwd en vooruit wordt geduwd. Als het oog eenmaal aan land gaat, stijgt dus ook de zeespiegel en krijg je een soort tsunamiachtig effect. Een ongekende storm en voor Europese begrippen niet te bevatten. Wij in Nederland zien alles al kapotgaan bij windkracht 12. Omgerekend kom je dan 'slechts' op een orkaan van de eerste categorie uit. Patricia is een monster dat eigenlijk in categorie 6 thuishoort.


Bill Cosby opnieuw beschuldigd van misbruik

De beschuldigingen aan het adres van Bill Cosby houden maar niet op. Twee vrouwen hebben tijdens een speciale persconferentie hun ervaringen met de acteur gedeeld, schrijft New York Daily News.

Dottye, zoals de vrouw tijdens de persconferentie werd genoemd, beweert dat de acteur haar in 1984 in zijn huis drogeerde en verkrachtte. Ze wilde werken als actrice en kwam bij de tv-ster langs om auditie te doen. Na een drankje voelde ze zich misselijk en gedesoriënteerd worden en spuugde ze alles onder. Ze heeft alleen nog vage herinneringen aan wat er daarna gebeurde, maar weet wel dat ze in de badkamer en in de eetkamer is verkracht.

"Ik begreep niet waarom ik hem niet kon wegduwen. Ik kon niet geloven wat er met me gebeurde", aldus Dottye. "Ik schaamde me toen ik naar huis ging, haatte mezelf omdat ik hem zijn gang had laten gaan. Ik vond het verkeerd wat hij had gedaan, maar ik vond ook dat ik zelf fout was."

Telefoonseks

Cosby zou Dottye de volgende dag ook nog hebben gebeld voor telefoonseks. Dat weigerde ze. Ze ging nog wel een keer naar een opname van The Cosby Show. Ze accepteerde het aanbod uit professionele overwegingen maar nam zichzelf voor om op veilige afstand van Cosby te blijven. Ze kreeg die dag wel een jack met opdruk van de tv-serie. "Ik wilde het zo graag verbranden, maar ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan. Dit bewijst dat ik daar was. Ik lieg niet."

Donna Barrett vertelde tijdens de persconferentie dat Cosby tijdens een ontmoeting in 2004 achter haar ging staan en haar stevig vasthield. Ze voelde Cosby's geslachtsdeel tegen haar achterste, zei ze. "Hij had me vastgeklemd tegen zijn lichaam aan zonder dat ik dat wilde of daar toestemming voor had gegeven." Ze had ook een foto van de ontmoeting bij zich.

Verjaard

Advocaat Gloria Allred prees de vrouwen voor het doen van hun verhaal. Volgens Allred zijn er nog meer vrouwen die hun verhaal willen doen.

Op de lijst van vrouwen die zeggen slachtoffer te zijn van seksueel misbruik door Cosby staan intussen meer dan vijftig namen. De 78-jarige acteur is niet officieel aangeklaagd en veel van de zaken zouden toch al verjaard zijn.

Bill Cosby opnieuw beschuldigd van misbruik
Bill Cosby opnieuw beschuldigd van misbruik (Foto: BuzzE)

Rutte waarschuwt voor einde samenwerking EU

De vluchtelingencrisis vormt een risico voor de Europese samenwerking. Daarom moeten de Europese buitengrenzen beter worden bewaakt. Ook moeten asielzoekers beter over de Europese Unie worden verdeeld.

Dat stelde premier Mark Rutte zaterdag in Den Haag op de Europadag van zijn partij, de VVD. Geen onderwerp vereist zo'n dringende aandacht als de massale toestroom van migranten, zei Rutte. Volgens hem vormt het probleem de grootste uitdaging van de Europese Unie. "Het zou zelfs het weefsel van onze samenwerking kunnen doen wegscheuren", aldus de premier.

Rutte sprak in het Engels omdat Europees president Donald Tusk aanwezig was. Ook de Pool benadrukte de noodzaak om de Europese buitengrenzen te versterken. "Niet om van Europa een ontoegankelijk fort te maken, maar om Europese waarden als solidariteit en vrijheid te beschermen."

Rutte waarschuwt voor einde samenwerking EU
Rutte waarschuwt voor einde samenwerking EU (Foto: ANP)

Skiester Brignone wint eerste reuzenslalom

De Italiaanse skiester Federica Brignone heeft zaterdag in de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen haar eerste overwinning in de wereldbeker geboekt. Op de reuzenslalom in het Oostenrijkse Sölden klokte ze in twee runs 2.24,27 minuten. Daarmee hield ze 0,85 seconde voorsprong op de Amerikaanse Mikaele Shiffrin. Tina Weirather uit Liechtenstein werd derde op 1,25 seconde.

De 25-jarige Brignone maakte het verschil in de eerste run met bijna een seconde voorsprong op Shiffrin (0,95). De Amerikaanse kon dat ondanks een iets snellere tijd in de tweede run niet compenseren.

Het wereldbekerseizoen gaat op 14 november verder met de slalom in het Finse Levi.

Skiester Brignone wint eerste reuzenslalom
Skiester Brignone wint eerste reuzenslalom (Foto: ANP)

'Docent kijkt soepeler na voor fles wijn'

Een voldoende halen door je docent een fles wijn te geven. Het kan op de Europort Business School in Rotterdam, zo schrijft het AD. Volgens studenten en een oud-medewerker wordt er volop gefraudeerd. De directie weerspreekt de beschuldigingen.

De Europort Business School is een dure particuliere school waar je per jaar 10.000 euro aan lesgeld betaalt. In een kleine, internationale klas krijg je dan les van succesvolle zakenlui. Heb je moeite met de lesstof? Geen probleem, je mbo- of hbo-diploma komt een stuk dichterbij als je nog wat dieper in de buidel tast. Dat stellen zeven jongeren die aan de eliteschool studeerden of dat nog steeds doen.

Omkoping
Een oud-student vertelt: 'Ik had moeite met één vak. Toen die docent aangaf dat hij in ruil voor een fles wijn bereid was de toets soepeler na te kijken, greep ik die kans. Ik ging naar de slijterij en haalde dat vak.' Volgens andere studenten laat schoolpersoneel zich ook omkopen met etentjes en contant geld. 'Alles was te regelen. Soms kon je ook de toetsantwoorden van tevoren kopen.'

Een opleidingsmanager die tot voor kort op de school werkte bevestigt de misstanden. Volgens hem overtreedt de directie structureel en bewust de regels. 'Na een gesprek knijpt de directie vaak een oogje toe. Een hoger cijfer of een vrijstelling is zo geregeld.' Hadden studenten een tentamen slecht gemaakt, dan mochten ze ter vervanging een makkelijk schijnopdrachtje doen. 'Veel tentamens misten in de dossiers, op de cijferlijsten werd gewoon iets ingevuld.'

Verbaasd
Schooldirecteur Herman van Breda reageert verbaasd. Bij hem trok slechts één student aan de bel over dit soort praktijken. 'De onafhankelijke examencommissie heeft deze signalen onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat er geen sprake is van dergelijke misstanden.'

