FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 mei 2014

Uitslag sc Heerenveen - AZ

AZ is de tegenstander van FC Groningen in de finale van de play-offs voor Europees voetbal. De Alkmaarse club verloor in het Abe Lenstra Stadion weliswaar met 1-0 van sc Heerenveen, maar kon zich dat dankzij de 3-0 thuiszege van woensdag veroorloven. De winnaar van de dubbele finale tussen AZ en Groningen plaatst zich voor de tweede voorronde van de Europa League.

Henriksen (AZ) probeert Van den Berg van de bal te krijgen (Pro Shots/Ed van de Pol)

sc Heerenveen

1 - 0

AZ

 47' Slagveer    
 
 Gele kaart: Basacikoglu (sc Heerenveen), M.Johansson, Gudelj (AZ)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 18.100
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo
Kum
Kruiswijk
Van Aken (Otigba/60)
Van Anholt
Ziyech
Van den Berg
Sinkgraven (Fazli/30)
Slagveer (Van la Parra/65)
Basacikoglu
  Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Viergever
Wuytens
Poulsen (Gorter/74)
Henriksen
Elm
Gudelj
Berghuis (Ortíz/74)
Gudmundsson

Velthuizen: "We vechten tegen onszelf"

Piet Velthuizen kan er niet bij dat Vitesse zo is afgegaan tegen FC Groningen. "De afgelopen periode is het niet gegaan zoals het had moeten gaan", zegt hij tegen FOX Sports. "Het was matig tot mat. Dat is zonde, want we hadden een heel mooi seizoen kunnen hebben. We hadden gewoon vierde moeten worden, maar dan zie je dat we als zesde eindigen."

"Het zit allemaal niet mee. Dan is het moeilijk. Dan is het vechten tegen jezelf. Dat is zonde", herhaalt de doelman. "We weten niet wat er is gebeurd. Anders hadden we het wel geprobeerd om te buigen. We hebben niet meer het spel vertoond wat we voor de winterstop hebben gedaan. Daar doen we onszelf mee te kort en daar balen we zelf enorm erg van."

"Het komt niet door de spelers, maar door onszelf. We wilden misschien te graag. Op een of andere manier is er niet uitgekomen wat er uit had moeten komen. Op vakantie moeten we er maar eens over na te denken. Het is natuurlijk een pijnlijke mokerslag om zo te eindigen."

Primeur voor Nishikori in Madrid

Kei Nishikori heeft voor het eerst in zijn carrière de finale van een masterstoernooi bereikt. De als tiende geplaatste Japanner was zaterdag op het gravel van Madrid na bijna drie uur spelen de Spanjaard David Ferrer (5) met 7-6 (5), 5-7 en 6-3 de baas. In de finale wacht zondag Rafael Nadal. De drievoudig winnaar won eerder op de dag van Roberto Bautista Agut.

Nishikori doet ook op de wereldranglijst goede zaken. Maandag dringt de 24-jarige tennisser voor het eerst in zijn loopbaan de top tien binnen. In Madrid had hij tot aan zijn partij tegen Ferrer, vorig jaar verliezend finalist van Roland Garros, nog geen set ingeleverd.

Vijf vragen over de referenda in Oost-Oekraïne

Kiezers in twee onrustige regio's in het oosten van Oekraïne - Donetsk en Loehansk - kunnen zondag een stem uitbrengen in een referendum over onafhankelijkheid. De referenda, georganiseerd door pro-Russische betogers, worden door het Westen en de Oekraïense regering in Kiev afgekeurd, maar het is niet duidelijk of Rusland de uitslag van het referendum steunt nu de Russische president Vladimir Poetin heeft opgeroepen tot uitstel van de volksraadpleging. Hoe dan ook is het zeker dat de stembusgang de spanningen in het gebied verder zal doen oplopen. Hieronder vijf vragen en antwoorden over het referendum.

Hoe is het begonnen?
Sinds Viktor Janoekovitsj, de Russischgezinde president van Oekraïne, in februari werd afgezet na maanden van protesten in de hoofdstad, koesteren veel mensen in het oosten en zuiden van Oekraïne wrok tegen de nieuwe machthebbers. De meerderheid van de bevolking in het zuiden van het land spreekt Russisch als moedertaal en de nieuwe regering bestaat uit nationalisten - of zelfs fascisten - die de Russischtalige bevolking wil onderdrukken. Het schiereiland de Krim organiseerde nog geen maand na het afzetten van Janoekovitsj een referendum over afscheiding van Oekraïne. Kort daarna werd de Krim ingelijfd door Rusland. In april begonnen in Donetsk betogers zich ook te roeren. Ze bezetten politiebureaus en overheidsgebouwen, zetten controleposten op en grepen in diverse steden de macht.

Waarover wordt zondag gestemd?
Op het stembiljet staat de vraag of kiezers instemmen met de oprichting van een soevereine en onafhankelijke 'volksrepubliek'. Wat het uiteindelijke doel is is echter niet duidelijk. In Donetsk hebben de organisatoren van het referendum gezegd dat in het geval een meerderheid voor stemt er later wordt besloten of de regio onafhankelijk blijft, aansluiting zoekt bij Rusland of onderdeel blijft uitmaken van Oekraïne, maar dan met meer autonomie.

In hoeverre is Rusland bij de kwestie betrokken?
Kiev en het Westen beweren dat Rusland de onrust in het oosten opstookt of zelfs stuurt, met als doel of het zoeken van een voorwendsel voor een invasie en verovering van de regio, of het destabiliseren van Oekraïne met als doel het land te dwingen de aspiraties voor aansluiting bij de EU en de NAVO te laten varen. Rusland ontkent in alle toonaarden dat het agenten in het oosten van Oekraïne heeft, maar duidelijk is dat Moskou invloed heeft. Afgelopen woensdag riep Poetin op tot uitstel van het referendum, het kan zijn dat dit bedoeld is om Rusland neer te zetten als vredestichter. Dat de betogers donderdag de oproep van Poetin terzijde schoven kan dan dienen om te laten zien dat ze geen marionetten van Moskou zijn, maar een volksbeweging die zich verzet tegen de dreiging van genocide.

Welke uitslag kan worden verwacht?
Uit peilingen is gebleken dat een grote meerderheid in het oosten onderdeel wil blijven uitmaken van Oekraïne, maar dat betekent niet dat er automatisch tegen een volksrepubliek wordt gestemd. Zwevende kiezers zijn mogelijk de afgelopen week naar het ja-kamp overgelopen na de gevechten in Odessa tussen pro-Russische betogers en aanhangers van de regering in Kiev. Tientallen pro-Russische activisten kwamen om toen het gebouw waar ze zich in verschanst hadden in brand werd gestoken. Hoewel Odessa ver weg ligt van de regio's, waar nu een referendum wordt gehouden, wekt het wel de indruk dat het regeringskamp gewelddadig en wraakzuchtig is. Tegenstanders van de volksrepubliek kiezen er mogelijk voor om helemaal niet te stemmen, vanwege de intimiderende sfeer. En door het ontbreken van internationale waarnemers is het nog maar de vraag hoe betrouwbaar de uitslagen zullen zijn.

Wat gebeurt er na het referendum?
Als de meerderheid kiest voor meer autonomie en de betogers aandringen op aansluiting bij Rusland zit Moskou met een dilemma. De sancties die door de VS en de EU zijn ingesteld na de inlijving van de Krim beginnen al gevolgen te hebben voor de Russische economie. De vraag is of Rusland zit te wachten op nog meer strafmaatregelen. Bovendien is het logistiek een grote uitdaging. Op de Krim was al een groot contingent Russische militairen gelegerd en konden versterkingen snel worden aangevoerd voordat Oekraïne militairen kon sturen. In het oosten heeft Oekraïne echter al militairen zitten. Aan de andere kant: Poetin heeft eerder gezegd dat Rusland het recht heeft op het heroveren van gebieden die het door 'historische onjuistheden' heeft verloren. Dit argument voerde hij aan voor de inlijving van de Krim. Daardoor kan Rusland zich wel eens verplicht voelen alsnog Donetsk en Loehansk te annexeren.

Chery: "Moest het goedmaken"

Tjaronn Chery zette tegen Vitesse alles op alles om zich te revancheren op de heenwedstrijd van de play-offs (1-4 winst). De middenvelder scoorde de 0-1 25 minuten spelen. "De jongens zeiden al dat ik die bal van twintig of dertgi meter moest schieten. Dat deed ik. Hij zat er lekker in. Kashia liep een beetje achteruit, toen dacht ik: nu is het klaar, ik ga schieten", vertelt hij aan FOX Sports.

"Tegen Vitesse gaat het aardig. Ik scoor vaak tegen deze club. Piet Velthuizen vroeg al voor de wedstrijd: waarom doe je dat nou steeds?" aldus Chery, die eerder aan de Europa League mocht ruiken met ADO Den Haag.

Na de heenwedstrijd had Chery er eigenlijk niet op gerekend dat Groningen het zo goed zou doen. "Woensdag was gewoon dramatisch. Als het zoals woensdag zou gaan, dan konden we beter gelijk stoppen. We hebben het opgepakt en we hebben laten zien dat we thuishoren in Europa."

"Ik was in de heenwedstrijd blij met de overwinning, maar kon het niet echt vieren want ik speelde zelf dramatisch. Ik moest het goedmaken. Als team zijnde waren we ook niet goed bezig. We waren alleen aan het verdedigen terwijl aanvallen juist onze kwaliteit is."

Orban voor derde keer premier Hongarije

Het Hongaarse parlement heeft zaterdag opnieuw Viktor Orban gekozen als premier. Het is Orbans derde termijn als minister-president. Zijn partij, Fidesz, won een maand geleden voor de tweede maal op rij met een grote meerderheid de presidentsverkiezingen.

Orban kreeg de steun van de 130 Fidesz-parlementariërs en werd eveneens gesteund door de Christendemocraten, een kleine bondgenoot. De oppositie was tegen de benoeming van Orban.

Na zijn beëdiging zei de 50-jarige premier dat hij zijn beleid van de afgelopen vier jaar wil voortzetten. De regering van Orban heeft op economisch terrein vorderingen geboekt; ze wist de inflatie en de werkloosheid omlaag te krijgen, maar alleen maar maatregelen te nemen die op langere termijn niet vol te houden zijn. Critici hekelen de steeds stevigere greep van Orban op de macht en de uitholling van democratische waarden in het land.

OIS noemt ontvoering Nigeria 'barbaars'

De ontvoering van meer dan 270 schoolmeisjes in Nigeria is barbaars. Dat heeft de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, het grootste samenwerkingsverband van islamitische staten, zaterdag gezegd. De ontvoering is het werk van het extremistische Boko Haram, dat islamitische leerstellingen aanvoert als rechtvaardiging voor het dreigement de meisjes te verkopen als slaven.

"Dit is inhumaan en barbaars", aldus secretaris-generaal Iyad Madani. Extremistische groepen als Boko Haram 'verloochenen niet alleen de islam, maar ook hun menselijkheid'. Volgens Madani is sektarisch geweld een van de grootste uitdagingen waar de islamitische wereld zich voor gesteld ziet.

Fataal ongeluk met tram in Utrecht

Een vrouw is zaterdagavond in Utrecht om het leven gekomen toen ze werd aangereden door een tram. Het ongeluk gebeurde op de Beneluxlaan in de wijk Kanaleneiland, meldt de politie.

De vrouw kwam door nog onbekende oorzaak onder de tram terecht. De brandweer haalt het lichaam eronder vandaan. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Uitslag Vitesse - FC Groningen

Vanavond begon om 18.45 uur de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om een plek in de Europa League. FC Groningen wist ook uit te winnen van Vitesse. Het werd 1-4 in Arnhem. Bekijk hieronder de karakteristieken.

Kostic (FC Groningen) springt over Kashia (Vitesse) heen. (PRO SHOTS/Jan Kanning)

Vitesse

1 - 4

FC Groningen

 63' Pröpper    25' Chery 
 64' Zivkovic 
 83' Kostic 
 89' Kostic 
 
 Gele kaart: v.d.Heijden, Leerdam, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: -
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Leerdam (v.d.Struijk/80)
Kashia (Mori/46)
v.d.Heijden
v.Aanholt
Pröpper
Vejinovic
Labyad
Atsu
Havenaar
Traoré (Kazaishvili/46)
  Bizot
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Burnet
Kieftenbeld
Chery (De Leeuw/85)
Lindgren
v.d.Velden (v.Nieff/78)
Zivkovic
Kostic

'Ferrari trekt aan Newey'

De drang bij het Formule 1-team Ferrari om weer constant goede resultaten te boeken is hoog. Zo hoog zelfs dat de Italianen weer een poging hebben gedaan om Adrian Newey los te weken bij Red Bull Racing. De Brit heeft daar, maar ook onder meer bij McLaren, keer op keer laten zien een supersnelle auto te kunnen ontwerpen.

Het nieuws wordt in vele Italiaanse media gemeld, waaronder La Repubblica. Ook het Duitse Auto Motor und Sport komt ermee voor de dag. Journalist Michael Schmidt hierover: "Newey zou een aanbod hebben gekregen. Het zou niet het eerste geweest zijn."

Daarnaast wordt er in de paddock gesproken over Ferrari-coureur Fernando Alonso die naar verluidt onder zijn tot 2016 lopend contract bij de Italianen uit wil en zijn zinnen heeft gezet op Mercedes om er teamgenoot te worden van Lewis Hamilton. Mercedes F1-baas Niki Lauda ontkent dit ten stelligste. "Absolute nonsens. Zowel Nico Rosberg als Lewis heeft een meerjarig contract en wij willen hen graag behouden. We zien geen reden om een van onze coureurs te vervangen."

Giant-Shimano juicht ook in Duinkerken

Thierry Hupond heeft zaterdag de vierde etappe in de Vierdaagse van Duinkerken gewonnen. De Fransman van Giant-Shimano kwam na een rit van 189 kilometer van Ardres naar Licques solo over de streep. Hij zorgde daarmee voor de kers op de taart voor de Nederlandse ploeg. In de Giro d'Italia was er zaterdag al succes met een ritzege voor Marcel Kittel.

De Duitser Nikias Arndt maakte het succes voor Giant-Shimano compleet door negen seconden achter Hupond als tweede te eindigen. Alexandre Pichot van Europcar finishte als derde. Brian Bulgac was op de 24e plaats de beste Nederlander. De leiderstrui blijft om de schouders van de Fransman Arnaud Démare.

Anders dan de naam doet vermoeden, staat er zondag ook nog een vijfde etappe op het programma. De renners sluiten de Vierdaagse dan af met een rit naar Duinkerken.

Rugbyers verliezen in WK-kwalificatie

De Nederlandse rugbymannen zijn zaterdag uitgeschakeld in de WK-kwalificatie. Duitsland bleek in Amsterdam met 17-7 een maatje te groot. De Duitsers nemen het nu tegen Rusland op in de volgende ronde van het kwalificatietoernooi voor het WK van volgend jaar. Dat wordt in Engeland gehouden.

Nederland was als winnaar van de Europese Divisie 2A in de vierde kwalificatieronde terechtgekomen. Duitsland won Divisie 1B, een niveau hoger. Rusland werd derde in Divisie 1A. Georgië en Roemenië plaatsten zich vanuit die poule al voor het eindtoernooi.

De winnaar van Duitsland - Rusland is nog slechts twee wedstrijden verwijderd van WK-deelname. Zestien landen zijn daar al voor geplaatst. Rusland was in 2011 bij het vorige WK van de partij, maar werd toen met vier nederlagen naar huis gestuurd.

Gridstraf voor Vettel in Spanje

Sebastian Vettel moet de Grand Prix van Spanje zondag starten vanaf de vijftiende plek. Zijn team, Red Bull, maakte zaterdagavond bekend dat de versnellingsbak verwisseld moet worden, waardoor de Duitse wereldkampioen vijf plekken teruggezet wordt.

Tijdens de kwalificatie op het circuit van Barcelona moest hij in de eerste ronde van de laatste kwalificatiesessie zijn bolide langs de kant zetten. Via de radio zei hij dat hij geen aandrijving meer had. 

"In Q3 wilde ik wegrijden, maar had ik geen aandrijving in de tweede versnelling. Ik kon wel naar de derde versnelling schakelen en besloot daarom om door te gaan, want een rondje zonder tweede versnelling is te doen hier. Bij de eerste bocht zat ik echter in de vijfde versnelling, maar ik kon niet meer terugschakelen en dus moest ik stoppen", aldus Vettel.

Erdogan pissig op kritische advocaat

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft zaterdag tijdens een kritische speech van de voorzitter van de Turkse Orde van Advocaten in Ankara een behoorlijke scène geschopt. Toen de advocaat kritische noten uitte over de regering, begon de regeringsleider te schreeuwen en stormde hij het pand uit.

De advocaat Metin Feyzioglu pleitte voor een onafhankelijkere rechterlijke macht in Turkije. Ook zette hij vraagtekens bij de manier waarop de regering antioverheidsprotesten neerslaat en heeft gehandeld na de aardbeving in 2011 in de provincie Van, waarbij 600 mensen omkwamen.

