Disney in Concert - Ziggo Dome

Daan de Witte (daan1601)

De Ziggo Dome ging op 25 oktober de samenwerking aan met een van de bekendste studio's ter wereld. Een studio die verantwoordelijk is voor de kindertijd van iedereen en talloze klassiekers produceerde in haar films. Als die klassiekers op een rijtje gezet worden en in een knalshow aan elkaar gezongen worden en begeleid door het beste orkest van Nederland, het Metropole Orkest, moet dat haast wel een succes zijn. FOK! was er bij en doet verslag.

Dat orkest krijgt de eer om de show te openen met een prachtige overture, die het publiek meeneemt op reis langs de getekende klassiekers van Disney. Echter, ook de klassieker pur sang, Mary Poppins, komt daarin aan bod. Die film krijgt later nog een aparte behandeling wanneer Jamai en het gehele arsenaal aan BN’ers dat is uitgerukt een medley aan elkaar kleven. Vanuit die groep, die bestaat uit Anita Meyer, Leona Philippo, Sjors van der Panne, Kim-Lian van der Meij, Thomas Berge, Jim Bakkum en Guido Spek, komt eerstgenoemde gelijk met de borst vooruit het podium op wanneer zij de Pocahontas-klassieker 'Colors of the Wind' ten gehore brengt. Dat het nummer in de originele taal wordt opgevoerd is tijdens deze show vaak een zeldzaamheid. En dat dit bij de ouders en jong volwassenen die op het evenement zijn afgekomen tot frustratie kan leiden, is logisch. Zo worden alle liedjes uit de Frozen-medley in het Nederlands gezongen, wat een enkele keer tot een aantal overeind staande nekharen kan leiden. Gelukkig wordt de klassieker die uit die film is voortgevloeid, 'Let It Go', wel in de originele taal ten gehore gebracht.

Daarna is het de beurt aan Thomas Berge om aan te kondigen dat er een selectie is gemaakt van de slechte zijde van Disney. Dat hij in dit rijtje een dubbele fout maakt, in het aankondigen van Musafa als slechterik, leidt tot enige verbazing en zelfs een zacht boegeroep. Wel is er een fijne selectie gemaakt waar Leona Philippo wel raad mee kan. Hierna is het tijd om een van de meest succesvolle getekende Disneyfilms allertijden te behandelen. The Lion King is geliefd door vele generaties en wordt nog altijd meegezongen in zowel het Nederlands als in het Engels en de regie heeft daarom gekozen een selectie te maken in de Engelse taal. Dat in dat rijtje 'Hakuna Matata' niet past leidt tot een frons, wanneer de pauze aangekondigd wordt.

Na een korte onderbreking is het tijd voor een film met een Oosters thema; Aladdin. Dat het Metropole Orkest kan zorgen voor kippenvel is bekend. Eerder waren zij deze zomer te gast op Lowlands, waar ze de 'Sacre du Printemps' ten gehore brachten. De klanken uit de animatiefilm liggen fijn in het gehoor, maar er wordt al weer snel overgegaan tot een stuk zang. Dat nummer komt uit een nog redelijk recente film van het animatieproductiehuis, Tangled, of, omdat het nummer in het Nederlands wordt opgevoerd, Rapunzel zal heten. Kim-Lian, die zelf de stem insprak van de potentate dame brengt het publiek een indrukwekkend muzikaal hoogstandje. Bijgestaan door Jim Bakkum is er een goed tijdelijk setje gevormd. Daarna is het tijd voor misschien wel een van de mooiste liedjes uit de vroegere animatiefilms, 'When You Wish Upon A Star' uit Pinokkio, uitgevoerd in zijn prachtige Engelse originele versie. Kippenvel is toegestaan op zo’n moment en misschien zelfs wel verplicht.

Dat gevoel wordt nog even verlengd wanneer het orkest een bijzondere melodie inzet. De films zijn misschien niet allemaal even goed, maar de muziek uit Pirates of the Caribbean die verzorgd werd door Hans Zimmer heeft zijn plekje verdiend in de geschiedenis als een van de meest herkenbare melodieën allertijden. 'He’s A Pirate', dat in samenwerking met Klaus Badelt werd geproduceerd komt opnieuw tot leven in een sublieme vorm. Een ietwat onduidelijke medley wordt daarna opgevolgd door de knalhit van vorig jaar. Dat het nummer nog steeds af en toe op de radio te horen is, blijkt wel als er gevraagd wordt of alle prinsesjes uit de zaal zich naar voren willen begeven. 'Let It Go', opnieuw gebracht door Kim-Lian, maakt nog steeds iets los bij een zaal want menigeen staat op en gaat uit z’n dak. Nadat It’s A Small World nog even in het geheugen geprent wordt voor het resterende van de dag, is het nog tijd voor een adembenemende finale. Fantasia, Disney’s derde film, wordt op een interessante manier aan elkaar gemixt en wanneer dan na twee oorverdovende klappen confettislierten de zaal vullen is het langzaamaan tijd geworden om uit de betoverende Disneywereld te stappen. Er werden die middag zeker nog wat Disneyfilms opgezet. Van Mary Poppins tot Frozen; Disney blijft tijdloos, ook in concertvorm.