De Onderwijsinspectie noemt de fraudesignalen 'een ernstige zaak'. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) heeft de Business School al langere tijd in het vizier. Ze is van plan om de accreditatie van de hbo-afdeling in te trekken. Schooldirecteur Van Breda was eerder directeur van een bedrijf dat in 2002 was betrokken bij een fraudezaak in het hbo.

Flessen wijn
De gemiddelde wijnkelder van een Business School-docent?

'Buitengrens Europa moet dicht'

De Europese buitengrenzen moeten dicht, op een aantal plaatsen na waar vluchtelingen gecontroleerd naar binnen kunnen. Ze zouden daar snel te horen moeten krijgen of ze Europa binnen mogen of dat ze worden teruggestuurd. Dat zei CDA-Europarlementariër Esther de Lange zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. De grenzen zijn nu te veel een gatenkaas, vindt De Lange, vooral in Griekenland dat veel vluchtelingen ontvangt die oversteken vanuit Turkije.

De Europese lidstaten moeten veel meer investeren in bewaking van de buitengrenzen via het gezamenlijke grensbewakingssysteem Frontex, zowel in geld als in mankracht. Ook moeten ze meer eenheid kweken in het buitenlands beleid. 'Gebeurt dat niet, dan blijft Europa chantabel voor mensen als de Turkse president Erdogan. Die eist de ene week 1 miljard euro in ruil voor opvang van vluchtelingen die anders naar Europa zouden doorreizen, vervolgens 3 miljard en dan nog meer', aldus De Lange.

'Buitengrens Europa moet dicht'
'Buitengrens Europa moet dicht' (Foto: ANP)

Pensioenfondsen verliezen miljarden op beurs

Door slechte beleggingsresultaten zijn de Nederlandse pensioenfondsen het afgelopen half jaar 140 miljard euro aan pensioenvermogen kwijtgeraakt. Volgens een eigen onderzoek van RTL Z is het totale vermogen van de fondsen gedaald van een recordhoogte van 1400 miljard euro tot circa 1260 miljard euro.

De fondsen zeiden zelf eerder ook al dat hun beleggingsresultaten erg tegenvallen. Dit komt doordat het de laatste maanden erg onstuimig is op de beurzen. De toonaangevende AEX-index op de Amsterdamse beurs is in het tweede en derde kwartaal ook flink gezakt. De portefeuilles van de fondsen werden hard geraakt door een combinatie van forse correcties op de obligatiemarkten, onzekerheid over het rentebeleid, angst voor een 'Grexit' en de haperende groei van de Chinese economie.

Uit de berekeningen van RTL Z blijkt onder meer dat ambtenarenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, in zes maanden tijd maar liefst 28 miljard euro verloor op de beurs. Bij zorgfonds PFZW liep het vermogen met ruim 16 miljard euro terug.

Lage rente

De meeste fondsen hebben te maken met een verslechterde financiële positie. Dit komt ook door de lage rente, waardoor zij hun toekomstige verplichtingen hoger moeten waarderen. De fondsen beslissen de komende weken of, en zo ja welke, aanvullende maatregelen ze willen nemen om hun buffers de komende jaren aan te vullen.

De Pensioenfederatie voorspelde eerder deze maand dat een en ander de komende jaren nog vrijwel nergens zal leiden tot verlaging van de pensioenen. Maar voor miljoenen deelnemers raakt een verhoging van de pensioenen (indexering) wel steeds verder uit beeld, aldus de koepelorganisatie.

Pensioenfondsen verliezen miljarden op beurs
Pensioenfondsen verliezen miljarden op beurs (Foto: ANP)

PSV voorlopig zonder Poulsen

Simon Poulsen kan voorlopig niet voor PSV uitkomen. De linksback moet zijn geblesseerde knie ontlasten en volgt de komende tien dagen een aangepast trainingsschema. Daarna bepaalt de medische staf van de kampioen of de Deen weer kan aansluiten bij de groepstraining.

Poulsen raakte woensdag geblesseerd tijdens de uitwedstrijd van PSV tegen VfL Wolfsburg in de Champions League. Hij mist de duels van zijn club tegen FC Twente, Genemuiden (beker) en De Graafschap. Trainer Phillip Cocu kan voorlopig ook nog geen beroep doen op zijn favoriete linksback Jetro Willems.

Jordy de Wijs mocht Poulsen tegen VfL Wolfsburg vervangen.

PSV voorlopig zonder Poulsen
PSV voorlopig zonder Poulsen (Foto: ANP)

Zware blessure voor pechvogel Pereira

Marlon Pereira komt dit seizoen naar verwachting niet meer in actie voor sc Cambuur Leeuwarden. Tijdens de afsluitende training, in aanloop naar het treffen met duel met ADO Den Haag, scheurde de verdediger zijn achillespees helemaal af.

Een zware blessure is altijd vervelend, maar voor Pereira is het een persoonlijk drama. De voetballer was pas een kleine maand fit na een vervelende liesblessure en hoopte na dit leed voorlopig verlost te zijn van de kwetsuren.

De trainer van sc Cambuur Leeuwarden, Henk de Jong, zal voor aanvang van de wedstrijd tegen ADO Den Haag moeten puzzelen. Naast de afwezigheid van Pereira mist hij namelijk ook de verdedigers Wessel Dammers (schorsing) en Vytas (blessure).

Nederlandse turnsters aan de bak in Glasgow

Voor de Nederlandse turnsters gaat het zaterdag om 16.30 uur (half zes in Nederland) in de kwalificaties bij de WK turnen in Glasgow om het bereiken van de top zestien. De beste acht landen plaatsen zich voor de Olympische Spelen.

Dat is normaal gesproken te hoog gegrepen, maar een plek bij de landen negen tot en met zestien geeft een herkansing in april in Rio tijdens een laatste olympisch kwalificatietoernooi.

Bondscoach Gerben Wiersma koos voor drie WK-debutantes: Mara Titarsolej, Eythora Thorsdottir en Tisha Volleman. De ploeg bestaat verder uit Lisa Top, Lieke en Sanne Wevers. Tegelijk met de Nederlandse turnsters komen de Amerikaanse topfavorietes in actie.

De kwalificaties begonnen vrijdag al. De Russinnen waren op de eerste dag verantwoordelijk voor de hoogste score: 231,437. Wiersma hoopt dat zijn vrouwen rond de 217 punten kunnen scoren.

Nederlandse turnsters aan de bak in Glasgow
Nederlandse turnsters aan de bak in Glasgow (Foto: ANP)

Balkanlanden dreigen grenzen te sluiten

De Balkanlanden Bulgarije, Roemenië en Servië dreigen de grenzen te sluiten als Duitsland en Oostenrijk dat ook doen. Dat heeft de Bulgaarse premier Boiko Borisov zaterdag gezegd. Hij zei dat de landen geen "bufferzones" willen worden voor vluchtelingen.

Borisov deed zijn uitspraak na gesprekken met zijn Servische ambtgenoot Aleksandar Vucic en de Roemeense premier Victor Ponta. Vluchtelingen reizen vooral via Balkanlanden om West-Europa te bereiken. Als de grenzen van Duitsland en Oostenrijk op slot gaan, dreigen de migranten te stranden op de Balkan.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn meer dan 1300 vluchtelingen de grens van Kroatië met Slovenië over gekomen. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zei zaterdag dat hij snel met EU-leiders wil overleggen over maatregelen om de stroom vluchtelingen op de Balkan onder controle te krijgen.

