FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 mei 2014

Renault: "Klantenteams te laat met betalen"

Renault waarschuwt dat het niet optimaal aan de Formule 1-motoren kan werken als niet alle klanten met geld over de brug komen. De Fransen zetten alle beschikbare middelen in om Mercedes te achterhalen, maar kampen desondanks nog met een fikse achterstand.

De 1,6 liter V6-turbomotor van Renault kampte afgelopen winter met allerlei problemen, maar mede dankzij extra hulp van onder meer Red Bull Racing en Toro Rosso zijn deze opgelost. Hierdoor kan Red Bull zich weer meten met de teams achter het fabrieksteam van Mercedes en pikt Toro Rosso af en toe een graantje mee. Het derde team is Lotus dat het seizoen met een forse achterstand begon, maar langzaam maar zeker naar voren kruipt. Tot slot blijft Caterham in de achterhoede hangen.

Renaults Formule 1-baas Jean-Michel Jalinier was in de aanloop naar de Grand Prix van Spanje niet blij dat niet ieder team de rekening gewoon betaald heeft. "Om een actieplan te kunnen ontwikkelen hebben we middelen nodig en die komen vanuit twee kanten. Ten eerste Renault waar we de juiste mensen en de juiste financiën van krijgen. Ten tweede zijn er de teams, omdat we daar de motoren aan verkopen."

"Over dat deel moet ik zeggen dat het een niet te accepteren situatie is, want sommige teams betalen te laat. Op het moment dat je dat geld uit moet geven om het gat te dichten kun je een dergelijke situatie niet veroorloven." Jalinier weigerde te zeggen welke teams te laat betalen, maar het lijkt aannemelijk dat hij niet op Red Bull en zusterteam Toro Rosso doelt. De Fransman sloot zelfs niet uit dat een team geen motoren krijgt als er niet over de brug wordt gekomen, maar zover is het nog niet.

Wielerploeg Quick-Step verlengt met sponsoren

De wielerploeg Omega Pharma-Quick-Step zal in ieder geval tot en met 2017 bestaan, zo heeft manager Patrick Lefevere samen met mede-eigenaren Zdenek Bakala en Bessel Kok geconcludeerd. De contracten met Omega Pharma en Quick-Step liepen volgend jaar af, maar beide geldschieters zeiden twee extra jaren toe.

Eind 2015 lopen veel contracten van de wielrenners af, waaronder die van kopman Tom Boonen. Lefevere hoopt de Belg langer aan zich te kunnen binden, bijvoorbeeld in de ploegleiding, maar wil hier nog niet op vooruit lopen. "Ik vind het niet verstandig om het daar nu al over te hebben. Hij blijft op zijn minst nog anderhalf jaar renner. En een renner die plannen maakt voor na zijn carrière presteert niet meer."

N.E.C.-coach Janssen: wij moeten ons schamen

N.E.C.-coach Anton Janssen was kritisch na de 1-0 nederlaag van zijn ploeg bij Sparta. "Verschillende spelers zijn onder hun niveau gebleven. Wij als ploeg kunnen ons schamen. Absoluut", vertelde de trainer vrijdag voor de camera van FOX. In het restant van het donderdag gestaakte duel scoorde Nordin Boukhari de enige goal.

De nacompetitiewedstrijd was donderdag in de rust gestaakt vanwege hevige regenval. Een dag later waren de omstandigheden nog steeds slecht, maar Janssen weigerde zich daar achter te verschuilen. "Absoluut geen excuses. Positiespel was net als gisteren niet mogelijk. Maar je moet omgaan met de omstandigheden die er zijn."

Ondanks de nederlaag ziet Janssen nog wel mogelijkheden om de finale van de play-offs voor een plek in de Eredivisie te bereiken. "We hebben de slag verloren, maar zeker nog niet de oorlog. Het is aan ons om het zondag thuis recht te zetten. "

Jolie en Pitt overwegen hereniging op witte doek

Angelina Jolie en Brad Pitt hebben er wel oren naar om weer samen een film te maken. "We praten er over", geeft de actrice toe. De eerste en laatste keer dat de 38-jarige Jolie en de 50-jarige Pitt samen op het witte doek te zien waren was in Mr. & Mrs. Smith uit 2005. Het was bovendien tijdens de opnamen van die actiekomedie dat de twee voor elkaar vielen.

Naar verluidt hebben de twee al een gezamenlijk project in de steigers staan. Vorige week schreef het Amerikaanse blad The Hollywood Reporter op basis van ingewijden dat Jolie een scenario heeft geschreven van een film voor haar en haar man. Het verhaal zou draaien om een koppel met relatieproblemen dat op vakantie gaat in een laatste poging de relatie te redden.

OS 2016 mogelijk niet in Rio maar Londen

Er bestaat een kleine kans dat de Olympische Zomerspelen over twee jaar weer in Londen zullen gaan plaatsvinden. De voorbereidingen in het Braziliaanse Rio de Janeiro liggen ver achter op schema. Dit meldt de Britse krant Evening Standard vandaag. 

De hoogste olympische bazen hebben de organisatie van de succesvolle Spelen in Londen 2012 in het geheim benaderd, om te bekijken of er nog genoeg locaties beschikbaar zijn om over twee jaar weer de Zomerspelen te kunnen organiseren. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakt zich zorgen over de vooruitgang in Rio. 

IOC-vicevoorzitter John Coates noemt de voorbereidingen in Rio "de slechtste die ik gezien heb." Coates vertelde op een conferentie in Sydney dat er op sommige locaties nog niet begonnen is met bouwen, de infrastructuur is vertraagd en dat de waterkwaliteit nog steeds zorgelijk is, terwijl er nog slechts twee jaar te gaan is. 

"Het IOC heeft een speciale commissie opgericht om ervoor te zorgen dat de voorbereidingen wat sneller zullen gaan verlopen, maar de situatie is kritiek," aldus Coates, die zegt dat dit nog niet eerder is voorgekomen. 

Een bron vertelde de Evening Standard het volgende: "Op een vergelijkbaar moment voor de Spelen in Athene 2004 lag de organisatie op veertig procent in de voorbereidingen met de bouw van de stadions en de infrastructuur. Londen was op dat moment op zestig procent. Brazilië is nu op dit moment voor tien procent klaar en ze hebben nog maar twee jaar te gaan. Dus het IOC vraagt zich nu af wat het plan B wordt."

Een mogelijkheid is dat Londen de wedstrijden en locaties zal gaan delen met Glasgow. Die Schotse stad zal in juli van dit jaar de Commonwealth Games gaan organiseren. 

Londen heeft al eerder in deze positie gezeten. In 1908 zouden de Spelen plaatsvinden in Italië maar doordat de vulkaan Vesuvius uitbarstte moesten de Spelen verplaatst worden naar een andere stad. 

Will Glendinning, die in de organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen in Londen zat, zegt dat 'er meer dan genoeg tijd' was voor de Braziliaanse stad om op tijd klaar te zijn met de voorbereidingen. "Natuurlijk kan het op tijd af zijn," aldus Glendinning. "Een van de grootste specialiteiten van Groot-Brittannië is om zulke grote evenementen te organiseren. De kennis en expertise is aanwezig, en met betrekking tot de faciliteiten: er is meer dan genoeg tijd om dat af te krijgen."

Sommige van de locaties kunnen zo weer in gebruik genomen worden, bijvoorbeeld het velodroom, Lord's voor het handboogschieten en Wimbledon. 

Het plan voor 'Londen 2016' is er wel een die alléén in het slechtste geval gebruikt kan worden, omdat veel van de wedstrijdlocaties alweer in gebruik zijn genomen door lokale sportclubs. Deze locaties ombouwen naar het olympische niveau zou miljarden kosten. Daarnaast levert het veel problemen op voor de sportclubs die zich daar hebben gevestigd.

Een ander probleem is het voormalige olympisch dorp waar ruim 17.000 sporters waren gehuisvest. Het dorp wordt op dit moment bewoond door burgers. Als de Spelen werkelijk naar Londen komen zullen zij het dorp (tijdelijk) moeten verlaten. 

Een woordvoerster voor het IOC laat weten dat het idee om de Spelen van Rio te verplaatsen naar Londen een "onmogelijk plan en onbegonnen werk" is.

Mark Rutte voor de buis voor The Common Linnets

Mark Rutte is onder de indruk van Ilse DeLange en Waylon die zaterdag namens Nederland in de finale van het Eurovisie Songfestival staan. Het duo, dat als The Common Linnets het nummer Calm after the Storm zingt, doet het goed bij bookmakers en ook de premier ziet het zitten. "Ik weet niet of ik het hele Songfestival ga kijken, maar ik ga in ieder geval proberen de Nederlandse inzending te zien", zei hij vrijdag in NOS' Gesprek met de minister-president.

Rutte was definitief om toen hij eerder deze week, op bezoek bij vrienden, hun optreden in de eerste halve finale zag. "Ik vond het liedje al heel aardig, maar ik was zoals heel veel mensen denk ik waanzinnig onder de indruk van de kwaliteit van de cameravoering. En dan deze twee absolute topartiesten, waardoor het hele lied ook werd opgetild", aldus de premier. "Het zou wel fantastisch zijn als wij de nummer een worden."

Helft burgemeesters steunt ruimer kinderpardon

De helft van de burgemeesters vindt dat het kinderpardon moet worden verruimd. Vrijdagavond hadden iets meer dan tweehonderd burgemeesters de oproep van burgemeester van Bunnik Hans Martijn Ostendorp ondertekend. Nederland telt 403 gemeenten.

Ostendorp wil dat ook asielkinderen die al vijf jaar onder toezicht van een gemeente staan onder het pardon vallen. Nu geldt dit alleen voor kinderen die al vijf jaar onder rijkstoezicht staan, iets wat Kinderombudsman Marc Dullaert woensdag 'idioot' noemde.

De regels voor het kinderpardon worden echter niet versoepeld bleek eerder op vrijdag. Wel wordt bekeken of bij een specifieke groep kinderen de verblijfsvergunning alsnog kan worden toegekend als er sprake is van een schrijnende situatie, zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) na afloop van de wekelijkse ministerraad.

"Voor een bepaalde groep kinderen zal ik kijken of ik op enigerlei wijze, misschien, gebruik kan maken van mijn discretionaire bevoegdheid," zei Teeven. "De regeling voor het kinderpardon is bijna afgewerkt. Er zitten een aantal mensen in de bezwaarfase, een aantal zaken ligt nog onder de rechter en pas als dat is afgerond kom ik weer in beeld. Over een aantal weken kan ik meer uitsluitsel geven."

'Een vijfde senatoren geeft niet alle functies op'

Zeker vijftien van de 75 Eerste Kamerleden geeft tegen de regels in één of meerdere (neven)functies niet op. Vaak gaat het om werk bij kleine stichtingen en verenigingen, blijkt vrijdag uit eigen onderzoek van het tv-programma Nieuwsuur. Sommigen hebben echter ook functies bij grotere instellingen of commerciële bedrijven.

Zo is GroenLinks-senator Tineke Strik sinds 2011 toezichthouder bij een woningbouwcorporatie. VVD-senator Sybe Schaap is eigenaar van een adviesbureau, aldus Nieuwsuur.

Het lidmaatschap van de Eerste Kamer is een baan voor één dag in de week. Om de rekeningen te kunnen betalen hebben de meeste senatoren er meerdere betaalde en onbetaalde werkzaamheden naast. Die functies moeten met het oog op transparantie allemaal op de website van de Eerste Kamer worden vermeld, maar dat gebeurt niet altijd.

De Eerste Kamer moet dan ook zijn eigen integriteitsregels aanscherpen, adviseert een commissie van senatoren. De commissie pleit ervoor dat senatoren er halfjaarlijks aan worden herinnerd hun opgave van functies te actualiseren.

Daarnaast wordt alle fracties volgens Nieuwsuur gevraagd eigen integriteitsafspraken op te stellen en die publiek te maken. Ook zou er een geschenkenregister moeten komen. Reizen betaald door derden moeten voortaan ook worden opgegeven.

Boukhari schenkt Sparta zege op N.E.C. in restant

Sparta Rotterdam heeft vrijdag het eerste duel van de halve finale van de play-offs tegen N.E.C. Nijmegen gewonnen. De Rotterdammers zegevierden voor eigen publiek met 1-0. Nordin Boukhari tekende in het restant van de gestaakte wedstrijd voor de enige goal. Het duel was donderdag door de hevige regenval in de rust stilgelegd en werd een dag later uitgespeeld.

Een dag na dato was het drassige hoofdveld in Rotterdam nog altijd moeilijk bespeelbaar. Op sommige plekken rolde de bal nauwelijks. In de beginfase van het restant had Sparta het betere van het spel. Boukhari had zijn ploeg de voorsprong kunnen schenken, maar kopte op de lat.

Gaandeweg de tweede helft richtte N.E.C. zich iets op. De Nijmegenaren kregen via Alireza Jahanbakhsh, de man die zijn ploeg tegen Ajax voor rechtstreekse degradatie behoedde, en Michael Higdon kansen op de 0-1, maar lieten die onbenut. Die rekening presenteerde Boukhari vijf minuten voor tijd door van dichtbij de 1-0 binnen te tikken.

Sparta lijkt zich na een dramatische tweede seizoenshelft opgericht te hebben in de nacompetitie. In de eerste ronde werd FC Eindhoven verslagen. Zondag volgt de return tegen N.E.C. in Nijmegen. De winnaar plaatst zich voor de finale van de play-offs, waarin een startbewijs voor de Eredivisie verdiend kan worden.

[Giro] Tuft: "Roze trui was verjaardagscadeau"

Svein Tuft beleefde een zeer bijzondere 37e verjaardag. De Canadees won vrijdag met zijn ploeg Orica-GreenEdge de ploegentijdrit in de Giro d'Italia en kwam als eerste over de streep. Daardoor is hij de eerste drager van de roze trui in de editie van dit jaar.

Tegenover de camera's van Eurosport reageerde Tuft natuurlijk blij: "Het was een fantastische dag vandaag. Zo'n eerste dag in de Giro begint erg nerveus, maar uiteindelijk was het een knotsgekke verjaardag", aldus de vriendelijke Canadees. "Michael Hepburn, een debutant, vroeg me net of het altijd zo gaat in de Giro. Ik heb hem gezegd dat vandaag een speciale dag was."

Tuft gaf direct toe dat het geen toeval was dat hij juist op zijn verjaardag als eerste de streep mocht passeren: "Dat was iets wat binnen het team al afgesproken was, gelukkig. Het is het beste cadeau wat ze me ooit hadden kunnen geven. Op je verjaardag de roze trui krijgen overkomt je natuurlijk maar één keer en daarom ben ik ontzettend blij met dit team."


Schade en overlast door storm en regen

De hulpdiensten moeten vrijdagavond flink aan de bak vanwege het noodweer dat over delen van het land trekt. Brandweerlieden moesten uitrukken voor ondergelopen ruimtes, omgewaaide bomen en blikseminslagen.

Zo stortte in het Noordhollandse Vijfhuizen een deel van een muur van een parochiegebouw in. In Volendam sloeg de bliksem in in een huis. In Rotterdam was de ontvangst van de regionale zender Radio Rijnmond slechter door een blikseminslag. Ook automobilisten in de avondspits ondervonden hinder van regen en wind, aldus de ANWB.

In de provincie Gelderland kwamen veel meldingen binnen over afgewaaide takken en schade aan huizen. In Ermelo heeft de brandweer een huis onbewoonbaar verklaard na een blikseminslag. De bewoners waren niet thuis.

Het KNMI kondigde eerder op de dag met uitzondering van Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg code geel af voor gevaarlijk weer.

Ook de rest van het weekeinde blijft het weer herfstachtig en onstuimig. Weeronline spreekt zelfs van het 'slechtste weekendweer van 2014'. Zowel zaterdag als zondag regent het en waait het stevig.

[Giro] GreenEdge en Weening winnen ploegentijdrit, Martin naar huis

Orica-GreenEdge heeft de ploegentijdrit gewonnen in de Giro d'Italia. De ploeg van Pieter Weening was in de tijdrit over bijna 22 kilometer door een regenachtig Belfast nipt sneller dan Omega Pharma-Quick-Step en BMC. De Canadees Svein Tuft is de eerste drager van de roze trui, Weening staat derde.

Quick-Step, de ploeg van Wout Poels en kopman Rigoberto Urán, kwam vijf seconden tekort om de Australiërs van GreenEdge te verslaan. Poels moest kort voor de streep lossen. Cadel Evans moest met BMC zeven seconden inleveren op GreenEdge, maar de Australiër lijkt wel de eerste slag geslagen te hebben in de strijd om de eindzege.

Voor Dan Martin is de start van de Giro in zijn thuisland dramatisch verlopen. De Ier van Garmin-Sharp ging halverwege hard onderuit, waarna nog een aantal ploeggenoten over hem heen vielen. Met een op het oog gebroken sleutelbeen zit de Giro er voor Martin op. Thomas Dekker en Dylan van Baarle bleven wel overeind, maar Garmin eindigde ver onderaan.

Giant-Shimano, de ploeg rondom sprinter Marcel Kittel, reed naar een zeer knappe negende plek op een kleine minuut van GreenEdge. De andere Nederlandse ploeg, Belkin, werd op 1:01 minuten dertiende. 

De favorieten voor de eindzege in de Giro moesten direct al wat inleveren op Evans. Movistar met topfavoriet Nairo Quintana werd op 55 seconden achtste. Joaquim Rodríguez moest met Katusha al 1:33 minuut inleveren op de winnaars, goed voor de voorlaatste plaats in de tijdrit.

Topresultaat voor hoogspringer Ukhov

Ivan Ukhov heeft bij de Diamond League in Doha laten zien dat het wereldrecord hoogspringen dit seizoen wel eens in gevaar zou kunnen komen. De Rus sprong in één keer over 2,41 meter, terwijl hij de wedstrijd op dat moment al gewonnen had.

Ukhov probeerde het op 2,43 meter nog, maar dat lukte niet. De Rus kende al een fantastisch indoorseizoen, waarin hij zelfs 2,42 meter sprong. In Doha vloog hij voor de vierde keer dit jaar over 2,40 meter of hoger. Alleen de legendarische wereldrecordhouder Javier Sotomayor deed dat vaker in één jaar. De Cubaan sprong in 1989 ook vier keer over 2,40 of hoger, in 1993 vijf keer en een jaar later deed hij dat liefst negen keer.

De Canadees Derek Drouin, dit jaar al goed voor 2,40 meter, sprong over 2,37 en werd gedeeld tweede met de Amerikaan Erik Kynard. Mutaz Essa Barshim werd voor eigen publiek vierde, ook met 2,37 meter. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat vier mannen die hoogte haalden.

Nikoleta Kyriakopoulou won verrassend de wedstrijd bij het polsstokhoogspringen. De Griekse kwam over 4,63 meter, wat in de matige wedstrijd goed was voor de winst. Yarisley Silva uit Cuba werd tweede met 4,53 meter, tien centimeter hoger dan de Duitse Kristina Gadschiew.

De Sloveense Martina Ratej pakte de winst bij het speerwerpen. Met 65,48 meter gooide ze de speer twaalf centimeter verder dan Kimberly Mickle uit Australië. De Zuid-Afrikaanse Sunette Viljoen werd met 64,23 derde.

In een zeer tegenvallende wedstrijd bij het hinkstapspringen ging Caterine Ibargüen met de overwinning aan de haal. De Colombiaanse sprong naar 14,43 meter, de beste afstand van het jaar. Olha Saladukha uit Oekraïne werd op elf centimeter afstand tweede. Met 14,15 meter pakte Kimberly Williams uit Jamaica de derde plek.

Russische parade met tankcams

Vandaag vierden Russen de 69ste verjaardag van de overwinning op Nazi-Duitsland in de Grote Patriottische Oorlog (WO II) met een triomfantelijke militaire parade op het Rode Plein in Moskou. Poetin mag dan een heel klein mannetje zijn (hij is slechts 1 meter 54) zo'n dag kan natuurlijk niet zonder gigantische militair vertoon. 11.000 troepen marcheren en eindeloze colonnes tanks en zware artillerie rammelen langs de monumenten uit het verleden. Gevechtsvliegtuigen inclusief helikopters en enorme nucleaire bommenwerpers vliegen over St. Basil's kathedraal.

Mogelijk beelden van aanslag Bandidos-leider

Een aanslag op het huis in Nieuwstadt van de 'president' van motorclub Bandidos is misschien gefilmd. Een bewakingscamera van een buurtbewoner heeft mogelijk opnamen gemaakt. De beelden zijn in beslag genomen. Dat heeft de politie vrijdag bevestigd na berichtgeving van de regionale zender L1.

Volgens de omroep zijn op de beelden een auto en vervolgens een flits met een knal te zien. De politie kon dat niet bevestigen.

Op 16 en 22 maart werden er aanslagen gepleegd op de woning van Bandidos-voorman Harrie Ramakers. Het is niet bekend wanneer de in beslag genomen opnamen zijn gemaakt.

Roots-drummer Questlove maakt tv-show

Muzikant Questlove brengt een nieuw tv-programma op de buis. De 43-jarige drummer van de Amerikaanse hiphop- en soulband The Roots teken voor de productie van Soundclash, dat vanaf de zomer is te zien op zender VH1.

