Arrestatiegolf Chinese intellectuelen

Redactie

Een in China geboren Australische kunstenaar is het zoveelste slachtoffer in een arrestatiegolf in de aanloop naar het 25-jarig jubileum van de pro-democratieprotesten op het Tiananmenplein in 1989. Dat heeft Fairfax Media maandag gemeld. Guo Jian werd zondagnacht uit zijn woning in Beijing meegenomen door de autoriteiten.

Guo was voorheen een demonstrant en militair en nam in 1989 als student deel aan de protesten. In een artikel dat vorige week in de Financial Times verscheen zei Guo nog nooit zulk ernstig geweld te hebben gezien als tijdens het neerslaan van de demonstratie. Het Australische ministerie van buitenlandse zaken en handel probeert momenteel informatie over Guo's verblijfplaats te krijgen om hem consulaire bijstand te kunnen verlenen.

De Chinese regering doet haar best om de herdenking van of media-aandacht voor de demonstraties onmogelijk te maken. Ieder jaar worden rond de datum van de protesten de teugels flink aangehaald door de Communistische Partij. Maar in de aanloop naar het zilveren jubileum heeft een heuse arrestatiegolf plaatsgevonden. De afgelopen maand werden tientallen als kritisch bekendstaande advocaten, wetenschappers, journalisten en kunstenaars opgepakt. Het bespreken van de protesten en het brute neerslaan hiervan, waarbij honderden mensen het leven lieten, is een strikt taboe in het land.

Onder anderen de prominente mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang belandde in het gevang. Ook journalisten Xin Jian en Gao Yu en activist Wang Aizhong viel dit lot ten deel. Een van de oprichters van de Moeders van Tiananmen, die de nabestaanden van de slachtoffers vertegenwoordigt, is onder huisarrest geplaatst.

De Europese Unie heeft haar zorgen uitgesproken over de Chinese repressie. "Hoewel China de afgelopen 25 jaar enorme economische en maatschappelijke vooruitgang heeft geboekt, hoopt de EU ook op meer ruimte voor discussie en debat over China's recente geschiedenis", luidde een EU-verklaring. "Advocaten, journalisten en mensenrechtenactivisten moeten hun werk kunnen doen zonder hierbij te worden lastiggevallen."

Op 4 juni is het 25 jaar geleden dat de Chinese autoriteiten op bloedige wijze een einde maakten aan de protestacties op het Tiananmenplein. Er vielen honderden doden. De protesten haalden wereldwijd het nieuws, vooral een moment waarop een onbekende Chinese man het pad van een naderende tank blokkeerde. Sindsdien probeert de Communistische Partij iedere vorm van herdenking van de gebeurtenissen te voorkomen.