Balkanlanden dreigen grenzen te sluiten
Balkanlanden dreigen grenzen te sluiten (Foto: ANP)

Weer geplande opvang Zweden in brand

In Zweden is opnieuw brand geweest in een geplande opvang voor vluchtelingen. De politie vermoedt dat het pand, een gebouw op een jeugdkamp in de plaats Eskilstuna, in brand is gestoken. Het gebouw is in de nacht van vrijdag op zaterdag volledig in de as gelegd. Er zijn geen gewonden gevallen.

Donderdag brandde een leegstaand pand in Oderljuna af dat mogelijk zou worden gebruikt voor de opvang van vluchtelingen. Dit jaar zijn er zeker vijftien panden afgebrand die in aanmerking kwamen voor opvang, meldden lokale media.

De rechtse beweging Zweedse Democraten in de stad Lund plaatste op haar Facebookpagina een lijst met geplande opvanglocaties. De Zweedse minister Morgan Johansson van Justitie en Migratie noemde die actie vrijdag "walgelijk". Volgens Zweedse Democraten leidt de publicatie niet tot een toename in het aantal branden.

Weer geplande opvang Zweden in brand
Weer geplande opvang Zweden in brand (Foto: ANP)

Facebook behaalt overwinning in cookiezaak

Facebook heeft in de Verenigde Staten een belangrijke overwinning behaald inzake een miljardenclaim over het geheim volgen van internetactiviteiten van gebruikers nadat die zijn uitgelogd. Een Amerikaanse rechter in San Jose heeft aangegeven de zaak naar de prullenbak te willen verwijzen omdat de klagers niet duidelijk hebben aangegeven hoe ze precies zijn geschaad.

Het gaat om een klacht die ruim drie jaar geleden werd ingediend. Een groep Facebookgebruikers beriep zich erop dat het instemmen met het cookiebeleid van Facebook niet automatisch betekent dat het sociale netwerkbedrijf ook na dat mensen zijn uitgelogd nog gegevens mag verzamelen. Hun advocaten kwamen vervolgens met een hele berekening van de schade die Facebook zou moeten vergoeden: alles bij elkaar wel 15 miljard dollar.

Maar de rechter vindt dat de klagende partij niet heeft kunnen aantonen dat de gebruikers überhaupt enig economisch verlies hebben ondervonden. De partijen krijgen nog ruim een maand de tijd om hun claims te herzien.

Facebook heeft in reactie alvast laten weten tevreden te zijn met het oordeel van de rechter. Het bedrijf is wereldwijd in meerdere soortelijke juridische procedures verwikkeld.

Facebook behaalt overwinning in cookiezaak
Facebook behaalt overwinning in cookiezaak (Foto: ANP)

Wereldrecord voor verspringer met prothese

De Duitse verspringer Markus Rehm heeft tijdens het WK atletiek voor gehandicapten in Doha het wereldrecord verbroken in zijn klasse T44. De met een prothese springende Rehm kwam tot 8,40 meter, waarmee hij dit jaar bij de valide atleten vierde zou staan op de wereldranglijst. Voor de Duitser was het zijn derde wereldtitel op rij. Ook is hij regerend paralympisch kampioen. 

Rehm vecht en lang een strijd om mee te mogen doen op het valide WK en de Olympische Spelen, maar vooral de autoriteiten in Duitsland willen daar niet aan. Zo kwalificeerde de verspringer zich voor het WK van dit jaar in Beijing, maar werd hij niet geselecteerd. Er is nog altijd enorm veel discussie gaande over hoe eerlijk het is dat een atleet met een prothese zou strijden tegen atleten met twee benen. 

Rehm springt naar goud en een wereldrecord (Bron: YouTube)

Nederlands kampioen Ronald Hertog - hij versloeg alle valide atleten - pakte met 7,26 meter het zilver in Doha, terwijl de Rus Vadim Aleshkin brons won. Bij de vrouwen was er in dezelfde klasse zilver voor Marlene van Gansewinkel, die op haar beurt alleen Marie-Amelie le Fur voor zich moest dulden. De Française is regerend paralympisch kampioene op de 100 meter en is op de 100 en 200 meter de grote concurrente van Marlou van Rhijn. Bij het verspringen werd Iris Pruysen vierde. 

Rolstoelatlete Amy Siemons pakte zilver op de 100 meter in de klasse T34, voor atleten met cerebrale parese. De vice-paralympisch- en wereldkampioene moest naast grote rivaal Hannah Cockroft nu ook de pas 15-jarige Amerikaanse Alexa Halko voor zich dulden. Desiree Vranken werd vijfde.

Zaterdag komen zes Nederlanders in actie in Doha, allemaal in finales. De aandacht gaat vooral uit naar Marlou van Rhijn, die om 16.40 uur de finale loopt van de 200 meter, het onderdeel waarop ze zowel paralympisch als wereldkampioene is. 

Vrouw steekt jongen neer in Rotterdam

Een 21-jarige vrouw is in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden in Rotterdam nadat ze een jongen van 17 in de rug had gestoken.

De politie vond het gewonde slachtoffer op de De Haerestraat. Hij was niet in levensgevaar en is overgebracht naar het ziekenhuis. De vrouw werd in haar woning aangehouden als verdachte. Wat zich precies heeft afgespeeld, wordt nog onderzocht.

Vrouw steekt jongen neer in Rotterdam
Vrouw steekt jongen neer in Rotterdam (Foto: ANP)

Pedrosa in Maleisië naar eerste poleposition van 2015

Dani Pedrosa start zondag in de Grand Prix van Maleisië voor het eerst dit seizoen op poleposition. De Spanjaard, vijfde in het klassement, klokte zaterdag in de kwalificatie op het circuit van Sepang met 1.19,053 een ronderecord en eindigde daarmee voor zijn landgenoot Marc Márquez en de Italiaanse klassementsleider Valentino Rossi.

Rossi start de voorlaatste MotoGP met elf WK-punten voorsprong op de Spanjaard Jorge Lorenzo, die zondag vanaf plek vier vertrekt. De Italiaanse koploper zou de voorsprong op zijn concurrent moeten vergroten tot 26 punten om dit weekend al de titel binnen te kunnen slepen. Anders volgt over twee weken in de slotrace in Valencia een herkansing.

In de Moto2 vertrekt ook de Zwitser Thomas Lüthi voor het eerst deze jaargang vanaf de voorste positie in een poging vanaf zijn zesde positie in het klassement nog iets te klimmen. Hij klokte zaterdag 2.06,383 minuten. De eindzege in het wereldkampioenschap ging twee weken geleden al naar de Fransman Johann Zarco, die zondag start vanaf plaats twee. Hij heeft momenteel maar liefst 104 punten voorsprong op nummer twee Alex Rins uit Spanje, die in Sepang vanaf de derde positie van start gaat.