Soundclash biedt jonge, aanstormende acts een platform om op te treden met ervaren artiesten. Zo wordt in de eerste aflevering de Britse band London Grammar, die dit jaar doorbrak met de hit Strong, gekoppeld aan rapper Lil Wayne en rockband Fall Out Boy. De drie brengen samen verschillende nummers ten gehore op het podium.

Soundclash wordt vanaf 23 juli uitgezonden, aan elkaar gepraat door dj en producer Diplo. In de tweede aflevering delen singer-songwriters Ed Sheeran en Sia het podium met rockband Grouplove. Het wordt niet Questloves eerste uitstapje naar tv. Hij is te zien in The Tonight Show van Jimmy Fallon, waarin The Roots fungeert als huisband. Het programma wordt in Nederland uitgezonden door BNN.

Churandy Martina valt tegen in Doha

Churandy Martina heeft in Doha bij de eerste Diamond League-wedstrijden niet kunnen overtuigen. De Nederlander werd in een tijd van 'slechts' 20,86 seconden zevende en voorlaatste op de 200 meter. De overwinning ging naar de Jamaicaan Nickel Ashmeade met 20,13 seconden, voor zijn landgenoot Warren Weir in 20,31. Tot vreugde van het Qatarese thuispubliek pakte Femi Ogunode met 20,38 de derde plek.

De zege op de 400 meter horden bij de vrouwen ging verrassend naar Kemi Adekoya uit Bahrein. Met 54,59 seconden liep ze een dik persoonlijk record en tevens de beste wereldjaarprestatie. Kaliese Spencer uit Jamaica werd tweede, voor de Schotse Eilidh Child.

Op de 1500 meter wist Asbel Kiprop in een sterk bezet veld te winnen. Naast de olympisch kampioen van 2008 en tweevoudig wereldkampioen deden ook regerend olympisch kampioen Taoufik Makhloufi, in slechts zijn zesde race na Londen 2012, en wereld indoorkampioen Ayanleh Souleiman mee.

Kiprop versloeg zijn Keniaanse landgenoot Silas Kiplagat in een tijd van 3:29,18 minuten, de beste tijd van het jaar. Souleiman wist het Kiprop lang moeilijk te maken, maar de man uit Djibouti viel terug naar de derde plek. Wel liep hij een persoonlijk record, net als olympisch kampioen Makhloufi die vierde werd.

LaShawn Merritt evenaarde op de 400 meter zijn beste wereldjaarprestatie. Met 44,44 seconden won hij voor de Saudiër Youssef Ahmed Masrahi en de Tsjech Pavel Maslák, de wereldkampioen indoor. De 800 meter bij de vrouwen ging naar wereldkampioene Eunice Jepkoech Sum uit Kenia. Ze versloeg wereldkampioene indoor Chanelle Price in de eindsprint. Lenka Masná uit Tsjechië werd achter de Amerikaanse tweede.

De 110 meter horden werd een prooi voor David Oliver. De wereldkampioen bleef met 13,23 seconden de Rus Sergey Shubenkov en de Fransman Pascal Martinot-Lagarde voor. Shelly-Ann Fraser-Pryce won met 11,13 seconden de 100 meter. De Jamaicaanse troefde de Nigeriaanse Blessing Okagbare (11,18) en haar landgenote Kerron Stewart (11,25) nipt af. 

De 800 meter bij de mannen beloofde ondanks de afwezigheid van wereldrecordhouder David Rudisha een fantastische strijd te worden en stelde niet teleur. Nijel Amos uit Botswana, winnaar van olympisch zilver in Londen, dolf in de eindsprint het onderspit tegen de Ethiopiër Mohammed Aman, de wereldkampioen indoor en outdoor.

Ezekiel Kemboi uit Kenia won de 3000 meter steeplechase. De olympisch- en wereldkampioen snelde na de laatste sprong over de waterbak weg bij zijn landgenoten Brimin Kiprop Kipruto en Paul Kipsiele Koech. Met 8:04,12 minuten liep Kemboi de beste tijd van het jaar tot nu toe.

De laatste afstand van de dag was de 3000 meter bij de vrouwen. Genzebe Dibaba, die dit seizoen drie wereldrecords indoor liep, was de topfavoriete, maar maakte die status niet waar. De Ethiopische viel in de slotfase ver terug en werd slechts zesde. De Keniaanse Hellen Obiri won in een absolute toptijd. Haar 8:20,68 is de zevende tijd ooit en de beste tijd sinds het legendarische wereldrecordweekend in China in 1993. Haar landgenote Mercy Cherono werd tweede met 8:21,14, de achtste tijd ooit. Faith Kipyegon, eveneens uit Kenia, werd derde.

'Britse militair poseerde met lijk Talibanstrijder'

De Britse luchtmacht heeft een onderzoek ingesteld nadat foto's waren opgedoken waarop een Britse militair lijkt te poseren met het lijk van een Talibanstrijder. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News vrijdag.

De foto's zouden zijn gemaakt na een aanval door opstandelingen op de Britse legerbasis Camp Bastion in Afghanistan, in september 2012. De website Live Leak was de eerste die de foto's publiceerde.

"Ongepaste daden worden niet getolereerd in het leger", zei een defensiewoordvoerder tegen Sky News. "De RAF (de Britse luchtmacht, red.) neemt de behandeling van dit incident uiterst serieus op en heeft de militaire politie een onderzoek laten instellen."

Leidse vliegtuigbom volgende week ontmanteld

De vliegtuigbom die vrijdagochtend in Leiden werd gevonden wordt vanwege de slechte weersverwachting na het weekend ontmanteld. Dat heeft de gemeente laten weten.

De vijfhonderdponder is 'geparkeerd op een veilige plek' bij het Valkenburgse Meer in Katwijk. De plek wordt permanent beveiligd. Alle activiteiten op en rond het meer kunnen gewoon doorgaan, aldus de gemeente Leiden.

Leidenaren die hun woning moesten verlaten na de vondst mochten in de loop van de middag weer naar huis. Het explosief werd vrijdagochtend gevonden bij baggerwerkzaamheden bij de Amphoraweg. Alle inwoners in een straal van honderd meter rondom de vindplaats moesten uit voorzorg hun huis verlaten.

Bij de Amphoraweg werd in oktober ook al een bom uit de Tweede Wereldoorlog opgevist. Die werd ontmanteld in natuurgebied De Vlietlanden.

Van Basten: "Geloof in goede afloop"

Marco van Basten denkt dat sc Heerenveen zich zondag kan herstellen van de 3-0 nederlaag bij AZ. De trainer baseert zich op de resultaten in de Eredivisie.

Heerenveen ging woensdag met ruime cijfers onderuit in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal. De Friezen moeten in eigen huis drie of meer doelpunten maken om nog uitzicht te houden op een ticket voor de voorronde van de Europa League. Van Basten gelooft in een comeback van Heerenveen.

"Er zijn in het voetbal wel moeilijker klussen geklaard. Ik houd geloof in een goede afloop", zei de Utrechter op de clubsite van Heerenveen. Van Basten won gedurende het reguliere Eredivisie-seizoen twee keer van AZ. In het Abe Lenstra Stadion werd het 4-2 en in Alkmaar zegevierde Heerenveen met 1-5.

In de strijd om de KNVB Beker troffen beide teams elkaar ook. Nadat 120 minuten spelen geen winnaar opleverde (2-2) was AZ het koelbloedigst in een strafschoppenserie. "Het kan dus alle kanten op. Dat is eerder wel gebleken. We zullen het zelf moeten doen. Zolang het 0-0 staat zal AZ tevreden zijn en zullen ze weinig risico nemen", aldus Van Basten.

De trainer van Heerenveen, vanaf komende zomer coach van AZ, doet weer een beroep op Hakim Ziyech. Van Basten kan geen beroep doen op topscorer Alfred Finnbogason en aanvoerder Marten de Roon. "Het betekent dat nieuwe, frisse jongens een kans krijgen. Die hebben lang gewacht en zullen zich willen bewijzen", besluit San Marco.

Elizabeth Banks aangeklaagd voor diefstal script

Elizabeth Banks zou het scenario van haar nieuwe komedie Walk of Shame hebben gestolen. Dat beweert Dan Rosen van Shame on You Productions, die in 2007 al een script schreef getiteld Darci's Walk of Shame, dat hij destijds aan Banks ter inzage stuurde. Dat schrijft The Hollywood Reporter.

De 40-jarige Banks speelt in Walk of Shame de hoofdrol en heeft de film ook met haar man, Max Handelman, gecoproduceerd. Volgens de aanklacht zouden Banks en Handelman Rosen hebben ontmoet en het scenario hebben ingezien, maar vervolgens niets van zich hebben laten horen.

"De plot in beide scripts gaat over een knappe blonde maar preutse vrouw van in de 30 die in een grote stad woont", luidt de aanklacht. "Ze breekt met haar vriend en wordt opgevangen door haar hartsvriendinnen, van wie er een seksbelust en grofgebekt is. Ze wordt dronken, gaat met een veel jongere man die ze net heeft ontmoet naar bed en wordt de volgende ochtend in zijn bed wakker en trekt haar jurkje van de avond ervoor aan."

Een woordvoerder van de producenten stelt dat Walk of Shame al in ontwikkeling was voordat Banks überhaupt bij de film betrokken was. "We geloven dat deze aanklacht nergens op is gebaseerd."


Elizabeth Banks aangeklaagd voor diefstal script (Foto: Novum)

Koscielny verbindt toekomst aan Arsenal

Arsenal heeft de verbintenis van Laurent Koscielny opengebroken. De Engelse club maakte vrijdag bekend dat de Fransman een nieuw meerjarig contract heeft ondertekend, maar gaf de duur niet prijs. Koscielny komt sinds 2010 voor Arsenal uit en speelde sindsdien 163 officiële duels.

Koscielny is al de achtste speler van het eerste elftal die zijn handtekening onder een nieuw contract zet. Onder meer Santi Cazorla, Per Mertesacker en Aaron Ramsey gingen hem voor.

"Ik heb vier mooie jaren gehad bij Arsenal en kijk ernaar uit om het team de komende jaren verder te helpen", verklaart Koscielny, die samen met Mertesacker het vaste verdedigingsduo vormt. De vijftienvoudig international is ook een vaste waarde in de selectie van de Franse nationale ploeg.

Ook manager Arsène Wenger is content. "Laurent heeft zich sinds zijn komst bewezen als een uitstekende speler. Ik ben blij dat hij zijn toekomst heeft verbonden aan de club." Met nog een speelronde te gaan staat Arsenal vierde in de Premier League. Daarnaast wacht nog de finale van de FA Cup tegen Hull City.

Nicole Kidman begrijpt ophef Grace of Monaco wel

Nicole Kidman snapt wel waarom de kinderen van Grace of Monaco niet blij zijn met de film over hun moeder. "Ik zou ook boos zijn als het mijn moeder betrof, maar dit is nooit bedoeld als biografische film", zegt Kidman, die de titelrol speelt, tegen de Britse krant Daily Mail.

Volgens prins Albert van Monaco en zijn zussen Caroline en Stephanie is het scenario gebaseerd op 'foutieve en dubieuze historische referenties'. Maar volgens de makers legt de film de nadruk op het tragische leven dat Grace leidde. Aan het begin van de film kan de kijker al lezen dat de film een fictieve weergave is van historische gebeurtenissen.

"Het is de taak van kinderen om hun ouders te beschermen", zegt de 46-jarige Kidman. "Maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik het grootste respect heb voor hun moeder. Ik heb zeker mijn best gedaan om alle feiten in de film te respecteren."

"Deze vrouw ging van een Oscarwinnares, de top van haar acteercarrière, naar de vrouw van prins Reinier", zegt Kidman. "Ze moest zich ineens schikken naar allerlei regels en protocollen."

"De film heeft ook een sprookjesgehalte", gaat Kidman verder. "Ook daarom is het geen biografische film." Daarnaast wilde de Franse regisseur Olivier Dahan geen kopie van Grace. Kidman mocht haar niet imiteren, het ging om de essentie van de persoon.

Grace of Monaco, met ook Tim Roth, Frank Langella en Parker Posey opent op woensdag het filmfestival van Cannes. De film draait vanaf 5 juni in de Nederlandse bioscopen.


Nicole Kidman begrijpt ophef Grace of Monaco wel (Foto: Novum)

Soof maakt grote kans bij Rembrandt Awards

Soof is de grootste kanshebber tijdens de Rembrandt Awards. De film is genomineerd voor de drie belangrijkste categorieën. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

De film over de 40-jarige Soof, die werd geregisseerd door Antoinette Beumer, maakt kans op de prijs voor beste Nederlandse film. Actrice Lies Visschedijk is genomineerd voor de award voor beste actrice voor haar rol in de film en Fedja van Huêt kan die voor beste acteur binnenslepen.

Ook Daglicht en De Nieuwe Wildernis kunnen er met de award voor beste Nederlandse film vandoor gaan. Mees Kees op Kamp, Nijntje de Film en Spijt! werden genomineerd voor beste jeugdfilm.

De winnaars van de Rembrandt Awards, de enige publieksprijzen voor film in Nederland, worden op 2 juni bekendgemaakt. Mensen kunnen tot en met 20 mei stemmen op hun favoriet.


Soof maakt grote kans bij Rembrandt Awards (Foto: Novum)

Will Ferrell werkt aan nieuwe Flintstones-film

Will Ferrell werkt aan een nieuwe film over de familie Flintstone. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De acteur is, samen met zakenpartner Adam McKay, de uitvoerend producent van het project.

Chris Henchy, die eerder The Campaign schreef, is bezig het scenario te schrijven. Het is nog niet duidelijk wanneer de animatiefilm over het gezin uit de steentijd in de bioscopen te zien zal zijn.

De originele animatieserie was van 1960 tot en met 1966 op televisie. In 1994 werd al een film gemaakt over de Flintstones met echte acteurs. Onder anderen John Goodman, Elizabeth Perkins en Rosie O'Donnell waren in die film te zien.


Will Ferrell werkt aan nieuwe Flintstones-film (Foto: Novum)

Vroege leven Morrissey wordt verfilmd

De jonge jaren van Morrissey zijn onderwerp van een nieuwe film. De productie, vooralsnog simpelweg Steven genaamd, concentreert zich op de jaren van Steven Patrick Morrissey voordat hij frontman werd van The Smiths. Het is niet duidelijk of Morrissey, die vorig jaar zijn onthullende autobiografie publiceerde, zijn zege aan het project heeft gegeven. Dat schrijft de BBC vrijdag.

Het scenario is van William Thacker en Mark Gill, die de film ook gaat regisseren. Het tweetal leverde eerder de korte film The Voorman Problem af, die werd genomineerd voor een Oscar.

"Het is zowel een film voor de verstokte Morrissey-fans als voor de mensen die minder van hem weten", zegt Gill. "Maar ik kan niet ontkennen dat dit een liefdesbrief is aan Steven Patrick Morrissey en de donkere straten van Manchester", zegt de homoseksuele regisseur. Morrissey heeft altijd volgehouden geen waarde te hechten aan termen als hetero-, homo- of biseksualiteit.

Morrissey brak begin jaren tachtig door als vocalist met de alternatieve rockband The Smiths. Hun gelijknamige album werd direct zeer goed ontvangen, en de band werd gelauwerd als de belangrijkste band in Groot-Brittannië en de enige indierockband die succes wist te genereren bij het grote publiek. In 1988 besloot Morrissey het solo te proberen.


Vroege leven Morrissey wordt verfilmd (Foto: Novum)

Lawrence stemde op Oscarconcurrent Nyong'o

Jennifer Lawrence heeft bij de vorige Oscarrace niet op zichzelf, maar op concurrent Lupita Nyong'o gestemd. De Amerikaanse, die was genomineerd voor haar bijrol in het misdaaddrama American Hustle, was danig onder de indruk van Nyong'o's bijrol in het slavernijdrama 12 Years a Slave.

"Ik ben heel blij dat ik op Lupita heb gestemd", zegt Lawrence volgens Amerikaanse media in het tijdschrift Marie Claire. "Het is prachtig als je ziet dat iets goeds gebeurt met iemand die het verdient."

De 23-jarige actrice probeert wel vaker het goede te doen, hoewel ze op de rode loper van grote evenementen regelmatig over zichzelf struikelt. Zoals bij de Oscaruitreiking van vorig jaar en opnieuw dit jaar, begin maart. "Ik probeer aardig te zijn, naar de fans te zwaaien. Maar dan staat daar zo'n oranje verkeerspylon. Toen ik er tegenop botste, lachte ik van buiten, maar van binnen dacht ik: nu ben je de pineut."

"Het leek misschien een act", gaat Lawrence verder. "Maar geloof me, als ik dat had gewild, had ik het wel bij de Golden Globes gedaan. Niet op twee Oscaravonden op rij."


Lawrence stemde op Oscarconcurrent Nyong'o (Foto: Novum)

Rutger Hauer speelt rol in film Michiel de Ruyter

Rutger Hauer speelt een rol in de film Michiel de Ruyter van Roel Reiné. Dat heeft distributeur A-Film vrijdag bevestigd. Welke rol hij gaat spelen is nog onbekend. Ook werd bekend dat onder anderen Barry Atsma, Tygo Gernandt, Lieke van Lexmond en Egbert-Jan Weeber voor de film getekend hebben.

Bekend was al dat Frank Lammers de rol speelt van De Ruyter. Atsma is te zien als raadspensionaris Johan de Witt, Gernandt als viceadmiraal Joseph van Gent en Weeber als stadhouder Willem III.

Roelant Fernhout speelt Cornelis de Witt, broer van Johan. Victor Löw neemt de rol van De Waard op zich. De cast bestaat verder uit acteurs als Jules Croiset, Eugene Bervoets, Nils Verkooijen, Isa Lammers, Sanne Langelaar, Lukas Dijkema, Jelle de Jong, Filip Peters, Joost Koning, Jada Borsato, Pip Pellens en Bas van Prooijen.

De film moet een avonturenepos worden over de grootste Nederlandse zeeheld uit de geschiedenis. De Ruyter volgt midden zeventiende eeuw de omgekomen Maarten Tromp op als bevelhebber van de Nederlandse vloot. Al snel blijkt dat hij een briljant strateeg is, zodat hij de macht van de republiek over de hele wereld te gelde kan maken.

Het land is echter verdeeld, met republikeinen en Oranjeaanhangers die strijden om de macht. Als De Ruyter een beslissende zeeslag weet te winnen van de Engelsen, is hij bij het volk de grote held, maar in de regentenkamers wordt hij gezien als een bedreiging. Dan wordt De Ruyter op een ogenschijnlijk onmogelijke missie gestuurd.

De opnames van Michiel de Ruyter moeten nog van start gaan. De film verschijnt begin volgend jaar in de bioscoop.


Rutger Hauer speelt rol in film Michiel de Ruyter (Foto: Novum)

Liam Hemsworth naast Kate Winslet in jurkendrama

Liam Hemsworth heeft getekend voor een rol in het komische drama The Dressmaker. De Hunger Games-acteur voegt zich bij Kate Winslet, die de hoofdrol vertolkt, en Judy Davis, die haar moeder speelt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter vrijdag.

Het verhaal speelt zich af in de jaren veertig en gaat over Tilly, een Australische naaister die terugkeert naar haar geboortedorp dat ze als kind ontvluchtte nadat ze onterecht was beschuldigd van moord. Met haar modieuze inzichten en mooie ontwerpen weet ze de plaatselijke vrouwen in te palmen, ware liefde te vinden en wraak te nemen op degenen die haar beschuldigden.

Jocelyn Moorehouse regisseert de film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Rosalie Ham. "Liam Hemsworth is een zelfverzekerde charmeur", zegt Moorehouse over de Australische acteur. "Hij is lang en knap, en creëert vast een personage waar het publiek verliefd op wordt."

De opnames beginnen in oktober in het Australische Victoria. The Dressmaker verschijnt volgend jaar in de bioscoop.


Liam Hemsworth naast Kate Winslet in jurkendrama (Foto: Novum)

Chavanel blijft medevluchter net voor in Vierdaagse

Sylvain Chavanel heeft de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerken gewonnen. In een sprint-à-deux versloeg de Fransman van IAM Cycling de Deen Michael Valgren Andersen (Tinkoff-Saxo). Arnaud Démare (FDJ) eindigde op twaalf seconden als zevende en behoudt de leiding in het algemeen klassement.

Op vijftien kilometer van de finish trok Chavanel met Valgren ten aanval. De twee werkten goed samen waardoor de achtervolgers niet terug konden komen. Op de streep bleef de 34-jarige Fransman de twaalf jaar jongere Deen enkele centimeters voor. Chavanel heeft nu twee seconden achterstand in het klassement op leider Démare.

De Vierdaagse van Duinkerken heeft nog twee etappes te gaan. Zondag wordt in Duinkerken beslist wie er met de eindzege aan de haal gaat.

