Duitse inflatie na jaren onder 1% gedoken

De Duitse inflatie is in mei gezakt van 1,3 procent naar 0,9 procent. Het is voor het eerst in bijna vier jaar tijd dat de inflatie in de grootste economie van de eurozone onder de een procent duikt. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. De Europese Centrale Bank (ECB) kijkt sterk naar het inflatiecijfer bij het bepalen van de rente later deze week.

De inflatie werd onder meer getemperd doordat de energieprijzen in een jaar tijd met 0,8 daalden. Dinsdag komt het Europese statistiekbureau Eurostat met een prognose over de inflatie in de gehele eurozone in mei. Die inflatie wordt iets anders berekend. Destatis maakte bekend dat de Duitse inflatie volgens de Europese definitie (HCIP) nog lager uitkwam, op 0,6 procent.

De ECB neemt donderdag een besluit over de rente, die op dit moment met 0,25 procent al historisch laag is. De centrale bank heeft als doelstelling om de inflatie onder, maar dicht bij de twee procent te houden. Door de rente te verlagen kan de economie worden aangejaagd en is de hoop dat ook de inflatie toeneemt. Het is voor de ECB echter lastig om de rente nog veel verder te verlagen.

ECB-president Mario Draghi hintte er vorige week al op dat de ECB mogelijk tijdelijk extra geld gaat uitlenen aan banken, om daarmee het economisch herstel te ondersteunen. Ook dat extra geld in de economie kan helpen om de inflatie te doen stijgen.