Niccolo Antonelli begint zondag aan de leiding in de Moto3. De Italiaan eindigde in de kwalificatie met 2.12,653 minuten voor de Spanjaard Jorge Navarro en de Portugees Miguel Oliveira. De Britse klassementsleider Danny Kent start zondag als zesde en kan in Sepang de titel grijpen. Hij staat momenteel veertig punten voor op Oliveira.

Pedrosa in Sepang naar eerste poleposition
Pedrosa in Sepang naar eerste poleposition (Foto: ANP)

Trump gelooft tweede plek in polls niet

De strijd om de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is en blijft spannend. Volgens twee nieuwe peilingen in de staat Iowa legt Donald Trump het daar af tegen Ben Carson. Trump gelooft er helemaal niets van. 'Ik hou van Iowa, ik denk eerlijk gezegd dat de peilingen verkeerd zijn', zei Trump vrijdag bij een bijeenkomst in Miami.

Volgens een peiling van de Universiteit van Quinnipiac krijgt oud-neurochirurg Carson 28 procent van de kiezers achter zich, Trump volgt met 20 procent. Op gepaste afstand volgen Marco Rubio (13%) en Ted Cruz (10%). Een peiling van DMR/Bloomberg laat een identiek beeld zien: Carson scoort 28 procent, Trump 19. 

Miljardair Trump is eigenlijk al vanaf het begin de kandidaat die bij de Republikeinen de peilingen domineert. De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat Trump met name onder vrouwen op weinig stemmen kan rekenen. Hij richtte zich in Miami dan ook tot het vrouwelijk publiek. 'Willen jullie me helpen? Wat gebeurt hier?' In de meest recente landelijke peiling heeft Trump trouwens nog wel een ruime voorsprong op Carson.

Jeb Bush, vooraf de grote favoriet, schommelt in de landelijke peilingen tussen de 5 en 8 procent. In een uitgelekte interne memo van zijn campagneteam staat dat de verkiezingscampagne van Bush wordt herijkt. Er wordt onder meer gesneden in het reisbudget en de salarissen van medewerkers van het campagneteam. Eerder staakte favoriet Scott Walker al zijn race. Woensdag is het derde tv-debat tussen de tien hoogst geklasseerde Republikeinse kandidaten.

Democraten
Bij de Democraten werd deze week het deelnemersveld flink uitgedund. Dinsdag stapte oud-senator Jim Webb uit de Democratische race, vrijdag staakte oud-gouverneur Lincoln Chafee zijn strijd. Vice-president Joe Biden maakte woensdag bekend dat hij zich niet in de strijd mengt. Topfavoriet Hillary Clinton hield zich donderdag goed staande in een verhoor over de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi. In de peilingen heeft Clinton een comfortabele voorsprong op Bernie Sanders.

Trump gelooft tweede plek in polls niet

Trump gelooft tweede plek in polls niet (Foto: ANP)

Herdenking Kristalnacht gekaapt door hamas-symphatisanten

In Amsterdam lijkt men het spoor volkomen bijster te zijn wanneer het om de herdenking van de Kristalnacht gaat. Op 8 november komt een in Israël geboren Hamas-sympathisant haar niet mis te verstane afkeer tegen de Joodse staat etaleren bij het stadhuis.

Deze dame is Haneen Zoabi, een Israëlisch-Arabisch politica die haar gediscrimineerde volk vertegenwoordigt in het de Knesset, het Israëlische parlement.

Het land waar zij  in geboren is omschrijft ze zelf als een racistische staat. Als je geen jood zou zijn, dan zou je een vreemdeling of een gevaar zijn, aldus de Arabische vrouw die toch zelf een aardige positie heeft kunnen bereiken in het racistische land. Zoabi heeft al eerder laten weten dat de rest van de wereld met Hamas zou moeten gaan praten, daar deze beweging in Gaza op democratische wijze gekozen is in 2006. Daarna zijn er geen verkiezingen meer geweest.

Mevrouw maakte ook furore toen ze deelnam aan de beruchte Gaza Freedom Flotilla, een humanitair bedoelde actie die Israël als een provocatie zag. Zoabi werd gearresteerd (met het bijbehorende gehuil dat ze bijna fysiek belaagd werd) en is zes maanden geschorst geweest door de Knesset. Veel Israëli's zien haar als een landverrader.

Zoabi is door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting uitgenodigd om haar ideeën te spuien bij het stadhuis van Amsterdam. Niet op 7 november, ook niet op 9 november, maar precies op 8 november, de dag die gebruikt wordt om de eerste aanzet tot de holocaust, de Kristalnacht te herdenken. In het verleden werkte het Centraal Joods Overleg (CJO) en het Platform nog samen gedurende de herdenking, maar dat is dit jaar niet het geval. Er komen twee afzonderlijke 'herdenkingen': eentje bij het stadhuis, waar -zoals gemeld- iemand haar afkeer van een joodse staat zal uitspreken en 200 meter verder, bij de Portugese Synagoge, waar in plaats van 'Palestijnse' vlaggen het blauw/wit van Israël te zien zal zijn.

"De Kristallnacht wordt misbruikt om Israël zwart te maken en te haten," laat de voorzitter het het CJO weten. Zijn collega van het Platform denkt er heel anders over. "Wij vinden het gewoon tijd om aandacht te besteden aan de Palestijnen", hiermee insinuerend dat er nauwelijks aandacht is voor de 'Palestijnse' kwestie.

De organisatie Time to stand up for Israël heeft een oproep gedaan om in het blauw en wit gekleed die dag naar de hoofdstad af te reizen. "Het is een gotspe om te herdenken met iemand die terrorisme tegen Joden goedpraat. Op deze manier wordt de herdenking gestolen door antisemitische elementen in de samenleving", aldus een woordvoerder.

De Kristalnacht vond plaats op 9 november 1938. Overal in Duitsland staken nazi's synagogen in de brand (267 stuks), vernielden naar schatting 7500 joodse winkels en werden er zo'n honderd joden vermoord. Deze gebeurtenis wordt gezien als de voorbode van de holocaust.

Kansas City Royals in World Series tegen Mets

De honkballers van Kansas City Royals hebben zich vrijdag (plaatselijke tijd) geplaatst voor de World Series, de finale van de Amerikaanse Major League Baseball (MLB). In de best-of-seven tegen Toronto Blue Jays om de winst in de American League won Kansas vrijdag met 4-3 en kwam daarmee op een beslissende 4-2-voorsprong. De ploeg neemt het daardoor vanaf dinsdag in een nieuwe best-of-seven op tegen de New York Mets, winnaar van de National League.

Kansas staat voor het tweede jaar op rij in de World Series na het verlies van vorig jaar tegen San Francisco Giants. De ploeg hoopt in de vierde deelname op de tweede zege na de voorlopig enige winst in 1985.

De Mets staan voor de vijfde keer in de clubhistorie in de eindstrijd en wonnen in 1969 en 1986.

De World Series starten met twee wedstrijden in Kansas op dinsdag en woensdag, gevolgd door twee duels in New York op vrijdag en zaterdag.

Kansas City Royals in World Series tegen Mets
Kansas City Royals in World Series tegen Mets (Foto: ANP)

Schaats-Canadees Bloemen rijdt razendsnelle 10 kilometer

Ted-Jan Bloemen, die tegenwoordig voor Canada uitkomt, heeft vrijdag een razendsnelle 10 kilometer geschaatst. In Calgary kwam de schaatser tot 12.52,68 en daarmee is hij in een klap de op drie na snelste man ooit op die afstand.