Raadslieden en deurwaarders hekelen bijstandswet

Mensen die in de schulden zitten, raken dieper in de problemen door de nieuwe Wet werk en bijstand die momenteel bij de Eerste Kamer ligt. Dat concluderen de sociaal raadslieden vrijdag na eigen onderzoek. Ook deurwaarders hebben in een brief aan de senaat veel kritiek.

De kritiek betreft de berekening van de beslagvrije voet, het inkomen waar een deurwaarder geen beslag op mag leggen zodat schuldenaren hun eten en andere vaste lasten kunnen blijven betalen.

In de nieuwe wet is die berekening nog ingewikkelder dan zij al is, luidt de kritiek. Als de wet ongewijzigd door de Eerste Kamer komen, komen er meer schuldenaren bij, waarschuwt voorzitter van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden Saskia Noorman.

"In een beschaafd land is ook iemand met schulden niet rechteloos. Daarom hebben we in Nederland wettelijk bepaald dat aan eenieder het absolute bestaansminimum als inkomen wordt gelaten", aldus Noorman. "Het wettelijk bestaansminimum kan door de onuitvoerbare regels volgens de nieuwe wetsvoorstellen niet meer worden gewaarborgd."

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders onderschrijft de kritiek. De nieuwe wet zorgt voor allerlei uitzonderingen, terwijl deurwaarders in de praktijk al grote moeite hebben om genoeg informatie te krijgen over waar ze wel en niet beslag op mogen leggen.

Beide organisaties roepen de Eerste Kamer op de Wet werk en bijstand aan te passen. De senaat praat in juni over het wetsvoorstel, dat al door de Tweede Kamer is goedgekeurd.

Vier arrestaties wegens gedwongen prostitutie

In een woning in Enschede zijn vorige week woensdag vier mannen opgepakt op verdenking van mensenhandel. Zij zouden een vrouw tegen haar wil hebben aangeboden aan een seksclub in Twente, maar door ingrijpen van de politie is het nooit zo ver gekomen.

De vrouw is in veiligheid gebracht. Drie van de verdachten van 23, 35 en 39 jaar hebben de Slowaakse nationaliteit. De hoofdbewoner van de woning, de vierde verdachte, is 46 jaar. De vier mannen blijven voorlopig vastzitten, terwijl het onderzoek loopt, meldt de politie vrijdag.

Langdurige revalidatie voor Schaars na knieoperatie

Stijn Schaars is donderdag in de Verenigde Staten succesvol geopereerd aan zijn linkerknie. Dat heeft zijn werkgever PSV vrijdag gemeld. Schaars besloot na aanhoudende klachten rondom de kuitbeenkop van het gewricht onder het mes te gaan. Het herstel neemt naar verwachting zes maanden in beslag.

De knieblessure kost Schaars een eventuele deelname aan het WK. Hij werd maandag niet opgeroepen voor de trainingsstage van eredivisiespelers in Hoenderloo. De 23-voudig international is de tweede middenvelder die afhaakt voor het WK. In maart scheurde Kevin Strootman zijn kruisband af in een duel van zijn club AS Roma.

De 30-jarige Schaars behoorde op het WK 2010 en het EK 2012 wel tot de selectie van het Nederlands elftal, maar hij kreeg destijds geen speelminuten.

De middenvelder verruilde afgelopen zomer Sporting Lissabon voor PSV, waar hij door de blessure van Georginio Wijnaldum een groot deel van het seizoen als aanvoerder fungeerde.

Rotterdamse winkelier gewond bij overval

De eigenaar van een Rotterdamse tabakswinkel is vrijdag lichtgewond geraakt bij een overval. De winkelier werd gestoken en moest voor behandeling naar het ziekenhuis, meldt de politie.

De overval vond laat in de middag plaats aan de Dordtsestraatweg. Een onbekende man liep de winkel binnen, terwijl een tweede verdachte buiten op wacht bleef staan. De winkelier raakte in gevecht met de eerste overvaller en liep daarbij een steekwond op.

De overvallers wisten waarschijnlijk zonder buit te ontkomen, aldus de politie. Via Burgernet werd direct een opsporingsbericht rondgestuurd met het signalement van de verdachten. De ene man droeg een zwart-witte trui met capuchon, de ander een donkere trui met capuchon.

Nadal ook in straight sets langs Berdych

Rafael Nadal heeft ook zijn derde wedstrijd bij het masterstoernooi van Madrid eenvoudig gewonnen. De nummer een van de plaatsingslijst klopte vrijdag voor eigen publiek Tomáš Berdych uit Tsjechië met 6-4 en 6-2 en plaatste zich daardoor voor de laatste vier. In de halve stuit Nadal op landgenoot Roberto Bautista-Agut of Santiago Giraldo uit Colombia.

Nadal kreeg gedurende de wedstrijd een breekpunt te verwerken en ging in totaal driemaal door de opslag van zijn opponent heen. Na anderhalf uur stapte de wereldlijstaanvoerder als winnaar van de tennisbaan.

Klaassen ziet gelijkenis Van Gaal en De Boer

Davy Klaassen herkent in bondscoach Louis van Gaal veel van Ajax-trainer Frank de Boer. "Je merkt wel dat De Boer onder Van Gaal heeft gespeeld. Hij heeft wel wat van hem overgenomen", vertelde de middenvelder van Ajax vrijdag in Hoenderloo. "De wijze van trainen, het je beter willen maken, dat is wel hetzelfde. Daarom is het voor mij en de andere Ajax-jongens misschien wel makkelijker."

De 21-jarige Klaassen zou graag naar het WK gaan. "Dat zou het seizoen wel mooier maken. Ik ga er alles aan doen om erbij te zijn." Dat De Boer zei dat hij het gevoel had dat Klaassen op zijn tandvlees liep, snapt hij wel. "De laatste paar wedstrijden speelde ik iets minder goed. Maar ik heb een paar dagen rust gehad en die hebben me goedgedaan."

Als Klaassen komende week afvalt bij het Nederlands elftal wordt hij mogelijk nog opgeroepen voor Jong Oranje. Zijn vakantie komt daardoor niet in de knoop. "Die heb ik nog niet geboekt. Eerst dit seizoen maar even afronden."

Daley Blind en Davy Klaassen tijdens het trainingskamp van Oranje in Hoenderloo (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Daley Blind en Davy Klaassen tijdens het trainingskamp van Oranje in Hoenderloo (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Limburg wil Songfestival organiseren

Hoewel de finale nog moet worden uitgezonden, denken ze in Limburg dat wij het Eurovisie Songfestival gaan winnen. Het wormvormig aanhangsel dat eigenlijk stiekem een Duitse kolonie is, wil namelijk volgend jaar dolgraag het Oostblokse onderonsje organiseren.

De traditie wil dat het winnend land het jaar erop het Songfestival mag organiseren. En dat heeft Nederland al bijna veertig jaar niet meer meegemaakt.

Desondanks denkt het MECC in Maastricht de ideale plek te zijn voor het feestje. "De kans dat Nederland het evenement volgend jaar mag organiseren is denkbaar", aldus het beurscomplex. Maar gelukkig zijn er nog 26 andere kandidaten...

Israëlische kerk met antichristelijke leuzen beklad

Een christelijke kerk in Israël is enkele weken voor het bezoek van paus Franciscus aan het land beklad met graffiti. Dat heeft de Israëlische politie vrijdag bekendgemaakt. De muren van het godshuis waren ontsierd met antichristelijke teksten, aldus de politie.

Een kleine groep radicale Israëlische kolonisten heeft de laatste maanden vaker vandalisme gepleegd tegen wat zij ziet als pro-Palestijns regeringsbeleid. Onder meer moskeeën, kerken, militaire bases en andere organisaties werden hier het slachtoffer van. In april werden op de muren van het Deir Rafat-klooster, in de buurt van de hoofdstad Jeruzalem, leuzen gespoten die gericht zijn tegen de vredesgesprekken met de Palestijnen en graffiti die Jezus en Maria belachelijk maken.

Minister van justitie Tzipi Livni omschreef de vandalen als 'een radicale groep die de rechtsstaat niet accepteert'. De acties van de kolonisten worden breed in de Israëlische maatschappij veroordeeld. Het Vaticaan heeft Jeruzalem opgeroepen om christelijke gebouwen te beschermen nu het bezoek van de paus steeds dichterbij komt. De Israëlische veiligheidsdienst verwacht in de aanloop naar dit bezoek meer van dit soort acties.

The Common Linnets heroveren eerste plek charts

The Common Linnets hebben de eerste plek van de Single Top 100 weer teruggepakt. Het gelegenheidsduo Ilse DeLange en Waylon kwam in maart al op de eerste plaats in de lijst binnen. Vorige week stonden de zangeres en de zanger nog op de 48e plek.

Het duo, dat zaterdag in de finale van het Eurovisie Songfestival staat, stoot Clean Bandit met het nummer Rather Be van de troon. De Britse groep moet nu genoegen nemen met een vierde plek.

Nummer twee en drie in de lijst zijn nieuwkomers. Coldplay weet met zijn nieuwe liedje A Sky Full of Stars de Single Top 100 op de tweede plaats binnen te dringen. Plaats drie is voor Michael Jackson. Het nieuwe nummer Love Never Felt So Good komt vijf jaar na zijn overlijden binnen op de derde plek.

Coldplay staat overigens niet alleen op de tweede plek. De Britse band staat met het nummer Magic op de vijfde plek en met Midnight op 31.

Brussel dubt nog over toekomst eurocenten

In Brussel zingen geen wetgevingsvoorstellen rond over het verplichte gebruik van muntjes van een en twee cent. Wel sprak een werkgroep van de Europese Commissie vorig jaar over de toekomst van de muntstukken. Die werkgroep moet in 2015 met een initiatiefvoorstel komen, maar is het nog lang niet eens over de invulling daarvan. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie vrijdag gemeld.

De werkgroep besprak in mei vorig jaar of de afrondingsregels in de lidstaten moesten worden aangepast. Ook kwam ter sprake of de muntjes van een en twee cent moesten verdwijnen uit het betalingsverkeer in de eurozone. Daarover werd toen geen consensus tussen lidstaten bereikt.

"Er zijn dus geen voorstellen gedaan", meldt de commissie vrijdag in een verklaring. "Nu al conclusies verbinden aan de inhoud van de uiteindelijke voorstellen zou erg prematuur zijn. De groep is pas één keer samengekomen."

Eerder op de dag meldde branchevereniging Detailhandel Nederland dat in Brussel voorstellen rondgaan over een wetgevingstraject rondom het gebruik van contant geld. De kans zou groot zijn dat Nederlandse winkeliers verplicht weer centen moeten gaan gebruiken, met als gevolg dat dit schade zou toebrengen aan het Nederlandse betalingsverkeer, zei de vereniging.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij niet van plan is de muntjes in ere te herstellen. Het huidige afrondsysteem 'bevalt heel goed en blijft zo', bezwoer de minister.

De afrondingsregels, waardoor de twee kleinste munten overbodig worden in het dagelijkse betalingsverkeer, gelden tot dusverre alleen in Nederland, Finland en sinds kort ook in België. De landen willen de munten niet meer maken vanwege de te hoge productiekosten ten opzichte van de lage waarde die ze vertegenwoordigen. De commissie liet vorig jaar al weten wel klachten van burgers te hebben ontvangen over het afronden.

'Nigeria wist van ontvoeringsplan Boko Haram'

De Nigeriaanse veiligheidsdiensten wisten dat Boko Haram een overval beraamde op de kostschool waaruit de radicaalislamitische terreurgroep vorige maand bijna driehonderd meisjes ontvoerde. Het militair hoofdkwartier in Maiduguri verzuimde in te grijpen, ook al was het minstens vier uur voor Boko Haram toesloeg op de hoogte van het gevaar. Dat blijkt volgens Amnesty International (AI) uit getuigenissen die door de mensenrechtenorganisatie zijn opgetekend.

Amnesty is zelf nagegaan of de getuigenverklaringen kloppen, zegt directeur Netsanet Belay van de Afrikaanse AI-afdeling. Ze verwacht dat de onthulling 'de verontwaardiging over deze gruwelijke misdaad in binnen- en buitenland nog zal doen toenemen'.

Strijders van Boko Haram ontvoerden op 15 april meer dan driehonderd tienermeisjes uit een kostschool in Chibok, dat in de noordoostelijke deelstaat Borno ligt. Van de meisjes wisten er 53 onderweg naar de kampen van hun ontvoerders of in de eerste dagen na aankomst te ontkomen. De terreurgroep zou nog 276 meisjes vasthouden, die volgens leider Abubakar Shekau als slavinnen worden verkocht.

Derde plek verspringer Gaisah bij Diamond League

Verspringer Ignisious Gaisah is bij de eerste Diamond League van het seizoen derde geworden. In Doha sprong de Nederlandse Ghanees naar een afstand van 8,01 meter, zijn beste prestatie van het jaar. De zege was voor de Griek Loúis Tsátoumas, die vijf centimeter verder sprong. Luis Rivera uit Mexico sprong met 8,04 meter naar de tweede plek.

Ook bij het discuswerpen deed een Nederlander mee. Erik Cadée kon zich echter niet mengen in de strijd om het podium. Met 61,11 meter werd hij slechts achtste in een veld van negen deelnemers. Slechts twee van zijn zes pogingen waren geldig. Piotr Malachowski uit Polen won de wedstrijd met 66,72 meter, voor Vikas Gowda uit India en de Est Gerd Kanter.

De 24-jarige kogelstootster Melissa Boekelman werd zesde. Met 17,51 meter kon ze niet in de buurt van haar persoonlijk record komen. Topfavoriete Valerie Adams won haar 47e wedstrijd op rij en kwam tot 20,20 meter in haar eerste poging. Yuliya Leantsiuk uit Wit-Rusland werd tweede, voor de Hongaarse Anita Márton.

Herstel Strootman ligt op schema

Kevin Strootman herstelt voorspoedig. Dat heeft zijn club AS Roma gemeld. De middenvelder liet vrijdag, acht weken na zijn operatie, zijn knie controleren en kreeg goed nieuws van de dokters.

De middenvelder scheurde in maart in de wedstrijd tegen Napoli zijn voorste kruisband en binnenband in zijn linkerknie. Bovendien beschadigde hij zijn meniscus.

De 24-jarige Strootman verblijft nu een paar dagen bij zijn club in Rome en keert daarna in Nederland terug om aan zijn herstel te werken. De oud-PSV'er speelde dit seizoen 25 wedstrijden. Strootman mist het WK in Brazilië. Wanneer hij zijn rentree kan maken is nog onduidelijk.

Netflix verhoogt prijs

Zoals al eerder aangekondigd, heeft Netflix haar abonnementsprijzen verhoogd voor nieuwe leden. Voor Nederland gaan de maandelijkse kosten omhoog van € 7,99 naar € 8,99. Volgens Netflix is dit noodzakelijk om het aanbod uit te breiden.

Als je al een abonnement had voor de streamingsdienst van films en tv series, dan blijft het abonnementsgeld de komende twee jaar nog op het oude niveau.

Wat vinden jullie? Een mooi gebaar naar de bestaande abonnees, of is het sowieso schandalig dat Netflix de prijzen omhoog gooit?

Wolfenstein: The New Order achievements vrijgegeven

William B.J. Blazkowicz voelt zich pas goed in een flinke plas nazibloed. Dat hij daarbij ook achievements bij haalt, dat is alleen maar een mooie bijkomstigheid. Uiteraard bevat dit artikel enkele spoilers, dus stop nu met lezen als er nog niets van wilt weten.

Uit de grote lijst met achievements is op te maken dat William de keuze krijgt uit vier verschillende perks, zoals assault en stealth. Verder komen er vliegtuigen in voor en gaan we naar London toe. Verder zijn de namen van de moeilijkheidsgraden waarschijnlijk gelijk gebleven.

Wolfenstein: The New Order wordt op 20 mei verwacht voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc.

Teeven: geen soepeler kindpardon

De regels voor het kinderpardon worden niet versoepeld. Bij een specifieke groep kinderen zal wel worden bekeken of de verblijfsvergunning alsnog kan worden toegekend als er sprake is van een schrijnende situatie. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

"Voor een bepaalde groep kinderen zal ik kijken of ik op enigerlei wijze, misschien, gebruik kan maken van mijn discretionaire bevoegdheid," zei Teeven. "De regeling voor het kinderpardon is bijna afgewerkt. Er zitten een aantal mensen in de bezwaarfase, een aantal zaken liggen nog onder de rechter en pas als dat is afgerond kom ik weer in beeld. Over een aantal weken kan ik meer uitsluitsel geven."

Het aantal burgemeesters dat de oproep voor een ruimer kinderpardon steunt blijft ondertussen oplopen. 185 burgemeesters vinden dat asielkinderen die al vijf jaar onder toezicht van een gemeente staan onder het kinderpardon vallen. Nu geldt het pardon alleen voor kinderen die al vijf jaar onder rijkstoezicht staan. Kinderombudsman Marc Dullaert had deze week scherpe kritiek op die regeling.

Volgens Teeven is het onderscheid heel bewust gemaakt. "Gemeenten kunnen een individuele situatie niet altijd goed bekijken. Doodeenvoudig omdat de gemeente vaak niet eens weet dat een kind dat onder de regeling kan vallen bij hen in de gemeente woont. Dat is ook de reden dat een aantal burgemeesters de afgelopen weken de IND heeft benaderd. Zij wilden weten of ze een kind dat onder de regeling valt in hun gemeente hadden wonen."

Coalitiepartij PvdA wil ook dat Teeven het kinderpardon ruimhartiger toepast. Althans, de ledenraad van de partij nam daarover donderdag een motie aan in Zwolle. In Den Haag heeft fractieleider Samsom zich echter nooit in die richting uitgesproken. Vermoedelijk neigen PvdA-fractie en -bewindslieden dan ook eerder naar stille diplomatie met de VVD over wat er onder de 'schrijnende gevallen' valt waar Teeven naar gaat kijken.

Ontruiming Akropolismuseum na bommelding

De Griekse autoriteiten hebben vrijdag het Akropolismuseum ontruimd, nadat er bij de politie een bommelding was binnengekomen. Volgens de politie belde een anoniem persoon de redactie van een krant. De melder zei dat er binnen veertig minuten een bom zou ontploffen. Na die veertig minuten gebeurde er echter niets.

Bomdeskundigen doorzoeken de populaire attractie in het centrum van Athene. Een nabijgelegen metrostation is ontruimd en de autoriteiten leidden verkeer en voetgangers om. Het museum, dat vlakbij de Akropolis ligt, trekt jaarlijks een miljoen bezoekers. In het museum worden onder andere marmeren beeldhouwwerken en sculpturen tentoongesteld.

Spaanse jongeren komen om bij busongeluk

Vijf Spaanse jongeren, in de leeftijd tussen de 12 en 15 jaar, zijn om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het zuidwesten van Spanje. De jongeren waren met een bus onderweg naar huis na een voetbalwedstrijd. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken vrijdag bekendgemaakt.

Het ongeval had donderdagavond plaats bij Castuera, 350 kilometer ten zuidwesten van Madrid. In de bus zaten vijftien kinderen en drie volwassenen. De bus botste bij een inhaalpoging op een graafmachine en sloeg vervolgens om. Naast de vijf doden, vielen er twaalf gewonden, aldus de autoriteiten in de regio Extremadura. Drie jongeren en een volwassene liggen nog in het ziekenhuis, maar zijn er niet ernstig aan toe. De bestuurder van de graafmachine is aangehouden. Hij wordt ervan verdacht verdovende middelen te hebben gebruikt.

In de regio zijn drie dagen van rouw afgekondigd.

Bejaarde man vrijgesproken van aanranding

Een 77-jarige man is vrijdag vrijgesproken van aanranding van een twee jaar jongere vrouw. Zij kon door een hersenbloeding haar armen niet volledig meer bewegen, maar had de aanrakingen nog wel kunnen afweren, aldus de rechtbank in Zutphen, die oordeelt dat er geen bewijs is dat de aangifte van de vrouw ondersteunt.

De bejaarde man heeft toegegeven dat hij in Dinxperlo haar borsten een keer heeft gekust, en daar had de vrouw volgens hem geen bezwaar tegen. De 77-jarige beweert dat de vrouw, die in een rolstoel zit, om een knuffel had gevraagd. Zij stelt daar tegenover dat de man haar borsten tegen haar wil had ontbloot en betast.

De officier van justitie had twee dagen gevangenisstraf geëist, die de man in voorarrest al in de cel had doorgebracht.

Uitslag tweede vrije training Spanje

Lewis Hamilton heeft ook tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Spanje de snelste tijd neergezet. De Mercedes-coureur was bijna een halve seconde sneller dan teamgenoot Nico Rosberg. Daniel Ricciardo eindigde als derde, gevolgd door Fernando Alonso en Kimi Räikkönen.

