Peru schort vernietiging cocaplantages op

De Peruaanse presdient Ollanta Humala heeft besloten de vernietiging van cocaplantages voor onbepaalde tijd op te schorten. Humala maakte zijn besluit zondag wereldkundig, een week nadat hij zijn drugstsaar Carmen Masias had ontslagen. Masias had in januari nog gezegd dat het leger, deels gefinancierd door de VS, dit jaar op diverse plekken plantages zou vernietigen.

Volgens critici zou het vernietigen van de plantages er alleen maar toe leiden dat boeren die samenwerken met de rebellen van Lichtend Pad zich tegen de autoriteiten zouden keren, met geweld als gevolg. Coca is het enige gewas in de afgelegen valleien van de rivieren Apurimac, Ene en Mantauro dat geld opbrengt en boeren hadden eerder al gedreigd zich te verzetten tegen de vernietiging van hun akkers.

Humala wil nu eerst proberen om boeren over te halen andere gewassen te kweken, voordat de akkers worden vernietigd. Het minister van landbouw gaat met de boeren in gesprek. Bovendien wordt er bijna 160 miljoen euro vrijgemaakt om wegen aan te leggen, zodat de boeren hun gewassen kunnen verkopen op de markt.

Peru is sinds 2012 de grootste producent van cocaïne, aldus de Amerikaanse narcoticabrigade DEA. Toen Humala in 2011 aantrad als president was een van zijn prioriteiten het aanpakken van de drugshandel en -productie. In het eerste jaar van zijn termijn kromp de productie met 3,4 procent.