Spaanse koning zal aftreden

Koning Juan Carlos van Spanje doet afstand van de troon. Kroonprins Felipe volgt hem op. Dat heeft premier Mariano Rajoy maandag in een verklaring voor de televisie meegedeeld.

Juan Carlos werd in 1975 koning, twee dagen na de dood van de militaire dictator Francisco Franco die sinds 1939 aan de macht was. Hij speelde een belangrijke rol bij de vestiging van de democratie in Spanje, vooral doordat hij in 1981 een poging van militairen om opnieuw de macht te grijpen wist te smoren. Ook vervulde hij een stabiliserende rol in een land met naar zelfstandigheid strevende regio's als Baskenland en Catalonië.

Sinds enkele jaren jaren kampt de 76-jarige koning met gezondheidsproblemen. Ook is zijn populariteit aanzienlijk gedaald door schandalen waarin hijzelf en zijn familie verzeild zijn geraakt. Zo kreeg Juan Carlos veel kritiek toen hij op dure olifantenjacht in Afrika ging, terwijl zijn volk zwaar getroffen werd door de financiële crisis. Ook werd zijn schoonzoon beschuldigd van fraude met publieke gelden en witwassen.

Rajoy zei niet wanneer de koning aftreedt. De regering moet eerst een wet opstellen om een juridisch mechanisme te creëren voor de abdicatie van de koning en de troonsaanvaarding door de kroonprins.