Twijfels over Van Woerkom als Ombudsman

De voorgenomen benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale Ombudsman roept steeds meer weerstand op. Aanleiding vormen discriminerende uitspraken die hij 4 jaar geleden deed over Marokkaanse taxichauffeurs.

GroenLinks heeft "ernstige twijfels" of hij wel een ombudsman kan zijn "voor alle Nederlanders". Tweede Kamerlid Linda Voortman heeft gevraagd om een schriftelijke stemming in de Kamer over de benoeming omdat ze niet wil dat het een hamerstuk wordt.

De stemming kan wat haar betreft dinsdag al plaatsvinden. PvdA en SP willen de voordracht dinsdagochtend eerst in de fractie bespreken.

Ongeveer 20 gemeenteraadsleden en Statenleden vragen de Kamer in een brief nieuwe kandidaten te zoeken omdat Van Woerkom niet meer in het profiel past wegens zijn uitspraken. De ondertekenaars komen uit het hele land en zijn onder meer van CDA, PvdA en enkele plaatselijke partijen. Volgens hen heeft hij "een schijn van partijdigheid gewekt waardoor zijn objectieve onpartijdigheid is geschaad."

Waarnemend Nationale Ombudsman Frank van Dooren zei tegen Nieuwsuur dat het voor het gezag van het instituut van de Nationale Ombudsman van het grootste belang is dat iedereen in Nederland vertrouwen heeft dat de Ombudsman zonder vooringenomenheid zijn ambt uitoefent. "Ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer zich bewust is dat vertrouwen essentieel is voor het functioneren van de Nationale Ombudsman."

De ANWB-topman zei in 2010 dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat "er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten". Hij bood excuus aan en dacht dat de kwestie was afgehandeld, maar Marokkaanse organisaties vinden hem nu ongeschikt als Ombudsman.