Erdogan verstoorde daarop de speech en noemde de advocaat onbeschoft. "Genoeg! U houdt een politieke toespraak!", schreeuwde de premier.

Toen Feyzioglu zijn mond niet hield probeerde president Gül nog om Erdogan te kalmeren. Dat lukte niet, waarop de premier woedend de zaal verliet.

Nadal naar finale masterstoernooi Madrid

Rafael Nadal heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van het masterstoernooi in Madrid. De Spaanse gravelkoning, als eerste geplaatst, versloeg in de halve finale zijn landgenoot Roberto Bautista Agut met 6-4 en 6-3. In de eindstrijd treft hij David Ferrer of Kei Nishikori.

Het kostte Nadal een uur en drie kwartier om zijn negentigste finaleplaats te bereiken. Bautista Agut kwam een vroege break in de eerste set te boven, maar leverde direct zijn opslag nogmaals in.

In het tweede bedrijf pakte Nadal een dubbele break voorsprong en kwam op 4-0. Bautista Agut knkte zich terug tot 4-3, maar stokte daar. Toen hij op 5-3 serveerde om in de wedstrijd te blijven sloeg Nadal andermaal toe.

Stevens vertrekt als trainer VfB Stuttgart

Huub Stevens vertrekt na twee maanden alweer als trainer van VfB Stuttgart. De 60-jarige Limburger wil voorlopig rust nemen, liet hij zaterdag na de afsluitende competitiewedstrijd tegen Bayern München weten. "Ik heb besloten dat ik de pauze die ik eigenlijk na mijn periode bij PAOK Saloniki wilde nemen nu alsnog ga inlassen."

Stevens werd begin maart aangesteld als opvolger van de ontslagen Thomas Schneider en kreeg de opdracht om Stuttgart in de Bundesliga te houden. Hij slaagde in die missie. Op de voorlaatste speeldag was Stuttgart definitief zeker van handhaving op het hoogste niveau. De club eindigde als vijftiende, vijf punten boven de degradatiestreep.

Het bestuur van Stuttgart heeft begrip voor de keuze van Stevens om niet verder te gaan. "Ik kan zijn beslissing begrijpen, we zijn hem zeer erkentelijk voor wat hij heeft gedaan", reageerde voorzitter Bernd Wahler. Ook technisch directeur Fredi Bobic vindt het vertrek van Stevens jammer. "Maar we kregen in onze gesprekken het idee dat hij zijn keuze goed heeft afgewogen. Ik wens hem veel succes voor de toekomst."

Aman gaat wereldrecord 1000 meter aanvallen

Atleet Mohammed Aman gaat op 17 juni een aanval doen op het wereldrecord op de 1000 meter. De Ethiopiër is dat van plan in het Tsjechische Ostrava tijdens de Golden Spike, een wedstrijd op het niveau onder de Diamond League.

De 1000 meter wordt tijdens internationale kampioenschappen niet gelopen en dus is het niet verwonderlijk dat het record al oud is. De Keniaan Noah Ngeny liep in 1999 naar een tijd van 2:11,96 minuten, een jaar voordat hij op de 1500 meter olympisch goud won.

Het persoonlijk record van Aman staat op 2:19,54, maar de Ethiopiër heeft de afstand nog maar drie keer in wedstrijdverband gelopen. Hij is een specialist op de 800 meter, waarop hij regerend wereldkampioen indoor en outdoor is. Omdat er in 2014 geen WK of Olympische Spelen op het programma staan wil hij vooral voor snelle tijden gaan.

"Ik heb mijn management al een tijd geleden gevraagd om een goede wedstrijd uit te kiezen voor een aanval op het wereldrecord op de 1000 meter. Ik was erg blij toen ik hoorde dat Ostrava een mogelijkheid was", aldus de Ethiopiër, die al een jaar geen wedstrijd heeft verloren.

"Omdat het een niet-olympisch jaar is gaan we ons hierop richten. Vorig jaar heb ik het hier erg naar mijn zin gehad en gewonnen, daarom denk ik dat het een mooie plek is om het record aan te vallen. Ik heb er zin in om weer naar Ostrava terug te keren en mijn naam in de recordboeken bij te laten schrijven."

De wedstrijd in Ostrava belooft naast de recordpoging van Aman al erg mooi te worden. Zo staat wereldrecordhouder bij het polsstokhoogspringen Renaud Lavillenie aan de start, net als de Jamaicaanse supersprinters Shelly-Ann Fraser-Pryce en Usain Bolt.

GVVV, Spakenburg op herhaling in Topklasse zaterdag

GVVV en Spakenburg gaan onderling uitmaken wie er kampioen wordt van de Topklasse zaterdag. De beide ploegen stonden voor de laatste speelronde al gelijk. Spakenburg won met 3-1 bij Ter Leede en zag GVVV bij Barendrecht ternauwernood winnen. Rik van der Eerden scoorde in 96e minuut de 3-2 voor de ploeg uit Veenendaal.

In het amateurvoetbal wordt geen beslissing geforceerd op basis van doelsaldo. In plaats daarvan volgt bij een gelijke stand een beslissingswedstrijd. Die wordt vermoedelijk volgend weekeinde afgewerkt. Als doelsaldo wel had meegespeeld dan was de titel voor GVVV geweest.

De winnaar van de tweestrijd tussen GVVV en Spakenburg gaat op tegen AFC om het algehele amateurlandskampioenschap. De Amsterdammers beslisten de Topklasse zondag enkele weken geleden al in hun voordeel.

De Maar niet in Tour of California vanwege visumproblemen

Geen Marc de Maar in de Tour of California. De douane van Philadelphia liet hem niet toe omdat zijn werkvisum niet voor elkaar was. Voor zijn Amerikaanse ploeg United Healthcare is de wedstrijd in Californië één van de wedstrijden van het jaar.

De Maar werd vorig jaar nog als 12e in het eindklassement van de etappekoers. "Het werkvisum was wel aangevraagd, maar ik heb het niet opgehaald. Ik ga zelf ook niet helemaal vrijuit in deze zaak. Maar jarenlang is het nooit een probleem geweest", aldus De Maar.

Het was een hachelijk avontuur voor de Drentse renner. "Ik werd behandeld als een crimineel. Ik werd in een cel gezet en moest alle spullen en papieren afgeven en ze lieten me er een uur zitten. Toen mocht ik één telefoontje plegen en toen heb ik mijn ploeg maar gebeld. Vervolgens moest ik mijn telefoon weer direct inleveren. Dat was wel intimiderend".

In plaats van Californië zal de De Maar koersen in de Ronde van Noorwegen. Deze wedstrijd zal starten op 21 mei. 

Vermiste Van Gogh opgedoken in Spanje

In Spanje is een schilderij van Vincent van Gogh gevonden dat veertig jaar vermist was. De Spaanse belastingdienst trof het doek aan in een kluis van iemand met een belastingschuld, schrijft de Spaanse krant El Mundo zaterdag.

Op het doek staat een landschap van cipressen dat Van Gogh rond 1889, waarschijnlijk in Frankrijk, maakte. Het werk hing in het instituut voor kunstgeschiedenis van de universiteit van Wenen, maar daar verdween het schilderij in 1974.

Het is niet duidelijk hoe het werk in de Spaanse kluis terecht is gekomen. De eigenaar van de kluis zegt dat hij het doek sinds 2010 voor iemand bewaarde. Wat het doek waard is is niet bekend.

Olielek voor kust Sint Maarten

Voor de kust van Sint Maarten is een onbekende hoeveelheid olie gelekt. De autoriteiten op het eiland onderzoeken om hoeveel olie het gaat en waar de olie vandaan komt.

De olie ligt vlak bij Simpson Bay, een populair toeristisch gebied. Een natuurorganisatie trok er vrijdag over aan de bel bij de overheid. De St. Maarten Nature Foundation wil onder meer door duikers in te zetten onderzoeken wat de omvang van de schade is.

'Bosma heeft zijn langste tijd gehad bij de PVV'

Het lijkt erop dat Martin Bosma de volgende is die de PVV gaat verlaten. Volgens nrc-onderzoeksjournalist Tom-Jan Meeus botert het niet echt lekker meer tussen de blonde leider en de partijideoloog. Na een conflict dat ging over wachtgeld voor politici zou er sprake zijn van een verstoorde werksfeer.

Vorig jaar was er al een knuppel in het hoenderhok. Een eis van Wilders om als fractie een voorstel van de SP te ondersteunen werd in twijfel getrokken door Bosma. Het voorstelde behelsde een versobering van wachtgeld voor uitgerangeerde politici. Bosma concludeerde dat PVV'ers niet veel meer kunnen dan meehuilen met de wolven. Na een korte politieke carrière zouden zij nog wel eens langdurig werkloos kunnen worden. Hij was dus tegen een versobering. Een andere mening dan hun leidsman en dan sta je dus direct op voet van oorlog met hem. Velen binnen de beweging waren het overigens eens met Bosma, maar zo werkt het natuurlijk niet in een dictatuur.

Als we Tom-Jan moeten geloven, gaat het de laatste tijd opnieuw niet zo lekker tussen de twee. Wilders vind Bosma een luie hond en diverse bronnen geven aan dat Geertje van mening is dat Bosma niet te vertrouwen is.

Veel signalen wijzen erop dat het een kwestie van tijd is voordat er weer een PVV-prominent overloopt naar de linkse kerk.

Noord-Korea dreigt opnieuw met kernproef

Noord-Korea heeft zaterdag opnieuw gedreigd een kernproef te houden. De Zuid-Koreaanse minister van defensie Kim Kwan-jin zei donderdag dat Pyongyang de laatste voorbereidingen treft om een vierde kernproef te houden. Seoul heeft al gewaarschuwd dat de consequenties groot zullen zijn als de noorderbuur daadwerkelijk een kernproef uitvoert.

Noord-Korea heeft volgens het staatspersbureau KCNA opnieuw duidelijk gemaakt 'dat het niet schuwt om tegenmaatregelen te nemen, waaronder een kernproef, om de soevereiniteit en de waardigheid van het land te beschermen'.

Uit satellietbeelden blijkt dat op plek waar Noord-Korea eerder al kernproeven heeft gehouden druk gewerkt wordt. Er worden voertuigen, vrachtwagens en containers verplaatst. Volgens het Institute for Science and International Security is echter niet te zeggen of en zo ja wanneer precies de test plaatsheeft.

Songfestival mogelijk gehinderd door demonstratie

Bezoekers die zaterdag de finale van het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen willen bijwonen, ondervinden mogelijk hinder. In de Deense hoofdstad is een flinke demonstratie bezig waardoor de weg is afgezet en er momenteel geen bussen rijden.

Een extreemrechtse groep protesteert tegen de komst van moskeeën. Als tegenreactie wordt ook geprotesteerd door een linkse partij die het niets eens is met de demonstratie. In totaal zijn er ongeveer vijfhonderd mensen op de been.

"We hopen dat mensen er door komen. Het zou heel erg zijn als dat niet zou lukken", zegt een woordvoerder van het liedjesspektakel tegen Novum Nieuws. Sietse Bakker, supervisor van het liedjesspektakel, laat weten dat een 'securityteam de ontwikkelingen in de gaten houdt'.

De politie zegt dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken. "Wij zullen ervoor zorgen dat de burgers van Kopenhagen veilig naar het Eurovisie Songfestival kunnen gaan", laat de politiechef weten in Deense media.

Eerste homohuwelijk in Arkansas gesloten

In de Amerikaanse staat Arkansas is zaterdag voor het eerst een homohuwelijk gesloten. Met de voltrekking van het huwelijk komt er een einde aan het verbod op het homohuwelijk, dat tien jaar geleden werd ingesteld met een wetswijziging. Kristin Seaton en Jennifer Rambo kregen het trouwboekje uitgereikt in Eureka Springs.

Rechter Chris Piazza bepaalde vrijdag dat er geen rationele reden is om het verbod uit 2004 nog langer te handhaven. Normaal zijn rechtbanken, die de trouwvergunning afgeven, op zaterdag gesloten, maar in Eureka Springs ging de rechtbank speciaal open.

De staat Arkansas heeft bij het hooggerechtshof beroep aangetekend en had er bij Piazza op aangedrongen om hangende het beroep het verbod op het homohuwelijk te handhaven.

[Bundesliga] Nürnberg en Braunschweig degraderen

FC Nürnberg en Eintracht Braunschweig spelen volgend seizoen niet meer in de Bundesliga. Beide clubs gingen zaterdag op de laatste speeldag onderuit en wisten degradatie daardoor niet meer af te wenden. Hamburger SV leed ook een nederlaag, maar mag toch blijven hopen op een langer verblijf op het hoogste niveau. De ploeg van Rafael van der Vaart moet dan een play-off tegen de nummer drie van de Tweede Bundesliga winnen.

HSV speelde met Mainz tegen een ploeg die nog alles in het werk moest stellen om een Europees ticket te pakken. Mainz slaagde in die opdracht door thuis met 3-2 te winnen. HSV, dat nog nooit is gedegradeerd uit de Bundesliga, had het geluk dat ook de concurrentie het liet afweten.

Nürnberg, dat vorige maand trainer Gertjan Verbeek ontsloeg, verloor met 4-1 van Schalke 04. Voor Nürnberg is het de achtste degradatie uit de Bundesliga, een absoluut record in het Duitse voetbal. Braunschweig werd met 3-1 geklopt door Hoffenheim en verdwijnt daardoor al na één seizoen van het hoogste podium.

HSV weet zondag aan wie het is gekoppeld in de play-off om promotie-degradatie. Paderborn, Greuther Fürth of Kaiserslautern wordt de tegenstander.

Schalke 04 verzekerde zich door de overwinning op Nürnberg van directe plaatsing voor de Champions League. Bayern München, dat door een doelpunt van Claudio Pizarro in blessuretijd met 1-0 won van het Stuttgart van Huub Stevens, en Borussia Dortmund (0-4 winst bij het door Jos Luhukay gecoachte Hertha BSC) hadden zich eerder al geplaatst. Bayer Leverkusen won met 2-1 van Werder Bremen en haalde daardoor de voorronde van de Champions League.

VfL Wolfsburg won thuis met 3-1 van Borussia Mönchengladbach. Beide ploegen spelen net als Mainz volgend seizoen in de Europa League.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag:

Hannover 96 - SC Freiburg 3-2

FC Augsburg - Eintracht Frankfurt 2-1

VN debateert over killer-robots

Bij de VN vindt een informele discussie plaats over de inzet van autonome robotische wapensystemen, oftewel killer-robots. Inzet is de vraag of deze moeten worden toegestaan en wat dan de implicaties daarvan zijn. Het is de eerste keer dat de VN zich hierover buigt.

Autonoom betekent hier dat de robot zelfstandig doelwitten selecteert en aanvalt, dus zonder menselijke tussenkomst. Omdat ook oorlog aan regels onderworpen is, bestaat de vrees dat killer-robots deze wel eens met voeten zouden kunnen treden. Daarnaast is onduidelijk waar de verantwoordelijkheid precies ligt voor de operatie en acties van dergelijke wapensystemen. Ook worden de totdusver goeddeels hypothetische robots door sommigen gezien als een bedreiging voor de mensheid.

Theoretisch kunnen deze robotische wapens al worden ontwikkeld. Een voorbeeld dat in de buurt komt is het onbemande vliegtuig - de drone - die veel door de VS wordt ingezet en thans nog vanuit militaire bases wordt bestuurd. Het echter aannemelijk dat het Pentagon al over software beschikt waarmee drones in bepaalde situaties volledig autonoom kunnen opereren.

Het debat bij de VN vindt plaats in het kader van de zogeheten Convention on Certain Conventional Weapons (CCW). Het wordt gevoerd onder leiding van twee professoren die optreden als proponent en opponent. De voorstander is Ronald Arkin van het Georgia Institute of Technology. Zijn tegenstander is Noel Sharkey van Artificial Intelligence Review.

"Van autonome systemen kun je niet garanderen dat ze zich op voorspelbare wijze aan internationale wetten houden", aldus Sharkey tegen de BBC. Hij maakt zich zorgen over de mogelijke 'totale automatisering van oorlogsvoering'. Zijn collega Arkin ziet juist voordelen. "Ze kunnen uiteindelijk wellicht beter bepalen wanneer ze niet aan moeten vallen dan mensen." Hij vreest wel dat de 'killerbots' worden ingezet lang voordat de technologische vooruitgang dat voordeel daadwerkelijk zou kunnen garanderen.

In november heeft een formele CCW-bijeenkomst plaats in Genève. Het rapport over het debat tussen Arkin en Sharkey zal dan worden gepresenteerd.

ANC officieel winnaar verkiezingen Zuid-Afrika

Het Afrikaans Nationaal Congres heeft de parlementsverkiezingen in Zuid-Afrika gewonnen. Dat blijkt uit de cijfers die de Zuid-Afrikaanse kiescommissie zaterdag bekendgemaakt heeft. Hoewel het ANC nog altijd een meerderheid heeft, is wel duidelijk dat prominente oppositiegroepen steeds steviger voet aan de grond weten te krijgen.

