Apple onthult nieuwe besturingssystemen

Besturingssysteem iOS8 wordt het nieuwe systeem voor mobiele apparaten van Apple. Computers gaan draaien op OS X Yosemite. Dat maakte het Amerikaanse techconcern maandagavond in San Francisco bekend.

Een van de vernieuwingen in iOS 8 is dat de notificaties interactief zijn geworden. Het is mogelijk om direct vanuit een notificatie bovenaan het scherm te reageren op een bericht, of zelfs een Facebook-like te geven. Voordeel voor gebruikers is dat ze niet uit de app die ze op dat moment gebruiken hoeven te gaan. In Android bestaat die functie al langer.

Notificaties zijn ook direct vanuit het vergrendelscherm van iOS-apparaten te gebruiken. Zo is een agenda-afspraak te accepteren zonder eerst op het toestel in te loggen. In iOS8 hebben gebruikers ook sneller toegang tot favoriete contactpersonen via het takenscherm.

Met de AirDrop-applicaties wordt nu ook bestanden versturen tussen Macs en iOS-apparaten mogelijk. Bovendien maakt Apple het makkelijker om sms'jes en telefoongesprekken direct op de computer af te handelen, in plaats van op de iPhone of iPad. De Mac is ook als speaker tijdens het bellen te gebruiken. Apple heeft tot nu toe meer dan achthonderd miljoen iOS-apparaten verkocht. Afgelopen jaar kwamen er 130 miljoen nieuwe gebruikers bij.

Apple kondigde verder de nieuwe versie van Mac OS X aan met de naam Yosemite. Deze versie 10.10 heeft een moderner ogend ontwerp met plattere icoontjes en doorzichtige balken. Een nieuw onderdeel is iCloud Drive, een alternatief voor bestandsopslagdienst Dropbox. De Apple-dienst werkt niet alleen op iPhones, iPads en Macs, maar ook op Windows-pc's.

De iCloud Drive werkt net als Dropbox binnen het bestandssysteem, waarbij elke app ook een eigen map krijgt in de interface. Net als bij Dropbox worden bestanden automatisch gesynchroniseerd tussen apparaten met iOS, OS X en ook Windows. Met de nieuwe dienst wordt Apple's iCloud ook meer een concurrent voor Google Drive.