CO2-uitstoot centrales VS moet omlaag

Redactie

De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) door Amerikaanse elektriciteitscentrales moet tussen nu en 2030 met dertig procent omlaag. CO2 wordt in verband gebracht met het opwarmen van de aarde en de elektriciteitscentrales worden beschouwd als de belangrijkste bron daarvan in de Verenigde Staten.

President Barack Obama maakt zijn plan om de uitstoot te verminderen later maandag bekend. Hij kan rekenen op verzet van elektriciteitsbedrijven en de Republikeinen. Ook Democraten met aflopende termijnen zullen er nerveus van worden. Maar volgens Obama moeten de Verenigde Staten als een na grootste producent van CO2 zelf ook stappen zetten als ze de rest van de wereld mee willen krijgen voor een nieuw klimaatverdrag.

Volgens gegevens van de federale milieudienst EPA hebben de elektriciteitscentrales in de VS de CO2-uitstoot sinds 2005 al met bijna dertien procent verminderd. De EPA mikt op 26 procent voor 2020, maar stelt zich soepel op. Maar doordat de kolengestookte centrales al te kampen hebben met sterk gedaalde aardgasprijzen en toenemend gebruik van duurzame energiebronnen als wind en zon, zeggen experts dat het erg lastig wordt om een reductie van dertig procent te bereiken.

De plannen van Obama behelzen ook het efficiënter maken van elektriciteitscentrales, vermindering van de frequentie waarin kolengestookte centrales worden ingezet en investeringen in programma's om het energieverbruik van huishoudens en bedrijven omlaag te brengen.