Het ANC kreeg 62,15 procent van de stemmen, enkele procentpunten lager dan bij de verkiezingen in 2009. De belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Alliantie kreeg 22,23 van de stemmen: een stijging van meer dan vijf procent ten opzichte van 2009. De Economische Vrijheidsstrijders, de nieuwe partij van de linkse populist Julius Malema, wist 6,35 procent van de stemmen te verzilveren. De opkomst was 73 procent.

In de belangrijke provincie Gauteng, waar vrijdag rellen uitbraken, wist het ANC haar meerderheid te behouden. De noordelijke provincie is weliswaar klein, maar wel heel dichtbevolkt, en telt onder meer de metropool Johannesburg en de bestuurlijke hoofdstad Pretoria. De oppositie hoopte in het verstedelijkte en jonge Gauteng zo veel kiezers los te weken van het ANC dat deze de meerderheid zou kwijtraken. Het succes van Malema, een gewezen jeugdleider en geroyeerde ANC-belofte, duidt er volgens deskundigen op dat jonge kiezers zich van het ANC afkeren.

Honderden bikers bij motormanifestatie

Vele honderden motorrijders hebben zaterdag in Eindhoven en Amsterdam meegedaan aan de manifestatie Join the caravan. Ze wilden met de bijeenkomsten hun imago verbeteren en laten zien dat er niks mis is met bonafide motorclubs.

Volgens een woordvoerder van de politie verzamelden zich in Eindhoven ondanks het slechte weer 1000 tot 1500 bikers. Ook in Amsterdam kwamen motorrijders bijeen. Vanuit de verzamelplaatsen in beide steden vertrokken ze in groepen voor toertochten. Alles verliep rustig.

Goede laatste repetitie Common Linnets

Ilse DeLange en Waylon, samen The Common Linnets, hebben hun laatste repetitie zonder al te veel problemen afgerond. Het duo oefende zaterdag voor het laatst voor de finale van het Eurovisie Songfestival en daar was weinig op aan te merken.

Vrijdag ging het met de zangeres en zanger iets minder soepel. Zo bleek er iets mis te zijn met hun microfoons. Dit probleem werd echter snel verholpen. Ook hadden de podiumtechnici niet genoeg tijd om het enorme spandoek van de Deense deelnemer Basim naar beneden te halen.

Het duo leek zich weinig aan te trekken van de kleine technische foutjes. In de hal was te zien hoe DeLange tijdens het wachten haar niet aangesloten gitaar bespeelde en begon te zingen om de concentratie te behouden. Na afloop maakte de zangeres nog even tijd voor wat Nederlandse fans die zich in de zaal hadden verzameld.

"Het lijkt alsof ze meer besef hebben van de kansen die zij krijgen op het Eurovisie Songfestival", zegt een van de aanwezige journalisten tegen Novum Nieuws. "De vele jonge deelnemers weten niet beter en nemen deze ervaring voor lief. Ilse en Waylon weten hoe hard je moet knokken om voor zo'n groot publiek op te mogen treden en weten echt wat deze ervaring waard is. Daarom zie je ze meer dan andere artiesten genieten van hun moment op het podium."

De grootste uitdaging voor DeLange en Waylon is volgens Radio 2-dj Daniël Dekker om de spanning er voor hunzelf in te houden. "Ze hebben na al die repetities het nummer al vele malen gezongen", zegt hij. "Dan moet je de spanning erin weten te houden. Dat is ze goed gelukt. Hopelijk is dat vanavond niet anders."

[Giro] Kittel: "Etappezege in Giro, Tour en Vuelta was doel"

De Duitse topsprinter Marcel Kittel won in Belfast de tweede etappe van de Giro d'Italia. Daarmee werd hij de 84e renner in de geschiedenis die in alle drie grote rondes een etappe heeft gewonnen. In 2011 won hij al eens in de Vuelta a España, vorig jaar was hij liefst vier keer de beste in de Tour de France.

"Ik ben er heel erg trots op dat ik dat bereikt heb. Het was misschien wel mijn grootste doel van deze Giro om in die lijst te komen", aldus de sprinter van Giant-Shimano na afloop. "Van nu af aan kunnen we relatief ontspannen verder in de Giro."

De laatste kilometers in Belfast waren niet makkelijk volgens Kittel: "Het was inderdaad erg koud. De finale was ook zeer hectisch, met veel teams die voorin wilden zitten. Wij probeerden voor een goede trein te zorgen, maar we hadden wat moeilijkheden in de aanloop naar de sprint. Voor de laatste bocht zaten we echter voorop, en dat is uiteindelijk het doel van een trein. Ik heb een goed gevoel over de ploeg en ben dan ook erg gemotiveerd om nog meer te winnen."

Sharapova en Halep finalisten in Madrid

Maria Sharapova en Simona Halep spelen zondag de finale bij het WTA-toernooi van Madrid. Sharapova (8) gaf Agnieszka Radwanska (8) geen schijn van kans in de halve finale: 6-1 en 6-4. Halep (4) had eerder zaterdag de eerste halve eindstrijd gewonnen van Petra Kvitova (5). Na ruim tweeënhalf uur werd het 6-7 (4), 6-3 en 6-2 voor de Roemeense.

De finale van zondag is er een tussen twee vrouwen in vorm. Halep won sinds vorig jaar zeven toernooien en verloor geen finale meer. Dit jaar was ze in Doha de beste. Sharapova boekte juist onlangs de dertigste toernooizege uit haar loopbaan. In Stuttgart pakte ze voor de derde keer op rij de titel.

[Giro] Bergtrui Tjallingii, sprintzege Kittel

Marcel Kittel heeft de tweede etappe in de Giro d'Italia gewonnen. In de rit over 219 kilometer, met start en finish in Belfast, was de Duitser van Giant-Shimano oppermachtig in de sprint. De Nederlander Maarten Tjallingii pakte op beide klimmetjes de punten en mag als eerste Nederlander sinds 2005 de bergtrui dragen.

De kopgroep van de dag werd gevormd door Tjallingii, Andrea Fedi (Neri-Sottoli), Sander Armée (Lotto-Belisol) en Jeffrey Romero (Colombia). De vier wisten een maximale voorsprong van ongeveer zeven minuten op te bouwen. Op de eerste van twee klimmetjes viel Tjallingii aan om de bergpunten te pakken, waar de Nederlander in slaagde.

Het gat met de kopgroep werd vervolgens langzaam kleiner, doordat sprintersploegen Giant-Shimano en Orica-GreenEdge het peloton op gang trokken. Met anderhalve minuut voorsprong kwamen de vier bij het laatste, relatief makkelijke klimmetje aan. Fedi probeerde de punten weg te kapen, maar Tjallingii reageerde alert en was wederom de sterkste. Daarmee verzekerde hij zichzelf van het dragen van de bergtrui zondag.

Op ruim drie kilometer van de streep werd Tjallingii als laatste ingerekend, na een moedige poging om vooruit te blijven. Trek, Cannondale en Giant trokken de sprint op gang, waarin Kittel de sterkste bleek. Hij leek wat ingesloten te zitten, maar knalde nog voorbij Nacer Bouhanni en Giacomo Nizzolo. Jetse Bol was op plek elf de beste Nederlander. De Australiër Michael Matthews neemt de leiding in het algemeen klassement over van zijn ploeggenoot Svein Tuft.

CD: Isabelle Amé - We Are Life

Na een supporttour voor Guus Meeuwis werd het voor Isabelle Amé tijd om zelf in de spotlights te staan. Dus verscheen op 23 april 2014 haar debuutalbum We Are Life. Door de countrysound, de vrolijke melodieën en de uptempo nummers dans je het album door. Al luisterend naar We Are Life waan je je op een festival, in een berglandschap met huilende wolven en in een Irish pub met Guinness en Iers dansende leprechauns. Een mooi begin van wat kan uitgroeien tot een glansrijke carrière.

Bertens strandt in halve finale Cagnes-sur-Mer

Tennisster Kiki Bertens heeft zaterdag in de halve finale van het ITF-toernooi in Cagnes-sur-Mer haar waterloo gevonden. De nummer 151 van de wereld bleek niet opgewassen tegen de 61 posities hoger gerangschikte Canadese Sharon Fichman: 5-7 en 3-6.

Bertens kwam in de eerste set al een break achter, maar maakte die goed. Pas in de slotfase van de set kon Fichman het verschil vervolgens maken. De Canadese brak in de twaalfde game en won zo de set.

In het tweede bedrijf trok Fichman die goede lijn door. Bertens maakte een vroege break nog wel goed, maar de Wateringse kon niet op gelijke hoogte komen. Voor Fichman betekende haar tweede break dat ze op 5-3 voor de wedstrijd mocht serveren. Ze moest in die game breakpunten van Bertens wegwerken. Toen dat gelukt was besliste ze de partij.

Slob: Dijsselbloem moet in Den Haag blijven

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) moet geen functie in Europa krijgen. Dat vindt ChristenUnie-leider Arie Slob. Hij reageert daarmee op berichtgeving van Het Financieele Dagblad, dat zaterdag schreef dat Dijsselbloem kandidaat is voor een topfunctie in Brussel.

Slob vindt dat Dijsselbloem in Den Haag moet blijven. "Ik zou het slecht vinden als iemand die nog maar ruim een jaar minister van Financiën is, gelijk overstapt naar Europa", zei hij zaterdag tegen Nieuwsuur. "Hij kan beter zijn werk hier afmaken. Hij is net begonnen."

Datzelfde geldt wat Slob betreft voor minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). "Ik hoor dat Timmermans al aan het voorsorteren is op een functie in Europa. Dan denk ik kom op, je bent net een jaar minister van Buitenlandse Zaken. Dan hoor je gewoon hier je werk te doen."

Courtney Love weigerde seks met Russell Brand

Courtney Love heeft Russell Brand ooit de deur gewezen toen hij haar vroeg of ze met hem naar bed wilde. Volgens Love stonk de komiek te erg. Dat vertelde de zangeres en weduwe van Kurt Cobain volgens verschillende media in de Britse talkshow van Alan Carr.

"Hij probeerde me te versieren toen we net bevriend waren geraakt", vertelt de 49-jarige Love over de 38-jarige Brand. "Die openingszin was een van de leukste dingen die hij ooit tegen me heeft gezegd."

De komiek vond dat hij goed met de zangeres kon praten. "Hij zei: ik heb heel veel goede gesprekken gehad, maar die zijn nog nooit in een orgasme geëindigd. Kunnen we naar je hotelkamer?" De vlotte babbel van Brand was niet de reden van de afwijzing. "Ik zei tegen Russell: ik vind je te muf ruiken. Hij ruikt muf, we deden samen yoga en er hing een hele muffe lucht."

Zoektocht naar slachtoffers veerbootramp opgeschort

Slecht weer en de moeilijke toegang tot bepaalde delen van de gezonken veerboot Sewol hebben ertoe geleid dat de zoektocht naar de lichamen van slachtoffers is opgeschort. Dat hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten zaterdag gezegd. Meer dan drie weken na de ramp worden nog altijd 29 mensen vermist. In totaal zijn 275 lichamen geborgen.

Als gevolg van de druk van het water zijn sommige schotten in het schip verbogen. Daardoor kunnen duikers bepaalde delen van het schip niet meer bereiken. Het slechte weer speelt de duikers eveneens parten. Afgelopen week was het weer nog redelijk, maar inmiddels staat er rond het schip weer een sterke stroming. Bovendien drijft er allerlei rotzooi in het schip.

Slechts 172 mensen overleefden de ramp met de veerboot op 16 april. De meeste passagiers waren scholieren die op schoolreis waren.

Kris Jenner is blij dat ze bruiloft Kim niet plant

Kris Jenner is heel blij dat ze het huwelijk van haar dochter Kim Kardashian en Kanye West niet heeft gepland. "Ik heb nog nooit eerder achterover kunnen leunen en iemand anders het laten regelen omdat ik zo'n controlfreak ben", zegt Jenner tegen entertainmentzender E!

De realityster, die met haar gezin wordt gevolgd in Keeping Up with the Kardashians, ziet het loslaten van het plannen als een les. "Het is heel zwaar voor me en het heeft ook echt mijn geduld geëist om aan de zijlijn toe te kijken en te ontspannen. Dat was niet makkelijk."

Hoewel Jenner het lastig vond om geen vinger in de pap te hebben, heeft ze erg veel zin in het derde huwelijk van Kardashian. "Ik vind het ontzettend spannend", zegt ze. "Ik was in eerste instantie wel nieuwsgierig, maar nu kan ik rustig ademhalen en genieten."

De 58-jarige Jenner beweert dat ze niets weet over het huwelijk dat naar verluidt later deze maand plaatsvindt in Parijs. "Kim en Kanye hebben dit helemaal zelf geregeld en ze hebben erg genoten van het plannen. Ik weet helemaal niets." Ook de bruidsjurk van haar dochter, die een dochtertje heeft met de rapper, heeft ze nog niet gezien. "Ik zie hem op de bruiloft voor de eerste keer."

Door broer mishandelde Brabander overleden

De 51-jarige man uit Breda die dinsdag ernstig gewond raakte doordat zijn broer hem had mishandeld is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie zaterdag. Zijn twee jaar jongere broer zit nog vast.

Het slachtoffer werd dinsdag in een huis aan het Hoogeind waar de twee samen woonden met een voorwerp op zijn hoofd geslagen. Hij liep ernstig hoofdletsel op en moest met een hoogwerker uit het huis gehaald worden. Vrijdagavond overleed hij in het ziekenhuis.

De politie onderzoekt nog waarom de 49-jarige man zijn broer mishandelde.

'Anticondoompaus wordt heilig'

Paus Frans heeft een wonder, dat wordt toegeschreven aan de tussenkomst van paus Paulus VI, goedgekeurd. Dat heeft het Vaticaan zaterdag bekendgemaakt. Daarmee is de weg vrij voor de zaligverklaring van Paul. Die staat voor 19 oktober gepland. Naar verluidt staat een heiligverlaring acht maanden later op stapel.

Paulus VI, die ter wereld kwam als Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini, was van 1963 tot 1978 paus. Als kerkvorst zorgde hij voor verbetering van de betrekkingen tussen de rooms-katholieke kerk en andere christelijken. Hij is echter vooral bekend geworden om zijn besluit voorbehoedsmiddelen te verbieden voor katholieken.

Voor een zaligverklaring moet een wonder aan de paus zijn toegeschreven. Dat is de onverklaarde genezing, dertien jaar geleden, van een ongeboren Amerikaans kind. Voor een heiligverklaring, waarvoor dus al plannen klaar zouden liggen, is er nog eentje nodig.

Atleet Okken stelt rentree uit

Arnoud Okken heeft vandaag toch niet zijn rentree op de atletiekbaan gemaakt. De Nederlander zou na drie jaar blessureleed vandaag in Lisse bij de Ter Specke Bokaal lopen op de 1000 meter, maar een hamstringblessure heeft roet in het eten gegooid.

De 32-jarige Okken kreeg tijdens een trainingsstage in Portugal last van zijn hamstring. De Europees kampioen indoor van 2007 op de 800 meter heeft in Nederland een echo laten maken, maar daar was niets op te zien. Hij besloot geen risico te nemen en de rentree drie weken op te schuiven.

Goud voor Polling en brons Van Emden in Baku

Twee weken na de Europese titel heeft judoka Kim Polling ook de Grand Slam in Baku op haar naam geschreven. In de klasse tot zeventig kilogram was ze te sterk voor de Britse Sally Conway. 

Polling kreeg een bye naar de kwartfinale. In die ronde wist ze past in de golden score te winnen van de Sloveense Anka Pogacnik. In de halve finale trof Polling Assmaa Niang (Marokko). Na twee minuten kon Polling haar favoriete worp, de utsuri goshi, inzetten en Niang lag op haar rug. In de finale tegen Conway was een waza-ari genoeg om te winnen. Conway probeerde Polling een aantal keer op de grond aan te vallen, maar echt in gevaar kwam Polling niet.

Anika van Emden (-63 kg) moest in Baku genoegen nemen met brons. Ze begon het toernooi met een bye. In de kwartfinale won Van Emden op yuko van Szabina Gercsák (Hongarije). In de halve finale verloor ze nipt van de Françoise Anne-Laure Bellard. Van Emden revancheerde zich door in de strijd om het brons op twee yuko's te winnen van de Hongaarse Franciska Szabó. 

Vrijdag wisten Carla Grol, Sanne Verhagen (beiden -57 kg) en Jeroen Mooren (-60 kg) niet het podium te halen. Zondag komen Guusje Steenhuis (-78 kg) Guillaume Elmont (-90 kg) nog in actie. Voor Elmont wordt het pas zijn eerste toernooi sinds het wereldkampioenschap augustus vorig jaar. Hij stond lang aan de kant met diverse blessures. 

De Grand Slam in Baku is het laatste toernooi voordat het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van start gaat. Het traject duurt twee jaar, waarbij de punten in het tweede jaar zwaarder meetellen. 

