Uitslag Moto3 Grand Prix van Maleisië

heywoodu

Miguel Oliveira heeft op het circuit van Sepang de Grand Prix van Maleisië in de Moto3 gewonnen. De Portugees boekte zijn derde overwinning in vier races en zijn vijfde opeenvolgende toptweeklassering. Belangrijker nog, zijn gigantische comeback in de wereldtitelstrijd leeft nog altijd: hij kende meer dan honderd punten achterstand op kampioenschapsleider Danny Kent, maar heeft met één race te gaan en maximaal 25 te winnen punten nog 24 punten minder dan de Brit.

Bij de start nam Oliveira direct de leiding vanaf de derde startpositie, met Jorge Navarro, Romano Fenato en Francesco Bagnaia in zijn wiel. Polesitter Niccolo Antonelli kende een lastige start en leverde direct wat posities in. De als negende vertrokken Kent liet een moeizame start zien en viel zelfs nog wat terug: na enkele ronden reed de Brit helemaal achteraan in de kopgroep van dertien rijders - na een gezamenlijke val van Kent's teamgenoten Efren Vazquez en Hiroki Ono teruggebracht naar elf.

Halverwege de race bestond de kopgroep nog uit acht coureurs: Fenati, Brad Binder, Navarro, Oliveira, Bagnaia, Jakub Kornfeil, Kent en Antonelli, met een redelijk groot gat naar de eerstvolgende achtervolgers. Kent bleef vooral afwachten, wetende dat bij winst van Oliveira een plek bij de beste vijf voor hem genoeg zou zijn om de wereldtitel te pakken. Als de Portugees tweede zou worden had Kent genoeg aan de top-8 en dus een plek in de kopgroep.

Drie ronden voor het einde reed Oliveira op kop, met teamgenoot Binder als buffer naar de rest. Voor Bagnaia zat de race er daar na een valpartij op, wat Kent weer een plekje opleverde. Bij het ingaan van de slotronde reed de Brit op plek vijf, maar Antonelli kwam er al snel voorbij. Binder nam de leiding over, met teamgenoot Oliveira in zijn kielzog. Op het rechte stuk voor de allerlaatste bocht van de race kwam de Portugees uit de slipstream voorbij Binder en reed hij naar de zege. Kent leek af te wachten om aan het einde een aanval te plaatsen, maar dat lukte niet: de Brit werd zevende en greep opnieuw naar de wereldtitel.