ANC officieel winnaar verkiezingen Zuid-Afrika

Het Afrikaans Nationaal Congres heeft de parlementsverkiezingen in Zuid-Afrika gewonnen. Dat blijkt uit de cijfers die de Zuid-Afrikaanse kiescommissie zaterdag bekendgemaakt heeft. Hoewel het ANC nog altijd een meerderheid heeft, is wel duidelijk dat prominente oppositiegroepen steeds steviger voet aan de grond weten te krijgen.

Het ANC kreeg 62,15 procent van de stemmen, enkele procentpunten lager dan bij de verkiezingen in 2009. De belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Alliantie kreeg 22,23 van de stemmen: een stijging van meer dan vijf procent ten opzichte van 2009. De Economische Vrijheidsstrijders, de nieuwe partij van de linkse populist Julius Malema, wist 6,35 procent van de stemmen te verzilveren. De opkomst was 73 procent.

In de belangrijke provincie Gauteng, waar vrijdag rellen uitbraken, wist het ANC haar meerderheid te behouden. De noordelijke provincie is weliswaar klein, maar wel heel dichtbevolkt, en telt onder meer de metropool Johannesburg en de bestuurlijke hoofdstad Pretoria. De oppositie hoopte in het verstedelijkte en jonge Gauteng zo veel kiezers los te weken van het ANC dat deze de meerderheid zou kwijtraken. Het succes van Malema, een gewezen jeugdleider en geroyeerde ANC-belofte, duidt er volgens deskundigen op dat jonge kiezers zich van het ANC afkeren.