[F1] Uitslag kwalificatie GP van Spanje

De kwalificatie van de Grand Prix van Spanje is voor Lewis Hamilton het beste afgelopen. De Brit reed na het vallen van de vlag nog net 0,168 seconden sneller dan de nummer twee, Mercedesteamgenoot Nico Rosberg. Derde was Red Bullrijder Daniel Ricciardo, de Williams van Valtteri Bottas staat op plek vier.

Esteban Gutiérrez (Sauber) was de eerste die een tijd neerzette op het Circuit de Barcelona-Catalunya, toen in diezelfde eerste ronde Pastor Maldonado zijn Lotus niet op de baan wist te houden en in de muur crashte. Al binnen vijf minuten werd de eerste kwalificatiesessie stopgezet, met nog 13,31 minuut op de klok. Daardoor moesten diverse coureurs hun snelle ronde afbreken.

Slechts vier coureurs hadden tot dan toe een tijd gezet: Nico Hülkenberg en Sergio Pérez van Force India, en Gutiérrez samen met diens Sauber-teamgenoot Adrian Sutil waren al verzekerd van een tijd in Q1. Na ruim vijf minuten werd de sessie weer voortgezet. Diverse rijders hadden moeite om hun bolide op de baan te houden. Zelfs de huidige nummer twee in het wereldkampioenschap Hamilton maakte een slippertje en de Brit liet verontwaardigd aan zijn team weten dat de veranderingen aan zijn Mercedes het erger hadden gemaakt.

Ook Romain Grosjean gleed even van de baan maar kon zijn weg vervolgen, maar de Fransman moest wel een flinke inhaalslag gaan maken op zijn medium banden om geen afvaller te worden. Dat lukte uiteindelijk wel, maar degene die niet zo gelukkig waren om naar de tweede sessie te gaan waren: Sutil, Max Chilton en Jules Bianchi van Marussia, en beide Caterhamrijders Marcus Ericsson en Kamui Kobayashi. Onfortuinlijke Maldonado wist al na twee ronden dat hij niet naar Q2 zou gaan.

De tweede sessie was verrassend ten opzichte van de eerdere grands prix. Red Bull Racing leek zijn wagens verbeterd te hebben en ook de Lotus van Grosjean wist zich tussen de Ferrari's van Fernando Alonso en Kimi Räikkönen te zetten. Met nog ruim vier minuten op de klok moest Kevin Magnussen in de pits uit zijn McLaren stappen. De wagen van de Deen kampte met een technisch probleem. Ook Fransman Jean-Éric Vergne stapte uit zijn Scuderia Toro Rosso, ook naar wat het schijnt met een technisch probleem. Braziliaan Felipe Massa (Williams) echter wist zich op de valreep nog netjes naar de vierde plaats te rijden, precies tussen de twee Red Bullbolides van Sebastian Vettel (vijfde) en Ricciardo (derde).

Buiten de top tien vielen Hülkenberg (FI), Pérez, Daniil Kvyat (STR), Gutiérrez (Sauber) en de twee die in de pits waren uitgestapt, Magnussen (McLaren) en Vergne (STR). De laatste moet dankzij een gridstraf van tien plaatsen van de vorige race helemaal achteraan de startgrid starten morgen. Rosberg stond de eerste twee sessies op de eerste plek, gevolgd door McLarenteamgenoot Hamilton, iets wat de afgelopen kwalificaties andersom was geweest. Maar de derde kwalificatiesessie bepaalt wie er in de race op pole staat.

In Q3 kreeg ook Vettel een probleem met zijn Red Bull, de sessie van slechts tien minuten werd stilgelegd met nog 8,10 minuten op de klok om de wagen van de baan te kunnen halen. De Duitser zelf dacht dat het een versnellingsbakprobleem is. Maar ook dit keer zal hij niet vóór teamgenoot Ricciardo kwalificeren. In de eerste twee sessies stond Vettel wel voor de Australiër.

Het vervolg van de derde sessie was vooral een stuivertje wisselen wat sectortijden betreft tussen de twee Mercedescoureurs Rosberg en Hamilton. Daarachter waren het vooral de Ferrari's en de overgebleven RedBull van Ricciardo die om de overgebleven plekken streden. Hamilton liet zijn suprematie weer eens zien, terwijl teamgenoot Rosberg wat problemen leek te hebben. Maar toch dook Rosberg nog ruim onder de tijd van de Brit, die echter nadat de vlag gevallen was nog een flying lap mocht afmaken. Hamilton snoepte nog een goede twee tienden van de 1:25,400 van de Duitser af en zette 1:25,232 op de klok.

Achter de eerste startrij gevuld met - opnieuw - de Mercedessen, waren het Ricciardo (derde) en Bottas (Williams) die vierde werd. Daarachter zijn het respectievelijk Grosjean, Räikkönen, Alonso, Button, Massa, en ongelukkige Vettel start morgen van de tiende plaats.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:25.232   8
2 N. Rosberg Mercedes 1:25.400 +0:00.168 8
3 D. Ricciardo Red Bull 1:26.285 +0:01.053 7
4 V. Bottas Williams 1:26.632 +0:01.400 5
5 R. Grosjean Lotus 1:26.960 +0:01.728 3
6 K. Räikkönen Ferrari 1:27.104 +0:01.872 3
7 F. Alonso Ferrari 1:27.140 +0:01.908 7
8 J. Button McLaren 1:27.335 +0:02.103 4
9 F. Massa Williams 1:27.402 +0:02.170 4
10 S. Vettel Red Bull -:--.--- -:--.--- 1
11 N. Hülkenberg Force India 1:27.685   6
12 S. Pérez Force India 1:28.002 +0:00.317 5
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:28.039 +0:00.354 6
14 E. Gutiérrez Sauber 1:28.280 +0:00.595 6
15 K. Magnussen McLaren -:--.--- -:--.--- 2
16* J. Vergne* Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 0
17 A. Sutil Sauber 1:28.564   9
18 M. Chilton Marussia 1:29.587 +0:01.023 6
19 J. Bianchi Marussia 1:30.178 +0:01.614 6
20 M. Ericsson Caterham 1:30.313 +0:01.749 8
21 K. Kobayashi Caterham 1:30.376 +0:01.812 6
22 P. Maldonado Lotus -:--.--- -:--.---

2

*) Vergne start 10 plaatsen naar achteren in de race, en staat daarmee op plaats 22

Merkel: Poetin moet rust Oekraïne herstellen

De Russische president Vladimir Poetin moet meer doen om de situatie in Oekraïne tot rust te brengen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag gezegd na overleg met de Franse president François Hollande. Poetin moet er volgens de bondskanselier ook voor zorgen dat op 25 mei presidentsverkiezingen kunnen worden gehouden in het voormalige Sovjetland.

Merkel en Hollande benadrukten nogmaals dat een referendum over autonomie in twee regio's in het oosten van Oekraïne, dat zondag plaatsheeft, in strijd met de wet is. De pro-Russische betogers die het referendum hebben georganiseerd gaan gewoon door met hun plan, ondanks de oproep van president Poetin de volksraadpleging uit te stellen.

"De Russische president moet meer signalen van de-escalatie afgeven", aldus Merkel. Ook zou ze graag zien dat volgende week een begin wordt gemaakt met een nationale dialoog in Oekraïne. Wie daar aan moet deelnemen zei Merkel echter niet.

Waarnemend president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, waarschuwde de regio's Donetsk en Loehansk voor zelfvernietiging. Voorstanders van autonomie begrijpen volgens Toertsjinov niet dat 'dit de complete vernietiging van de economie, sociale programma's en het leven in het algemeen voor een meerderheid van de bevolking betekent'.

In de stad Marioepol, die in de regio Donetsk ligt, kwamen vrijdag bij gevechten tussen betogers en Oekraïnse regeringstroepen zeven mensen om het leven. Zaterdag was de spanning in de stad nog altijd om te snijden. Sommige straten in het centrum waren gebarricadeerd met autobanden.

Michelle Obama hekelt ontvoering meisjes Nigeria

De Amerikaanse first lady, Michelle Obama, heeft zaterdag de ontvoering van tientallen Nigeriaanse schoolmeisjes gehekeld. Ze noemde het een 'gewetenloze daad', uitgevoerd door een terreurorganisatie die er volgens haar op uit is meisjes onderwijs te onthouden. Ze noemde de ontvoerders 'mannen die proberen de aspiraties van jonge meisjes in de kiem te smoren'.

Michelle zei dat zij en president Barack Obama woedend en bedroefd zijn over de ontvoering. "Als Barack en ik deze meisjes zien, zien we onze eigen dochters", aldus Michelle. Ze verwees daarmee naar Malia en Sasha. "We zien hun hopen, hun dromen en we kunnen alleen maar gissen naar de angst van hun ouders." Wat in Nigeria is gebeurd is volgens Michelle geen incident, maar een 'verhaal dat we elke dag zien als meisjes over de hele wereld hun leven riskeren om hun ambities na te jagen'.

Strijders van Boko Haram ontvoerden op 15 april meer dan driehonderd tienermeisjes uit een kostschool in Chibok, dat in de noordoostelijke deelstaat Borno ligt. Van de meisjes wisten er 53 onderweg naar de kampen van hun ontvoerders of in de eerste dagen na aankomst te ontkomen. De terreurgroep zou nog 276 meisjes vasthouden, die volgens leider Abubakar Shekau als slavinnen worden verkocht.

Burgemeester Barske: Eritrees voetbalteam wil rust

Het voetbalteam uit Eritrea, dat in Gorinchem blijkt te zijn komen wonen, wil graag rust. Dat heeft burgemeester Anton Barske van Gorinchem zaterdag laten weten.

De burgemeester vraagt met name de media de 17 voetballers (en eén vrouw, de zus van een van hen) met rust te laten. Ze willen namelijk buiten de publiciteit blijven omdat ze bang zijn voor de consequenties in hun thuisland als ze met naam en foto in de krant komen. Barske geeft zaterdagmiddag in het stadhuis van Gorinchem een korte toelichting op het huisvesten van de Eritrese vluchtelingen.

De voetballers, die in 2012 de benen namen na een wedstrijd in Oeganda, blijken deze week na een omzwerving via Roemenië in Gorinchem te zijn neergestreken. De 17 mannen en de vrouw zijn hier op uitnodiging van de Nederlandse overheid. Ze hoeven niet door de reguliere asielprocedure.

Ons land nodigt ieder jaar zo'n 500 vluchtelingen uit zich hier te vestigen.

Via het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is de Eritrese groep terechtgekomen in Gorinchem. De voetballers zijn ondergebracht in 5à 6 woningen. "Ze zijn vrij angstig, want de Eritrese overheid is niet mals voor mensen die het land zijn ontvlucht," zei Barske. Ze krijgen een uitkering maar moeten wel op zoek naar werk of een opleiding, en ze moeten huur betalen en Nederlands leren, aldus de burgemeester.

Vluchtelingenwerk Nederland heeft zich over de groep ontfermd. Volgens een woordvoerster is het begeleiden van vluchtelingen die op uitnodiging van Nederland asiel krijgen erg intensief. Dat komt omdat deze mensen direct in een Nederlandse woonwijk terechtkomen en moeten meedraaien met de Nederlandse samenleving in tegenstelling tot vluchtelingen die eerst een tijdje in een asielzoekerscentrum zijn opgevangen en al meer zijn gewend aan de Nederlandse gebruiken.

Van de Looi hekelt Bosz: "Respectloos"

FC Groningen-coach Erwin van de Looi is niet gelukkig met uitspraken van Peter Bosz. De trainer van Vitesse bekritiseerde woensdag de tactiek van FC Groningen.

Vitesse ging woensdagavond in de eerste halve finale van de play-offs om Europees voetbal onderuit in Groningen. De thuisploeg bleek nipt te sterk door een doelpunt van Lorenzo Burnet (1-0). Bosz vond Vitesse de betere ploeg in De Euroborg en stelde dat FC Groningen 'Catenaccio-voetbal' speelde.

De coach van Vitesse vond dat het in zijn ogen verdedigend ingestelde FC Groningen geen initiatief toonde. Van de Looi vindt Bosz zich vooral met zijn eigen team bezig moet houden. "Respectloos", zegt de Huissenaar tegen De Telegraaf. "Daar zat frustratie bij. Ik hou er niet van om over andere clubs en trainers te praten, maar dát vond ik ongepast."

"Het was woensdag niet goed, maar eerder moeizaam. Dat had voor een deel met de tegenstander te maken, maar ook met onszelf. Ondanks het mindere aanvalsspel hebben we er het maximale uitgehaald door met 1-0 te winnen. We hebben ook niet bijzonder veel weggegeven", verklaart Van de Looi op de clubsite van FC Groningen.

"Daarnaast zijn we zelf ook niet veel gevaarlijk geweest. Het kijkspel was niet wat we er ons van hadden voorgenomen, maar de spanning en het resultaat vergoedden wel iets. Dat we met 1-0 hebben gewonnen, zegt nog niets. We moeten zaterdag absoluut beter spelen dan afgelopen woensdag. Er waren teveel spelers niet in hun normale doen", aldus de oud-speler van Vitesse.

"We gaan niet naar Arnhem om puur de 1-0 te verdedigen. We denken dat het sowieso het beste is om zelf te scoren. We verwachten een onstuimig begin van Vitesse met opnieuw veel druk op onze ploeg. Maar onze kracht ligt erin dat we niet opgeven. En bovendien blijken we heel vaak in staat om zelf te scoren. Ik reken dan ook niet op verlenging of stafschoppen", besluit de coach.

Twijfels over wielerteam Alonso

Het is nog maar de vraag of het wielerteam van formule 1-coureur Fernando Alonso er wel gaat komen. De manager van de ploeg, oud-wereldkampioen Paolo Bettini, zei in maart nog dat het een kwestie van dagen was voordat er nieuws zou komen. Sindsdien bleef het echter stil.

"Ik denk dat de details voor de klassiekers wel bekend worden gemaakt. Er moeten nog wat details uitgewerkt worden, maar het zal een kwestie van dagen zijn voor we meer nieuws naar buiten kunnen brengen", aldus Bettini destijds. 

Zaakwaarnemers en teammanagers binnen het wielrennen zeggen echter al tijden niks gehoord te hebben. "Ze praten nog niet met renners, terwijl normaal gesproken rond deze tijd van het jaar gestart wordt met de onderhandelingen. Dat is dus geen goed teken", aldus een zaakwaarnemer. 

"Als het team van Alonso onze renners zou benaderen zouden wij dat horen, maar we hebben nog helemaal niks meegekregen", stelt een teammanager. "Er is geen nieuws, waardoor het voor ons wel lijkt alsof het hele project gestopt is."

Een andere teammanager heeft ook zijn twijfels over het volgend jaar aan de start verschijnen van 'Team Alonso': "Bij het samenstellen van een team gaat het naast renners ook om veel personeel. Het is nu eigenlijk al te laat om voor 2015 een compleet team aan de start te kunnen krijgen. Er zijn ook geen teams die stoppen, dus veel personeel zal er niet vrijkomen."

Bettini was vrijdag aanwezig in Belfast bij de start van de Giro d'Italia, maar wilde geen commentaar geven. 

Ancelotti spaart C. Ronaldo voor CL-finale

Cristiano Ronaldo komt dit weekend niet in actie in de competitiewedstrijd tegen Celta de Vigo. Dit heeft de coach van Real Madrid, Carlo Ancelotti, vandaag laten weten. De Portugees is nog niet helemaal fit en wordt gespaard voor de naderende Champions League-finale tegen stadsgenoot Atlético Madrid.

"Hij is niet 100 procent", liet Ancelotti in een korte reactie weten. "We gaan ervan uit dat hij volgende week tegen Espanyol weer mee kan doen en daarna de finale van de Champions League kan spelen."

Afgelopen weekend liet Ronaldo zichzelf tijdens het duel tegen Valladolid na negen minuten uit voorzorg vervangen, vanwege hamstringklachten. Een dag later stond de aanvaller wel weer op het trainingsveld.

Gridstraf voor Vergne in Spanje

Jean-Eric Vergne wordt morgen tijdens de Grote Prijs van Spanje tien plaatsen teruggezet. Dit is vanmiddag bekendgemaakt. De coureur van Scuderia Toro Rosso wordt hiermee gestraft voor een incident tijdens de vrije training van gisteren.

Tijdens de tweede vrije training op het Spaanse circuit verloor de bolide van Vergne namelijk een achterwiel. De officials waren vervolgens van mening dat Scuderia Toro Rosso zondigde tegen de veiligheidsregels.

Naast de gridstraf voor Vergne moet het team ook nog een boete van 30.000 euro betalen.

Jongeman mishandelt kermisattractie

Een uit Assen afkomstige 17-jarige knuppel is vrijdagavond op de Mei-Kermis in Groningen aangehouden nadat hij een kermisattractie mishandelde, bericht het Dagblad van het Noorden.

Door een ruzie was de knul dusdanig gefrustreerd dat hij dit uitte doormiddel van een vuistslag tegen een pilaar van de, overigens volkomen onschuldige, kermisattractie. De pilaar reageerde met een flinke deuk. Toen de politie de rekel aanhield werden zij, zoals gebruikelijk is onder knuppels, door hem bedreigd en beledigd.

