[WK Hockey] Australische vrouwen te sterk voor Japan

heywoodu

De Australische vrouwen hebben hun tweede groepswedstrijd op het WK in Den Haag gewonnen. Na de 3-2 zege op Zuid-Korea volgde maandag in het Kyocera Stadion een 3-2 overwinning op Japan, dat zaterdag met 6-1 had verloren van Oranje.

Australië, dat aantrad zonder de geblesseerde aanvoerder Madonna Blyth, nam na het beginsignaal het heft in handen. Het zette Japan vast op eigen helft. In de zesde minuut waren de Hockeyroos dicht bij de openingstreffer. Jane Claxton onderschepte de bal vlak buiten de Japanse cirkel en gaf de bal aan Emily Hurtz, die haar inzet zag gestopt door de Japanse keeper Yuka Yoshikawa.

Japan kwam tegen de verhouding in op voorsprong. Na een snelle uitbraak van Akane Shibata haalde Yuri Nagai doeltreffend uit. Het was pas de tweede keer dat de Japanners in de cirkel van Australië waren. Een paar minuten voor het doelpunt moest keeper Ashlee Wells tot twee keer toe redding brengen.

Australië had het meeste balbezit, maar de Japanners verdedigden stug. In de slotfase van de eerste helft creëerden de Australiërs een aantal goede kansen. Zo verschafte Kellie White zich een prima kans, maar haar backhand werd gestopt. Even later was White opnieuw gevaarlijk, maar haar schot kon net niet worden binnengetikt.

In de laatste minuut kwam dan toch de gelijkmaker. Anna Flanagan verzilverde de strafcorner, die werd toegewezen nadat een schot van Jayde Taylor niet goed was verwerkt door de Japanse keeper Yoshikawa.

De Australische vrouwen beslisten het duel kort na rust. Emily Smith zette haar ploeg al na zes minuten op voorsprong na een mooie actie aan de linkerkant van Jane Claxton. Flanagan verhoogde de score drie minuten later uit een strafcorner naar 3-1. De korte hoekslag werd toegekend na protesten van Australiërs wegens obstructie met de stick. Het was voor Flanagan, die volgend seizoen voor MOP speelt, alweer haar vierde doelpunt van dit toernooi.

Het werd nog even spannend toen Shiho Sakai een strafbal voor Japan benutte. De Hockeyroos hielden de laatste dertien minuten stand en boekte de tweede overwinning op rij. Japan staat na twee duels nog met lege handen.