EC gunt Frankrijk geen uitstel bij begroting

Frankrijk krijgt van de Europese Commissie geen extra tijd om het begrotingstekort terug te dringen. De Franse regering moet snel aanvullende maatregelen treffen zodat het gat op de staatsbegroting in 2015 weer kleiner is dan de afgesproken drie procent.

De Europese Commissie bracht maandag haar aanbevelingen voor de EU-lidstaten uit. Voor Frankrijk, en nog tien andere landen, blijft de 'excessieftekortprocedure' gelden. Nederland mag het Brusselse strafbankje verlaten.

De EC maant Frankrijk een reeks extra bezuinigingen en hervormingen door te voeren. De regering in Parijs dient onder meer het mes te zetten in de sociale zekerheid, de gezondheidszorg, het pensioenstelsel en het ambtenarenapparaat. De belasting op arbeid en de sociale premies die werkgevers betalen moeten verder omlaag, aldus de EC.

Zonder nieuwe ingrepen stevent Frankrijk volgens Brussel af op een begrotingstekort van 3,4 procent in 2015. Dat zou opnieuw het overeengekomen maximum van drie procent overschrijden. De EC gunde Frankrijk al eens twee jaar respijt, maar wil niet nog eens uitstel verlenen. Parijs heeft volgens EC-voorzitter José Manuel Barroso nog tijd genoeg om het afgesproken doel te halen.

Ook bij onder meer Italië, Spanje en Slovenië dringt de Europese Commissie erop aan meer werk te maken van het terugdringen van het begrotingstekort.