Bloemen reed zijn tijd op de hooggelegen baan in Calgary, op de Canadese kwalificatiewedstrijden voor de wereldbekerwedstrijden. Hij versloeg Jordan Belchos ruim (13.06,07) en reed de zeventiende tijd ooit gereden. Alleen Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong waren in het verleden al met enige regelmaat sneller.

Het wereldrecord stamt uit 2007 en is in handen van Kramer. Hij reed toen in Salt Lake City 12.41,69.

Bloemen rijdt razendsnelle 10 kilometer
Bloemen rijdt razendsnelle 10 kilometer (Foto: ANP)

Schurft bij negen vluchtelingen in Reuver

Hulpdiensten zijn vrijdagavond massaal uitgerukt naar sporthal De Schans in Reuver, waar een noopopvang voor asielzoeker is ingericht. Dat gebeurde vanwege een uitbraak van de besmettelijke huidziekte schurft, zo meldt 1Limburg. Eerst werd gedacht dat dertig vluchtelingen schurft hadden, maar dat bleken er in de loop van de avond negen te zijn.

Eerder op de dag werd al duidelijk dat er vanuit Swalmen vluchtelingen in Reuver zouden aankomen bij wie schurft was vastgesteld. De negen patiënten komen bij Eritrea. De GGD is aanwezig in de opvanglocatie om te kijken hoe de uitbraak van de ziekte kan worden bestreden. Volgens de gezondheidsdienst worden de besmette patiënten behandeld en is de situatie onder controle.

Van de 170 vluchtelingen in Reuver komen er 48 uit Eritrea; zij krijgen allemaal medicatie tegen schurft. De andere vluchtelingen in het centrum komen uit Syrië; van hen is niemand besmet. De Syrische en Ertitrese vluchtelingen worden in de sporthal apart gehouden. Het is de bedoeling dat de vluchtelingen uiterlijk 72 uur in Reuver blijven.

Schurft is een besmettelijke huidziekte, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Het is een vervelende, maar geen ernstige ziekte, De aandoening is goed te behandelen. Het is belangrijk dat mensen in de directe omgeving van de patiënt met schurft meebehandeld worden, ook wanneer zij helemaal geen jeuk of huidafwijkingen hebben.

Gameband

Minecraft is zo’n beetje het meest populaire spel van dit moment en zowel kinderen als ouders hebben wel wat meegekregen van hoe het in elkaar steekt. Het is daarom ook niet verrassend dat veel bedrijven hier handig op inspelen met onder andere merchandise en handboeken voor ingewikkelde redstone-machines. Ook Now Computing heeft lucht van de trend gekregen en heeft met ontwikkelaar Mohjang de handen in heen geslagen om Minecraft nóg toegankelijker te maken. Het resultaat is de gameband, een armband met een mobiele versie van Minecraft er op geinstalleerd.

Dijkhoff: we moeten het hoofd koel houden

In de huidige vluchtelingencrisis moeten we 'het hoofd koel houden'. Dit zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) zaterdag in het AD. Hij hecht eraan te blijven uitleggen wat hij doet met de asielzoekerskwestie. Die noopt hem tot de opvang van tienduizenden mensen, ook al beseft hij dat Nederlanders er 'niet echt blij van worden'.

Ook voor de vluchtelingen die na een barre tocht over de Balkan in Nederland zijn gearriveerd en verbaasd zijn dat zij van opvangplek naar opvangplek worden verplaatst, toont hij begrip: 'Wat kan ik doen? De opvang is sober, maar netjes. We doen wat we kunnen.' De VVD'er is zich ervan bewust dat hij in zijn functie 'niemand blij' gaat maken.

Dijkhoff: we moeten het hoofd koel houden
Dijkhoff: we moeten het hoofd koel houden (Foto: ANP)

Meisje (17) aangerand door vijf jongemannen

In Breda hebben vijf jongemannen een 17-jarig meisje aangerand, schrijft Omroep Brabant. De politie is op zoek naar getuigen van het voorval aan de Belcrumweg.

Het slachtoffer liep donderdag rond 21.00 uur richting het station. Net voorbij een plein met supermarkten en winkels doken vijf jongens op. Ze trokken haar richting wat struiken en hielden haar in bedwang. Het meisje werd hierbij onzedelijk betast.

Scooters
De daders gingen ervandoor toen zij iemand zagen naderen. Het meisje rende richting het station, de jongemannen gingen de andere kant op. Het slachtoffer hoorde twee scooters starten.

Volgens het slachtoffer zouden de daders rond de 20 jaar oud zijn, waren zij lichtgetint en hadden zij donkere kleding aan. Een van de verdachten had een opvallend rode jas aan. De jongens spraken Nederlands tegen het meisje. Onderling spraken zij een onbekende taal.

Het verhaal achter Just Cause 3

Avalanche Studios heeft een verhaaltraileruitgebracht van Just Cause 3. Alhoewel we die game natuurlijk gaan spelen voor de vele explosies die we kunnen veroorzaken in Medici, het gebied waarin het verhaal zich afspeelt.

In Just Cause 3 zijn Rico en de rebellen bezig om het eiland Medici te bevrijden uit de klauwen van dictator General Di Ravello. Zijn leger heeft Bavarium ontdekt. Nee, geen alcoholvrij biertje, maar een goedje dat bijzonder explosief is, maar indien bewerkt, onbeperkte brandstof levert. Rico kijkt ook niet op een explosie meer of minder, dus dat komt goed uit.

Just Cause 3 komt 1 december uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Vier arrestaties na zware mishandeling Assen

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Assen vier mannen aangehouden na een zware mishandeling. Een 43-jarige inwoner van de Drentse hoofdstad was daarvan het slachtoffer. Hij werd met een staaf tegen het hoofd geslagen en buiten bewustzijn naar het ziekenhuis overgebracht.

De aanleiding voor de ruzie in de Prooststraat is nog niet bekend. De verdachten zijn inwoners van Assen van 38, 37 en 19 jaar en een 23-jarige inwoner van Smilde. Het slachtoffer werd in eerste instantie naar het ziekenhuis in Assen gebracht, maar daar bleek hij zo ernstig gewond dat hij naar het UMCG in Groningen moest worden vervoerd.

Vier arrestaties na zware mishandeling Assen
Vier arrestaties na zware mishandeling Assen (Foto: ANP)

Day of the Tentacle Remastered laat zich zien

De eerste screenshots van Day of the Tentacle Remastered zijn opgedoken. Terwijl ontwikkelaars soms een game van een jaar of twee oud al 'remasteren' is DoubleFine onder leiding van Tim Schafer bezig met een remaster van een van de meest memorable adventuregames van veel vroeger.

Day of the Tentacle kwam oorspronkelijk uit in 1993 als vervolg op die andere grote game: Maniac Mansion. Drie aparte tieners reizen door de tijd rondom het huis van een geflipte wetenschapper. Wat je doet in het verleden heeft zijn invloed op het heden en de toekomst, daar gaan dus ook vrij veel puzzels over. Deze remaster krijgt nieuwe handgetekende graphics, dit keer in high-res. De muziek en geluidseffecten krijgen ook een flinke oppoetsbeurt.