Sebastian Vettel kwam helemaal niet in actie: de Red Bull van de Duitser was nog te zwaar beschadigd door de oververhitting tijdens de eerste trainingssessie. Voor Jean-Eric Vergne verliep de training ook niet vlekkeloos: hij verloor na een bandenwissel één van de wielen van zijn Toro Rosso.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:25.524   33
2 N. Rosberg Mercedes 1:25.973 +0:00.449 36
3 D. Ricciardo Red Bull 1:26.509 +0:00.985 38
4 F. Alonso Ferrari 1:27.121 +0:01.597 33
5 K. Räikkönen Ferrari 1:27.296 +0:01.772 33
6 K. Magnussen McLaren 1:27.788 +0:02.264 37
7 J. Button McLaren 1:27.811 +0:02.287 29
8 F. Massa Williams 1:27.824 +0:02.300 31
9 P. Maldonado Lotus 1:27.866 +0:02.342 42
10 D. Kwjat Toro Rosso 1:28.049 +0:02.525 35
11 N. Hülkenberg Force India 1:28.074 +0:02.550 31
12 J. Vergne Toro Rosso 1:28.246 +0:02.722 30
13 A. Sutil Sauber 1:28.284 +0:02.760 33
14 V. Bottas Williams 1:28.698 +0:03.174 33
15 E. Gutierrez Sauber 1:29.105 +0:03.581 24
16 S. Perez Force India 1:29.129 +0:03.605 34
17 R. Grosjean Lotus 1:29.493 +0:03.969 26
18 J. Bianchi Marussia 1:29.991 +0:04.467 26
19 M. Chilton Marussia 1:31.148 +0:05.624 28
20 K. Kobayashi Caterham 1:31.338 +0:05.814 38
21 M. Ericsson Caterham 1:31.586 +0:06.062 39
22 S. Vettel Red Bull -:--.--- -:--.--- 0

Ancelotti hoeft geen aankopen: "Niet de oplossing"

Als het aan Carlo Ancelotti ligt, houdt Real Madrid aankomende zomer de hand op de knip. Volgens de Italiaanse oefenmeester heeft zijn team geen versterkingen nodig. De huidige selectie van de Madrilenen herbergt in de ogen van Ancelotti voldoende kwaliteit om voor alle prijzen mee te doen.

Dit seizoen lijkt de landstitel verloren te gaan, maar werd de Copa del Rey gewonnen, en verder staat Real in de finale van de Champions League. Die prestaties zijn onder meer te danken aan de komst van Gareth Bale, die voor een bedrag van ongeveer honderd miljoen euro werd overgenomen van Tottenham Hotspur. Een nieuwe megatransfer kan volgens Ancelotti beter achterwege blijven.

"Het bouwen van een team en het afstemmen van de verschillende kwaliteiten van de spelers vergt veel tijd", vertelde hij de verzamelde media bij de lancering van een videogame in Madrid.

Door de spelers steeds beter te leren kennen hoopt Ancelotti uiteindelijk een onverslaanbare formatie te creëren. "Het gaat niet vanzelf. Je moet er mee aan de slag gaan. Er is geen systeem dat overwinningen garandeert."

De Italiaanse oefenmeester hoopt dat Real breekt met de traditie van peperdure zomeraanwinsten. "Een aankoop is niet altijd de beste oplossing. Ik zou helemaal niemand halen want ik heb de spelers die ik wil hebben reeds."

Tientallen Leidse woningen omtruimd om vliegtuigbom

In Leiden worden vrijdag tientallen woningen ontruimd vanwege de vondst van een vliegtuigbom. De vijfhonderdponder uit de Tweede Wereldoorlog werd aangetroffen bij baggerwerkzaamheden.

De omgeving van de Amphoraweg, waar de bom is gevonden, is afgezet. Alle huizen in een straal van honderd meter worden ontruimd. Volgens Omroep West zijn dat er 55. Een gemeentewoordvoerder kon dat niet bevestigen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie doet onderzoek.

In oktober werd bij baggerwerkzaamheden bij de Amphoraweg ook al een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, eveneens een vijfhonderdponder. Het explosief werd in natuurgebied De Vlietlanden ontmanteld en later elders tot ontploffing gebracht. Voor de ontmanteling moest de A4 tijdelijk dicht en het luchtruim boven Leiden worden afgesloten.

De gemeente kon vrijdagmiddag nog niet zeggen wat er met de eerder op de dag gevonden bom gaat gebeuren.

Boek: Andy McNab - Doodse Stilte

In 1993 is Nick Stone in het boek Doodse Stilte wekenland undercover in Columbia. Zijn missie: het opsporen en elimineren van een beruchte drugsbaron. Om het fatale schot te lossen, moet Stone zo dicht bij zijn doelwit komen dat hij zal worden ontdekt. Het lijkt geen problemen, want alleen de man die op het punt staat te sterven zal het gezicht van Stone zien. Of toch niet? De gevolgen van die actie staan centraal in Doodse Stilte, het vijftiende verhaal over actieheld Nick Stone van bestsellerauteur Andy McNab.

Nigel de Jong: "Wedstrijd tegen Chili wordt cruciaal"

Nigel de Jong hoopt op het WK met Oranje in ieder geval de groepsfase te overleven. De wedstrijd tegen Chili is volgens hem cruciaal. Na een turbulent seizoen bij AC Milan hoopt Nigel de Jong op een WK met het Nederlands elftal.

Volgende week dinsdag krijgt hij te horen of hij door bondscoach Louis van Gaal wordt opgenomen in de voorlopige selectie van Oranje. Samen met Goal blikte de voormalige middenvelder van onder meer Ajax en Mancester City uit naar het toernooi in Brazilië.

Het WK gaat voor Oranje van start op 13 juni met een wedstrijd tegen Spanje. "Dat gaat een heel andere wedstrijd worden", zegt De Jong. "Het duel met Spanje is belangrijk, maar niet beslissend. De huidige selectie van Oranje is heel anders dan die van vier jaar geleden in Zuid-Afrika. We benaderen het toernooi nu anders en hebben een andere speelstijl. De wedstrijd tegen Chili zal voor ons cruciaal zijn. Ik heb ze al een paar keer zien spelen en ben echt onder de indruk. Het is een ontzettend degelijke ploeg. Het wordt een zware test want Chili heeft veel kwaliteit in huis. En vergeet ook de omgevingsfactor niet."

Hoe belangrijk gaat die omgevingsfactor worden?
"Die gaat wel een grote rol spelen. De condities zijn perfect voor de Zuid-Amerikaanse teams. Zowel het klimaat als de sfeer in het stadion is in hun voordeel. Als gastland heeft Brazilië daar het meeste voordeel van."

Over Brazilië gesproken; dat kan de tegenstander worden van Oranje bij het bereik van de volgende ronde.
"Laten we het erop houden dat onze weg naar de finale vol met obstakels zit. Daarom moeten we sterk aan het toernooi beginnen en fysiek top zijn vanaf de eerste wedstrijd."

Kan Nederland de finale bereiken?
"We moeten realistisch zijn. Voor ons gaat het heel lastig worden. We moeten ons WK stap voor stap opbouwen. Ons eerste doel is het overleven van de groepsfase. Hoe we dat doen, is niet belangrijk. Daarna? Zeg nooit nooit, al we blijven altijd ‘down to earth’. Maar in 2010 had ook niemand verwacht dat we zo ver zouden komen."

Veel mensen herinneren zich de schop die je uitdeelde op de borst van Xabi Alonso in die finale.
"Ik merkte pas hoe ernstig het was toen ik de herhaling zag op televisie. Op het moment zelf zat ik zo vol spanning en adrenaline. Ik dacht totaal niet aan een gele of rode kaart. In mijn beleving maakte ik een overtreding in de zoektocht naar de bal."

Twee jaar later volgde het teleurstellende EK in Polen en Oekraïne. Hoe kijk je daar op terug?
"We waren geen groep. Er was geen samenhang tussen ons en er ging weinig goed. Iemand zei later dat wanneer we de eerste wedstrijd tegen Denemarken gewonnen hadden, de rest van het toernooi anders was gelopen. Daar heb ik mijn twijfels bij. De selectie bestond uit te veel individualisten. En wanneer een team bestaat uit te veel losse elementen die zichzelf niet willen wegcijferen in belang van het team, dan kan het niet goed gaan."

Was je verrast door de aanstelling van Louis van Gaal als bondscoach?
"Nee, want Van Gaal is een uitstekende trainer die van uitdagingen houdt. Het betekende veel voor hem om ons naar het WK te brengen, zeker nadat hem dat niet was gelukt in 2002."

Nigel de Jong in actie tegen Hongarije (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Nigel de Jong in actie tegen Hongarije (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Zijn er dingen veranderd sinds de komst van Van Gaal?
"Iedere trainer heeft zijn eigen filosofie. Van Gaal laat zijn team graag aanvallend spelen, wil veel druk uitoefenen op de tegenstander en de wedstrijd domineren. Tactisch gezien zijn de twee defensieve middenvelders verdwenen, waarvan Van Marwijk wel gebruik maakte. Het 3-mans middenveld heeft nu één verdedigende man, een klassieke nummer tien en een dynamische middenvelder die zowel de aanval als verdediging ondersteunt."

Die rol was Kevin Strootman op het lijf geschreven. Is zijn afwezigheid een grote aderlating?
"Absoluut, want Kevin was bezig aan een geweldig seizoen. Maar ik ben ervan overtuigd dat hij nog sterker terugkomt. Hij beschikt over de juiste mentaliteit."

Van Gaal geeft jonge spelers de kans. Denk je dat dat riskant is op een WK?
"Dat hangt er vanaf. Het gaat allemaal om de juiste balans. Ieder team beschikt uit jonge en ervaren spelers. De sleutel is om daar de juiste mix in te vinden. We hebben een groep met veel jonge talenten die geleidelijk worden ingepast. Ze hebben de juiste instelling en dat zie ik graag. Ze gaan niet naast hun schoenen lopen als ze een goede wedstrijd hebben gespeeld en zitten niet bij de pakken neer als het even wat minder gaat. Dat is positief. Ervaring is altijd belangrijk, maar we hebben ook kwaliteit nodig, anders kom je nergens."

Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie nog altijd de sterren bij Oranje. Zijn zij op hun retour?
"Dat denk ik niet. Robben zit in de piek van zijn carriere. Hij heeft twee prachtige jaren achter de rug en hij lijkt topfit. Van Persie is onze spits, onze leider. Hij heeft niet zijn beste seizoen achter de rug, maar dat heeft ook te maken met de gehele situatie bij Manchester United. Maar ik horde laatst van hem dat hij er klaar voor is."

Sneijder moet misschien wel genoegen nemen met een plek op de bank.
"Dat is aan Van Gaal. Iedereen kent de kwaliteiten van Sneijder. Hij is een speler die een wedstrijd kan beslissen, zoals hij dat eerder dit seizoen nog deed in de Champions League tegen Juventus."

Wie staan er op het podium op het WK?
"Brazilië, Duitsland en Spanje, niet per se in die volgorde. Uruguay en Chili zijn gevaarlijke outsiders."

Dijsselbloem: centen keren niet terug

Nederland gaat de munten van een en twee cent niet opnieuw invoeren. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag gezegd na de ministerraad. "Daar zit niemand op te wachten", zo reageerde hij op een bericht van Detailhandel Nederland.

De brancheorganisatie stelde vrijdagochtend dat er binnen de Europese Commissie wetsvoorstellen circuleren om de acceptatie van de munten te verplichten. Volgens de winkeliers zou dat het efficiënte Nederlandse betalingsverkeer kunnen schaden.

Of er echt een voorstel wordt voorbereid door de commissie is overigens nog niet bekend. Bij de Nederlandse woordvoering was daarover in eerste instantie niets bekend.

Eerder dit jaar werd nog bericht dat de commissie juist onderzoek deed naar het afschaffen van de kleine muntjes in heel de eurozone. Tot nu toe zijn het alleen winkeliers in Finland, Nederland en sinds dit jaar België die bedragen mogen afronden op vijf cent, zodat ze geen munten van een en twee cent in de kassa hoeven te hebben.

Russische vicepremier spreekt inwoners Transnistrië toe

De Russische vicepremier Dmitri Rogozin heeft vrijdag tijdens een bezoek aan de Moldavische regio Transnistrië de inwoners opgeroepen te vechten tegen fascisme. Rogozin woonde een militaire parade bij in het pro-Russische gebied.

De vicepremier zei tegen tweeduizend toehoorders dat 'de fascistische plaag zich aan het verspreiden is'. Hij refereerde specifiek aan de omgekomen voornamelijk pro-Russische betogers in de Oekraïense stad Odessa vorige week. Odessa is de belangrijkste stad tussen de door Rusland geannexeerde Krim en Transnistrië. Rogozins bezoek aan de regio komt op een moment dat Rusland en het Westen strijden om invloed in Oost-Europa.

Vorige maand zei de Transnistrische president te hopen dat zijn regio als onafhankelijke staat wordt erkend. Uiteindelijk wil hij dat het gebied zich aansluit bij Rusland. In 2006 stemde de regio tijdens een referendum voor aansluiting bij Rusland. Moldavië ziet Transnistrië als zijn grondgebied en hoopt lid te worden van de Europese Unie.

Transnistrië scheidde zich in 1990 tijdens het uiteenvallen van de Sovjet-Unie af van Moldavië. De onafhankelijkheid van de regio wordt door geen enkel land erkend, hoewel Rusland wel betrekkingen met Transnistrië onderhoudt en zo'n vijftienhonderd militairen in het gebied heeft gestationeerd.

Rutten kan kwart transferinkomsten herinvesteren

Het wordt deze zomer een pittige kluif voor Feyenoord om de sterkhouders binnenboord te houden. Pim Blokland maakt zich evenwel geen zorgen. Blokland trok Feyenoord enkele jaren geleden als deel van een groep investeerders uit het dal, en hoopt dat de Rotterdammers kunnen doorpakken.

De financiële situatie is nog niet van dien aard dat de club het zich kan permitteren om niet te luisteren naar aanbiedingen voor topspelers. Met name spelers als Daryl Janmaat, Graziano Pellè, Jordy Clasie, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi worden met regelmaat met een transfer in verband gebracht. Diverse clubs verspreid over Europa houden hun verrichtingen in de gaten.

Volgens Blokland hoeven de supporters zich geen zorgen te maken om een leegloop. "We rekenen erop dat we deze zomer spelers verkopen maar een uittocht wordt het zeker niet", verduidelijkt hij in het Algemeen Dagblad. "Van de transfersommen die wij ontvangen kan Fred Rutten een kwart herinvesteren." Rutten krijgt bij de start van het nieuwe seizoen de touwtjes in handen.

De verkoop van spelers is niet de enige manier om geld in het laatje te brengen, beseft Blokland. Deelname aan de lucratieve Champions League zou de clubkas aanzienlijk spekken. Feyenoord zal de voorrondes van het kampioenenbal moeten overleven. "We gaan er nu alles aan doen om de Champions League te bereiken. Dat zou ons in een klap financieel gezond maken."

De voorbije weken werd Feyenoord meermaals een gebrek aan ambitie verweten. De Rotterdammers zouden te snel tevreden zijn met de tweede plaats. "Acht wedstrijden voor het einde zaten we bij elkaar in de Kuip en hoopten we nog dat we de play-offs zouden ontlopen", reageert Blokland op die kritische geluiden.

Amsterdammer vast voor ontvoering Hilversummer

In Hilversum is in de nacht van donderdag op vrijdag een man ontvoerd. De politie trof hem na een achtervolging in Lelystad aan. Een van de ontvoerders, een 43-jarige Amsterdammer, is aangehouden.

De 46-jarige man werd rond 23.30 uur op de Banckertlaan door drie mannen in een bestelbus gesleurd. De Hilversummer verzette zich en schreeuwde dat de politie gebeld moest worden. Terwijl omwonenden dat deden ging de bestelbus, bestuurd door een vierde ontvoerder, ervandoor naar de A27 richting Eemnes.

De politie was het busje snel op het spoor, maar raakte het voertuig kwijt omdat de gijzelnemers op de politieauto schoten. In Lelystad hadden agenten het busje weer in het vizier, maar al snel waren ze het voertuig opnieuw kwijt. Kort daarop belde het slachtoffer de politie met de melding dat hij zich op de Archipel bevond. In die straat werd ook een verdachte aangehouden. De andere drie ontvoerders waren al gevlucht.

Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht met hoofd- en snijwonden. Waarom de mannen de Hilversummer meenamen is niet bekend.

John-Lee Augustyn stopt met wielrennen

John-Lee Augustyn stopt per direct met wielrennen. De Zuid-Afrikaan kampt nog altijd met de vele naweeën van een heupblessure, en de operatie die daarbij hoorde, en kan niet meer op zijn gewenste niveau komen.

"Ik heb een paar zware jaren achter de rug met een constante blessure", aldus Augustyn. Op profniveau kon ik niet meekomen. Dat breekt je mentaal en het is nu tijd om verder te gaan en naar een stabiele toekomst te kijken."

De heupblessure was het gevolg van een val in de Ronde van Portugal in 2007. Een lange revalidatie, geassisteerd door een operatie, volgde. De instabiliteit in zijn heup zorgde er echter ook voor dat de knie pijn begon te doen.

Augustyn kreeg veel bekendheid tijdens zijn debuut in de Tour de France van 2008. Tijdens de 16de etappe van deze Tour bereikte de renner van Barloworld als eerste de top van de Col de la Bonette. Even later miste hij een bocht in de afdaling en schoof, gelukkig zonder al teveel kleerscheuren, het ravijn in.

8 pro-Russen dood in ZO-Oekraïne

Bij gevechten tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger in Marioepol zijn acht separatisten om het leven gekomen. Dat heeft nieuwszender Sky News vrijdag gemeld.

Oekraïense militairen gebruikten zware wapens in een poging een hoofdkwartier van de politie op de activisten te heroveren. Dat gebouw werd een dag eerder door de rebellen bezet. Een verslaggever van Sky News zag zwarte rook boven de stad en hevige gevechten.

Eerder deze week nam de Oekraïense krijgsmacht het stadhuis van Marioepol in, nadat separatisten hun biezen hadden gepakt. Bij die herovering vielen geen doden of gewonden.

Pro-Russische groeperingen hebben in meer dan tien Oost-Oekraïense steden gebouwen bezet. Ze hebben uiteenlopende eisen, waaronder meer autonomie voor hun regio, afscheiding van Oekraïne of aansluiting bij Rusland. Sinds vorige week voert het Oekraïense leger in verschillende steden 'antiterreuroperaties' uit.

Noodbevel dancefeest om vrees voor hooligans

Uit vrees voor rellende voetbalhooligans heeft de burgemeester van het Gelderse Voorst voor het dance-evenement Xxlerator Outdoor zaterdag in het recreatiegebied Bussloo een noodbevel uitgevaardigd. De politie kan nu bezoekers fouilleren en buiten de gemeentegrenzen zetten.

Uit gegevens van de politie blijkt volgens de burgemeester dat een groep supporters van NEC het evenement wil aangrijpen om te rellen. De Nijmeegse groep zou de afgelopen twee jaar meerdere keren soortgelijke evenementen hebben bezocht en toen ook rotzooi hebben getrapt.

De mogelijke komst van NEC-hooligans kan een aanzuigende werking hebben op andere supportersgroepen, denkt burgemeester Jos Penninx. Supportersgroepen van NEC en Go Ahead Eagles leven met elkaar op gespannen voet. Aanhangers van de club uit Deventer claimen het evenemententerrein Bussloo als hun eigen terrein.

Het dancefeest dat zaterdag vanaf het middaguur plaatsvindt, trekt naar verwachting zo'n tienduizend bezoekers.

Poetin op Dag van Overwinning op Krim

De Russische president Vladimir Poetin is vrijdag aangekomen op de Krim, waar hij later op de dag een militaire parade bijwoont. Dat melden Russische media. Het is de eerste keer dat Poetin het schiereiland bezoekt sinds Rusland de Krim in maart annexeerde.

Vrijdag houdt de marine van de Zwarte Zeevloot bij de haven van Sebastopol een parade ter ere van de Dag van de Overwinning. Rusland viert op deze dag de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Ook zullen zeventig gevechtsvliegtuigen over de stad vliegen.

Eerder op de dag hield Poetin een toespraak in Moskou tijdens de jaarlijkse militaire parade op het Rode Plein. Hij repte hierbij met geen woord over de huidige crisis in Oekraïne. Poetin richtte zich op het historische belang van de Russische zege over dictator Adolf Hitler, bijna zeventig jaar geleden. De president stond stil bij het lijden van het Russische volk, dat miljoenen doden te betreuren had tijdens de oorlog.

De Dag van de Overwinning is de belangrijkste niet-religieuze Russische feestdag en is een belangrijk onderdeel van de nationale identiteit van de Russen. Nationalisme tiert welig op de dag, die Moskou ook de kans biedt zijn omvangrijke militaire arsenaal te tonen.

D66/VVD A'dam praat met PvdA en SP

D66 en VVD praten met de PvdA en SP verder over de vorming van een nieuw college in Amsterdam. Voormalig vicepremier en Eerste Kamerlid Thom de Graaf (D66) is aangesteld als formateur, schrijft D66-fractievoorzitter in Amsterdam Jan Paternotte in een brief aan de gemeenteraad.

De Graaf, in een eerder stadium al informateur, stuurt de PvdA en SP vrijdag een uitnodiging om nieuwe gesprekken te voeren over hun eventuele bereidheid deel te nemen aan de nieuwe coalitie. Hij gaat daarin verder met de thema's die centraal stonden in de plannen van D66, VVD en GroenLinks.

