Spoedzitting Veiligheidsraad over Oekraïne

Chuck-N0rr1s

Rusland heeft een spoedvergadering belegd van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Oekraïne. Moskou wil dat er een resolutie wordt aangenomen waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne.

Volgens de Russische vertegenwoordiging bij de VN komt de Veiligheidsraad om 22.00 uur Nederlandse tijd bijeen. De Russen willen niet alleen een bestand, maar willen ook dat de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land om de tafel gaan zitten. "Deze resolutie zal ook oproepen om humanitaire corridors in te stellen zodat burgers de gebieden waar gevochten wordt kunnen verlaten, mochten ze dat willen." De Russen hebben al vaker opgeroepen tot een einde aan het geweld in Oekraïne, maar dit is de eerste keer dat ze een resolutie in de Veiligheidsraad ter tafel brengen.

Het was maandag opnieuw raak in Oost-Oekraïne. Grenswachters bij de oostelijke stad Loehansk werden aangevallen door enkele honderden gewapende opstandelingen. Volgens de Oekraïense autoriteiten kwamen zeker vijf rebellen om en raakten zeven grenswachters gewond.