Rusland naar Veiligheidsraad om Oekraïne

Rusland eist van de VN-Veiligheidsraad maandag een onmiddellijk einde aan het geweld in Oekraïne. Ook wil het land dat er in het oosten van het land corridors worden ingesteld voor humanitaire hulp. Rusland dient daarvoor maandag een conceptresolutie in bij de Veiligheidsraad. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd.

Westerse landen hebben volgens Lavrov beloofd dat de situatie in Oekraïne zou verbeteren na de presidentsverkiezingen van eind mei, maar 'precies het tegenovergestelde gebeurt', aldus de Russische minister. "Iedere dag gaan er mensen dood. Vreedzame burgers lijden steeds meer. Het leger, militaire vliegtuigen en zware wapens worden nog steeds tegen hen gebruikt."

In de conceptresolutie komt verder te staan dat Rusland onderhandelingen eist om te komen tot een staak-het-vuren. Lavrov wil ook dat burgers via de corridors weg kunnen uit gebieden waar wordt gevochten.

Rusland heeft zich de laatste tijd juist toegeeflijker en minder agressief opgesteld in de Oekraïense kwestie. Met de stap naar de Veiligheidsraad rijst de vraag wat de andere permanente leden, met name de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk, ervoor over hebben om dat zo te houden. De raad kwam overigens ook in maart en april bijeen over Oekraïne.