Donderdagavond stapte GroenLinks vrij plotseling uit de onderhandelingen voor het college. De partij kon zich niet vinden in de plannen van de VVD voor de stad. Paternotte schrijft in de brief dat hij verbaasd was dat GroenLinks het een 'te zware last' vond. Paternotte benadrukt dat het voor D66 voor de hand lag om gewoon verder te gaan met de VVD. GroenLinks en D66 hadden eerder een soort rompakkoord gesloten.

De PvdA dreigde door de verkiezingsnederlaag voor het eerst in tientallen jaren niet in het collegebestuur van Amsterdam te komen. Sinds de Tweede Wereldoorlog was het altijd de grootste partij in de hoofdstad geweest. De PvdA kreeg bij de afgelopen verkiezingen tien zetels, vijf minder dan de afgelopen vier jaar. D66 werd de grootste met veertien zetels.

Inflatie rijkste landen stijgt

De inflatie in de 34 rijkste landen van de wereld is in maart weer iets gestegen ten opzichte van een maand eerder. De geldontwaarding in de ontwikkelde economieën kwam uit op 1,6 procent, zo blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

In februari betaalden consumenten gemiddeld nog 1,4 procent meer voor hun producten dan een jaar eerder. De stijging is vooral het gevolg van hogere energieprijzen. Energie werd gemiddeld 0,9 procent duurder, waar de energieprijzen in februari nog met 0,4 procent daalden, aldus de OESO.

De Nederlandse inflatie kwam in maart volgens de denktank uit op 0,8 procent. In april is dat opgelopen tot 1,2 procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend.

Feestvierders gedood bij treinbotsing India

Bij een botsing tussen een trein en een jeep zijn in India dertien mensen om het leven gekomen. Dat heeft een bron bij de Indiase regering vrijdag gezegd. De groep was op weg naar huis van een trouwfeest.

Het ongeluk gebeurde vlakbij de stad Gorakhpur, ongeveer 740 kilometer ten oosten van New Delhi. Bij de botsing raakten ook drie mensen gewond, waarvan een ernstig. Treinongelukken komen geregeld voor in India, waar iedere dag zo'n twintig miljoen passagiers per spoor reizen. Er zijn honderden onbemande spoorwegovergangen door het hele land, waar overstekend vervoer vaak een naderend treintoestel niet ziet aankomen.

Berlusconi belooft 'verrassingen' in verzorgingstehuis

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is vrijdag aangekomen in het verzorgingstehuis Sacra Famiglia, waar hij zijn taakstraf moet uitvoeren. Hij moet, een jaar lang, minimaal vier uur per dag aan de slag. Berlusconi lijkt wel zin te hebben in zijn nieuwe dagbesteding. Hij beloofde met verrassingen te komen en liet weten dat hij zich heeft verdiept in behandelingen van de ziekte van Alzheimer.

Berlusconi wilde bij aankomst bij het verzorgingstehuis, dat vlakbij Milaan ligt, niets tegen de tientallen journalisten zeggen die zich er hadden verzameld. Hij werd al gauw door een lid van de directie naar binnen geleid. Bij Berlusconi's corveeadres was zelfs een enkele fan komen opdagen.

De politie was uitgerukt om demonstranten op afstand te houden, maar een clownesk uitgedost vakbondslid was de agenten te slim af, melden Italiaanse media. Hij jouwde Berlusconi uit en schreeuwde de oud-premier na dat die in de nabijgelegen San Vittore-gevangenis thuishoort. De politie voerde de actievoerder daarop weg.

De directeur van Sacra Famiglia zei dat Berlusconi geleidelijk wordt ingewerkt. De eerste tijd zal hij vooral zijn ogen de kost geven en zich op de hoogte stellen van de noden van mensen die aan Alzheimer lijden. De schatrijke mediamagnaat klokt dagelijks in na het ontbijt en neemt deel aan een recreatieuur. Ook schuift hij aan bij de lunch, maar voorlopig zal hij geen patiënten bij het eten helpen.

Berlusconi zelf stelt zich veel voor van zijn corvee. Hij zegt zich te hebben verdiept in de ziekte van Alzheimer en wil verpleegkundigen helpen 'manieren te vinden om meer te kunnen doen' voor de dementerenden.

De 77-jarige Berlusconi werd wegens belastingontduiking aanvankelijk veroordeeld tot vier jaar cel. Die straf werd door een amnestiewet verlaagd tot een jaar en vervolgens omgezet in een werkstraf. Hij verloor door de veroordeling zijn zetel in de senaat, maar blijft als leider van zijn partij Forza Italia in de Italiaanse politiek een man om rekening mee te houden.

Berlusconi mag campagne voeren voor de Europese verkiezingen van volgende maand, maar is wel aan reisbeperkingen gebonden.

Oranje onder 17 begint met winst aan EK

Het Nederlands elftal onder 17 jaar is goed begonnen aan het Europees kampioenschap in Malta. Het team van bondscoach Maarten Stekelenburg versloeg Turkije met 3-2. De Nederlandse doelpunten kwamen van Calvin Verdonk, Abdelhak Nouri en Bilal Ould-Chikh. In de poule zijn Malta en Engeland de volgende tegenstanders.

In de eerste helft wisten beide ploegen niet te scoren. In de tweede helft kwam Turkije goed uit de startblokken. Al na drie minuten scoorde Enes Ünal. Oranje kwam terug doordat Verdonk een penalty benutte. Vervolgens liep het Nederlands elftal uit tot 3-1. In de 79e minuut deden de Turken nog wat terug door een doelpunt van Fatih Aktay.

Oranje speelt maandag de tweede wedstrijd tegen gastland Malta. De twee beste landen in de poule plaatsen zich voor de halve finales. De finale wordt 21 mei gespeeld. In 2011 en 2012 won het Nederlands elftal onder 17 het Europees kampioenschap.

Bertens naar halve finale in Cagnes-sur-Mer

Kiki Bertens heeft vrijdag de halve finale van het ITF-toernooi in Cagnes-sur-Mer bereikt. De Wateringse tennisster was met 6-3 en 6-1 te sterk voor Heather Watson uit Groot-Brittannië. Bertens is de nummer 151 van de wereld, Watson staat 122e. In de halve eindstrijd van het Zuid-Franse toernooi treft Bertens Tamira Paszek uit Oostenrijk of de Canadese Sharon Fichman.

In de eerste set hadden beide vrouwen aanvankelijk de grootste moeite om hun eigen opslagbeurt te winnen. Watson kwam op 2-0 voor, maar Bertens kwam terug tot 3-2. Daarna volgden nog twee breaks tot Bertens bij een 4-3 stand haar servicebeurt won. Een nieuwe break bracht haar de setwinst.

In het tweede bedrijf wonnen beide vrouwen hun openingsgame. Toen Bertens vervolgens een break voorsprong pakte was het verzet van Watson gebroken. De Britse won geen game meer.

Geen dikkerdjes in WK-jurkje

Wij mannen mogen Bavaria best dankbaar zijn. Dit jaar zullen wij geen oog-aids oplopen door dikke wijven in een WK-jurkje. De bierbrouwer levert het stukje stof slechts in kleinere maten.

Dit jaar pakt de slootwaterfabrikant groots uit met de HolánDres. Wie een kratje bier koopt, krijgt er gratis een WK-jurkje bij.

Vrouwtjes met een maatje meer hebben echter pech. De HolánDres is alleen geschikt voor dames in de maten 34 tot en 40. En dat is de dikkerdjes tegen het zere been.

"Een groot gedeelte van de Nederlandse vrouwen wordt uitgesloten", klaagt Jeanette van Bergen. Zij runt een kledingzaak voor stevige vrouwen, en is dus niet blij. "34-40. Dat zijn maten die alleen de dunnere vrouwen passen. Wat moet de rest van de vrouwen? Die kunnen het jurkje niet aan. Dat vind ik in deze tijd niet meer kunnen. Er zijn ook veel jonge dames die een wat grotere maat hebben."

Bavaria peinst er echter niet over om de zure mutsen tegemoet te komen. Het jurkje past namelijk alleen slanke poppetjes. "Gezien we geen stretchstof gebruiken voor het jurkje, is het niet mogelijk één maat voor iedereen te maken. Om het ontwerp in stand te houden moesten we wel voor deze maten kiezen", luidt hun reactie.

Klacht ongegrond, geen rolmopsen dit jaar!

NAC Breda test twee verdedigers

De trainer van NAC Breda, Nebosja Gudelj, heeft op Zunderello twee spelers mogen verwelkomen. De oefenmeester zal samen met technisch directeur Graeme Rutjes de verrichtingen van de Fransman Cedric Evina en de Montenegrijn Danilo Sarkic volgen.

De 23-jarige Evina is een linksback en staat sinds medio 2011 onder contract bij het Engelse Charlton Athletic. De in Kameroen geboren verdediger heeft de Engelse en Franse nationaliteit. De 19-jarige Sanilo Sarkic werd geboren in Londen maar heeft een Montenegrijns paspoort en kwam al meedere malen uit voor de jeugdelftallen van dat land. Vorig seizoen kwam de centrale verdediger uit voor het Belgische Zulte Waregem.

Duo krijgt taakstraf voor uitschelden rechter

Een man van 35 uit Warnsveld en een 28-jarige vrouw uit Zutphen zijn vrijdag veroordeeld tot een werkstraf voor het beledigen van een rechter. Die kreeg vorig jaar op een zitting de woorden 'kankerlijers' en 'kankerhoer' naar het hoofd geslingerd.

De man en vrouw moesten in december voor de politierechter verschijnen omdat ze werden verdacht van openlijke geweldpleging. Voor de belediging krijgt de man een werkstraf van twintig uur en de vrouw van dertig uur. Beiden kregen ook een voorwaardelijke werkstraf van tien uur met een proeftijd van twee jaar.

De straf van de mannelijke verdachte is lager omdat zijn aandeel geringer was. Volgens justitie werd hij 'erin meegezogen door de medeverdachte'. Hij was vrijdag op de zitting aanwezig om spijt te betuigen. De Zutphense was er niet.

Justitie had tegen de vrouw een werkstraf van vijftig uur en tegen de mannelijke verdachte een werkstraf van dertig uur geëist. Justitie tilt zwaar aan het beledigen van mensen die hun werk doen in het maatschappelijk belang, zoals een rechter.

Tot twee jaar cel geëist tegen rovende holbewoners

De drie mannen die ervan worden verdacht met gestolen spullen in een hol in een bos bij Zuidlaren te hebben vertoefd hoorden vrijdag celstraffen tot twee jaar tegen zich eisen. Het trio is volgens de aanklager acht woninginbraken aan te rekenen. De mannen hadden het met name voorzien op sieraden en computerapparatuur. Ook maakten ze etenswaar buit.

Agenten troffen eind december twee Kosovaren van 25 en 38 jaar aan in het hol omringd met gestolen goederen. Een passant had gemeld dat twee mannen in het bos zich verdacht gedroegen. Al snel bleek dat de spullen afkomstig waren van een twintigtal inbraken in onder meer Annen en Zuidlaren.

Het duo verbleef al enkele weken in het hol in de Drentse bosjes. Een 24-jarige neef van de oudste holbewoner bewoonde tijdelijk een kamer in Zuidlaren en wordt door justitie aangemerkt als handlanger. Tegen hem eiste de officier twintig maanden celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

De verdediging vindt dat de mannen wegens vormfouten moeten worden vrijgesproken. Het hol was voor de mannen een tijdelijke woning. De politie had geen toestemming gevraagd of verkregen van de rechter-commissaris om die te doorzoeken. Volgens de officier kon het hol niet worden afgesloten van de buitenwereld en kan het daarom niet als woning worden bestempeld.

De rechtbank in Assen doet over twee weken uitspraak.

'Rol afkomst klein bij jeugdcriminaliteit'

Het benadrukken van etnische verschillen helpt de aanpak van jeugdcriminaliteit in mindere buurten van grote steden op geen enkele manier. Etniciteit speelt nauwelijks een rol bij de ontwikkeling van crimineel gedrag, foute vrienden juist wel.

Dat schrijven onderzoekers van het Programma Politie en Wetenschap van de Politieacademie, na een studie onder 680 Rotterdamse jongeren. De jongeren zijn van hun 12e tot hun 18e gevolgd.

In die periode werd drie keer vastgelegd hoe crimineel ze zijn, wie hun vrienden zijn, of ze psychische problemen hebben, wat hun ouders aan de opvoeding doen en wat zoal hun opvattingen zijn.

De onderzoekers erkennen dat allochtone jongeren zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers. Ze benadrukken echter dat de etnische verschillen in criminaliteit in de onderzochte groep klein zijn. Bovendien zijn ze niet stabiel. Daardoor legt afkomst op zichzelf volgens hen, in vergelijking met andere factoren, amper gewicht in de schaal als ontwikkelingsfactor voor jeugdcriminaliteit.

'Afkomst irrelevant bij jeugdcriminaliteit'
'Rol afkomst klein bij jeugdcriminaliteit' (Foto: ANP)

Eigenaar Zuid-Koreaanse veerboot gearresteerd

Het hoofd van de rederij Chonghaejin, die eigenaar is van de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol, is vrijdag gearresteerd. Dat heeft een rechtbank in Mokpo bekendgemaakt. Kim Han-sik werd donderdag al in voorlopige hechtenis genomen.

De rechtbank zei Kim te hebben gearresteerd omdat gevreesd wordt dat hij bewijsmateriaal wilde vernietigen. Vier andere medewerkers van Chonghaejin werden al eerder gearresteerd. De rederij wordt beschuldigd van het te zwaar beladen van het schip.

Volgens onderzoekers is de scheepsramp mogelijk veroorzaakt door het onjuist en te zwaar beladen van de Sewol. Het ongeluk kostte aan meer dan driehonderd mensen het leven, onder wie een groot aantal tieners op schoolreis. Uit de documenten blijkt dat het schip op bijna al zijn tochten in de voorafgaande dertien maanden, 246 in totaal, te zwaar beladen werd.

Kim wordt ervan verdacht dat hij op de hoogte was dat de veerboot meer dan de maximumlast aan vracht vervoerde, zonder hier iets aan te doen "Ik voel heel veel spijt tegenover de slachtoffers en hun familieleden", zei Kim eerder in een detentiecentrum in Mokpo. "Ik heb een grote zonde begaan."

Alle vijftien overlevende bemanningsleden van de Sewol, inclusief de kapitein, zijn vorige maand gearresteerd. Zij worden beschuldigd van nalatigheid en het niet beschermen van de passagiers.

Cocu: "Er zullen mutaties komen"

Phillip Cocu zal zijn werkzaamheden bij PSV spoedig hervatten. De 43-jarige trainer is bijna volledig hersteld van een operatie en richt zich op de start van volgend seizoen. Enkele weken geleden sloeg de schrik toe in Eindhoven, toen Cocu bekendmaakte zijn taken als hoofdtrainer van PSV tijdelijk te moeten staken als gevolg van een tumor in zijn rug.

De tumor bleek goedaardig, en het herstel verloopt naar wens. Dat zei de voormalig international vrijdag tijdens een persconferentie. "Ik voel me goed, ben blij dat ik hier zit", liet hij weten. "Ik wil iedereen bedanken voor de steun. Ik ben op 25 juni bij de eerste training van PSV weer helemaal terug."

Zijn eerste seizoen als eindverantwoordelijke bij PSV was niet om over naar huis te schrijven. De Eindhovenaren gingen goed van start, maar vielen vervolgens ver terug. Uiteindelijk nestelde de ploeg zich op de vierde plaats van de eindklassering.

Dat moet beter. "Volgend seizoen gaat PSV een stap omhoog zetten", zei Cocu stellig. "De groep moet zoveel mogelijk bij elkaar blijven, maar er zullen wel een paar mutaties komen. Volgend jaar moet PSV weer meedoen om de titel, die stap moet worden gezet."

Onlangs lieten de supporters in een brief aan de directie weten ontevreden te zijn over de ontwikkelingen bij PSV. Met name het clubbestuur en Cocu moesten het ontgelden. De aanhang stelde voor om de oud-middenvelder in een rol van assistent-trainer te behouden, naast een meer ervaren oefenmeester.

Minder landbouwgif op groente en fruit

Op groente en fruit zijn in de afgelopen twee jaar minder resten van gewasbeschermingsmiddelen teruggevonden. In totaal werd tussen januari 2012 en december 2013 in 42 gevallen de gezondheidsnorm overschreden, dat zijn er twintig minder dan tussen juli 2011 en juni 2013.

Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag op basis van ruim achtduizend monsters die in twee jaar tijd zijn genomen. Volgens de voedselwaakhond valt daaruit op te maken dat het strenge EU-beleid inmiddels zijn vruchten afwerpt. Zo worden in sommige gevallen certificaten geëist.

Op zo'n 99 procent van het fruit en groente in Nederlandse winkels zit minder dan de wettelijke toegestane hoeveelheid gifresten. In de gevallen waarbij wel resten van bestrijdingsmiddelen werden aangetroffen, is de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn.

De meeste overschrijdingen komen van groente en fruit dat buiten de Europese Unie is geteeld. Het gaat bijvoorbeeld om Zuidoost-Azië, China, Kenia, Suriname en de Dominicaanse Republiek.

Alflen coach Utrecht, Adriaanse technisch adviseur

Robby Alflen is komend seizoen de hoofdtrainer van FC Utrecht. Hij volgt Jan Wouters op en tekent voor een jaar. Hij wordt onder meer gesteund door Co Adriaanse. De oud-trainer gaat als technisch adviseur aan de slag en werd voor drie seizoenen vastgelegd. Beide mannen, die vrijdag werden gepresenteerd, moeten een nieuwe, aantrekkelijke speelstijl introduceren bij het eerste elftal.

De 46-jarige Alflen, die de afgelopen jaren assistent was van Wouters, was de enige kandidaat, liet algemeen directeur Wilco van Schaik weten. "Als trainer van de beloften heeft hij al ervaring met de aanvallende speelstijl die we voorstaan. Hij kan spelers beter maken", karakteriseerde Van Schaik de nieuwe trainer. Wie Alflens assistenten worden, is nog niet duidelijk. "We nemen onze tijd om de juiste mensen te vinden."

Ook de 66-jarige Adriaanse was direct in beeld voor de nieuwe functie van technisch adviseur. Hij moet de technische staf bijstaan en uitdagen, helpen de nieuwe speelstijl te ontwikkelen en de directie en raad van commissarissen op de hoogte houden van het technisch beleid. Adriaanse, die ook nog analist is en trainers gaat opleiden voor de KNVB, wuifde kritiek dat hij het te druk heeft weg. "Het is een duidelijke functie en ook bezoldigd, dus zeker niet vrijblijvend."

De nieuwe speelstijl van dwingend, aanvallend voetbal is al enkele jaren in de jeugd doorgevoerd, maar het eerste elftal onttrok zich daar nog aan. Dat moet nu veranderen. "We moeten het veld ingaan met de wil om doelpunten te maken en niet met de angst om te verliezen", vatte Adriaanse samen. "Het is mogelijk om dat te ontwikkelen, maar dat kost tijd. De spelers moeten fit zijn."

Ook Alflen weet dat het niet meteen goed zal gaan. "Het is niet de makkelijkste speelstijl, maar wel de mooiste en de leukste. Het zal met horten en stoten gaan", verwacht hij. Het eerste dat hij wil bewerkstelligen is een nieuwe instelling bij de spelers. "De mindset moet veranderen dat we de bal zo spoedig mogelijk willen hebben."

Co Adriaanse, FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik en Robby Alflen tijdens de persconferentie eerder vandaag (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)
Co Adriaanse, FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik en Robby Alflen tijdens de persconferentie eerder vandaag (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Mercedes noemt F1-bolide W05 Hybrid

Het Formule 1-team Mercedes heeft de nieuwe, groenere technologie in de sport volledig omarmd. Zodanig zelfs dat ze de 2014-bolide hernoemd hebben. De W05 gaat voortaan door het leven als W05 Hybrid.

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff legt de keuze uit. "Mercedes-Benz beweegt zich al sinds de uitvinding van de eerste automobiel door Gottlieb Daimler in de frontlinie van deze sector. Deze komaf behelst ook meer dan honderd jaar aan betrokkenheid in de autosport, dat zich heeft bewezen als het perfecte platform om significante technologische doorbraken van dit merk te testen."

Om dit te benadrukken is de toevoeging Hybrid aan de F1-auto niet meer dan een logische stap. "Wat we momenteel in de Formule 1 aanschouwen is de totstandkoming van de volgende generatie innovaties. Die zullen na verloop van tijd van de circuits naar de weg vertaald worden. Mercedes-Benz bekleedt een voortrekkersrol om deze positieve nieuwe richting voor de Formule 1 te promoten."

Rooney en Jones op tijd fit voor WK

Bondscoach Roy Hodgson van Engeland kan op het WK gewoon beschikken over Wayne Rooney en Phil Jones. Het duo van Manchester United is volgens hun club op tijd hersteld van blessures. In de laatste competitiewedstrijd, zondag tegen Southampton, kan United-trainer Ryan Giggs waarschijnlijk nog niet over de spelers beschikken.