Tim Schafer, Dave Grossman, Larry Ahern, Peter Chan, Peter McConnell en Clint Bajakian hebben commentaar over de situaties, het ontwikkelen en dergelijke ingesproken dat je tijdens het spelen kunt beluisteren. Met een druk op d eknop kun je ook wisselen tussen de oude en nieuwe graphics, zodat je helemaal nostalgisch kunt worden. De user-interface is ook om te zetten naar het oude vertrouwde. Net zoals in het origineel zit Maniac Mansion ook in het spel.

Day of the Tentacle Remastered komt begin 2016 uit op PlayStation 4, PlayStation Vita, pc, en Mac OS. De PlayStation-versies zijn cross-buy.

Day of the Tentacle Remastered

Day of the Tentacle Remastered

Day of the Tentacle Remastered

Day of the Tentacle Remastered

Day of the Tentacle Remastered

Day of the Tentacle Remastered

Demonstratie Libië loopt uit op bloedbad

Zeker negen mensen zijn in Libië om het leven gekomen toen mortiergranaten terechtkwamen in een demonstrerende menigte. Ongeveer twintig mensen raakten volgens medische bronnen gewond.

Ruim tweeduizend mensen waren in de stad Benghazi de straat opgegaan om de protesteren tegen een voorstel om een nationale eenheidsregering te vormen. De Verenigde Naties hebben daarvoor een plan opgesteld.

Libië verkeert in chaos sinds dictator Muammar Kaddafi werd verdreven. Zo zijn alleen in Benghazi al meerdere rivaliserende strijdgroepen actief. Sommige buurten zijn door gevechten in puin gelegd, terwijl op andere plaatsen in de stad weinig valt te merken van de strijd.

Demonstratie Libië loopt uit op bloedbad
Demonstratie Libië loopt uit op bloedbad (Foto: ANP)

Faberyayo: "Blake is mijn nieuwe drug"

Het nieuwste album van De Jeugd Van Tegenwoordig, Manon, is een ode aan de vrouw. Volgens Pepijn Lanen, ook wel bekend als Faberyayo, zijn de vier leden van De Jeugd enorme romantici. "Dit album hebben we in het Art Hotel in Brussel geschreven. Daar hebben we een maand gezeten. Met heerlijke blauwe kazen en goede wijnen op tafel."

Hij vervolgt: "Daar kwam de inspiratie voor dit album vanzelf. We hadden het thema vooraf niet bedacht. Het gebeurde gewoon. We zingen over verliefdheid, het troost zoeken bij een vrouw, maar ook over de spannende seksuele dingen die bij een relatie komen kijken. We zijn heel tevreden. Het is echt een toffe plaat geworden", zegt hij tegen De Telegraaf.

En nu is Pepijn ook nog eens vader geworden van zoon Blake Bu. Sindsdien bekijkt hij het leven door een roze brilletje. "Ik maak me niet zo snel meer druk. In een verhitte discussie doe ik al snel een stapje terug. Blake is zo'n verrijking van mijn leven. Het allermooist vind ik het moment dat hij wakker wordt. Ik zie hem dan even kijken van: waar ben ik? Dan ziet hij mijn gezicht en verschijnt er een grote lach. Zijn ogen zeggen dan: 'Hé, ben je er weer!'. Die herkenning op dat blije gezichtje vind ik prachtig."

Voor 'Faberyayo' zit een leven vol met drank en drugs er niet meer in. "Ik wil geen drankmongool zijn, die met een alcoholkegel boven z'n baby hangt en dan misplaatste emoties over het ventje uitstort. Ik moet er niet aan denken. Hetzelfde geldt voor drugs. Na een pilletje loop je dagen met een kater, maar de luiers gaan door. Blake is mijn nieuwe drug. Hij geeft me de beste roes die er bestaat."

Pepijn Lanen maakt zich niet meer druk
Pepijn Lanen maakt zich niet meer druk (Foto: BuzzE)

Spanjaard 'even' rijkste ter wereld

Amancio Ortega Gaona, oprichter van kledingconcern Inditex, was vrijdag even de rijkste man ter wereld. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes ging de Spaanse multimiljardair korte tijd Microsoft-oprichter Bill Gates voorbij op het lijstje van superrijken.

Forbes schatte het vermogen van Ortega op een gegeven moment op 79,9 miljard dollar. Dat is omgerekend een slordige 72,5 miljard euro, net iets meer dan de optelsom van het bezit van Gates. Het vermogen van Ortega zit al een tijdje flink in de lift. Inditex, het moederbedrijf van onder meer Zara en Massimo Dutti, presteert goed en het aandeel Inditex is dit jaar al bijna 40 procent in waarde gestegen.

Later op de dag haalde Gates de Spanjaard niettemin weer in, geholpen door wisselkoersschommelingen en een forse koersstijging van de Microsoft op de beurs. Uiteindelijk was Gates vermogen goed voor 79,3 miljard dollar en dat van Ortega 'slechts' voor 78,5 miljard dollar.

Spanjaard 'even' rijkste ter wereld
Spanjaard 'even' rijkste ter wereld (Foto: ANP)

Brand in bijgebouw Baarle-Nassau

In een bijgebouw naast een grote schuur aan de Visweg in Baarle-Nassau (Noord-Brabant) is zaterdagochtend brand uitgebroken. Daarbij is asbest vrijgekomen, maar volgens de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant levert het geen gevaar op voor de omgeving, omdat het is neergekomen binnen de erfafscheiding.

Voor de eigenaar van het pand is een ambulance opgeroepen. Hij heeft rook ingeademd.

Brand in bijgebouw Baarle-Nassau
Brand in bijgebouw Baarle-Nassau (Foto: ANP)

Ubisofts The Division laat ons in de kou staan

Ubisoft heeft meer details vrijgegeven over The Division en dan vooral over de invloed van weer en weersveranderingen. Niet alleen dag en nacht gaan je voor- en nadelen geven, dat wordt duidelijk.

De omgeving zal minder zicht opleveren als het regent, maar als het bijvoorbeeld ook onweert zullen ook je gadgets beinvloeden. Je ziet minder op je radar en aim assist wordt minder effectief. 's Nachts zullen lichten NPC's aantrekken, terwijl donkere steegjes vooral donker en verlaten blijven, op wat ongure types na. 's Nachts met storm en onweer krijg je dus een extra uitdaging om te tackelen. Als je dat niet wil, dan kun je beschutting zoeken in een van de vele gebouwen in Manhattan. Daar kun je wachten en hopen op betere omstandigheden.

The Division komt 8 maart uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Van Rijn prijst dementievriendelijke stad

Nederland kan een voorbeeld nemen aan Japan als het gaat om omgaan met dementie. Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zaterdag in het AD. Hij is in het land op werkbezoek.

Van Rijn prijst Japanse initiatieven als de dementievriendelijke stad, waar de hele samenleving bezig is met "de zorg en het welzijn van de oudere bewoners met dementie". Zuiveldrankbezorgers, bankbedienden, krantenjongens: iedereen let erop dat het goed gaat met de bewoners. En gaat het niet goed, dan lichten ze de gemeente in, die de situatie laat checken.

