'Bebaarde vrouw geen bedreiging Ilse en Waylon'

Redactie

De kansen van The Common Linnets zijn niet veranderd nu alle finalisten van het Eurovisie Songfestival bekend zijn. Dat zegt Radio 2-dj Daniël Dekker en expert van het zangfestijn tegen Novum Nieuws. De laatste artiesten plaatsten zich donderdag via de tweede halve finale, onder wie Conchita Wurst, 'de vrouw met de baard'. Dat de Oostenrijkse deelnemer het goed doet bij de bookmakers is geen reden tot paniek, zegt Dekker.

"Conchita Wurst heeft zich natuurlijk gepresenteerd donderdagavond en dat merk je in de polls. Dat heeft ook te maken met de opzet van de act, iedereen spreekt erover. Na vandaag zal dat ook wel voorbij zijn," verwacht Dekker. De dj is niet verrast door de uitslag van de tweede halve finale. "Ik had alleen verwacht dat Israël wel in de finale zou staan, ten koste van Slovenië."

De oud-Songfestivalcommentator is wel te spreken over de Oostenrijkse opvallende verschijning. "Het lied heeft een beetje een James Bond-thematiek, het is integer. Het statement dat ze maakt, vind ik bijzonder." De baard had echter niet gehoeven van hem en breekt Wurst mogelijk op. "Ik zie Oostenrijk daarom niet winnen. Hoogstens een plek in de top drie, naast Nederland, Zweden of Armenië."

Ilse DeLange en Waylon mogen als 24e optreden, 'een gunstige positie' volgens hem. "Helemaal omdat concurrenten Zweden en Oostenrijk dat juist niet hebben. Zij spelen in de eerste helft van de finale." In sommige landen worden tussen optredens reclames gedraaid. "Voor het optreden van Zweden zit een commercial, dat kan een nadeel zijn. Mensen gaan zappen."

Ilse DeLange en Waylon repeteerden vrijdagmiddag voor hun optreden in de finale. De twee veranderden niets aan de act en de repetitie verliep vlekkeloos. Zaterdagavond vindt de grote finale plaats in Kopenhagen. Volgens de polls lijkt Nederland voor het eerst sinds lange tijd weer mee te gaan doen voor de winst.