Jones liep maandag in de gewonnen wedstrijd met Hull City een schouderblessure op. Volgens Giggs is de kwetsuur van de verdediger minder erg dan gedacht. Spits Rooney traint sinds een paar dagen weer mee met de groep. Hij is herstellende van een liesblessure.

Bondscoach Hodgson kan opgelucht ademhalen dat spits Rooney mee kan. Eerder werd bekend dat Engeland het moet doen zonder aanvallers Theo Walcott en Jay Rodriguez, die allebei een zware knieblessure hebben. Hodgson maakt maandag zijn voorselectie bekend.

Dronken Wit-Rus opgepakt in vliegtuig

Een dronken Wit-Rus is vrijdagochtend in een vliegtuig op Schiphol aangehouden. De 37-jarige man had in het toestel dat uit Israël kwam gerookt, continu zitten schreeuwen en andere passagiers lastiggevallen, meldt de marechaussee.

De man had zich zodanig misdragen dat de gezagvoerder van het vliegtuig de marechaussee naar de gate had geroepen. De marechaussee onderzoekt wat de man bezielde.

D66 wil Boko Haram op terreurlijst

Boko Haram moet op de Europese terreurlijst worden gezet. Dat bepleit D66 naar aanleiding van de ontvoering van meer dan tweehonderd meisjes door de Nigeriaanse radicaalislamitische organisatie.

"Boko Haram is een terroristische organisatie die allang op de terreurlijst van de Europese Unie had moeten staan", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Hij wil dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) de kwestie maandag aan de orde stelt tijdens een vergadering met zijn EU-collega's.

Door plaatsing op de Europese zwarte lijst wordt het mogelijk om banktegoeden van de organisatie en haar leden te bevriezen, kan het bankverkeer stilgelegd worden en kunnen reispapieren worden ingetrokken.

'Houdbaarheidsdatum pasta en rijst schrappen'

De houdbaarheidsdatum op pasta, rijst en koffie moet worden geschrapt. Deze producten kunnen nauwelijks over de datum raken, maar er staat wel op dat ze slechts tot een bepaalde datum houdbaar zijn. Consumenten gooien daardoor onnodig veel kilo's weg.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. Samen met haar Zweedse collega pleit ze voor aanpassing van de Europese regels voor houdbaarheidsdata.

"Het is goed dat wij in Europa één lijn trekken om veilig eten en drinken te garanderen, maar die regels moeten verspilling niet in de hand werken", schrijft Dijksma. "Mensen gooien nu onnodig eten weg omdat ze niet weten wat die datum op de verpakking precies betekent. Voor extreem houdbare producten als pasta of rijst is geen datum dan ook beter dan een houdbaarheidslimiet die niets zegt."

'Smijtende Bieber beschuldigd van misdrijf'

Als het aan de openbaar aanklager ligt wordt Justin Bieber beschuldigd van een misdrijf voor het met eieren gooien naar het huis van zijn buurman. Dat heeft de buurman gezegd tegen entertainmentsite TMZ. De zanger, die de woning in januari in Los Angeles heeft bekogeld, wordt dan berecht voor vandalisme.

"Als we hem niet van een misdrijf beschuldigen, heeft dat een negatief effect op dergelijke zaken", zei de aanklager volgens de buurman. De Canadees, die ook werd gefilmd tijdens het eiersmijten, heeft volgens de man twintigduizend dollar aan schade aan zijn woning aangericht.

De zaak rond de baldadige Bieber loopt al maanden en is meerdere keren uitgesteld. Naar verluidt wordt nog gediscussieerd over het eventueel aanklagen van de zanger. Zo zou worden getwijfeld of sprake is van een misdrijf of van een overtreding.

De 20-jarige zanger heeft het niet alleen in Los Angeles aan de stok met justitie. Ook loopt er in Florida nog een zaak tegen de zanger omdat hij in januari in Miami Beach werd opgepakt wegens rijden onder invloed. Ook zou Bieber in Toronto een limousinechauffeur meerdere keren hebben geslagen.

Uitslag eerste vrije training Spanje

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje. De Brit was ruim acht tienden sneller dan voormalig teamgenoot Jenson Button. Daniel Ricciardo zette de derde tijd op de klokken. Giedo van der Garde eindigde in de Sauber met de achttiende tijd.

Sebastian Vettel testte vanmorgen een nieuw chassis in de hoop daarmee het gat naar de concurrentie te dichten. Helaas voor de Duitser moest hij hiermee al na een paar ronden de training beëindigen: zijn Red Bull raakte oververhit.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:27.023   17
2 J. Button McLaren 1:27.891 +0:00.868 26
3 D. Ricciardo Red Bull 1:27.973 +0:00.950 21
4 F. Alonso Ferrari 1:28.128 +0:01.105 23
5 N. Rosberg Mercedes 1:28.168 +0:01.145 9
6 K. Räikkönen Ferrari 1:28.337 +0:01.314 19
7 K. Magnussen McLaren 1:28.423 +0:01.400 27
8 P. Maldonado Lotus 1:28.744 +0:01.721 34
9 S. Perez Force India 1:28.779 +0:01.756 18
10 F. Massa Williams 1:28.791 +0:01.768 13
11 D. Kwjat Toro Rosso 1:28.792 +0:01.769 24
12 N. Hülkenberg Force India 1:28.828 +0:01.805 17
13 J. Vergne Toro Rosso 1:28.859 +0:01.836 24
14 F. Nasr Williams 1:29.272 +0:02.249 15
15 A. Sutil Sauber 1:29.688 +0:02.665 16
16 J. Bianchi Marussia 1:29.820 +0:02.797 22
17 R. Grosjean Lotus 1:29.944 +0:02.921 21
18 G. van der Garde Sauber 1:30.440 +0:03.417 22
19 M. Chilton Marussia 1:30.748 +0:03.725 19
20 S. Vettel Red Bull 1:30.942 +0:03.919 4
21 K. Kobayashi Caterham 1:30.997 +0:03.974 22
22 M. Ericsson Caterham 1:31.421 +0:04.398 22

Tennistoernooi Madrid verder zonder Williams

Serena Williams komt vrijdag niet meer in actie op het tennistoernooi van Madrid. Dat meldt de toernooiorganisatie. De Amerikaanse nummer een van de wereld heeft te veel last van haar linkerbovenbeen. Williams zou in de kwartfinale uitkomen tegen Petra Kvitova. De Tsjechische is nu automatisch door naar de halve finale.

Williams was tot nu toe goed bezig in Madrid. Haar eerste drie wedstrijden wist ze allemaal in twee sets te winnen. Afgelopen twee jaar won de 32-jarige Amerikaanse het toernooi.

Opstelten: motorbendes met huidige wet aanpakken

De huidige wetgeving biedt voldoende ruimte om motorclubs in Nederland hard aan te pakken. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag gezegd na een overleg op zijn ministerie met de burgemeesters van Maastricht, Sittard-Geleen en Echt-Susteren.

"Als overheid kunnen wij dit niet en willen wij dit niet tolereren", zei Opstelten over de overlast die motorclubs in Limburg veroorzaken. "De doelstelling is dat we deze gangs aanpakken en de wet biedt ons die mogelijkheid."

De drie burgemeesters gingen het overleg juist in met de roep om nieuwe wetgeving. Burgemeester van Echt-Susteren Jos Hessels (CDA) wees voor aanvang op Duitsland, waar clubs wettelijk kunnen worden verboden.

In het overleg met de top van politie en Openbaar Ministerie is de burgemeesters de toezegging gedaan dat de clubs worden aangepakt. Bij een strafbaar feit wordt eerst gekeken of bendeleden individueel kunnen worden vervolgd via het strafrecht. Vervolgens wordt bekeken of een chapter als criminele organisatie kan worden bestempeld. De wet zou ook de mogelijkheid bieden om verenigingen via het civiel recht te verbieden, als er sprake is van verstoring van de openbare orde.

Na afloop zeiden de burgemeesters bij monde van burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) voldoende vertrouwen te hebben gekregen in Opstelten en de top van het OM met hun standpunt dat de huidige wetgeving voldoende ruimte biedt.

"We werken aan een stevige zaak", zei Hoes, die benadrukte dat hij de motorbendes keihard wil aanpakken. "Dit is keiharde criminaliteit, het gaat om mensenhandel, prostitutie, drugs. Het zijn echt geen leuke vriendelijke mensen. We moeten het vertrouwen van de burgers nu gaan terugwinnen." Zijn collega Hessels voegde eraan toe dat hij blij is dat de clubs direct kunnen worden aangepakt. "Als er nieuwe wetgeving nodig was geweest, dan hadden we nog langer moeten wachten."

VN-medaille 'buitengewone moed' op komst

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag unaniem ingestemd met het voorstel om een speciale medaille uit te reiken voor 'buitengewone moed'. De medaille is vernoemd naar de ongewapende blauwhelm Mbaye Diagne die in 1994 tijdens de genocide in Rwanda honderden mensenlevens heeft gered.

De Rwandese VN-ambassadeur Eugène-Richard Gasana brak in tranen uit toen hij sprak over Diagne, die bevelen negeerde om levens te kunnen redden. "In het aangezicht van het kwaad weigerde hij een omstander te blijven", zei Gasana. "Slechts gewapend met moed en een gevoel van verantwoordelijkheid besloot kapitein Diagne diverse missies uit te voeren, waarbij hij tientallen controleposten, bemand door gewapende militiestrijders, passeerde om honderden en misschien zelfs duizend Rwandezen te redden."

Gasana zei te hopen dat de medaille leidt tot een zelfonderzoek binnen de VN dat ervoor moet zorgen dat in de toekomst de mensheid niet alleen wordt beschermd 'door de moed van buitengewone individuen'.

De medaille kan worden uitgereikt aan VN-militairen, agenten, burgers en ander VN-personeel 'die buitengewone moed hebben getoond in extreem gevaarlijke situaties'. Secretaris-generaal Ban Ki-moon is gevraagd om binnen zes maanden met een ontwerp voor de medaille te komen en kandidaten voor te stellen.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 19

De Muppets zijn terug, deze week, in een nieuw misdaadavontuur. Maar wie niet van pratende kikkers houdt heeft genoeg keuze: comedy met Seth Rogen, een trektocht door Australië met Mia Wasikowska, de laatste film van Paul Walker, horror en meer. Maar liefst negen aanwinsten verrijken het bioscoopaanbod deze week, en dit zijn de trailers voor die films.

Bad Neighbours (FOK!review)

In deze nieuwe hilarische komedie wordt de rust van een jong stel met een pasgeboren baby, Mac (Seth Rogen) en Kelly (Rose Byrne), verstoord wanneer er een dispuut bestaande uit 50 wilde studenten naast hen komt wonen.

Brick Mansions (FOK!review)

De criminele buitenwijken van Detroit worden overspoeld door geweld en drugs. De gevolgen van misdaad en corrupte raken ieders leven. Bijna dan. Lino (freerunner / parkour master David Belle) levert een dagelijks gevecht om een eerlijk leven te leiden. Als zijn vriendin wordt gekidnapt door drugsbaas Tremaine (RZA), kiest hij ervoor om de politie in te schakelen. Die koppelt Lino aan undercover agent Damien (Paul Walker), die al tijden bezig is de gangen van de criminele bende achter de ontvoering te volgen. Gezamenlijk duiken ze in de duistere wereld van de georganiseerde misdaad en knokken ze zich een weg naar de eindbaas.

Muppets Most Wanted (FOK!review)

De hele Muppets-bende gaat op wereldtour en trekt volle zalen in grote theaters in fascinerende Europese bestemmingen zoals Berlijn, Madrid, Dublin en Londen. Maar chaos achtervolgt de Muppets naar Europa, en ze raken per abuis verstrikt in een internationale roofkraak, aangevoerd door Constantine, 's werelds nummer één crimineel en een exact evenbeeld van Kermit.

The Quiet Ones

The Quiet Ones vertelt het verhaal van een onorthodoxe leraar (Harris) die nogal dubieuze methodes toepast. Hij gaat zo ver dat hij zijn studenten mee laat doen aan een gevaarlijk experiment: een geest creëren. Met zijn studenten test hij op een jonge patiënt de theorie dat paranormale activiteiten gebaseerd zijn op negatieve energie vanuit een mens, met onvoorziene en verschrikkelijke gevolgen.

Anni Felici

Rome, zomer 1974. De film draait om een narcistische kunstenaar, Guido (Kim Rossi Stuart), die voortdurend rondhangt in zijn atelier in het gezelschap van een schare aantrekkelijke jonge vrouwen, en zich zo de jaloezie en woede van zijn toegewijde vrouw, Serena (Micaela Ramazzotti), die schoon genoeg krijgt van de uitspattingen van haar man.

The Face of Love

Nikki heeft een druk leven met haar kinderen, kleinkinderen en werk. Maar dan wordt ze op slag verliefd op Tom. Hij is een knappe kunstleraar met een groot hart, gevoel voor humor en een prachtige lach. En hij lijkt toevallig precies op Nikki’s overleden echtgenoot Garret. Verleid door de mogelijkheid haar eerste grote liefde opnieuw te beleven, raakt Nikki verzeild in een fantasiewereld. Wanneer de relatie tussen Tom en Nikki serieuzer dreigt te worden, is ze gedwongen de realiteit onder ogen te zien. Houdt ze echt van Tom of ligt haar hart nog bij Garret?

Tracks

Tracks vertelt het waargebeurde verhaal van Robyn Davidson (Mia Wasikowska) die in de zeventiger jaren met vier kamelen en haar hond een tocht van bijna 3000 kilometer door de Australische woestijn maakt, van Alice Springs naar de westkust.

The Weight Of Elephants

De gevoelige 11-jarige Adrian is al op jonge leeftijd door zijn ouders in de steek gelaten en woont samen met zijn oma en verwarde oom Rory in een rustig stadje in Nieuw-Zeeland. Vanaf het moment dat er drie kinderen in een naburige stad worden vermist, begint Adrians wereld te veranderen. Zijn beste vriend Clinton verruilt hem voor de stoere jongens op school, zijn oom gedraagt zich vreemder dan ooit en aan de overkant van de straat komt een nieuw gezin wonen. Hij raakt bevriend met zijn nieuwe buurmeisje Nicole, een bijzonder 11-jarig meisje met een mysterieus verleden. Adrian worstelt om zich staande te houden in de wereld die steeds verandert en zoekt onbewust naar mensen die hem veiligheid en stabiliteit geven. Hij ontdekt echter dat de kracht waarnaar hij opzoek is, alleen van binnenuit kan komen.

Casse-tête chinois

Het leven lijkt zo simpel, maar dat van Xavier neemt plotselinge wendingen als hij van Parijs naar New York verhuist om bij zijn twee kinderen te zijn. Scheiding, immigratie, illegale arbeid en globalisering, in de vrolijke chaos van Chinatown probeert hij zijn plek te vinden en een boek te schrijven. Maar het leven van Xavier is een hersenkraker, alles lijkt steeds ingewikkelder te geworden, tekenend voor de huidige tijd, voeding voor zijn verhaal.

Al deze films zijn vanaf deze week te zien.

[pic] Hugh Jackman weer huidkanker op neus

Hugh Jackman moest weer naar de dokter omdat hij een kwaadaardig plekje op zijn neus had. De acteur, die ook vorig jaar werd behandeld voor huidkanker, eveneens op zijn neus, plaatste op Instagram een foto van zichzelf met een pleister op zijn neus.

De 45-jarige acteur laat weten dat het goed met hem gaat. "Het is helemaal weg", schreef hij bij het kiekje. Ook bedankt Jackman zijn dokters en adviseert hij mensen op te letten. "Gebruik alsjeblieft zonnebrandcrème."

De acteur ging vorig jaar november op aanraden van zijn vrouw Deborra-Lee Furness naar de dokter vanwege een vlek op zijn neus. "Deb zei dat ik de vlek op mijn neus moest laten nakijken. Nou, ze had gelijk", zei hij destijds. Ook toen adviseerde hij dat mensen zich goed moeten beschermen tegen de zon. "Wees geen dwaas zoals ik."

Tweede halve finale Songfestival boeit minder

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival wist donderdag een stuk minder kijkers te trekken dan de eerste. Ruim 1,7 miljoen mensen zagen onder meer Oostenrijk, Griekenland en Zwitserland een plekje in de finale bemachtigen terwijl de eerste finale, waarin The Common Linnets optraden, dinsdag nog 3,3 miljoen kijkers wist te boeien. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De tweede halve finale van het zangfestijn was donderdag wel het tweede best bekeken programma van de avond. De eindstrijd van het Eurovisie Songfestival vindt zaterdag plaats. Ilse DeLange en Waylon zijn als 24e van de 26 optredende landen aan de beurt.

Het best bekeken programma van de avond was het achtuurjournaal. Ruim twee miljoen mensen stemden af op de uitzending. Goede Tijden, Slechte Tijden completeert de top drie. Naar de RTL 4-soap keken bijna 1,7 miljoen mensen.

Vrouw neukt zich dood achter stuur

Amanda Notebaert uit Loxahatchee Groves, in de Amerikaanse staat Florida, heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. De 31-jarige vrouw heeft zich letterlijk doodgeneukt. Tijdens een wip achter het stuur, is de auto waarin zij zat hard gecrasht.

Matthew P. Notebaert en zijn vrouw hadden op 9 maart een briljant idee. Het stel zette het op een blowen en zuipen, en stapte vervolgens achter het stuur. Op een weg waar een snelheidslimiet van 50 km/h geldt, trapte manlief het gaspedaal in tot zo'n 90 kilometer per uur.

Ook dit gaf het echtpaar geen kick. Ze besloten dus om hun broek en onderbroek uit te trekken, waarna Amanda op haar mans kloppende roede ging zitten. Terwijl zij zich klaarreed op zijn piemel, werd ongemerkt het einde van de weg bereikt.

Het voertuig vloog als een raket door de lucht. Na een vlucht van maar liefst tien meter boorde de auto zich aan de overkant van het kanaal in de kade. Uiteraard droeg het stel geen gordel, dus de vrouw was op slag dood.

Meneer Notebeart moest woensdag voor de rechter verschijnen. Deze legde de beste man een celstraf op wegens dood door schuld. Desondanks komt de vrouw niet in aanmerking voor een Darwin Award. Zij heeft namelijk een 9-jarige zoon en een baby van zeven maanden achtergelaten.

Eerste recensies Anne gemengd

Het toneelstuk Anne krijgt een dag na de wereldpremière in Amsterdam wisselende kritieken. Hoewel de uitgebreide besprekingen in veel kranten nog moeten komen, zijn De Telegraaf en de Volkskrant vrijdag lovend over het stuk. Metro en Het Parool zijn minder enthousiast.

De Telegraaf noemt de productie naar het dagboek van Anne Frank een 'visueel spektakel' en is erg te spreken over het acteerspel van hoofdrol Rosa da Silva. "De laatste scène, een prachtig toneelbeeld, hakt er zo in dat het publiek muisstil is en aarzelt om het slotapplaus in te zetten, omdat het doorbreken van de stilte ongepast voelt", schrijft de krant. "Dan heb je als makers de juiste snaar weten te raken. Chapeau."

Ook de Volkskrant waardeert het slot van het stuk. "Tegen het eind van de voorstelling, als het drama zijn einde nadert, overtuigt het artistieke team met enkele weergaloos mooie scènes en beelden, die Anne ten slotte een stil makend slotakkoord geven."

Hoewel Metro Da Silva een 'uitstekende Anne' noemt, is de forenzenkrant minder enthousiast over het geheel. "Ondanks dit nog studerende talent is deze Anne-versie geen knaller geworden, maar ondanks mooie momenten eerder een wat lange zit."

Het Parool is onder de indruk van het spel van de acteurs en van het enorme decor. Maar juist die 'enorme schaal waarop deze productie wenst te werken' is volgens de Amsterdamse krant uiteindelijk een struikelblok. "'Anne' is zo groot dat de benauwdheid van het Achterhuis verloren gaat."

De theatervoorstelling vertelt het verhaal van het joodse meisje. Zo komt de tijd dat ze met haar familie onderdook in het Achterhuis aan bod, maar is ook te zien wat daarvoor en daarna gebeurde. Het stuk, op initiatief van het Anne Frank Fonds geschreven door schrijversechtpaar Jessica Durlacher en Leon de Winter, is te zien in het speciaal gebouwde Theater Amsterdam.

Goed weer gunstig voor webwinkel Zalando

Zalando heeft in het eerste kwartaal ruim een derde meer verkocht dan een jaar eerder. De omzet lag dankzij het goede weer 35 procent hoger op 501 miljoen euro. Dat heeft de Duitse webwinkelreus vrijdag bekendgemaakt.

Vorig voorjaar had Zalando met een omzet van 372 miljoen euro juist last van het relatief koude voorjaar. Het bedrijf verbeterde in het eerste kwartaal de winstmarge 'significant'. Het bedrijf maakte geen nettoresultaat bekend.

Zalando profiteerde naar eigen zeggen van de verbeterde afhandeling van producten, omdat het gedeeltelijk de distributie in eigen hand heeft genomen. De bouw van een tweede eigen logistiek centrum verloop volgens plan. Daarnaast verkocht Zalando ook meer kleding en schoenen, omdat in aantal landen het mogelijk werd om producten af te halen.

