Merkel: Poetin moet rust Oekraïne herstellen

De Russische president Vladimir Poetin moet meer doen om de situatie in Oekraïne tot rust te brengen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag gezegd na overleg met de Franse president François Hollande. Poetin moet er volgens de bondskanselier ook voor zorgen dat op 25 mei presidentsverkiezingen kunnen worden gehouden in het voormalige Sovjetland.

Merkel en Hollande benadrukten nogmaals dat een referendum over autonomie in twee regio's in het oosten van Oekraïne, dat zondag plaatsheeft, in strijd met de wet is. De pro-Russische betogers die het referendum hebben georganiseerd gaan gewoon door met hun plan, ondanks de oproep van president Poetin de volksraadpleging uit te stellen.

"De Russische president moet meer signalen van de-escalatie afgeven", aldus Merkel. Ook zou ze graag zien dat volgende week een begin wordt gemaakt met een nationale dialoog in Oekraïne. Wie daar aan moet deelnemen zei Merkel echter niet.

Waarnemend president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, waarschuwde de regio's Donetsk en Loehansk voor zelfvernietiging. Voorstanders van autonomie begrijpen volgens Toertsjinov niet dat 'dit de complete vernietiging van de economie, sociale programma's en het leven in het algemeen voor een meerderheid van de bevolking betekent'.

In de stad Marioepol, die in de regio Donetsk ligt, kwamen vrijdag bij gevechten tussen betogers en Oekraïnse regeringstroepen zeven mensen om het leven. Zaterdag was de spanning in de stad nog altijd om te snijden. Sommige straten in het centrum waren gebarricadeerd met autobanden.