Gemeenten zouden het Nederlandse bedrijfsleven ook meer kunnen betrekken bij de omgang met dementie, zoals dat al gebeurt in de 'dementievriendelijke' Albert Heijn in Doorn, aldus Van Rijn.

Van Rijn prijst dementievriendelijke stad
Van Rijn prijst dementievriendelijke stad (Foto: ANP)

Veel lichtgevende aanvallen in BlazBlue: Chrono Phantasma

BlazBlue: Chrono Phantasma Extend is uit en ook de makers hiervan gooien een launch-trailer naar ons toe. Het Japanse vechtspel bevat dit keer weer meer toevoegingen aan het origineel.

In BlazBlue: Chrono Phantasma Extend vind je het nieuwe Guard Gauge System, nieuwe toevoegingen in Stylish-modus, nieuwe arena's en scenario's en Remix Heart : nieuwe hoofdstukken in de Story-modus. En als kers op de taart zijn er twee nieuwe personages, waarmee het aantal speelbare vechtersbazen en -bazinnen op 28 komt.

BlazBlue: Chrono Phantasma Extend is nu uit voor PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita en Xbox One.

Samsom: Nederland kan vluchtelingenstroom aan

Nederland kan en moet vluchtelingen opvangen. Dat betoogt PvdA-leider Diederik Samsom in een zaterdag gepubliceerd interview met de Volkskrant. "Ook een aantal van zestigduizend kunnen we in Nederland aan."

De "grote, stille meerderheid" in het land vindt volgens de PvdA-voorman dat vluchtelingen moeten worden opgevangen. Toch maakt ook die groep zich volgens Samsom grote zorgen over de aantallen asielzoekers.

Samson voelt evenwel niets voor maatregelen als de bouw van een hek om vluchtelingen te weren. "Je ziet wat er gebeurt als ieder voor zich gaat werken. Het ene land trekt een hek op, het andere laat vluchtelingen in de modder, de regen en de kou zitten. Er vallen slachtoffers."

Regio
De oplossing moet volgens de politicus deels uit de regio komen. Hij wijst erop dat vluchtelingen wegtrekken uit Turkije omdat ze er onvoldoende perspectief hebben. "Er moet in Turkije een fatsoenlijke asielprocedure komen", vindt Samsom. "Onderwijs voor de kinderen die zijn gevlucht. En enig economisch perspectief voor hun ouders."

De PvdA-leider komt ondertussen niet met een bovengrens aan het aantal vluchtelingen dat kan worden opgevangen in Nederland. "Als je een grens in getallen wil vatten, vraag je erom bedrogen te worden", vindt hij. "De norm moet zijn dat wij mensen fatsoenlijk opvangen zonder omwonenden ermee te overvallen."

Het pleidooi van Samsom valt niet overal in goede aarde. PVV-leider Geert Wilders haalde op Twitter uit naar de PvdA-leider, die hij "de plunderaar van Nederland" noemt. "Méér asiel en méér islam. En u mag dat betalen", aldus Wilders.

Samsom: Nederland kan vluchtelingenstroom aan
Samsom: Nederland kan vluchtelingenstroom aan (Foto: ANP)

Dodelijk ongeval in Kloosterburen

Door een ernstig verkeersongeval in Kloosterburen (Groningen) is vrijdagavond een persoon om het leven gekomen. Een auto raakte volgens de politie op het Nijenklooster van de weg en belandde op de kop in een sloot.

Hulpverleners troffen twee inzittenden aan in de wagen. Een van de slachtoffers was zwaargewond, de andere persoon was overleden. De politie zoekt nog uit hoe het ongeval kon gebeuren.

Dodelijk ongeval in Kloosterburen
Dodelijk ongeval in Kloosterburen (Foto: ANP)

Klaar om te co-open op de bank in Divinity: Original Sin

De RPG Divinity: Original Sin - Enhanced Edition van het Belgische Larian Studios verschijnt 27 oktober op PlayStation 4 en Xbox One. En om dat te vieren presenteren onze Zuiderburen de officiële launch-trailer.

De Enhanced Edition voegt drop-in, drop-out online en offline multiplayer, drie nieuwe moeilijkheidsgraden, en een groot aantal nieuwe functies toe. De besturing en user-interface zijn voor consoles ontworpen, waardoor je naadloos schakelt van spreuken, vaardigheden en voorraadbeheer. De game is speciaal ontworpen om ook te werken in split-screen waarin elke speler zijn of haar eigen user-interface heeft.

Divinity: Original Sin is een turn-based RPG die zich afspeelt in Rivellon, een fantasiewereld. Als speler moet je uitzoeken waar Source, een mysterieuze energie, vandaan komt en moet je het vernietigen. Dat is maar het begin, want tijdens het onderzoeken van een moord leer je dat er veel meer aan de hand is.

Nachtelijke file door Halloweenfeest

Ouders die hun kinderen ophalen uit attractiepark Walibi hebben volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) in de late uurtjes gezorgd voor een verkeersinfarct. Aan het begin van de nacht stond vanaf Harderwijk ruim 10 kilometer file op de N306.

Veel automobilisten zijn volgens de VID onderweg om hun kinderen op te pikken na een jaarlijks Halloweenfeest in het attractiepark bij Biddinghuizen. "De provinciale weg N306 is duidelijk niet berekend op zo'n grote verkeersstroom", concludeert de verkeersdienst. Sommige mensen zouden al twee uur in de file staan.

Nachtelijke file door Halloweenfeest
Nachtelijke file door Halloweenfeest (Foto: ANP)

Rijksmuseum zet bezoekers aan het tekenen

Het Rijksmuseum in Amsterdam hoopt dat bezoekers dit weekend hun smartphone even in hun jas laten zitten. Het museum nodigt iedereen uit om tekenend de museumzalen in te gaan en "zo beter te leren kijken naar de schoonheid van kunst en geschiedenis". Bij binnenkomst krijgen bezoekers een gratis schetsblok en een potlood waarna zij aan de slag kunnen.

Het is de aftrap van de campagne #hierteekenen van het Rijksmuseum. Een museumbezoek is vandaag de dag "vaak passief en oppervlakkig" omdat mensen geleefd worden door mobieltjes en media, stelt het Rijks. "In ons vluchtige bestaan beseffen we niet altijd hoe mooi iets kan zijn", verklaart directeur Wim Pijbes. "We vergeten écht goed te kijken. Tekenen helpt daarbij, want door te tekenen zie je meer."

Onder de noemer 'The Big Draw' organiseert het museum zaterdag en zondag allerlei tekenactiviteiten, zoals een cursus zeventiende eeuwse bloemstillevens tekenen. Voortaan is het elke zaterdag 'Teekendag' en kunnen bezoekers een schetsboekje halen bij de informatiebalie.

Rijksmuseum zet bezoekers aan het tekenen
Rijksmuseum zet bezoekers aan het tekenen (Foto: ANP)

Fallout 4 gaat 10 november halen

Goed nieuws uit de stallen van Bethesda: Fallout 4 is goud. De ontwikkeling van de game is afgerond en gaat dus de release op 10 november met gemak halen. Bethesda maakte dit nieuws via Twitter bekend.

