Israël: geen gesprekken met Palestijnen

Israël sluit gesprekken met de maandag beëdigde Palestijnse eenheidsregering uit. Premier Benjamin Netanyahu heeft toestemming gekregen van zijn kabinet om verdere sancties in te stellen tegen het nieuwe bestuur op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

De omstreden eenheidsregering van Fatah en Hamas werd maandag beëdigd door de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De regering kwam na lang bakkeleien tot stand. Hamas is al zeven jaar aan de macht in Gaza, terwijl Fatah het op de Westelijke Jordaanoever voor het zeggen heeft. Eerdere verzoeningspogingen leidden tot niets.

Hamas wordt door Israël en het Westen gezien als terroristische organisatie. Hoewel de beweging niet plaatsneemt in de regering, zal zij deze wel steunen. Abbas 'zegt vandaag ja tegen terreur, en nee tegen vrede', zei Netanyahu maandag na een bijeenkomst met zijn kabinet.

Abbas zegt dat de zorgen van Israël ongegrond zijn, omdat de regering bestaat uit technocraten die geweld hebben afgezworen en de staat Israël erkennen.

Het is nog de vraag hoe andere landen zullen reageren op de nieuwe Palestijnse regering. De Verenigde Staten en de Europese Unie ondersteunen de Palestijnen jaarlijks met honderden miljoenen. De VS en de EU hebben eerder aangegeven dat ze alleen om de tafel willen met een Palestijnse regering als deze Israël erkent en geweld afzweert.