Waterkanonnen tegen verkrachtingsprotest India

Redactie

De Indiase politie heeft maandag in de deelstaat Uttar Pradesh met waterkanonnen een einde gemaakt aan een demonstratie tegen verkrachting. Honderden vrouwen waren de straat opgegaan om te protesteren tegen een toename van het geweld tegen vrouwen in de deelstaat. Vorige week werden in Uttar Pradesh twee tieners verkracht. Vervolgens werden de twee opgehangen.

De betogers, die bij het kantoor van deelstaatpremier Akhilesh Yadav demonstreerden, eisen dat de regering meer doet om verkrachtingen en aanvallen op meisjes en vrouwen te voorkomen. Ook protesteerden ze tegen de onverschilligheid die onder agenten zou heersen en die volgens de betogers geweld tegen vrouwen in de hand werkt. Honderden agenten raakten slaags met de betogers waarna waterkanonnen werden ingezet.

De politie ondernam geen actie toen de vader van een van de tieners aangifte deed van vermissing. Twee agenten werden ontslagen wegens plichtsverzuim. Yadav heeft inmiddels aangedrongen op een federaal onderzoek naar de zaak, maar zijn regering heeft felle kritiek gekregen voor haar lakse houding.

Volgens activisten lijkt het alsof er niets veranderd is sinds de brute groepsverkrachting in een bus in de hoofdstad New Delhi. De geruchtmakende zaak leidde in december 2012 tot grote verontwaardiging. Er zijn weliswaar nieuwe wetten ingevoerd, die onder andere voorzien in zwaardere celstraffen, maar dat heeft volgens de activisten weinig verandering teweeg gebracht.