A'dam: asielzoekers weg via rechter

Redactie

De gemeente Amsterdam stapt naar de civiele rechter om de uitgeprocedeerde asielzoekers die weigeren de zogenoemde Vluchthaven te verlaten te dwingen tot vertrek. Dat heeft een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) maandag bekendgemaakt.

Van der Laan is teleurgesteld in de halsstarrige houding van de asielzoekers. De vertrekdatum van 1 juni was al bekend toen zij een halfjaar geleden tijdelijk onderdak kregen in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat. Bewoners hebben daar hun handtekening onder gezet.

"Het is extra teleurstellend dat zij hun afspraken niet nakomen omdat wij dat keer op keer wel doen", aldus de gemeente in een verklaring. "Het is jammer dat wij nu naar de civiele rechter moeten gaan om een ontruimingstitel te vragen."

De asielzoekers vingen vorige week al bot bij de rechter en hadden tot zondag de tijd om hun spullen te pakken. Toch volharden zij in hun weigering te vertrekken omdat terugkeer naar het land van herkomst 'geen optie' zou zijn.

De gemeente wil de opvang alleen verlengen voor mensen die kwetsbaar zijn vanwege medische redenen of meewerken aan vertrek naar het land van herkomst. De gemeente verwacht in de loop van de week meer duidelijkheid te hebben over de grootte van deze groep.

De Vluchthaven, waar zo'n 125 uitgeprocedeerde asielzoekers sinds een halfjaar verblijven, is een proef van de gemeente en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). In ruil voor eten en onderdak beloofden de asielzoekers mee te werken aan hun toekomst en eventueel vertrek.

Maar deze proef is nog niet afgerond, stelt de actiegroep. Veel mensen zitten nog midden in een asielprocedure en zouden niet genoeg tijd hebben gehad om hun zaakjes te regelen. Dat sommige asielzoekers vanaf zondag op straat staan noemt de actiegroep 'inhumaan'.