Volgens Bethesda gaat het om 27 versies die klaar zijn. Of ze hier nog een leuke actie aan gaan vastplakken of dat het simpelweg diverse localisaties zijn is niet helemaal duidelijk. Het maakt verder ook weinig uit, de hype train rijdt ondertussen op volle snelheid.

Nederland eventjes in duisternis

Grote delen van het land zijn in de nacht van zaterdag op zondag een stuk donkerder dan normaal. Dat komt omdat honderden gemeenten, bedrijven, winkels, kerken en organisaties voor een poosje het licht uitdoen.

Ze doen mee aan de Nacht van de Nacht, die voor de elfde keer wordt georganiseerd door de gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties. Volgens de milieuclubs worden er jaarlijks miljoenen verspild door inefficiënte verlichting. Én het is slecht voor het milieu, omdat er fossiele brandstoffen verstookt moeten worden om stroom op te wekken. "Lichtvervuiling vormt, net zo goed als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Niet alleen mensen hebben last van te veel licht. Voor de meeste dieren is het een ramp."

Op honderden plaatsen in het land zijn zaterdagavond of zondagmorgen 'duistere activiteiten'. Die lopen uiteen van sterren kijken, boswandelingen, een fotowedstrijd, vleermuizen spotten en dineren in het donker. "In natuurgebied Millingerwaard bij Nijmegen kun je met filmmaker Ruben Smit (bekend van de Nieuwe Wildernis) op zoek naar de zilverreiger. Op vier plekken in Nederland kun je in het donker als een wild dier klimmen, slingeren en tokkelen tussen de bomen. Op de Zaanse Schans kun je luisteren naar een concert bij kaarslicht", aldus de organisatie.

Een overzicht van alle evenementen staat op nachtvandenacht.nl.

Nederland eventjes in duisternis
Nederland eventjes in duisternis (Foto: ANP)

Veel gewonden door treinongeval Zuid-Afrika

Zo'n 120 mensen zijn gewond geraakt door een treinongeval in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg. Sommige passagiers zouden volgens nieuwszender eNCA uit de wagons zijn gesprongen. Dat gebeurde naar verluidt toen de remmen van het trein dienst weigerden.

De gewonden werden op het treinstation behandeld en later overgebracht naar ziekenhuizen. Volgens een woordvoerder van de medische hulpverleners lijkt het erop dat de remmen van de trein blokkeerden, waardoor passagiers ten val kwamen. Daarop zouden sommige reizigers in paniek uit de bewegende trein zijn gesprongen.

Het is nog onduidelijk wat er precies is voorgevallen bij het station. Een getuige vertelde nieuwssite News24 dat hij gegil hoorde en explosies zag aan boord van de trein. "Mensen sprongen eruit. Het was verschrikkelijk."

Veel gewonden door treinongeval Zuid-Afrika
Veel gewonden door treinongeval Zuid-Afrika (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: in de ban van de tijd

Komende nacht om 03.00 uur gaat de klok één uur terug. Dat houdt in dat je theoritisch een uur langer kunt slapen. De praktijk wijst echter uit dat veel mensen last hebben van het verzetten van de klok. 

Vandaag is het overwegend droog en bewolkt. De temperatuur is aan de kust circa 13 graden, tot 15 graden in Limburg. De wind, aan de kust vrij krachtig, in het binnenland matig, komt uit het zuidwesten. Tegen de avond pakt de bewolking zich samen en kan er lokaal wat regen vallen. In de nacht trekt een regenlint vanuit het westen naar het oosten over het land. Het geheel zorgt voor een herfstig begin van de wintertijd. 

Ik kreeg een hele serie foto's van Rotterdam by night. Omdat het teveel is om ze allemaal in één keer te plaatsen, zullen ze stuk voor stuk langskomen. Vandaag de eerste uit de serie. Koningshavenbrug 'De Hef'. 

Rotterdam by night
Rotterdam by night

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1970 wordt Salvador Allende verkozen tot president van Chili. 

* In 1936 sluiten Hitler en Mussolini het verdrag dat de basis wordt van de 'As' tussen Berlijn en Rome.

* in 2003 vond de laatste vlucht van de concorde plaats, een supersonisch vliegtuig dat als  prestigeobject werd ontwikkeld door Frankrijk en Groot-Britannië. 

* In 1973 kwam de Jom Kipoeroorlog tot een einde. 

Wintertijd gaat in

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok een uur achteruit: om 03.00 uur 's nachts wordt het weer 02.00 uur. Dat betekent een uur langer nachtrust.

De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Die duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, wordt energie bespaard. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden, zou het rond de jaarwisseling pas rond 09.00 uur 's ochtends licht worden.

Wintertijd gaat in
Wintertijd gaat in (Foto: ANP)

Go Ahead rukt op in Jupiler League

Go Ahead Eagles profiteerde vrijdag optimaal van het puntenverlies van FC Volendam en Sparta. De ploeg uit Deventer won overtuigend van Almere City (4-1) en is nu de nummer 2 van de Jupiler League, op slechts een punt van Volendam.

De ploeg uit Deventer kwam tegen laagvlieger Almere City na rust goed op stoom. Chris David schoot direct na de start van de tweede helft raak vanaf het randje van het strafschopgebied. Ruim een kwartier later bekroonde Leon de Kogel een mooie aanval door ferm raak te koppen. Met nog tien minuten te gaan deelde diezelfde De Kogel de genadeklap uit. Norair Mamedov redde de eer voor Almere, Randy Wolters bepaalde de eindstand in de slotminuten.

Ook FC Eindhoven verkleinde de marge met koploper Volendam, maar de ploeg moest daar diep voor gaan. Keeper Ralph Vos van RKC Waalwijk leek lange tijd onklopbaar in Eindhoven, maar moest tien minuten voor tijd toch capituleren. Belg Jinty Caenepeel besliste met zijn goal direct de wedstrijd: 1-0. Ook VVV-Venlo wist bij de blijven en staat vijfde op drie punten van de koploper na de 0-1-zege bij FC Den Bosch. Ralf Seuntjes ontsnapte na een minuut al uit de buitenspelval en omspeelde keeper Kees Heemskerk.

Volendam ging op eigen veld met 0-2 onderuit tegen FC Emmen. De thuisploeg miste een aantal kansen, waarna in de tweede helft Rick ten Voorde en Boy Deul de bezoekers op een zege trakteerden.

NAC heeft prima zaken gedaan in de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De ploeg uit Breda won ook het tweede duel onder de nieuwe coach Eric Hellemons en kruipt langzaamaan richting de top van de ranglijst. In eigen huis werd het 4-0.

Onderin de Jupiler League deed Jong Ajax goede zaken, door van het eveneens laaggeplaatste Fortuna Sittard te winnen (3-0). De beloften van Ajax waren beduidend beter dan de Limburgers en zagen Sam Hendriks een hattrick maken. Via een strafschop, een poeier in de verre hoek en een dolletje met keeper Ferhat Kaya maakte hij zijn drie treffers.

Go Ahead rukt op in Jupiler League
Go Ahead rukt op in Jupiler League (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.