WK zeilen 2018 niet in Den Haag

Den Haag heeft naast de organisatie van het WK zeilen in 2018 gegrepen. De internationale zeilbond ISAF gunde het toernooi aan het Deense Aarhus.

Bij het WK, dat iedere vier jaar wordt gehouden, wordt gezeild in de tien olympische klassen. Na de Spelen is het het belangrijkste zeiltoernooi.Behalve Den Haag en Aarhus waren ook het Zuid-Koreaanse Busan en Gdynia in Polen in de race om het WK te organiseren.

De gezamenlijke titelstrijd staat sinds 2003 op de zeilkalender. Dit jaar wordt het WK in september in het Spaanse Santander gehouden.

Eritrees elftal hoeft niet terug naar Roemenië

Het Eritrees voetbalelftal dat deze week opdook in Gorinchem hoeft niet te vrezen te worden teruggestuurd naar Roemenië of een ander land. De teamleden hebben op basis van een hervestigingsprogramma asiel gekregen in Nederland, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag. De PVV had opgeroepen de spelers terug te sturen.

Het team verdween twee jaar geleden na een verloren wedstrijd in Oeganda. Al snel bleek dat ze daar asiel hadden aangevraagd en gekregen. Eritrea kent een dictatoriaal regime dat inwoners die het land ontvluchten streng straft. De vluchtelingenorganisatie van VN, de UNHCR, vreesde dat het team in Oeganda nog niet veilig was en vroeg andere landen of zij plaats hebben.

Dat gebeurt via het hervestigingsprogramma, waarin Nederland jaarlijks vijfhonderd plaatsen heeft. Via dit programma worden ook Syriërs in Nederland gehuisvest. "De aanvraag kwam dus ook bij ons binnen en uiteindelijk is die toegekend terwijl het team nog in Oeganda zat. Het duurt dan nog ongeveer een halfjaar voordat de vluchtelingen naar Nederland kunnen komen omdat er eerst allerlei papierwerk moet worden geregeld en woningen moeten worden gevonden", zegt de woordvoerder.

Vanwege de onveilige situatie in Oeganda besloot de UNHCR het team tijdelijk onder te brengen in een eigen noodopvangcentrum in Roemenië. Toen alles was geregeld is het team overgekomen van Nederland.

Het is dus niet zo dat het team uit eigen beweging naar Roemenië is gevlucht en door het land zelf is opgevangen. In dat geval had het land de asielaanvraag zelf moeten afhandelen, zoals de PVV wenst.

Eindhovenaar vast voor ernstige mishandeling vader

Een Eindhovenaar heeft zijn vader zaterdagochtend ernstig mishandeld. Hij is kort daarna aangehouden voor poging tot doodslag of moord, meldt de politie.

Een ruzie bij de woning van de verdachte aan het Kalmoesplein liep volgens een politiewoordvoerder even voor 05.30 uur flink uit de hand. Er werd met huisraad gegooid en uiteindelijk kwam het tot een gevecht tussen de verdachte en de 46-jarige vader, die elders woont. De vader raakte ernstig gewond aan zijn hoofd.

Een arts is met een traumahelikopter ter plaatse gekomen. Daarna is het slachtoffer met een ambulance naar een ziekenhuis in Tilburg gebracht. Zijn toestand is volgens de politie kritiek, maar stabiel. Hij is niet aanspreekbaar.

Een 21-jarige vriendin van de verdachte was ook aanwezig. Zij vluchtte tijdens de ruzie even het huis uit. Naast haar heeft de politie een 44-jarige vrouw en een 22-jarige man, beiden familie van de verdachte en ook uit Eindhoven, gehoord als getuigen. De politie doet ook onderzoek in de woning.

Politie verwacht geen problemen met motorkaravanen

De politie verwacht dat de motorkaravanen die zaterdag vanaf Eindhoven en Amsterdam vertrekken geen problemen geven. "Er zijn goede afspraken gemaakt met de organisatie, die werkt goed mee", zegt een woordvoerder van de Brabantse politie.

De organisatie heeft de route die de motorrijders afleggen gedeeld met de politie. "Wij gaan uit van een rustige en ontspannen tocht voor en door motorliefhebbers", zegt de woordvoerder. De politie is wel aanwezig om toezicht te houden, wat volgens de woordvoerder niet ongebruikelijk is als grote aantallen voertuigen zich samen door het verkeer bewegen.

De karavanen moeten volgens de woordvoerder niet worden gezien als een militaire colonne. "Voor stoplichten zullen de motorrijders gewoon moeten stoppen."

Op de Facebookpagina Join the Caravan wordt al enkele weken opgeroepen tot een tocht die moet bijdragen aan een positief beeld over motorrijders. "De laatste twee jaar is onze naam door het slijk gehaald door de overheid en de pers en wij zijn daar wel klaar mee." Door aanslagen op motorclubleden in onder meer Limburg en het verbieden van evenementen uit vrees voor veldslagen tussen rivaliserende motorclubs staat de motorwereld de laatste tijd in een kwaad daglicht.

Zaterdag verzamelen motorrijders zich in Amsterdam en Eindhoven om vanaf daar op pad te gaan. De organisatoren verwachten volgens het Eindhovens Dagblad dat zo'n 1500 motorrijders naar Eindhoven komen. Hoewel het weer niet bepaald vriendelijk is voor motorrijders, geven veel deelnemers op Facebook al aan onderweg te zijn. De karavaan moet rond 13.00 uur vertrekken.

Iedereen, ook leden van zogenoemde outlaw motorclubs zoals Hells Angels en Satudarah, mag meerijden. De organisatie riep iedereen eerder op zich aan de wet te houden en ervoor te zorgen dat zijn motor in orde is.

Man houdt buurtbewoner wakker met drone

De politie heeft vrijdagnacht een drone afgepakt van een Brabander die in Kaatsheuvel zijn buurtbewoners met het apparaat wakker hield. Een inwoner had even voor middernacht bij de politie geklaagd dat er een drone rond zijn woning vloog en dat die een hinderlijk licht uitstraalde, meldt de politie.

Door de vlucht van de drone te volgen kon de melder achterhalen wie het apparaat bediende. Vervolgens belde de politie bij de verdachte aan. Hij bleek geen vergunning te hebben om daar op dat moment met het apparaat te vliegen. De 45-jarige man voerde nog aan dat de drone niet van hem, maar van zijn werkgever is, maar omdat er een overtreding mee was begaan werd die toch in beslag genomen.

Het ging om een drone met vier rotors en camera, bestemd voor professioneel gebruik. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de man.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de politie een overijverige dronepiloot in Kaatsheuvel aanpakt. In februari werd nog proces-verbaal opgemaakt tegen een 18-jarige man die met een drone opnamen had gemaakt bij De Efteling. Als 'gezagvoerder van een luchtvaartuig' zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan vliegen boven bebouwing. Ook had hij niet gedurende de hele vlucht zicht op de drone, wat wel verplicht is.

Van der Vaart wil niet in 2e Bundesliga spelen

Rafael van der Vaart komt terug op zijn eerdere uitspraken te willen spelen in de tweede Bundesliga. De oud-Ajacied gaf in februari nog aan in Der Spiegel dat hij ook bij HSV zou blijven als het degradeerde. Nu geeft de international aan in een interview met Sport1 dat hij mogelijk vertrekt als zijn club degradeert.

"Ik weet niet wat degradatie voor mij zou betekenen. Het is voor mij belangrijk dat ik fit blijf en mee ga naar het WK. Wat er daarna gebeurt zie ik dan wel. Maar in de tweede Bundesliga wil ik niet spelen. Dat wil volgens mij geen één voetballer hier."

Over een eventuele terugkeer naar Ajax wil de middenvelder het niet hebben. "Ik heb het prima naar mijn zin in het buitenland. Ik heb gezegd dat als ik terugkeer naar Nederland dat het dan naar Ajax is. Maar het is niet slim om daar in deze periode dieper op in te gaan."

Hond trekt deel menselijke schedel uit grond

Een hond die werd uitgelaten in Geldrop heeft vrijdagavond een deel van een menselijke schedel uit de grond getrokken. De politie zette de omgeving af, maar al snel bleek het te gaan om een zeer oude schedel, meldt de politie.

De hond werd rond 19.15 uur uitgelaten op de oever van de Dommel aan het Queensvenpad aan de rand van een moerassig natuurgebied. Toen de hond de opvallende vondst had gedaan belde de vrouw de politie.

Agenten constateerden dat het inderdaad om een stuk schedel ging, waarop de omgeving ruim werd afgezet en een onderzoek werd ingesteld. Er werden in de omgeving echter geen andere skeletdelen gevonden en de afzetting werd daarom weer afgebroken. De politie vermoedt dat de oude schedel door hevige regenval en de hoge waterstand van de Dommel tevoorschijn is gekomen. Een archeoloog mag de zaak verder bestuderen.

Relikneus: Christenen moeten vernederd worden.

De Britse radicale relikneus Abu Waleed heeft geen boodschap aan westerse waarden als gelijkheid, vrijheid en broederschap. Waar hij wel een boodschap aan heeft zijn de lessen die je uit de Hadith kan trekken. Zo weet hij te onderbouwen dat er wetten zouden moeten komen die Christenen vernederen en discrimineren. Dit zou ervoor moeten zorgen dat ze zich uiteindelijk bekeren naar het ware geloof.

De ongelovige zou een rode riem om zijn nek moeten gaan dragen en ook twee verschillende schoenen aan zijn voeten moeten hebben. Tevens leert volgens hem de Hadith dat wanneer een ongelovige mooiere kleren aan heeft dan een moslim, de moslim deze zou mogen confisqueren. Een moslim is immers superieur aan iemand die deze geestelijke afwijking niet heeft. In het leuke boekje valt ook te lezen dat niet-moslims niet op de stoep mogen lopen, een moslim als eerste dienen te begroeten en dat zijn voorhoofd geschoren zou moeten worden. Voor kinderen geldt dat allemaal niet; de vernedering van hun vader zou het kroost vanzelf doen besluiten moslim te worden.

De geestelijke maakt er verder een punt van dat de ideeën van de Verenigde Naties vaak haaks op de leerlingen van de Islam staat. Daaruit concludeert de radicaal dat het handvest van de internationale organisatie haram is.

Binnen Groot-Brittannië heeft de relidioot veel aanhangers. Abu Waleed is een groot voorstander van het invoeren van de sharia voor alles en iedereen. Op een video die twee dagen geleden verschenen is, geeft onze vriendelijke vriend tekst en uitleg.


Gezellige gast met een mening

PVV wil Eritrese voetballers naar Roemenië sturen

Het Eritrese voetbalelftal dat twee jaar geleden verdween en deze week opdook in Gorinchem moet worden teruggestuurd naar Roemenië. Dat stelt de PVV in Kamervragen aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

De zeventien spelers en hun teamarts keerden na een verloren wedstrijd in Oeganda niet terug naar Eritrea, dat een dictatoriaal regime heeft. Het land straft inwoners die het land ontvluchten en dus kreeg het team in Oeganda asiel. Het AD schrijft zaterdag dat ze vervolgens via Roemenië naar Nederland zijn gevlucht.

Omdat ze eerst in Roemenië waren, hadden ze volgens de PVV daar moeten blijven. De PVV beroept zich op de Dublinverordening. Volgens dat verdrag is de EU-lidstaat waar een asielzoeker is binnengereisd verantwoordelijk voor diens asielverzoek, maar het is niet duidelijk of het team in Roemenië een asielverzoek heeft ingediend.

De PVV wil verder weten of Nederland een rol heeft gespeeld bij het naar Nederland halen van het team en spreekt van een 'zeer domme actie' als dat het geval blijkt.

Caterham breekt met technisch directeur

De formule 1-renstal Caterham heeft de samenwerking met technisch directeur Mark Smith beëindigd. Dat heeft het team, dat tot nu een moeizaam seizoen kent, zaterdag bij de Grand Prix van Spanje laten weten.

Caterham heeft een technisch comité samengesteld dat de taken van Smith moet overnemen. Het comité bestaat uit drie leden, John Iley, Jody Egginton en Gerry Hughes, die direct onder teambaas Cyril Abiteboul gaan werken.

Weer geen Engelse werkvergunning Agudelo

Juan Agudelo kan voorlopig nog niet voor Stoke City aan de slag. De 21-jarige Amerikaan kreeg geen werkvergunning in Engeland, meldt de Premier League-club zaterdag. In november, toen Stoke Agudelo aantrok, weigerde de Engelse overheid de aanvaller ook al een werkvergunning.

Voor FC Utrecht is de afwijzing mogelijk goed nieuws. De achttienvoudig Amerikaans international werd door Stoke bij de domstedelingen gestald na de eerste weigering. In Utrechtse dienst speelde hij veertien competitiewedstrijden en scoorde hij drie keer.

Bayern speelt benefiet tegen Duisburg

Bayern München zal op 21 juli a.s. een benefietwedstrijd spelen ten bate van het noodlijdende MSV Duisburg. Het elftal van trainer Pep Guardiola zal spelen tegen, het in de derde divisie uitkomende, MSV Duisburg. De benefiet is georganiseerd om de schuldenlast van de club te verminderen.

Vorig jaar kreeg Duisburg, vanwege financiële problemen, geen licentie om uit te komen in de tweede bundesliga en degradeerde naar de derde divisie. In het seizoen 2007-2008 kwam Duisburg nog uit in de hoogste klasse, de bundesliga.

Eerder dit seizoen speelde Borussia Dortmund al een benefietduel tegen Duisburg. Ook toen werd het geld gebruikt om de schuldenlast te verlagen.

[Giro] Ook Koldo Fernández breekt sleutelbeen bij Garmin

Niet alleen Daniel Martin, maar ook Koldo Fernández heeft zijn sleutelbeen gebroken bij de valpartij van Garmin-Sharp vrijdag in de Giro. Dat meldt de Amerikaanse ploeg. De Spaanse sprinter reed de ploegentijdrit wel uit, maar na afloop werd bij hem de breuk vastgesteld. De Garmin-ploeg smakte in Belfast met vier man tegen de grond.

André Cardoso en Nathan Haas hebben schaafwonden en blauwe plekken. Zij worden zaterdagochtend onderzocht en dan wordt gekeken of ze de Giro kunnen vervolgen. De Ier Martin kon de ploegentijdrit al niet uitrijden.

Na de valpartij duurde het minuten voordat Garmin de koers hervatte. De ploeg gold als een van de outsiders voor een goede klassering in de ploegentijdrit. Ook voor de wel gefinishte renners is het klassement nu al om zeep. Oud-girowinnaar Ryder Hesjedal staat bijvoorbeeld 165e op 3:26 minuten van rozetruidrager Svein Tuft (Orica-GreenEdge).

Blind: fijn dat Van Gaal zo direct is

Ajacied Daley Blind vindt het fijn om met bondscoach Louis van Gaal samen te werken. "Ik vind het prettig dat hij erg direct is en aanwezig is op het veld. Hij is er iedere training en zo word je elke keer beter", was de middenvelder vrijdag vol lof op het trainingskamp in Hoenderloo. Blind twijfelt er dan ook niet aan dat Van Gaal bij Manchester United, waar hij topkandidaat is, kan slagen. "Overal waar hij werkt haalt hij resultaten."

Of het Nederlands elftal in Brazilië ook een goed resultaat neer kan zetten hangt van de kracht van het team af, weet Blind. "Iedere tegenstander is lastig op het WK. Iedereen wil winnen, dus we moeten er als team staan en goed presteren. We moeten vertrouwen hebben in onszelf en het team." Dat dat mogelijk is, lijdt voor Blind geen twijfel. "Ik kijk er erg naar uit."

[NBA] Oklahoma City en Indiana nemen voorsprong

Oklahoma City Thunder heeft vrijdag een 2-1 voorsprong genomen op de Los Angeles Clippers in de play-offs in de NBA. Op bezoek in Los Angeles boekte de ploeg uit Oklahoma een 118-112 zege. Ook de Indiana Pacers kwam op 2-1. Uit bij de Washington Wizards werd het 85-63 voor de beste ploeg van de Western Conference in het reguliere seizoen.

De Clippers wonnen het eerste duel in Oklahoma City, maar daarna was OKC twee keer de baas in Los Angeles. Bij de zege van vrijdag speelde Kevin Durant een belangrijke rol. Met 36 punten was de nieuwbakken MVP topscorer bij de bezoekers die in het laatste kwart een kleine achterstand ombogen in een voorsprong. Blake Griffin scoorde bij de Clippers 34 punten.

Ook bij de serie tussen de Pacers en de Wizards won de uitploeg steeds. Vrijdag was het in Washington dus de beurt aan de Pacers. Met een sterke verdediging hielden de bezoekers de Wizards van veel scoren af. In de eerste helft werd het 34-33 voor de Pacers. Daarna scoorden de Wizards nog maar dertig punten, maar de Pacers zetten daar 51 punten tegenover. Paul George was bij de Pacers goed voor 23 punten.

