Moskou stelt dichtdraaien gaskraan Kiev uit

Oekraïne heeft nog tot 9 juni de tijd om zijn gasschulden te vereffenen bij de Russische producent Gazprom. Moskou dreigde vanaf dinsdag de gaskraan dicht te draaien als Kiev niet met geld over de brug zou komen. Maar nu de Oekraïeners al omgerekend zo'n 575 miljoen euro van de schuld van enkele miljarden hebben betaald, stellen de Russen een eventuele gasblokkade uit.

Gazprom-topman Alexei Miller wil dat de Oekraïeners voor 9 juni de openstaande rekeningen tot en met mei hebben betaald. Zo niet, dan levert Rusland alleen nog aardgas dat vooraf is betaald, dreigt hij.

Rusland, Oekraïne en de Europese Unie gaan maandag voor de vierde keer om tafel over de gaskwestie. Het Oekraïense gas- en oliebedrijf Naftogaz heeft Gazprom een voorstel gedaan voor een nieuw, aangepast contract dat een gasblokkade moet voorkomen.

Volgens de minister hadden Rusland en de EU Kiev opgedragen om vóór 1 juni bijna 1,5 miljard euro af te betalen en uiterlijk 7 juni nog eens 365 miljoen. Anders was overleg geen optie, laat staan een eventuele korting op de gasprijs.