Domunder toont tweeduizend jaar Utrecht

Harry

Maandenlang hebben archeologen onder het Domplein in Utrecht uitgravingen gedaan. Het resultaat is te zien in de toer Domunder, waarin bezoekers een beeld krijgen van tweeduizend jaar geschiedenis van de stad. Een derde van het gebied is nog steeds niet opgegraven. "Dat gaan we de komende jaren voor de ogen van het publiek doen", zegt directeur Paul Baltus tegen Novum Nieuws. Over drie jaar moet alles zijn uitgegraven.

Domunder wordt maandag geopend door minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA). Jaarlijks kunnen 85 duizend mensen de tour langs de opgravingen doen. "Maar met dertigduizend bezoekers in het eerste jaar zijn we al ontzettend blij", zegt Baltus. Het project heeft 4,5 miljoen euro gekost.

Van mei tot en met december vorig jaar heeft een team van archeologen het gebied onder de Dom uitgegraven. Daarbij werd van alles opgegraven, zoals ruim veertig vroegmiddeleeuwse gouden en zilveren munten. Bij proefgravingen in 2011 werd al een Romeinse weg gevonden. "Het hoogtepunt van de toer is dat je al die tijdlagen bij elkaar ziet liggen", vindt Baltus.