Luiten blijft in subtop Players Championship

Golfer Joost Luiten staat na twee rondes nog in de subtop van het Players Championship. Hij ging vrijdag rond in 72 slagen en blijft daardoor op vier slagen onder het baangemiddelde. Voor de Bleiswijker, die twee birdies en twee bogeys liet aantekenen, betekent dat een gedeelde negentiende positie.

De leiding blijft in handen van Martin Kaymer. De Duitser zette vrijdag een score -3 neer en heeft een totaalscore van -12. Jordan Spieth, vorige maand tweede bij de Masters, klom dankzij een ronde van 66 slagen naar de tweede plaats. Hij staat een slag achter op Kaymer. Russell Henley is derde met -8.

Uitslag derde vrije training Spanje

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Spanje. De Mercedes-coureur was bijna een seconde sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton. Fernando Alonso reed de derde tijd, gevolgd door Felipe Massa en Lotus-coureur Romain Grosjean.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:25.887   16
2 L. Hamilton Mercedes 1:26.756 +0:00.869 9
3 F. Alonso Ferrari 1:27.188 +0:01.301 15
4 F. Massa Williams 1:27.223 +0:01.336 10
5 R. Grosjean Lotus 1:27.682 +0:01.795 18
6 K. Magnussen McLaren 1:27.806 +0:01.919 16
7 D. Ricciardo Red Bull 1:27.808 +0:01.921 12
8 J. Button McLaren 1:28.006 +0:02.119 11
9 P. Maldonado Lotus 1:28.076 +0:02.189 19
10 S. Vettel Red Bull 1:28.085 +0:02.198 20
11 V. Bottas Williams 1:28.101 +0:02.214 12
12 J. Vergne Toro Rosso 1:28.242 +0:02.355 16
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:28.298 +0:02.411 16
14 K. Räikkönen Ferrari 1:28.419 +0:02.532 16
15 S. Perez Force India 1:28.571 +0:02.684 13
16 N. Hülkenberg Force India 1:28.668 +0:02.781 13
17 A. Sutil Sauber 1:28.715 +0:02.828 16
18 E. Gutierrez Sauber 1:28.865 +0:02.978 18
19 M. Chilton Marussia 1:30.169 +0:04.282 15
20 J. Bianchi Marussia 1:30.670 +0:04.783 12
21 K. Kobayashi Caterham 1:30.712 +0:04.825 18
22 M. Ericsson Caterham 1:31.559 +0:05.672 19

Orgasmevideo meidenband enorm succes

Zingen kunnen ze niet, de muziek lijkt helemaal nergens op en de lyrics zijn nog dunner dan die van een gemiddelde volkszanger. Toch is het laatste werkje van de Nederlandse meidenband ADAM een succes te noemen. Waarom? De dames lijken zichzelf naar een orgasme te zingen.

In de videoclip van het nummer Go to Go wordt de suggestie gewekt dat de dames zingen terwijl ze bevredigd worden met een dildo. Naarmate de ´muziek´ voortduurt is er steeds meer gegiechel en gekreun te horen.

De doe-het-zelvers zijn flabbergasted over het succes. In twee dagen tijd is het filmpje al meer dan twee miljoen keer bekeken.

Naar eigen zeggen is ADAM niet zomaar een girlband. Ze zijn er een met een missie en een duidelijke boodschap.

 


Orgastische muziek?

[foto] Bevrijdingspop Haarlem

Bevrijdingspop HaarlemOok vandaag vierden we weer de vrijheid. Het weer was zo vrij mee te werken aan deze prachtige dag en daarmee kon een zonovergoten b-pop 2014 neergezet worden. Na een rustige opening was de eerste knaller van de dag voor Kensington, die zichzelf alvast aankondigde met een paar strakke rondjes over het festivalterrein, per helikopter. De na Kensington spelende bands konden ook rekenen op voldoende publiek. Bij de afsluitende act van The Opposites ging het publiek zo uit zijn dak, dat op Twitter berichten uit Ha arlem Noord verschenen waaruit op te maken viel dat ook daar meegenoten werd.

Opnieuw podium voor Verstappen

Max Verstappen heeft al zijn derde podium gehaald in het Europees Formule 3-kampioenschap. De zestienjarige Nederlander reed op het stratencircuit van het Franse Pau naar de derde plek in de eerste race van het weekeinde.

Verstappen begon vanaf de derde plek en kende een goede start. Hij wist zijn bolide bijna naast die van Lukas Auer te zetten, maar de Oostenrijker kon zijn tweede plek nog net vasthouden. Door een stevige crash achterin het veld werd al in de eerste ronde de safety car naar buiten gestuurd.

Bij de herstart zat Verstappen goed op te letten. Hij zette direct vol de druk erop bij Auer, zonder overmoedig te worden. In de zevende ronde maakte Auer een fout, en daar leek Verstappen van te profiteren. De Nederlander kwam naast zijn concurrent, maar moest zich opnieuw nipt gewonnen geven.

Zijn bijna geslaagde aanval op Auer bleek uiteindelijk de laatste echte kans te zijn voor Verstappen. Na dertien ronden, het gat tussen Auer en Verstappen was bijna een seconde, kwam de safety car opnieuw op de baan. Bij de herstart lukte het dit keer niet om de Oostenrijker aan te vallen en dus moest Verstappen genoegen nemen met de derde plek.

De overwinning was voor de Franse kampioenschapsleider Sebastian Ocon, die van poleposition vertrok en geen moment in serieus gevaar kwam. Dennis van de Laar vertrok als zevende, maar viel terug naar plek dertien. Jules Szymkowiak ging als 24e van start en wist vijf plekken te winnen.

Door de nummers twee en drie in het kampioenschap, Antonio Fuoco en Tom Blomqvist, geen punten konden scoren stijgt Verstappen naar de derde plek in de titelstrijd. Ocon breidt zijn voorsprong uit, terwijl Auer de tweede plek overneemt.

Zondag staan de andere twee races op het programma. Om 11.15 uur start race 2, vier uur later gevolgd door de slotrace van het weekeinde.

Angela Groothuizen is 'best rock-'n-roll'

Angela Groothuizen vindt het maar raar dat veel mensen haar zien als het ultieme moederfiguur. "Ik hoor het van iedereen. Zo gek", zegt de zangeres en presentatrice in het AD. "Mensen die me goed kennen, lachen daar keihard om want ik ben best rock-'n-roll. Ik zie het maar als een groot compliment."

Groothuizen, die met haar man een 16-jarige en een 18-jarige dochter heeft, geniet wel erg van het moederschap. "Ik vond het sensationeel om moeder te worden", blikt de zangeres terug. "Ik voelde me verlicht, alsof ik werd weggeblazen. Hier draait het dus om in het leven. Dit is een stukje van mij."

Hoewel de 54-jarige Groothuizen 'wekenlang hyper' was toen ze hoorde dat ze in verwachting was, voelde ze ook ontreddering. "Hoe ga ik ze beschermen? Die angst heeft iedere ouder", zegt ze. "Ik heb heel lang geen films met geweld willen kijken. Als we naar een pretpark gingen, schreef ik ons telefoonnummer op hun hand en ik leerde ze al snel zeggen wie ze zijn en waar ze wonen."

De zangeres vindt het geregeld lastig dat ze door haar werk vaak van huis is. "De afgelopen vijf jaar was ik de vrouw die op zaterdag het vlees sneed. Ik deed X Factor, The Voice of Holland, The Voice Kids. Dat waren 26 vrijdagavonden in het jaar, en tussendoor moest ik coachen en filmpjes opnemen." Toch probeert Groothuizen zo veel mogelijk thuis te zijn. "Ondanks alle drukte vinden we altijd tijd om te kletsen en op de bank te liggen."

Larry Wilmore volgt Stephen Colbert op

Larry Wilmore wordt de nieuwe opvolger van Stephen Colbert. De komiek is vanaf januari op Comedy Central te zien met zijn nieuwe programma The Minority Report, dat The Colbert Report moet vervangen. Colbert vertrekt eind dit jaar bij de zender omdat hij de Late Show van David Letterman, die met pensioen gaat, gaat presenteren.

De zwarte Wilmore, die eerder schreef voor series als The Bernie Mac Show en In Living Color, moet volgens Comedy Central voor een frisse wind zorgen. "Hij creëert een platform voor een groep mensen die te weinig te zien is in de komedie en in de media." The Minority Report is bedacht en wordt geproduceerd door Jon Stewart, die The Daily Show presenteert.

De 52-jarige Wilmore, die te zien is als correspondent in Stewarts programma, heeft heel veel zin in zijn nieuwe programma. "Ik vind deze kans om mijn relaties met Comedy Central en de briljante Jon Stewart voort te zetten fantastisch", laat hij weten. Ook Stewart is blij met de aanwinst op de zender. "Het is een briljante komiek."

Nintendo komt met console voor opkomende markten

Satoru Iwata, eindbaas bij Nintendo, heeft in een interview met Bloomberg aangegeven dat er in 2015 nieuwe consoles en andere apparaten gaan uitbrengen. Dit zijn wel consoles en apparaten die specifiek gemaakt zijn voor opkomende markten zoals China en India.

Iwata heeft ook duidelijk aangegeven dat het om nieuwe apparaten gaan en niet goedkope modellen van bestaande apparatuur. Nintendo gaat op de E3 waarschijnlijk Skylander-achtige NFC-apparaten presenteren. Of die apparaten gerelateerd zijn aan deze aankondiging is niet duidelijk.

De Nintendo-baas gaf wederom aan dat Nintendo niet gaat overstappen naar de mobiele markt, want daar zit meer competitie tussen hardware-makers. Ze zijn al dertig jaar een bedrijf dat zich richt op een console. Zomaar overstappen gaat niet volgens Iwata.


'PS4-versie The Last of Us te groot'

Naughty Dog heeft de filmpjes uit de PS4-versie van The Last of Us op 1080p en 60fps draaien maar de grote bottleneck was niet de console maar de vraag of alles wel zou gaan passen op de gamedisc.

Na flink passen en meten is het de ontwikkelaar uiteindelijk wel gelukt om de hoge kwaliteit voor de filmpjes door te voeren naar andere aspecten binnen het spel zoals verbeterde lichteffecten en modellen van vijanden. De ontwikkelaar heeft aangegeven niks te veranderen aan de basis van het spel, ze willen de PS3-versie zo goed mogelijk overbrengen naar de PS4.

NAC Breda test Sarkic af

Gisteren meldde we dat NAC Breda twee proefspelers aan het testen was. Vandaag kunnen we alweer melden dat NAC de Montenegrijn Danilo Sarkic heeft afgetest.

De 19-jarige, voor Zulte Waregem spelende verdediger, kwam volgens de Brabantse club veel te kort om het niveau van de Eredivisie aan te kunnen. De uit Kameroen afkomstige linksback Cedric Evina verblijft nog wel in Breda. Hij krijgt zaterdagmiddag de kans zich te bewijzen in een oefenwedstrijd van NAC Breda tegen SDO '63.

Plants vs Zombies: GOTY gratis

EA is in een goede bui. Was eerst Dead Space nog gratis te krijgen, is het nu de beurt aan Plants vs Zombies: Game of the Year. De game is gratis te krijgen via Origin. Klik op de bron om direct naar de downloadpagina te gaan.

In Plants vs Zombies is het de bedoeling jouw tuin te beschermen tegen een invasie van zombies. Uiteraard doe je dit door planten te kweken die de zombies uitschakelen. Een grote diversiteit aan planten, zoals peashooters, sunflowers en wall-nuts, maakt de game tot een grote en erg vermakelijke chaos.

The zombies, are coming!

plants vs zombies

Never Alone komt uit Alaska

Upper One games, een studio die bestaat uit verschillende culturen uit Alaska, heeft Never Alone aangekondigd. In Alaska zouden ze Kisima Inŋitchuŋa zeggen. Gezondheid.

In Never Alone speel je Nuna, een jong meisje van de Iñupiaq-stam en een arctische vos. Het is een puzzelplatformer waarin folklore, verhalen die van generatie op generatie zijn overgedragen in de verschillende stammen in Alaska. Jij moet je stam redden van een mythische ijsstorm die het gebied volledig dreigt te verwoesten.

Never Alone komt in de herfst van 2014 uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One en gaat 15 dollar kosten.

Lovelace

Deep Throat: wie op FOK! kent de film niet? Het leven van Lovelace blijkt niet over rozen te zijn gegaan. De film vertelt over haar jeugd en hoe ze op jonge leeftijd haar man Chuck ontmoette. Hij misbruikt en bedreigt haar, waarna hij haar ook nog dwingt in de porno industrie te gaan werken. Uiteindelijk maakt ze slechts één film (de film benadrukt dat ze maar 17 dagen in de porno-industrie heeft gewerkt) maar die zal haar voor de rest van haar leven blijven achtervolgen. 

De DVD is helaas zonder extra's uitgebracht. Een leuke bonus had bijvoorbeeld een vergelijking geweest tussen de scènes uit Deep Throat en dezelfde scènes die in deze film zijn nagespeeld. Meer informatie over (de helaas inmiddels overleden) Linda was ook een welkome aanvulling geweest.

Al met al een puike film die een goed beeld weergeeft over de achtergrond van de bekendste pornofilm aller tijden.

Drone raakte bijna vliegtuig boven Florida

Een drone en een passagiersvliegtuig zijn boven de Verenigde Staten bijna op elkaar gebotst. Dat heeft een piloot van de Amerikaanse maatschappij US Airways gemeld aan de Ameikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Het incident gebeurde een paar weken geleden, maar de FAA maakte het vrijdag pas bekend.

Het passagiersvliegtuig was onderweg naar het vliegveld van de stad Tallahassee, in de staat Florida. Tijdens de landing zag de piloot op een hoogte van zo'n 700 meter een voorwerp langskomen. Volgens de gezagvoerder was de drone zo dichtbij dat er wel een botsing moet zijn geweest, maar eenmaal op de grond bleek dat het vliegtuig niet beschadigd was.

De piloot zei tegen de FAA dat de drone op een klein gevechtsvliegtuig leek. De luchtvaartautoriteit heeft geen idee van wie het voorwerp was.

Sinds september 2011 zijn in de VS zeker zes andere incidenten gemeld waarbij een drone in de buurt van een vliegtuig kwam. Dat blijkt uit cijfers van ruimtevaartorganisatie NASA, die de incidenten bijhoudt.

Drone raakte bijna vliegtuig boven Florida
Drone raakte bijna vliegtuig boven Florida (Foto: ANP)

Driveclub speelbaar zonder PlayStation Plus

Eergisteren werd bekend dat Driveclub 50 euro zal kosten voor PlayStation Plus-leden. Veel mensen werden pissig door de mededeling dat wanneer PlayStation Plus abonemmenten aflopen, Driveclub niet meer speelbaar zou zijn.

Sony heeft deze negatieve stemming kennelijk opgemerkt, want ze komen snel terug op de eerdere beslissing. Via twitter maakt Sony bekend dat Driveclub altijd speelbaar zal zijn voor mensen die hem kochten via PlayStation Plus.

Monster Monpiece deze maand nog naar Europa

De laatste tijd zijn er veel games voor PlayStation Vita aangekondigd die een release in het Westen krijgen. Monster Monpiece is de volgende in deze trend. De kaart-game van Idea Factory komt deze maand nog naar Europa. 

Het spel, waarin redelijk wat fan-service te vinden zal zijn, is een kaartspel op een veld van zeven bij drie hokjes, waarin spelers 'monster meisjes' (al zien ze er niet zo heel monsterlijk uit) tegen elkaar laten vechten. De game is door fans aanvankelijk slecht ontvangen door de censuur in de Westerse-versie van ongeveer 40 kaarten. Hierin zijn de plaatjes van de 'monster meisjes' veranderd, om ze in minder seksueel getinte posities te plaatsen.

Monster Monpiece is 28 mei te koop via de PlayStation Store.

Monster Monpiece

Final Fantasy 3 komt naar Steam

Square-Enix heeft een release van Final Fantasy 3 voor Steam aangekondigd. De Steam-versie voegt nieuwe functies toe en heeft betere graphics. Het spel moet snel beschikbaar zijn, al is een release date nog niet gegeven.

Nieuwe functies zijn verbeteringen in story sequences, een nieuw visual design voor het job-systeem, de toevoeging van achievements en Steam trading cards en een snellere manier om de monster bestiary te bekijken. 

FF3steam

Redden zwaan wordt brandweermannen fataal

Twee duikers van de Belgische brandweer zijn overleden nadat ze vrijdag hadden geprobeerd een zwaan te redden. Ze kregen volgens het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken een hartstilstand. De brandweermannen overleden in het ziekenhuis.

De duikers gingen in Tilff, net onder Luik, het water in van de rivier de Ourthe. Op die plaats staan sterke stromingen. Hoe het kon gebeuren dat beide duikers een hartstilstand kregen, is nog onduidelijk. Een onderzoek moet dat uitwijzen.

Over de toestand van de zwaan is niets bekend.

