Snorscooter: helm op en weg op

Nederlandse gemeenten krijgen de mogelijkheid om lokaal een helmplicht in te voeren voor snorfietsen en -scooters. Dat heeft minister Schultz de Tweede Kamer laten weten. Amsterdam zal die naar alle waarschijnlijkheid over een jaar invoeren en de scooters van het fietspad naar de weg verbannen.

De hoofdstad, die een verzoek in deze richting aan het kabinet deed, heeft volgens Schultz 'al het mogelijke gedaan' om de snelstijgende en vaak te hard rijdende scooters de ruimte te geven. De mogelijkheden zijn echter uitgeput en de stad is tegen haar grenzen aangelopen, aldus de minister.

Fietsers komen door de scooters steeds meer in de verdrukking, schrijft Het Parool. Het aantal snorfietsen in Amsterdam steeg sinds 1990 van 8000 naar 30.000. In diezelfde periode is het fietsgebruik met veertig procent toegenomen, en de verwachting is dat dat nog verder toeneemt.

Een kwart van de tijd die aan verkeershandhaving wordt besteed gaat ondertussen op aan snor- en bromfietsen. Daarom heeft de stad tevens gevraagd om de snelheid met laserguns te mogen controleren, iets dat tot nu toe alleen via de rollerbank is toegestaan. Dit wordt nog onderzocht.