De websites van Zalando, dat actief is in vijftien Europese landen waaronder Nederland, werden tijdens de eerste drie maanden van het jaar 332 miljoen keer bezocht. Het aantal actieve klanten steeg tijdens het kwartaal van 10,3 naar 13,5 miljoen. Ongeveer 38 procent van de bezoeken werd gedaan via een smartphone of tablet. Zalando wil in de zomer een mobiele app introduceren.

Voor het gehele jaar streeft het bedrijf er in principe naar om eindelijk quitte te draaien, maar bestuurder Rubin Ritter gaf in de toelichting vrijdag aan dat dit waarschijnlijk niet wordt gehaald. Met de positieve start van het jaar is echter wel 'een belangrijke stap' gezet.

Het in 2006 opgerichte bedrijf ging in het cijferbericht niet in op de geruchten deze week dat het bedrijf in het najaar naar de beurs wordt gebracht. De Frankfurter Allgemeine Zeitung berichtte donderdag dat het bedrijf al zakenbanken zou hebben ingehuurd. Er gaan al maanden geruchten dat Zalando naar de beurs wil.

Tientallen vogels doodgeschoten in Goes

Zeker vijftig dode kauwen, Vlaamse gaaien en duiven zijn de afgelopen weken aangetroffen in het Zeeuwse Goes. Vermoedelijk zijn ze met een luchtbuks uit een boom geschoten. De dode vogels werden gevonden in een groenstrook bij de kruising van de Nachtegaallaan en de Reigerstraat, meldt de politie vrijdag.

De politie heeft volgens een zegsman geen idee wie er achter het doodschieten van de vogels zit. "Daarom treden we hier nu mee naar buiten, zodat we mensen kunnen vragen ons te helpen bij het opsporen van de daders."

Verzoek tot arrestatie eigenaar Zuid-Koreaanse veer

Zuid-Koreaanse aanklagers hebben vrijdag bij de rechtbank een verzoek ingediend om het hoofd van de rederij Chonghaejin, die eigenaar is van de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol, formeel te arresteren. Dat heeft een rechter, die anoniem wilde blijven, gezegd. Kim Han-sik werd donderdag al in voorlopige hechtenis genomen. De rederij wordt beschuldigd van het te zwaar beladen van het schip.

Na het ontvangen van het verzoek tot arrestatie werd Kim door het hof ondervraagd. Naar verwachting bepaalt het hof later vrijdag of Kim wordt gearresteerd.

Volgens onderzoekers is de scheepsramp mogelijk veroorzaakt door het onjuist en te zwaar beladen van de Sewol. Het ongeluk kostte aan meer dan driehonderd mensen het leven, onder wie een groot aantal tieners op schoolreis. Uit de documenten blijkt dat het schip op bijna al zijn tochten in de voorafgaande dertien maanden, 246 in totaal, te zwaar beladen werd. Vier andere medewerkers van Chonghaejin werden al eerder gearresteerd.

Kim wordt ervan verdacht dat hij op de hoogte was dat de veerboot meer dan de maximumlast aan vracht vervoerde, zonder hier iets aan te doen. "Ik voel heel veel spijt tegenover de slachtoffers en hun familieleden", zei Kim in een detentiecentrum in Mokpo. "Ik heb een grote zonde begaan."

Alle vijftien overlevende bemanningsleden van de Sewol, inclusief de kapitein, zijn vorige maand gearresteerd. Zij worden beschuldigd van nalatigheid en het niet beschermen van de passagiers.

Blokker haalt gevaarlijke pan uit handel

Blokker stopt met de verkoop van hapjespannen van het merk Handy. Bij het stoten van het deksel van de pannen kunnen glasschilfers in de rand ontstaan die in de pan terecht kunnen komen. Dat kan gevaar opleveren voor de gezondheid, laat de winkelketen vrijdag weten.

Het gaat om de pannen met een diameter van 24 en 28 centimeter. Blokker verkocht ze sinds 2011. Wie zo'n Handy-pan heeft kan die terugbrengen bij een van de Blokker-filialen. De klant krijgt het aankoopbedrag dan terug.

Selfies in stemhokje niet verboden

Mensen mogen ook tijdens de komende Europese verkiezingen een foto van zichzelf maken in het stemhokje. Volgens de rechtbank in Den Haag is de zogenoemde stemfie niet verboden, zo blijkt vrijdag uit de uitspraak van een kort geding hierover.

De rechter erkent wel dat er nadelen aan het zelfportret met een ingevuld stembiljet zijn verbonden. Volgens de Stichting Bescherming Burgerrechten en Lucas Kruijswijk, die het proces hadden aangespannen, is het maken van een selfie met een ingevuld stembiljet een schending van het stemgeheim, omdat daardoor anderen invloed zouden kunnen uitoefenen op de stem die wordt uitgebracht.

De nadelen wegen volgens de rechter zelfs zwaarder dan de voordelen. Toch heeft dat volgens hem niet tot gevolg dat stemfies verboden zijn. De rechter laat in het midden of het, gezien het belang van het stemgeheim, verstandig is geweest dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) op Twitter toestemming gaf voor de stemfie.

De partijen die het proces aanspanden wilden dat Plasterk voor de Europese verkiezingen maatregelen zou nemen om het maken van stemfies te ontmoedigen. Er zijn geen redenen de minister daartoe te dwingen, zegt de rechter. In de stemlokalen komen al posters te hangen om kiezers erop te wijzen dat zij niet bekend hoeven te maken op wie ze stemmen.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart zei Plasterk onder meer via Twitter dat het maken van selfies in het stemhokje toegestaan is. Hij benadrukte daarbij dat hij geen oproep deed. Honderden mensen, onder wie D66-leider Alexander Pechtold, maakten vervolgens een foto van zichzelf terwijl ze aan het stemmen waren.

FIFA-baas Sepp Blatter gaat op voor nieuwe termijn

Sepp Blatter stelt zich kandidaat voor een vijfde termijn als voorzitter van de FIFA. Dat heeft hij donderdag tegen de Zwitserse krant Blick gezegd. De 78-jarige Zwitser hoopt in mei 2015 herkozen te worden. "Mijn mandaat is bijna om, maar mijn missie is nog niet afgerond." Blatter volgde in 1998 de Braziliaan João Havelange op. Hij werd in 2002, 2007 en 2011 herkozen.

De aankondiging is in tegenstrijd met eerdere uitspraken. Tijdens de verkiezingsstrijd in 2011 zei hij dat zijn vierde termijn zijn laatste was. Later krabbelde hij al terug en zei hij dat hij zich alleen herkiesbaar zou stellen als hem dat gevraagd werd.

Aanstaande ex-vrouw Sterling wil Clippers behouden

Shelly Sterling, de vrouw van de levenslang geschorste Donald Sterling, wil haar helft van de aandelen van NBA-club Los Angeles Clippers behouden. Sterling wil scheiden van haar man en daarom meent ze recht te hebben op vijftig procent. Officieel zijn de twee nog niet gescheiden maar volgens haar advocaat wonen ze al apart.

Vorige week werd eigenaar Donald Sterling voor het leven geschorst door de NBA vanwege racistische uitlatingen. Mogelijk moet hij zijn club verkopen. De NBA weet nog niet of zijn vrouw wel eigenaar mag blijven. Volgens advocaat Pierce O'Donnell zal ze niet instemmen met een gedwongen inbeslagname van haar aandelen.

Trainer Doc Rivers vindt het een lastige situatie en denkt niet dat alle spelers blij zullen zijn als Shelly Sterling blijft. "Ik kan niet garanderen dat iedereen daarin meegaat." Zelf wilde hij niet zeggen of hij zal blijven.

Sterling is van plan gewoon wedstrijden van de Clippers te blijven bezoeken. Volgens haar advocaat is ze niet gevraagd weg te blijven.

Atleten Aman en Amos missen wereldrecordhouder

Atleten Nijel Amos en Mohammed Aman zijn niet blij met de afwezigheid van hun grootste concurrent op de 800 meter, David Rudisha. De Keniaan zou vrijdag tijdens de Diamond League in Doha zijn comeback maken, maar moest dat uitstellen door een nieuwe blessure. Zijn plan is nu om op 31 mei in Eugene weer in actie te komen.

Rudisha liep in 2012 naar olympisch goud in Londen en verbrak daarbij het wereldrecord. Botswaan Amos pakte achter Rudisha het zilver en is, net als Aman, wel van de partij in Doha. "Rudisha draagt het gewicht van de 800 meter op zijn schouders en daarom zou ik hem heel graag terug willen zien. Het zal niet makkelijk worden om na zijn blessure terug te komen op zijn enorm hoge niveau, maar ik hoop dat het lukt", aldus Amos tijdens een persconferentie donderdagavond.

Ook Aman ziet hem graag snel terug: "Ik heb Rudisha al een tijd niet gezien, want hij was aan het herstellen van wat toch een zware blessure was. Ik wens hem echter een spoedig herstel toe en hoop dat hij snel weer terug is", aldus de Ethiopiër. Aman won in 2013 bij afwezigheid van Rudisha de wereldtitel.

Een aanval op het wereldrecord lijkt er vrijdag niet in te zitten, maar toch is de organisatie van plan om met Amos en Aman voor een zeer snelle tijd te gaan. Het doel is om na 400 meter door te komen in een tijd tussen de 49 en 49,5 seconden, wat hetzelfde is als het recordschema van Rudisha.

Koeman: "Zo word je geen wereldkampioen"

Louis van Gaal overweegt Oranje naar verluidt in een nieuw jasje te gieten. De laatste wedstrijden van Feyenoord hebben hem aan het denken gezet. Ronald Koeman koos tijdens de laatste weken van de competitie voor een tactische variant met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers. Van Gaal ziet wel heil in de uitvinding van zijn collega.

Sinds het wegvallen van Kevin Strootman is de ervaren keuzeheer op zoek naar de geschikte samenstelling van het middenveld, maar de opties die hij voorhanden heeft stemmen de bondscoach niet tevreden.

Een verandering van tactiek is in dat kader geen gek idee, vindt Koeman. "Je kan dit omzeilen door een andere manier van spelen. Een wijze waar tegenstanders het moeilijker mee hebben, een wijze waarbij de verdediging beter staat”, doceert hij tegenover FOX Sports Centraal.

Volgens Koeman houden Nederlanders doorgaans te stug vast aan de vertrouwde tactiek. “Wij willen altijd maar 4-3-3 spelen, lekker aanvallen en zo wereldkampioen worden. Ik kan je verzekeren dat je op die wijze geen wereldkampioen wordt met het Nederlands elftal."

Feyenoord kende een uitstekende slotfase van het seizoen en klom op de ranglijst, om de derde en laatste voetbaljaargang onder Koeman uiteindelijk op de tweede plaats te besluiten.

Plasseks 50 vrouwen op achterbank taxi

De politie van Osaka heeft gisteren ene Toshihiko Nishi in de boeien geslagen. De 41-jarige taxichauffeur heeft zeker vijftig vrouwen gedwongen op de achterbank van zijn taxi te plassen.

De beste man krijgt een stijfje van vrouwen die hun plas niet kunnen ophouden. Niet vreemd, voor een inwoner van het land dat bekendstaat om tentakelporno en automaten voor gedragen slipjes van schoolmeisjes.

Nishi gaf vrouwelijke klandizie een bekertje crackers te eten. Blijkbaar zat hier een stof in die zorgt voor een volle blaas. Een vrouw die in oktober bij de man in de taxi stapte, heeft verteld dat ze snel na het eten van de snack nodig moest plassen.

Hierop vroeg de Japanse of de taxichauffeur even wilde stoppen zodat zij aan de kant van de weg de aardappels kon afgieten. Nishi weigerde dit, en bood in plaats van te stoppen haar een absorberende doek aan. Vervolgens werd de vrouw aangemoedigd om hierop haar blaas te legen.

Uiteindelijk lekten de praktijken van de plasfetisjist toch uit, waarna de politie een inval deed in de woning van de taxichauffeur. Tijdens de huiszoeking werden videobanden gevonden met hierop de beelden van zo'n vijftig plassende vrouwen. De beelden waren geschoten door een verborgen camera in de taxi van Nishi.

"Ik word er geil van als vrouwen worstelen om hun plas op te houden", zo bekende de beste man. Ook vertelde de Japanner dat hij de crackers had vermengd met fijngemalen plaspillen. Hij wordt nu aangeklaagd wegens aanranding.

John Goodman wordt een Autobot

Michael Bay is in volle vaart bezig met de productie van de vierde Transformers-film: Age of Extinction. Met de animatie van de grote robots logischerwijs in de laatste fase van de productie is het nog prima mogelijk om last minute acteurs te vinden. Aan de stemmencast van de film zijn nu John Goodman en Ken Watanabe toegevoegd.

Goodman zal de Autobot Hound spelen en Watanabe spreekt de rol van Drift in. Zij zullen te horen zijn naast Peter Cullen, die natuurlijk opnieuw de stem van Optimus Prime doet, en Frank Welker, die de stem vam Galvatron inspreekt.

Transformers: Age of Extinction: Optimus Prime

"Het is een plezier om twee getalenteerde acteurs, John Goodman en Ken Watanabe, te verwelkomen in de wereld van Transformers, en opnieuw samen te werken met Peter en Frank, die de wereld van Transformers vanaf het begin tot leven hebben gebracht," licht Bay de casting toe. "Ik heb het geluk te hebben mogen samenwerken met een aantal van de beste stemmen in het vak en samen zullen we een aantal gave nieuwe robots introduceren aan fans van de franchise in de hele wereld."

Andere stemmen worden ingesproken door John Di Maggio, Mark Ryan, Robert Foxworth en Reno Wilson. Di Maggio en Ryan zullen de robots Crosshairs en Lockdown inspreken, terwijl Foxworth opnieuw Ratchet doet en Wilson terugkeert als Brains.

Transformers: Age of Extinction is vanaf 10 juli te zien in de bioscopen, met Mark Wahlberg en Nicola Peltz in de hoofdrollen.

Bottas moet meer vrijdagtrainingen missen

Formule 1-coureur Valtteri Bottas zal dit jaar diverse vrijdagtrainingen moeten missen. De Fin moest eerder dit jaar zijn Williams voor de eerste vrijdagtrainingen in Bahrein en China afstaan Felipe Nasr en later dit jaar zal Susie Wolff waarschijnlijk op Silverstone en Hockenheim de eerste sessie voor haar rekening nemen.

Teamgenoot Felipe Massa hoeft niet te vrezen over het missen van sessies, zo laat Bottas aan het Finse MTV3 weten. "Het komt door de overeenkomst die we hebben. Het ene contract laat het wel toe en het andere niet."

De Fin zit er niet mee, want via het in 2012 regelmatig rijden van vrijdagtrainingen is hij zelf aan de broodnodige ervaring gekomen. Destijds moest Bruno Senna zijn plekje regelmatig afstaan. Bottas: "Iedere jonge coureur wil rijden als hij de kans daartoe krijgt."

Perronknal Amersfoort betrof kortsluiting

De knal die zich vrijdagochtend voordeed onder een van de perrons op station Amersfoort werd veroorzaakt door kortsluiting in een van de elektriciteitskabels. Dat meldt de brandweer.

Door de knal verzakte het perron en lag het treinverkeer deels plat. In eerste instantie werd gedacht dat het mogelijk om een gaslek ging, maar de brandweer trof na metingen niets aan.

Rond 09.00 uur werd het spoor weer vrijgegeven. Reizigers moeten nog wel rekening houden met een langere reistijd.

Koninklijke Bibliotheek niet brandveilig

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag voldoet niet aan de brandveiligheidseisen. Om een gedwongen sluiting te vermijden, worden daarom al meer dan een maand dag en nacht brandwachten ingezet om een brand te voorkomen.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst na berichtgeving hierover in De Telegraaf vrijdag. De kosten voor de brandwachten bedragen ruim 62 duizend euro per maand.

De misstanden kwamen begin maart aan het licht tijdens een controle door de brandweer. De oude sprinklerinstallatie werkt mogelijk niet goed genoeg en voldoet daarmee niet aan de moderne eisen. Om risico's op brand te voorkomen is nu besloten de collectie dag en nacht te bewaken.

Volgens de woordvoerder was het intern al bekend dat de sprinklerinstallaties niet allemaal meer aan de eisen voldeden. Er was daarom al een plan gemaakt voor vervanging.

Om geld te besparen wordt om op korte termijn nog gezocht naar een alternatieve manier om het ruim dertig jaar oude pand overdag te bewaken. Als dat lukt zijn de krachten alleen nog maar in de avond en nacht nodig. Uiterlijk moet er aan het einde van het jaar een andere oplossing zijn.

In de nationale bibliotheek liggen ruim tweeënhalf miljoen boeken opgeslagen.

Dode bij aardbeving Pakistan

Bij een aardbeving met een kracht van 5.0 is vrijdagochtend in het zuiden van Pakistan een dode gevallen. Dat hebben bronnen bij de regering gezegd. Zeventig mensen raakten gewond, van wie sommigen in kritieke toestand verkeren.

De beving vond plaats in het district Nawabshah, zo'n vierhonderd kilometer ten noordoosten van de miljoenenstad Karachi. Gebouwen begonnen rond 4.00 uur lokale tijd te schudden. Veel mensen raakten in paniek en ontvluchtten hun woningen. Zeker 25 van modder gemaakte huizen zegen ineen.

Pakistan wordt geregeld getroffen door aardbevingen. In september vorig jaar kwamen 376 mensen om bij een aardbeving met een kracht van 7.7. De beving was zo krachtig dat er een nieuw eiland voor de kust ontstond.

Campagne alarmeert Oranjefan op kinderprostitutie

Oranjefans die komende zomer het Nederlands elftal achterna reizen voor het WK voetbal in Brazilië, wordt gevraagd extra alert te zijn op kinderprostitutie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie lanceert vrijdag met enkele hulporganisaties een campagne om dergelijke misstanden te melden.

Jaarlijks zijn honderdduizenden kinderen en jongeren wereldwijd slachtoffer van prostitutie. Zo worden in Brazilië, gedreven door armoede en criminaliteit, kinderen de straat op gestuurd om geld te verdienen.

De organisaties - Plan Nederland, Ecpat, Free a Girl en Terre des Hommes - vrezen met het WK voetbal op komst dat de vraag naar betaalde seks toeneemt. Naar verwachting komen duizenden extra prostituees naar de speelsteden in Brazilië om in de vraag te voorzien. Een aanzienlijk deel betreft minderjarige meisjes en jongens.

Voetbalfans die iets zien kunnen een speciaal telefoonnummer bellen of een melding doen op meldkindersekstoerisme.nl. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) geeft vrijdag samen met oud-international John de Wolf het startsein voor de campagne, genaamd Don't Look Away, in het stadion van Sparta in Rotterdam.

De TV-pilots van DC Comics worden tv-series

Na het nieuws dat FOX de serie Gotham officieel een plek heeft gegeven in de programmering van het tv-seizoen 2014-2015 hebben ook de tv-zenders The CW en NBC groen licht gegeven voor tv-series gebaseerd op DC Comics. Hiermee heeft DC, naast het derde seizoen van Arrow, straks drie nieuwe series op televisie.

De eerste en meest bekende is The Flash, een spin-off van Arrow die na twee inleidende afleveringen in die serie een 'backdoor pilot' zou krijgen (in de vorm van een derde Arrow-aflevering waarin de oorsprong van de Flash zou worden getoond), maar die alsnog direct als serie werd ontwikkeld. In de serie speelt Grant Gustin de rol van Barry Allen, het personage dat in Arrow werd geraakt bij de explosie van een deeltjesversneller. Zoals te zien zal zijn in The Flash (ook op The CW) geeft hem dit een superkracht: hij kan enorm snel bewegen.

Grant Gustin als Barry Allen/The Flash
Grant Gustin als Barry Allen/The Flash

De tweede serie is de voor NBC ontwikkelde verfilming van Constantine, waarvan we enige tijd geleden al enkele details postten. De serie vertelt over John Constantine en hoe hij jaagt op demonen en het moet opnemen tegen occulte krachten. Deze rol werd al eerder in een film gespeeld door Keanu Reeves, maar zal hier worden vertolkt door Matt Ryan.

De laatste in het DC-kwartet is iZombie, gebaseerd op de gelijknamige DC Comics Vertigo-comic die eveneens zal worden uitgezonden op The CW. De serie vertelt over een studente in medicijnen (gespeeld door Rose McIver) die een zombie is geworden en een baan neemt bij een lijkschouwer, om toegang te krijgen tot de hersenen van recent overleden personen en zo zichzelf te kunnen voeden. Maar bij elke keer dat ze iemands hersenen eet, krijgt ze hun herinneringen binnen. Om de stemmen in haar hoofd te stillen gebruikt ze de herinneringen om de moorden op te lossen.

Met de keuze om iZombie en Constantine tot een serie te ontwikkelen heeft DC Comics een meer donkere tak van de comics-wereld naar de televisie gebracht. Tegelijk is een serie over iemand "die snel kan rennen" mogelijk een lichtgewicht qua serie, hoewel de makers met Arrow hebben bewezen een goede toon te kunnen bewaren. Het is nog niet bekend wanneer de series starten, maar de verwachting is ergens rond september of daarna.