Ontspoorde tram ramt geparkeerde auto's Amsterdam

Een ontspoorde tram heeft vrijdagnacht dertien geparkeerde auto's in Amsterdam Zuid geramd. Niemand raakte gewond, zegt een woordvoerder van het GVB.

De tram was op de bestuurder na leeg en was op weg naar de remise toen het een halfuur na middernacht bij een wissel verkeerd ging. "Normaal rijden we op die wissel rechtdoor en dan kun je harder rijden dan in een bocht. Maar de wissel bleek zo afgesteld te staan dat de tram de Herculesstraat instuurde en eigenlijk uit de bocht vloog", zegt de woordvoerder. Het is niet bekend waardoor de wissel verkeerd stond afgesteld.

Op foto's die op onder meer Twitter zijn geplaatst is te zien dat een handvol auto's zeer zwaar beschadigd is geraakt. Het GVB heeft een regeling voor aanrijdingen waarbij het zelf de veroorzaker is. "Maar het blijft natuurlijk erg vervelend voor de eigenaren van de auto's die daar geparkeerd stonden."

De bestuurder van de tram was hevig geschrokken van de ontsporing. Zij is naar een ziekenhuis gebracht om te kalmeren. Op het tramverkeer had de aanrijding verder geen invloed. "Het was ongeveer de laatste tram van de dienstregeling." Nadat een veegwagen over het spoor was gereden en de tram met een hydraulische krik op het spoor was gezet en afgevoerd werd het spoor rond 03.00 uur vrijgegeven. "De dienstregeling kon vanochtend normaal opstarten."

In de Herculesstraat rijden normaal gesproken geen trams meer. Het spoor ligt er nog wel voor het geval trams moeten worden omgeleid.

Community gecanceld

Helaas, we blijken in Community's darkest timeline te zitten: NBC heeft naar buiten gebracht dat de serie gecanceld is. De terugkeer van bedenker Dan Harmon heeft niet mogen baten; de kijkcijfers waren in het vijfde seizoen te laag.

Linda de Mol zou er een moord voor doen, maar in de Verenigde Staten is een publiek van gemiddeld 3,8 miljoen kijkers tussen de 16 en 49 jaar (de belangrijkste demografische groep voor adverteerders) te weinig. Hiermee komt een dikke streep te staan onder het door de fans van de serie omarmde 'zes seizoenen en een film'-concept, wat voor het personage Abed de benchmark is voor een succesvolle tv-serie.

Of het echt helemaal over en uit is voor de serie, is nog even de vraag. Sony Pictures, die de show produceert, kan een nieuw kanaal vinden om Community zijn zwanenzang te gunnen. Zeker in deze tijd van online streamingdiensten zijn er genoeg mogelijkheden, als iemand er maar in wil investeren. De fanbase is er zeker, in ieder geval. Elk voorgaand seizoen was het voortbestaan van de serie onzeker, waarna de fans meer dan actiebereid bleken om hun favoriete show te redden.

In welke vorm zou Community terug kunnen keren? Als Kickstarter project, of via Hulu danwel Netflix? Of is het wel mooi geweest zo?

community
Oh no they didn't!

Bank geeft sneller rentekorting bij eigen bijdrage

Banken geven huizenkopers sneller korting op de hypotheekrente als ze eigen spaargeld inleggen. Ook krijgen mensen die meer inleggen een hogere korting, concludeert de Volkskrant zaterdag uit een inventarisatie.

De ING Bank hanteerde voorheen drie rentetarieven die lager werden naarmate mensen meer inlegden, maar dat zijn er sinds deze maand elf. Ook andere banken voeren aanpassingen door.

Doordat er nu meer rentecategorieën zijn, heeft het sneller effect om eigen geld in te leggen. Voorheen was namelijk een veel grotere inleg nodig voordat dit effect had op de hypotheekrente. Ook is de hoogste korting die nu kan worden gegeven hoger dan voorheen. Verder kan korting worden gegeven als tussentijds extra wordt afgelost.

Eerst werd bij ING pas korting gegeven als mensen twintig procent van hun huis zelf betaalden. Bij een huis van twee ton komt dat neer op 40 duizend euro. Nu wordt al korting gegeven bij een inleg van vijf procent, wat dan dus neerkomt op 10 duizend euro.

ASR heeft zijn systeem ook aangepast, waardoor klanten daar bij een kleinere inleg al korting krijgen. ABN Amro overweegt dit volgens de krant nog. Marktleider Rabobank heeft hier nog geen plannen toe.

Dat banken een eigen inleg sneller en ruimer belonen is een resultaat van de economische crisis. Doordat woningbezitters hun hypotheek plotseling niet meer konden betalen en hun huis onverkoopbaar of alleen met fors verlies verkoopbaar was, kwamen banken in de problemen. Door klanten minder te laten lenen en sneller af te laten betalen willen banken het risico inperken.

Duitse rechter vindt Nederlands asiel mensonwaardig

Duitsland mag een uitgeprocedeerde asielzoeker niet terugsturen naar Nederland omdat de kans op een mensonwaardige behandeling hier te groot is. Dat heeft een Duitse rechter bepaald, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Het is niet voldoende gewaarborgd dat asielzoekers in Nederland worden voorzien van basale levensbehoeften zoals voedsel en onderdak, oordeelde de rechtbank in Darmstadt afgelopen donderdag. De zaak draaide rond een Somalische asielzoeker die in Nederland was uitgeprocedeerd en naar Duitsland was uitgeweken. Duitsland wilde hem terugsturen naar Nederland omdat binnen de EU is afgesproken dat asielzoekers worden teruggestuurd naar het land waar ze eerst asiel aanvroegen, maar de rechter stak daar een stokje voor.

De Duitse rechter wees erop dat asielzoekers in Nederland niet mogen werken, terwijl ze tegelijk geen overheidssteun krijgen. Daarom dreigen ze af te dalen tot 'onder het lichamelijke en sociale bestaansminimum', citeert de krant het vonnis.

De uitspraak betekent grote imagoschade voor Nederland, stelt advocaat Pim Fischer in de krant. Hij is gespecialiseerd in rechtszaken voor mensen die in armoede leven. Het Europees Comité voor Sociale Rechten bepaalde in oktober dat Nederland moet zorgen voor onderdak, eten en kleding van mensen die illegaal in Nederland verblijven. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft aangegeven geen gehoor aan die voorlopige beslissing te geven.

Het ministerie zegt in de krant dat uit de uitspraak van de Duitse rechter geen conclusies over het Nederlandse stelsel kunnen worden getrokken omdat het maar over één uitspraak gaat van een lagere rechter. Ook heeft Nederland zich in de zaak niet kunnen verweren.

Het gebeurt zelden dat een rechter een asielzoeker niet naar een ander lidstaat van de Europese Unie laat sturen omdat asielzoekers het daar te slecht zouden hebben. In 2011 bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat lidstaten geen asielzoekers meer naar Griekenland mogen sturen. Daar bestaat namelijk de kans dat zij 'onmenselijk en vernederend' worden behandeld. De Verenigde Naties riepen begin dit jaar op om geen asielzoekers terug te sturen naar Bulgarije. Dat land kan de instroom van Syriërs amper aan en de opvang is er gebrekkig.

Dalai lama bezoekt Nederland

De dalai lama brengt van zaterdag tot maandag een bezoek aan Nederland. Waar het vorige bezoek van de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2009 nog voor politieke opschudding zorgde, is het ditmaal vooralsnog rustig gebleven rondom de komst van de dalai lama.

Het bezoek is georganiseerd door de Tibetaans-boeddhistische organisaties in Nederland. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) ontmoet de dalai lama zaterdagmiddag in een kerk in Den Haag. Er zijn ook katholieke, protestantse en joodse vertegenwoordigers aanwezig.

De dalai lama geeft zondag een boeddhistische les en een lezing in Ahoy in Rotterdam. Maandag heeft hij in de Tweede Kamer in Den Haag een ontmoeting met de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

Bij het laatste bezoek van de geestelijk leider weigerde toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) een ontmoeting, nadat China met handelssancties had gedreigd. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) schudde de dalai lama uiteindelijk wel de hand, tijdens een bijeenkomst met religieuze vertegenwoordigers in een kerk in Den Haag.

Het kabinet is dit keer door China gewaarschuwd om de dalai lama niet te ontvangen tijdens diens bezoek aan Nederland. Premier Mark Rutte zei vrijdag dat China kenbaar heeft gemaakt dat een ontmoeting onwenselijk is. Het kabinet heeft vervolgens 'een eigen afweging gemaakt'. Rutte ontmoet de geestelijk leider niet, maar daarbij heeft de Chinese druk volgens hem geen rol gespeeld.

De dalai lama werd in 2009 ook ontvangen door de Tweede Kamer. Kort daarop werd duidelijk dat Kamerleden geen visum kregen voor een gepland bezoek aan China. Naar alle waarschijnlijkheid was dat de Chinese 'straf' voor de ontvangst van de dalai lama.

China, dat Tibet begin jaren vijftig annexeerde, ziet de dalai lama als een separatist. Landen die de dalai lama ontvangen, krijgen geregeld te maken met Chinese druk. Voorafgaand aan zijn bezoek aan Nederland is de dalai lama in Noorwegen. De Noorse regering ontvangt de dalai lama niet om Beijing niet voor het hoofd te stoten. De betrekkingen tussen Oslo en Beijing bekoelden toen het Nobelcomité in 2010 de vredesprijs toekende aan de Chinese dissident Liu Xiaobo. De dalai lama kreeg de prijs 25 jaar geleden.

Tibet was een onafhankelijk land toen China in 1950 binnenviel en het gebied annexeerde. Veel Tibetanen voelen zich onderdrukt en hopen op de terugkeer van hun spiritueel leider, de dalai lama. Die leeft in ballingschap in India en zet zich in voor meer autonomie.

In maart bracht de Chinese president Xi Jinping een staatsbezoek aan Nederland. Bij dat bezoek deed de president onder meer Amsterdam aan, waar Chinese beveiligers op de Dam een groot scherm neerzetten om te voorkomen dat de president demonstranten zag. De betogers hadden spandoeken bij zich en riepen de Chinese president op de dialoog aan te gaan met mensenrechtenactivisten en de dalai lama. Ook de kwestie Tibet was terug te zien op de spandoeken. Het staatsbezoek moest de goede banden tussen Nederland en China bevestigen.

Verdwenen elftal Eritrea duikt op in Gorinchem

Het voetbalteam van Eritrea dat twee jaar geleden na een verloren wedstrijd in Oeganda plotseling verdween is opgedoken in Gorinchem. Via Roemenië is het complete team uiteindelijk in Nederland beland, schrijft het AD zaterdag.

De krant liep vrijdag met de spelers door de binnenstad en merkte dat ze nog moeten wennen aan de aanhoudende regenbuien. Toch zijn de spelers tevreden.

De ploeg verloor in december 2012 van Rwanda bij een regionaal voetbaltoernooi in Oeganda. De spelers mochten na de wedstrijd een middagje winkelen, maar kwamen niet terug. Twee dagen later maakte de Oegandese minister voor vluchtelingenzaken bekend dat de zeventien spelers en hun teamarts in de hoofdstad Kampala verblijven en hun land zijn ontvlucht.

Eritrea straft inwoners die het land ontvluchten en dus mocht het team in Oeganda blijven. Daar verbleef het team volgens de krant op straat en in verschillende vluchtelingenkampen. Uiteindelijk maakten de voetballers de oversteek naar Europa en kwamen ze in Roemenië terecht. Hoe ze de oversteek hebben gemaakt is niet duidelijk.

Via internationale organisaties belandde het team in Nederland. Omdat asielzoekers evenredig over gemeenten worden verdeeld, kwamen de spelers bij willekeur in Gorinchem terecht. Ze wonen nu in groepjes van drie of vier in verschillende woningen.

Eritrea heeft een dictatoriaal regime en veel inwoners ontvluchten het land dan ook. Het team dat nu in Gorinchem verblijft, is niet het eerste team dat tijdens een toernooi de benen nam. Eerder gebeurde dat in 2009 en 2011. In december verdween nog een team tijdens een toernooi in Kenia.

Het team in Nederland moeten hun bestaan van de grond af opbouwen. De voedselbank in Gorinchem moest er van de gemeente alvast rekening mee houden dat er nieuwe afnemers bij komen.

Geen homo's en lesbo's in game Nintendo

Nintendo heeft In Tomodachi Life gezorgd dat spelers niet kunnen aanpappen met personages van hetzelfde geslacht. Dit heeft meteen gezorgd voor een discussie op het internet.

Er is zelfs een advocatuur ingeschakeld die aangeeft dat Nintendo niet alleen een pijnlijk signaal geeft naar mensen over homohuwelijken, maar ook een groep gamers uitsluit omdat ze niet dat digitale leven beschikbaar maken die zij graag zouden willen spelen. Ondertussen heeft Nintendo gereageerd met een officieel statement over deze kwestie. Nintendo heeft zijn excuses aangeboden voor de missende homorelaties in Tomodachi Life. Het bedrijf geeft aan dat het ernaar streeft "plezier en vermaak voor iedereen" te regelen en mocht er ooit een tweede deel komen dat ze gaan zorgen dat er meer groepen gamers zich kunnen identificeren met de game. Er gaat geen patch komen om dit alsnog in het spel te krijgen.

In Tomodachi Life maak je een personage dat je helpt met zijn of haar leven op een eilandje invulling te geven. Op het eiland heb jij het voor het zeggen, welke andere personages er op komen wonen, welke keuzes maakt je personage, en in ruil ervoor gebeuren er knotsgekke dingen. Het spel komt begin juni uit op Nintendo 3DS.

Alex en Michiel doen muziek Unreal Tournament

Het lijkt erop dat Alexander Brandon en Michiel van den Bos, de mannen achter de muziek van de originele Unreal Tournament, terugkeren voor het aankomende nieuwe deel.

Dit is te lezen op het Unreal Engine-forum. In een post vraagt Michiel of hij, samen met Alex, aan de slag kan voor de nieuwe game. Steve Polges  antwoord is duidelijk: "Michiel, Of course we would be thrilled to have you and Alex involved in this project! The music you guys made always invokes tremendous nostalgia for me - I'm always instantly transported back to playing UT. How are you interested in participating?" Ook een manier om een succesvolle open sollicitatie te doen.

Unreal Tournament komt uit op Windows, Linux en mac. Niet geheel onbelangrijk voor ons gamers: het spel wordt gratis.

Eerste kijk op Sunset Overdrive

Er is een gameplayvideo van Sunset Overdrive opgedoken die voor het eerst gameplay laat zien. Daarnaast is en een Day One-editie aangekondigd.

De bonussen in die editie zijn:

  • 'Nothin’ but the Hits'-wapen: een betere versie van de High Fidelity-wapen dat letterlijk vinyl laat draaien, richting vijand om enorme schade te doen.
  • 'Hardcore! Hammer': een hamer dat gemaakt is van een honkbalknuppel en dumb-bells met scherpe punten.
  • 'It’s Me! Fizzie!'-outfit: een kostuum zodat je eruit ziet als Fizzy.

Sunset Overdrive komt in 2014 uit voor Xbox One.

WildStar-makers praten over endgame

Carbine heeft een vrij lange video over WildStar om te praten over de end-game van deze MMO. Ze zijn heel van plan, want ze zijn al bezig om nog meer dungeons, raids en adventures voor level 50 spelers te maken.

Endgame in de vorm van raids gaan tot 40 man, maar daar gaan ze volgende week meer over vertellen. Mocht je iets anders willen doen dan zijn er Warplot en andere PvP-gameplay aanwezig voor de spelers die hun krachten willen meten met anderen. De studio is zich in ieder geval van bewust dat er veel content moet komen om mensen geinteresseerd te houden, een kritiek punt in een MMO.

WildStar komt 3 juni uit voor pc.

Transformers Universe onthult twee strijders

Jagex heeft twee nieuwe robots onthuld die in Transformers Universe hun opwachting maken. Showdown en Mismatch zijn de twee Transformers die in deze .

Transformers Universe is een MOTA, een Massively Online Tactical Action-game. Jagex werkt met Hasbro samen om de nieuwe robots te ontwikkelen voor het spel. Showdown is een stevige robot die klappen kan opvangen, terwijl Mismatch juist erg aanvallend ingesteld is. 

Transformers Universe komt ergens deze zomer uit voor browsers.

Clubs en Challenges in DriveClub

Sony heeft twee video's gemaakt waarin uitgelegd wordt hoe je samen met en tegen elkaar kunt racen in DriveClub. Clubs laten je samenwerken om meer roem te vergaren. Face-offs en challenges zijn er om tegen elkaar te racen.

Mocht je voor de gratis versie van DriveClub op PlayStation Plus gaan, dan krijg je één lokatie in India, 11 tracks, 10 auto's en alle gamemodi. Als je naar de volledige versie upgrade dan heb je alle vijf de lokaties, 55 tracks, 50 auto's en alle 50 to provide access to all five locations, 55 tracks, 50 cars and all 50 tour-evenementen.

DriveClub komt 7 oktober uit op PlayStation 4.

