Eritrees elftal hoeft niet terug naar Roemenië

Harry

Het Eritrees voetbalelftal dat deze week opdook in Gorinchem hoeft niet te vrezen te worden teruggestuurd naar Roemenië of een ander land. De teamleden hebben op basis van een hervestigingsprogramma asiel gekregen in Nederland, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag. De PVV had opgeroepen de spelers terug te sturen.

Het team verdween twee jaar geleden na een verloren wedstrijd in Oeganda. Al snel bleek dat ze daar asiel hadden aangevraagd en gekregen. Eritrea kent een dictatoriaal regime dat inwoners die het land ontvluchten streng straft. De vluchtelingenorganisatie van VN, de UNHCR, vreesde dat het team in Oeganda nog niet veilig was en vroeg andere landen of zij plaats hebben.

Dat gebeurt via het hervestigingsprogramma, waarin Nederland jaarlijks vijfhonderd plaatsen heeft. Via dit programma worden ook Syriërs in Nederland gehuisvest. "De aanvraag kwam dus ook bij ons binnen en uiteindelijk is die toegekend terwijl het team nog in Oeganda zat. Het duurt dan nog ongeveer een halfjaar voordat de vluchtelingen naar Nederland kunnen komen omdat er eerst allerlei papierwerk moet worden geregeld en woningen moeten worden gevonden", zegt de woordvoerder.

Vanwege de onveilige situatie in Oeganda besloot de UNHCR het team tijdelijk onder te brengen in een eigen noodopvangcentrum in Roemenië. Toen alles was geregeld is het team overgekomen van Nederland.

Het is dus niet zo dat het team uit eigen beweging naar Roemenië is gevlucht en door het land zelf is opgevangen. In dat geval had het land de asielaanvraag zelf moeten afhandelen, zoals de PVV wenst.