Agents of S.H.I.E.L.D. krijgt tweede seizoen, Agent Carter naar televisie

Het televisie-avontuur van het Marvel Cinematic Universe gaat nog een jaar langer door. TV-zender ABC, net als Marvel zelf onderdeel van Disney, heeft Agents of S.H.I.E.L.D. een tweede seizoen gegeven.

De vernieuwing van de serie komt een kleine week voordat de seizoensfinale wordt uitgezonden. De door Joss Whedon en anderen bedachte serie haakte in het eerste seizoen een aantal keer in op evenementen uit de laatste vier Marvel-bioscoopfilms, waaronder en meest opvallend een verhaallijn die direct samenhing met die van Captain America: The Winter Soldier. Deze verhaallijn komt vermoedelijk komende week tot een einde.

Naast S.H.I.E.L.D. zal volgend seizoen ook Agent Carter op televisie te zien zijn. De serie vertelt over agent Peggy Carter, werkzaam bij de S.S.R., de voorloper van S.H.I.E.L.D. Agent Carter begon als een Marvel One-Shot bij de blu-ray release van Iron Man 3. De populariteit van Peggy Carter, door Hayley Atwell voor het eerst gespeeld in Captain America: The First Avenger en momenteel nog te zien in The Winter Soldier, leidde bij fans en critici al tot de hoop dat het niet bij de One-Shot zou blijven.

Agent Carter: Hayley Atwell
Agent Carter: Hayley Atwell

Marvel is overigens niet de enige producent die komend seizoen nog voor ABC aan de slag mag blijven. De tv-zender heeft ook Castle, Resurrection, Modern Family, Scandal, Greys Anatomy, Once Upon a Time, Revenge en The Goldbergs een nieuw seizoen gegeven.

[NBA] Heat en Spurs winnen ook tweede duel

Miami Heat en San Antonio Spurs hebben allebei een 2-0 voorsprong genomen in de tweede ronde van de play-offs in de NBA. Titelverdediger Miami won thuis met 94-82 Brooklyn Nets. San Antonio won ook een thuisduel. Portland Trail Blazers werd met 114-97 de maat genomen.

De zege van Miami betekende de achtste play-offzege op rij en dat is een evenaring van een clubrecord. De laatste twee duels van de finale vorig seizoen waren voor de Floridianen en in de eerste ronde van de play-offs van dit jaar werd Charlotte Bobcats met 4-0 aan de kant geschoven.

Bij de Spurs was Kawhi Leonard met twintig punten topscorer. De forward miste slechts een schotpoging en was van driepuntsafstand met vier uit vier perfect. Tony Parker en Manu Ginobili droegen beiden zestien punten bij aan het totaal van de thuisploegs. Slechts drie van de tien ingezette Spurs-spelers haalden niet de dubbele cijfers.

IJzersterke start Luiten aan 'vijfde major'

Joost Luiten is bijzonder sterk begonnen aan de Players Championship, een prestigieus golftoernooi, ook wel de 'vijfde major' genoemd. Na de eerste dag staat hij op een knappe twaalfde plaats, tussen de wereldtop. Luiten is de eerste Nederlander in de geschiedenis die meedoet aan het toernooi.

Voor Luiten is het ook het eerste toernooi na zijn sterke optreden op de Masters. Daarnaast is het de eerste keer dat hij onderweg is met zijn nieuwe caddie, Dan Quinn. De combinatie lijkt voorlopig te werken, want de Bleiswijker doet het uitstekend.

Al in zijn tweede hole sloeg de Nederlander een birdie, één slag onder par. Op de hole daarna moest hij die slag echter weer inleveren met een bogey, één boven par. De rest van de eerste negen holes verliepen prima. Hij sloeg nog twee birdies en stond halverwege zo op een score van -2.

Pas op zijn zestiende hole sloeg Luiten weer een bogey, maar met drie birdies in de tweede helft van de baan was dat geen enkele reden tot zorgen. Ook op de laatste hole maakte hij een birdie, waardoor hij de dag afsloot met vier onder par, goed voor de gedeeld twaalfde plek.

Om 15.11 uur Nederlands tijd begint Luiten aan zijn tweede ronde in Ponte Vedra Beach.

Winnaars Bound by Flame

Het was een gruwelijke strijd, waarbij veel bloed heeft gevloeid en geen van de deelnemers ongeschonden het strijdtoneel heeft verlaten. Uiteindelijk zijn er drie winnaars opgestaan in onze Bound by Flame-prijsvraag.

De winnaars zijn de volgende gelukkige users:
maho_91 wint de PlayStation 3-versie
Knight_Rider wint de PlayStation 4-versie
just22 wint de Xbox 360-versie

Van harte gefeliciteerd met jullie prijs en de game valt binnenkort op de deurmat. 

Weer eens een weerwaarschuwing

Weggebruikers moeten vrijdagmiddag opnieuw rekening houden met slecht weer. Vooral de noordelijke helft van het land krijgt soms zware buien met onweer, hagel en harde windstoten voor de kiezen. Daarvoor waarschuwt weeronline.nl. Het KNMI heeft met uitzondering van Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg code geel afgekondigd voor gevaarlijk weer.

Vrijdag begint in eerste instantie nog vrij rustig met opklaringen in het hele land. Later in de middag verschijnen de eerste buien die doorgaan tot in het begin van de avond. Met maxima tussen 13 en 16 graden is het bovendien aan de frisse kant.

Ook de rest van het weekeinde blijft het weer herfstachtig en onstuimig. Weeronline spreekt zelfs van het 'slechtste weekendweer van 2014'. Zowel zaterdag als zondag regent het en waait het stevig.

Donderdag had de avondspits al veel last van de regen. Met ruim vierhonderd kilometer file was het tot nu de drukste spits van het jaar.

Barry Atsma in boekverfilming Rendez-Vous

Barry Atsma, Loes Haverkort en Rik Launspach spelen de hoofdrollen in de boekverfilming van Rendez-Vous van Esther Verhoef uit 2006. Antoinette Beumer gaat de thriller regisseren. Haar zus Marjolein Beumer en Dorien Goertzen schrijven het scenario. Dat laat distributeur Independent Films woensdag weten.

De zussen Beumer werkten al eerder samen. Vorig jaar leverden zij de komedie Soof af.

Rendez-Vous gaat over Eric en Simone, de rollen van Atsma en Verhoef, die met hun kinderen naar Frankrijk verhuizen waar ze een landhuis hebben gekocht. Ze willen het ingrijpend verbouwen, maar dat lijkt een groter project dan verwacht. Eric verliest zich helemaal in de grootse plannen met de aannemer, maar Simone valt voor een van de Franse bouwvakkers. De romantische droom ontaardt in een regelrechte nachtmerrie.

De opnames gaan deze zomer van start en vinden plaats in Nederland, België en Frankrijk. Rendez-Vous verschijnt volgend jaar juni in de bioscoop.


Barry Atsma in boekverfilming Rendez-Vous (Foto: Novum)

Tony Neef is zingende Pieter Post in film

Tony Neef is te horen als Pieter Post in de animatiefilm over de postbode. De musicalster verzorgt de zangstem van het personage, is woensdag bekendgemaakt. Hij deelt de stemrol met Jan de Hoop. Het was al bekend dat de RTL-nieuwslezer de spreekstem van de postbode verzorgt in Pieter Post de Film.

In zijn eerste avontuur op het witte doek, gebaseerd op de Britse kinderserie Postman Pat, doet Pieter Post mee aan een talentenjacht. De postbode blijkt een fantastische zanger te zijn, maar krijgt ook te maken met de harde wereld van kijkcijfers, roem en geld. Pieter Post de Film draait vanaf 25 juni in de bioscopen.


Tony Neef is zingende Pieter Post in film (Foto: Novum)

Trajectcontrole A10 en A13 weer aan

De trajectcontroles op de A10 bij Amsterdam en de A13 bij Overschie staan vanaf vrijdag weer aan. Op beide locaties zijn de oude systemen vervangen door nieuwe systemen en moeten automobilisten dus weer goed op hun snelheid letten.

In maart bleek dat de trajectcontroles op verschillende snelwegen zijn uitgeschakeld omdat de apparatuur is verouderd. Toen was al duidelijk dat de trajectcontroles op de A10 en A13 nog dit jaar weer in bedrijf zouden worden genomen. De trajectcontrole op de A20 bij Rotterdam werd die maand nog in gebruik genomen.

Ook trajectcontroles op de A12 bij Den Haag, de A12 bij Utrecht, de A4 bij Nieuw-Vennep en de A58 bij Bergen op Zoom en in Zeeland zijn uitgeschakeld. Die systemen worden zeker niet voor volgend jaar vervangen.

Op de A10 en de A13 geldt sinds eind maart weer een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Dat was sinds 2012 100 kilometer per uur, maar door een rechtszaak die Milieudefensie aanspande schroefde minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de snelheid weer terug.

[Giro] 17 Nederlanders vandaag aan de start

De 97e Giro d'Italia begint vrijdag met een ploegentijdrit in Belfast. De eerste ploeg rolt om 18.50 uur Nederlandse tijd van het startpodium. De 198 coureurs krijgen in de openingsetappe in Noord-Ierland een kleine 22 kilometer voor de wielen. Aan de Giro doen 17 Nederlanders mee, verdeeld over zeven ploegen.

Belkin is met acht Nederlanders de best vertegenwoordigde ploeg. Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk mogen voor de formatie voor een topklassering gaan. Jetse Bol, Rick Flens, Marc Goos, Martijn Keizer, Jos van Emden en Maarten Tjallingii moeten hen daarbij helpen.

Giant-Shimano, de tweede Nederlandse ploeg, levert met Albert Timmer, Tom Veelers en Tom Stamsnijder drie Nederlanders. Voor Garmin-Sharp rijden Thomas Dekker en Dylan van Baarle. Johnny Hoogerland (Androni), Pieter Weening (Orica-GreenEdge), Wout Poels (Omega Pharma-QuickStep) en Boy van Poppel (Trek) zijn de andere vier coureurs.

Het zwaartepunt van de Giro ligt in de slotweek. De Colombianen Nairo Quintana en Rigoberto Uran, de Australiër Cadel Evans en de Spanjaard Joaquim Rodriguez zijn de favorieten voor het roze.

Giro begint met 17 Nederlanders
Giro begint met 17 Nederlanders (Foto: ANP)

Finnbogason is klaar bij Heerenveen

Alfred Finnbogason heeft zijn laatste wedstrijd voor sc Heerenveen gespeeld. De IJslandse spits aast op een mooie transfer. De 25-jarige aanvaller raakte afgelopen woensdag geblesseerd aan zijn knie in de eerste ontmoeting met AZ (3-0 verlies) in de play-offs om Europees voetbal. 

"Ik denk dat dit drie tot vier weken duurt", zegt de aanvaller in gesprek met De Telegraaf. "Of ik daarmee mijn laatste wedstrijd voor Heerenveen heb gespeeld? Dat is zeker."

Finnbogason kwam vorig seizoen tot 24 doelpunten en maakte er dit jaar 29. De IJslander hoopt dat die goals genoeg zijn voor een stap naar het buitenland. Een voorkeur qua competitie heeft de goaltjesdief niet. "Ik luister naar iedereen die tot een akkoord komt met Heerenveen en dan zien we wel verder."

Finnbogason staat bij Heerenveen onder contract tot 2015, met een optie voor nog een jaar. Het is dan ook geen wonder dat de club de hoofdprijs verlangt voor de topscorer. Afgelopen winter sloeg de clubleiding nog een bod van tien miljoen euro af van het inmiddels gedegradeerde Fulham.

Winkeliers vrezen eurocenten

Detailhandel Nederland vreest dat de munten van 1 en 2 eurocent weer terugkomen in ons land door nieuwe regelgeving uit Brussel. Als de Europese voorstellen erdoor komen, zijn winkeliers straks verplicht om biljetten van 500 euro te accepteren. Afronden van bedragen op 1 en 2 eurocent mag dan ook niet meer, waarschuwt de winkeliersorganisatie vrijdag.

Nederland hanteert, net als enkele andere Europese landen eigen regels ten aanzien van kleine euromuntjes en grote coupures. Muntjes van 1 en 2 eurocent worden daardoor al jaren nauwelijks nog gebruikt en winkeliers hebben de vrijheid om grote biljetten te weigeren.

"Dit leidt tot meer gemak, lagere kosten en minder overvallen. De Europese Commissie dreigt hier in deze voorstellen nu voor te gaan liggen. Zij is hierin van mening dat lidstaten niet zelf mogen bepalen hoe zij met contant geld omgaan en wil in heel Europa dezelfde regels toepassen", aldus Detailhandel Nederland.

Berlusconi begint aan taakstraf

Silvio Berlusconi begint vrijdagochtend in een Italiaans verzorgingstehuis aan zijn taakstraf. De gewezen premier van Italië kreeg de straf opgelegd nadat hij was veroordeeld voor belastingfraude.

De 77-jarige Berlusconi gaat aan het werk in Sacra Famigilia, een tehuis in de buurt van Milaan. Hij moet, een jaar lang, minimaal vier uur per dag aan de slag. Als hij de bejaarde bewoners van het tehuis niet bijstaat zal Berlusconi vooral thuis zijn. De rechter legde hem restricties op die hem in zijn bewegingsvrijheid beperken.

Het lijkt er niet op dat Berlusconi opziet tegen zijn taakstraf. Het werken met de patiënten in Sacra Famiglia 'is iets zeer plezierigs', zei hij tegen persbureau Bloomberg. "Ik zie het niet alsof ik een offer moet brengen, ik zal er waarschijnlijk de hele dag doorbrengen."

Onderzoek subsidiefraude Henk Krol voor seksshop

De Auditdienst Rijk gaat de boeken van voormalig 50Plus-Kamerlid Henk Krol onderzoeken op mogelijk subsidiemisbruik. Het onderzoek gebeurt op verzoek van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA), schrijft het AD vrijdag.

Krol zou tonnen belastinggeld, dat was uitgekeerd aan de stichting Vrienden van de Gay Krant, hebben gebruikt om zijn seksshop overeind te houden, zo meldde de krant eerder deze maand al. Bussemakers departement maakte tussen 2008 en 2011 in totaal bijna driehonderdduizend euro aan subsidie over.

Volgens een woordvoerder van Bussemaker zijn er 'vragen gerezen rond de besteding' van het subsidiegeld. "Mocht blijken dat de subsidie is besteed aan zaken waarvoor die niet bedoeld was, dan zal het ministerie overgaan tot terugvordering."

Freek de Jonge maakt selfie met koning

Freek de Jonge is donderdagavond tijdens de première van het toneelstuk Anne in Amsterdam op de foto gegaan met koning Willem-Alexander. De verzuurde cabaretier deelde de selfie op Twitter. "De koning is er ook", schreef De Jonge bij het kiekje.

De foto is vrij onscherp maar Willem-Alexander lacht vrolijk. Later zegt de 69-jarige cabaretier in een tweet dat de koning de cabaretier zelf heeft gevraagd om een selfie.

De hypocriete De Jonge heeft zich in het verleden geregeld negatief uitgelaten over het koningshuis. Zo stond hij vorig jaar tijdens de inhuldiging van de koning nog tussen de republikeinen op het Amsterdamse Waterlooplein. Een jaar later is het zelfverheerlijkende namedropping kennelijk belangrijker voor de narcistische De Jonge.

Ferrer schuift Isner in twee sets opzij

David Ferrer is doorgedrongen tot de kwartfinale op het masterstoernooi van Madrid. De als vijfde geplaatste Spanjaard verschalkte John Isner (9) uit de Verenigde Staten met tweemaal 6-4. Ferrer treft de Let Ernests Gulbis in de volgende ronde.

Spanje is goed vertegenwoordigd in de kwartfinales. Naast Ferrer voegden titelverdediger Rafael Nadal, Roberto Bautista Agut en Feliciano Lopez zich bij de laatste acht. De kans bestaat dat de halve finales geheel Spaanse aangelegenheden worden. Alle Spanjaarden spelen in hun kwartfinale tegen een opponent met een andere nationaliteit.

Dordrecht en Excelsior dichtbij derde ronde

FC Dordrecht en Excelsior hebben donderdag belangrijke overwinningen geboekt in de strijd om promotie naar de Eredivisie. Dordrecht won in de tweede ronde van de play-offs met 3-1 op bezoek bij VVV-Venlo. Excelsior versloeg Den Bosch in Brabant met 3-1. De returns worden zondag gespeeld.

Dordrecht kwam via Paul Gladon na twintig minuten op voorsprong in Venlo. Na een treffer van Randy Wolters elf minuten na rust beslisten Javier Vet en Jessy Mayele het treffen in de laatste zes minuten in Dordrechts voordeel.

Voor Den Bosch begon de avond uitstekend. De Brabanders kwamen door een treffer van Erik Quekel na veertien minuten op 1-0. Een rode kaart voor Tim Hofstede leidde een minuut voor rust de neergang van Den Bosch in. Excelsior profiteerde na de thee en vond via Rick Kruys, Sander Fischer en Kevin Vermeulen het net.

Mocht Excelsior in eigen huis geen fout maken tegen Den Bosch dan treffen de Rotterdammers RKC Waalwijk of De Graafschap in de derde ronde. RKC won het eerste duel in Doetinchem donderdag met 1-0. Als Dordrecht thuis niet de mist ingaat tegen VVV komt de ploeg de winnaar van het treffen tussen Sparta Rotterdam en N.E.C. tegen. De eerste wedstrijd tussen die twee teams werd donderdag gestaakt wegens hevige regenval.

'Apple wil Beats kopen voor 2,3 miljard'

Rapper Dr. Dre staat op het punt om een megadeal te sluiten. Volgens een ingewijde heeft Apple namelijk 2,3 miljard euro geboden voor koptelefoonfabrikant Beats Electronics, het bedrijf van Dr. Dre. De onderhandelingen zouden in een vergevorderd stadium zijn.

Dr. Dre was in 2008 een van de oprichters van Beats. Het bedrijf startte met het maken van koptelefoons, maar heeft inmiddels ook een muziekstreamingservice. Als Apple inderdaad 2,3 miljard euro betaalt, dan zou het de duurste aankoop ooit zijn van de maker van onder meer de iPhone en de iPad.

Dr. Dre is nu aléén van de rijkste hiphopartiesten ter wereld. Zijn vermogen wordt door Forbes geschat op bijna 400 miljoen euro.

'Apple wil Beats kopen voor 2,3 miljard'
'Apple wil Beats kopen voor 2,3 miljard' (Foto: ANP)

Narcolepsie na vaccin Mexicaanse griep

Acht Nederlandse kinderen, van wie zeven peuters, zijn na inenting met het vaccin tegen de Mexicaanse griep getroffen door de ernstige slaapziekte narcolepsie. Dat blijkt uit meldingen gedaan bij Bijwerkingen Centrum Lareb. Bij vier kinderen is het ontstaan van de ziekte mogelijk een gevolg van het griepvaccin, zegt Lareb.

Narcolepsie is een slaap/waakstoornis. Patiënten hebben onder meer last van onbedwingbare slaapaanvallen overdag. In 2009 vond onder Nederlandse jonge kinderen een grootschalige vaccinatieronde plaats tegen de gevreesde griep. 3 jaar later bleek uit een Europees onderzoek dat er een verband bestaat tussen het vaccin en het ontstaan van de chronische slaapziekte.

[PL Darts] Strijd om play-offs onbeslist

Michael van Gerwen heeft de Premier League ontmoeting met Raymond van Barneveld gewonnen. In Newcastle kwam Mighty Mike even achter tegen Barney, maar wist alsnog met 4-7 te winnen.

De Brabander neemt met de winst een voorschot op de eerste plaats na de reguliere competitie. De strijd om de resterende play-off plaatsen is na donderdagavond nog steeds open. De Schot Gary Anderson wist in de eerste partij van de avond twee punten te pakken tegen Dave Chisnall, The Flying Scotsman won met 7-4. In voorlaatste partij behaalde Peter Wright knap een punt tegen de 16-voudig wereldkampioen Phil taylor (6-6). 

Donderdag 15 mei betekent de laatste speelronde van de Premier League 2014, in Brighton wordt dan bekend wie samen met de beide Nederlanders naar Londen mogen.

Ranglijst na 15 speelweken:

  speler P W G V saldo ptn.
1 Van Gerwen M. 15 10 2 3 95-70 22
2 Van Barneveld R. 15 7 6 2 94-75 20
3 Taylor P. 15 7 4 4 85-75 18
4 Anderson G. 15 8 2 5 87-78 18
5 Wright P. 15 6 5 4 90-79 17
6 Lewis A. 15 4 5 6 76-86 13
7 Chisnall D. 15 3 4 8 79-94 10
8 Thorton R. 15 2 5 8 79-93 9
9 Newton W. 9 2 2 5 39-54 6
10 Whitlock S. 9 1 3 5 38-58 5
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #899
special
VrijMiBabes #151 (not very sfw!)
preview
Exoprimal
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
©FOK.nl e.a.