Bouw vliegveld WK-stad São Paulo stilgelegd

De bouw van een nieuwe terminal op een vliegveld bij de Braziliaanse stad São Paulo is vrijdag voor een deel stilgelegd. De autoriteiten vonden de bouwplaats onveilig.

De nieuwe terminal is nodig tijdens het WK, dat over ruim een maand begint. São Paulo is namelijk een van de speelsteden. De openingswedstrijd tussen gastland Brazilië en Kroatië is daar op 12 juni.

Het werk op grote hoogte en de werkzaamheden waarbij zware machines worden gebruikt, mogen voorlopig niet worden uitgevoerd.

Alien: Isolation speelt met acteurs

SEGA heeft een nieuw videodagboek van Alien: Isolation online gegooid waarin ze het hebben over de cast van acteurs die in de game meespelen door middel van motion-capture.

In de video praten de verschillende acteurs over hun ervaringen en zien we wat ingame cut-scenes. En ja, we zien acteurs in rare pakjes met bolletjes erop.

Alien: Isolation komt 7 oktober uit voor pc, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en PlayStation 4.


'Moskou heeft Belgische staat gehackt'

Rusland zou het computersysteem van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gehackt. Bij de digitale inbraak zijn in elk geval dossiers over Oekraïne buitgemaakt, zo meldt de Vlaamse krant De Tijd zaterdag.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt de hack. "We zijn inderdaad het slachtoffer geworden van hacking. Volgens de eerste informatie blijken alvast dossiers over Oekraïne te zijn gekopieerd. Er is dus sprake van spionage, maar we bekijken de omvang van de schade nog."

Of de inbraak inderdaad uit Russische kringen afkomstig is, kan hij niet zeggen. ,,We proberen de daders nog te identificeren. Het is dus nog voorbarig om met zekerheid te concluderen wie hier achter zit."

Ilse en Waylon maken zich op voor de finale

Het is een spannende dag in Kopenhagen. Wat doen The Common Linnets zaterdagavond in de finale van het Eurovisiesongfestival? Als de voorspellingen uitkomen, eindigen ze hoog in de eindstrijd.

De songfestivalkoorts sloeg de afgelopen week flink toe in ons land na het optreden van Ilse DeLange en Waylon in de eerste halve finale op dinsdag. Hoewel het duo aanvankelijk veel kritiek kreeg op het intieme nummer Calm After The Storm, leidde het behalen van de eindstrijd tot veel lof. "De ultieme revanche", noemde de organiserende AVROTROS het.

Volgens de laatste peilingen eindigt Nederland in de top 3. Op dit moment maakt Zweden de meeste kans om te winnen. Vorig jaar stond ons land in het Zweedse Malmö voor het eerst in 9 jaar weer in de finale. Anouk behaalde toen met het nummer Birds de negende plek. De laatste keer dat Nederland het Eurovisiesongfestival won, was in 1975 met het nummer Ding-a-dong van Teach-In. In totaal won ons land vier keer.

De finale van het liedjesfestijn is rechtstreeks te zien vanaf 21.00 uur op Nederland 1.

Ilse en Waylon maken zich op voor de finale
Ilse en Waylon maken zich op voor de finale (Foto: ANP)

Supermarkten halen respectclaim van kip

Op kippen die met negentien per vierkante meter werden gehouden worden bij supermarkten Dirk en Dekamarkt geen Kies Bewust-logo's meer geplakt. Dat meldt Wakker Dier zaterdag. De stichting schrijft blij te zijn met de stap omdat het logo met bijschrift 'met respect voor mens, dier en milieu' pure misleiding zou zijn.

Het respect voor dieren is volgens de stichting ver te zoeken. Deze kippen werden eerder door de supermarkten aangekondigd als 'de kip van morgen'. Ze hebben het volgens Wakker Dier echter nauwelijks beter dan plofkippen, die met 21 per vierkante meter worden gehouden.

Wakker Dier bestempelde deze kippen daarom als 'flopkippen' omdat er nauwelijks iets is veranderd. De stichting vindt dat alle kip in supermarkten minstens een Beter Leven-ster van de Dierenbescherming moet hebben. Dirk en Dekamarkt verkochten kip met dit keurmerk, maar deze kip werd vervangen door de 'kip van morgen'. Wakker Dier wil dat dit besluit wordt teruggedraaid.

Het Kies Bewust-logo zit ook op de boerenscharrelkip en op de biologische kip die de supermarkten verkopen, maar daar staat het volgens Wakker Dier terecht op. Supermarkten zouden moeten stoppen met het goedpraten van de 'flopkip' en zich meer in moeten spannen om over te schakelen op diervriendelijkere kip.

FOK! wat een weer... Geregeld regen

Hallo beste mensen! Mijn internet lag er de afgelopen week uit, dus ik kon derhalve geen weerberichten maken. Excuses hiervoor. Het weer zit op dit moment in een stroomversnelling, want de ene naar de andere storing trekt over ons land. Het ene moment regent het lang, op het andere moment zijn het buien.

Buien waren er gisteren ook en dat waren forse exemplaren. Het kwam op diverse plaatsen tot rake onweersklappen en hier en daar ook grote hagelstenen. De buien vielen vrijwel overal, al zullen er ook wel een paar plaatsen zijn waar het wel meeviel met het buiengeweld. Ook in Haarlem was het lange tijd droog met af en toe zon, maar rond een uur of zes trok er ook hier een flinke onweersbui over.

Vandaag trekt er weer een regenfront over waarbij het weer geruime tijd nat zal zijn. Pas diep in de middag klaart het langzaam weer wat op. Ook de zuidenwind, die later draait naar het zuidwesten, neemt na een tijdelijke adempauze weer toe tot krachtig of hard aan zee. In het binnenland is de wind weer sterk vlagerig. Bij dit alles wordt het ongeveer 14 graden.

Na morgen blijft het wisselvallig. Echt stabiel weer zit er voorlopig nog niet in.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Sjoerdsroad
In the middle of the road...Sjoerd heeft de weg voor zich alleen.

Crack-burgemeester toch opgenomen

De omstreden burgemeester van de Canadese stad Toronto, Rob Ford, heeft zich inderdaad laten opnemen in een afkickkliniek. Dat zei de instelling waar hij heeft aangeklopt vrijdag tegen de Canadese omroep CBC News. Ford meldde eind april dat hij hulp zou gaan zoeken voor zijn alcoholprobleem, maar het was sinds dat moment onduidelijk waar hij was.

Het gaat om een kliniek ergens in Noord-Amerika. CBC heeft met de zorgverlener afgesproken dat het de precieze locatie niet bekendmaakt. Ford werd er op 1 mei opgenomen.

De burgemeester ligt al een tijd onder vuur in Canada, onder meer vanwege berichten over drugs- en drankgebruik.

Omstreden burgemeester Toronto toch opgenomen
Omstreden burgemeester Toronto toch opgenomen (Foto: ANP)

Ebola-uitbraak West-Afrika lijkt af te zwakken

Er is de afgelopen weken spectaculaire progressie geboekt in het bedwingen van de ebola-uitbraak in West-Afrika. Er zijn tekenen dat de verspreiding van het virus afneemt, hoewel de epidemie nog niet voorbij is. Dat heeft Jean-Bosco Ndihokubwayo, als arts van de Wereldgezondheidsorganisatie betrokken bij het indammen van de ziekte in Guinee, vrijdag gezegd.

De ebola-uitbraak heeft in Guinee en buurland Liberia inmiddels aan 168 mensen het leven gekost. Voor de virusziekte, die ernstige bloedingen veroorzaakt, bestaat remedie noch vaccin.

De jongste twee besmettingsgevallen in Guinee zijn woensdag vastgesteld, zei Ndihokubwayo. In Liberia is sinds 6 april geen nieuw ziektegeval bekend.

'Bebaarde vrouw geen bedreiging Ilse en Waylon'

De kansen van The Common Linnets zijn niet veranderd nu alle finalisten van het Eurovisie Songfestival bekend zijn. Dat zegt Radio 2-dj Daniël Dekker en expert van het zangfestijn tegen Novum Nieuws. De laatste artiesten plaatsten zich donderdag via de tweede halve finale, onder wie Conchita Wurst, 'de vrouw met de baard'. Dat de Oostenrijkse deelnemer het goed doet bij de bookmakers is geen reden tot paniek, zegt Dekker.

"Conchita Wurst heeft zich natuurlijk gepresenteerd donderdagavond en dat merk je in de polls. Dat heeft ook te maken met de opzet van de act, iedereen spreekt erover. Na vandaag zal dat ook wel voorbij zijn," verwacht Dekker. De dj is niet verrast door de uitslag van de tweede halve finale. "Ik had alleen verwacht dat Israël wel in de finale zou staan, ten koste van Slovenië."

De oud-Songfestivalcommentator is wel te spreken over de Oostenrijkse opvallende verschijning. "Het lied heeft een beetje een James Bond-thematiek, het is integer. Het statement dat ze maakt, vind ik bijzonder." De baard had echter niet gehoeven van hem en breekt Wurst mogelijk op. "Ik zie Oostenrijk daarom niet winnen. Hoogstens een plek in de top drie, naast Nederland, Zweden of Armenië."

Ilse DeLange en Waylon mogen als 24e optreden, 'een gunstige positie' volgens hem. "Helemaal omdat concurrenten Zweden en Oostenrijk dat juist niet hebben. Zij spelen in de eerste helft van de finale." In sommige landen worden tussen optredens reclames gedraaid. "Voor het optreden van Zweden zit een commercial, dat kan een nadeel zijn. Mensen gaan zappen."

Ilse DeLange en Waylon repeteerden vrijdagmiddag voor hun optreden in de finale. De twee veranderden niets aan de act en de repetitie verliep vlekkeloos. Zaterdagavond vindt de grote finale plaats in Kopenhagen. Volgens de polls lijkt Nederland voor het eerst sinds lange tijd weer mee te gaan doen voor de winst.

Eerste MERS-geval in Libanon

In Libanon is voor het eerst bij iemand het nieuwe aan SARS gerelateerde virus geconstateerd dat in Saudi-Arabië al aan meer dan honderd mensen het leven heeft gekost. Dat heeft het Libanese ministerie voor volksgezondheid vrijdag gezegd.

Het virus is vastgesteld bij een man die zich ziek bij het ziekenhuis meldde. Hij was er niet ernstig aan toe en heeft het ziekenhuis inmiddels weer mogen verlaten. Volgens het ministerie had de man onlangs meerdere Golfstaten bezocht, waaronder Saudi-Arabië.

In Saudi-Arabië zijn sinds september 2012 meer dan honderd mensen aan het MERS-virus overleden. Er zijn meer dan vierhonderd ziektegevallen bekend in het land.

MERS behoort tot dezelfde ziektefamilie als SARS en verkoudheid. In 2003 overleden ongeveer achthonderd mensen aan een mondiale SARS-epidemie. MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onbekend hoe de ziekte zich verspreidt.

Rutte vindt Europese samenwerking PVV onverstandig

De samenwerking die de PVV in het Europees Parlement wil aangaan met de Oostenrijkse FPÖ en het Franse Front National noemt premier Mark Rutte (VVD) 'onverstandig'. "Zijn keuze verbaast mij."

Op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad zei Rutte dat hij het besluit van PVV-voorman Geert Wilders niet begrijpt. "Deze partijen hebben opvattingen die sterk afwijken van het gedachtegoed zoals ik dat van Geert Wilders ken." De premier verwees daarbij onder meer naar homorechten en de positie van de joodse staat. "Maar hij heeft daarin zijn eigen afwegingen gemaakt en die mag hij ook maken in een vrij land."

Op de vraag of de PVV door de samenwerking met deze partijen kan worden gekwalificeerd als extreemrechts antwoordde de premier dat hij 'geen etiketten' plakt. "Ik ben minister-president en geen politicoloog." De premier zei er wel zeker van te zijn dat Geert Wilders 'een democraat' is.

Beste vriendin Price geeft affaire toe

Jane Pountney heeft toegegeven het bed te hebben gedeeld met de echtgenoot van Katie Price. Het 35-jarige Britse glamourmodel meldde deze week via Twitter te gaan scheiden van haar man Kieran Hayler, omdat ze achter de affaire tussen hem en haar beste vriendin Pountney was gekomen. Laatstgenoemde heeft vrijdag in een verklaring aan de Britse krant Daily Mail bevestigd dat de aantijging klopt, maar dat ze er 'heel veel spijt van heeft'.

De 49-jarige Pountney is getrouwd en heeft twee kinderen. Price is momenteel voor de tweede keer in verwachting van de 27-jarige Hayler. "Niemand verdient dit en helemaal niet als je zes maanden zwanger bent", uitte ze woensdag haar frustratie via Twitter. Ze noemde Pountney onder meer een 'hoer' en 'slet', Hayler een 'afgrijselijk mens'. Price en Hayler trouwden bijna anderhalf jaar geleden. Afgelopen zomer werden ze ouders van zoon Jett.

'Politie roept te weinig hulp van arts in'

Te vaak belanden mensen ten onrechte in een politiecel. Het gaat dan bijvoorbeeld om personen met een gezondheidsprobleem, van wie agenten denken dat ze onder invloed zijn. In dit soort gevallen moet altijd een arts worden geraadpleegd, maar dit gebeurt te weinig. Dat stelt voorzitter van het Forensisch Medisch Genootschap Wilma Duijst in het radioprogramma Argos, dat zaterdag wordt uitgezonden.

Zo zag Duijst een spastische man die zich onduidelijk uitdrukte, maar 'ter ontnuchtering´ werd opgesloten terwijl hij geen druppel had gedronken. Ook kwam ze een demente, bejaarde vrouw tegen en een vreemdeling met een ernstig medisch probleem. Beiden hoorden niet in een politiecel thuis, aldus Duijst.

"Als een agent iemand oppakt in het kader van de hulpverlening moet er altijd een arts bij gehaald worden", vindt Duijst. Volgens de geldende ambtsinstructie van de politie hoeft dat niet als er alleen drank of drugs in het spel is. De agent is echter niet deskundig genoeg om deze inschatting te maken, de ambtsinstructie moet volgens haar dan ook worden aangepast.

Arrestanten die zwaar onder invloed van drugs zijn, lopen eveneens meer risico. Bij arrestanten met een zogeheten excited delirium is het risicovol om geweld te gebruiken. "Wat je dan ziet, is een gevecht. Plotseling kan dan de weerstand breken en houdt iemand ermee op en sterft." Dat komt met enige regelmaat voor, zegt Duijst op basis van dossieronderzoek. Daarom moet de politie ook in deze gevallen een arts erbij te halen.

Jaarlijks overlijden tussen de veertig en vijftig mensen in detentie. Gemiddeld overlijden er vijf in een politiecel en ongeveer vijftien plegen zelfmoord.

Rutte: 'nepdiscussie' over Europa

Premier Mark Rutte heeft als VVD-leider vrijdagavond afgegeven op de PVV, D66 en GroenLinks. Hij deed dat in een toespraak voor studenten in Leiden, in het kader van de Week van Europa. Rutte zei dat partijen die zich alleen uitspreken voor of tegen Europa 'een nepdiscussie' voeren.

Het moet volgens de VVD-leider gaan om de vraag wat we opschieten en willen bereiken met de Europese samenwerking. "Daarvoor moet je dus in Europa durven zitten. Partijen die de keuze al bij voorbaat uitsluiten, handelen dus tegen Nederland", zei hij, doelend op de PVV.

Maar er zijn volgens Rutte ook partijen, zoals D66 en GroenLinks, die juist de luiken veel verder willen opengooien. "En het liefst ons tafelzilver erachteraan."

De VVD kijkt volgens hem pragmatisch naar Europa. "De vraag die wij ons stellen is: hoe maakt Europa ons vrijer, veiliger, welvarender? Dat is de lakmoesproef waarmee ik alles wat uit Brussel komt, beoordeel." Volgens Rutte gaat het om ons welbegrepen eigenbelang. "Europa moet werken voor Nederland. Het gaat om banen." Volgens de VVD-leider hebben we daarbij de Europese samenwerking hard nodig.

Op 22 mei zijn de verkiezingen voor een nieuw Europees parlement. Zaterdag beginnen de liberalen, die overigens in dezelfde Europese fractie zitten als D66, hun campagne.

Rutte hekelt nepdiscussie over Europa
Rutte: 'nepdiscussie' over Europa (Foto: ANP)

Slachtoffers tegen paus: zoek lijken in kast

Italiaanse slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken kloppen in een internetvideo bij paus Franciscus aan voor gerechtigheid. Zij eisen een commissie die de lijken in de kasten van het Vaticaan gaat onderzoeken. Het 'Misbruiknetwerk' heeft een kopie van de video naar de Vaticaanse onderminister van buitenlandse zaken, monseigneur Angelo Becciu, gestuurd.

In de video en in brieven verwerpen de slachtoffers de wijze waarop zij door de katholieke kerk en het Vaticaan zelf zijn behandeld. De helft van hen heeft op een dovenschool in Verona gezeten waar honderden kinderen jarenlang zouden zijn misbruikt.

Het Vaticaan heeft nog niet op de video gereageerd.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.