Verdwenen elftal Eritrea duikt op in Gorinchem

Het voetbalteam van Eritrea dat twee jaar geleden na een verloren wedstrijd in Oeganda plotseling verdween is opgedoken in Gorinchem. Via Roemenië is het complete team uiteindelijk in Nederland beland, schrijft het AD zaterdag.

De krant liep vrijdag met de spelers door de binnenstad en merkte dat ze nog moeten wennen aan de aanhoudende regenbuien. Toch zijn de spelers tevreden.

De ploeg verloor in december 2012 van Rwanda bij een regionaal voetbaltoernooi in Oeganda. De spelers mochten na de wedstrijd een middagje winkelen, maar kwamen niet terug. Twee dagen later maakte de Oegandese minister voor vluchtelingenzaken bekend dat de zeventien spelers en hun teamarts in de hoofdstad Kampala verblijven en hun land zijn ontvlucht.

Eritrea straft inwoners die het land ontvluchten en dus mocht het team in Oeganda blijven. Daar verbleef het team volgens de krant op straat en in verschillende vluchtelingenkampen. Uiteindelijk maakten de voetballers de oversteek naar Europa en kwamen ze in Roemenië terecht. Hoe ze de oversteek hebben gemaakt is niet duidelijk.

Via internationale organisaties belandde het team in Nederland. Omdat asielzoekers evenredig over gemeenten worden verdeeld, kwamen de spelers bij willekeur in Gorinchem terecht. Ze wonen nu in groepjes van drie of vier in verschillende woningen.

Eritrea heeft een dictatoriaal regime en veel inwoners ontvluchten het land dan ook. Het team dat nu in Gorinchem verblijft, is niet het eerste team dat tijdens een toernooi de benen nam. Eerder gebeurde dat in 2009 en 2011. In december verdween nog een team tijdens een toernooi in Kenia.

Het team in Nederland moeten hun bestaan van de grond af opbouwen. De voedselbank in Gorinchem moest er van de gemeente alvast rekening mee houden dat er nieuwe afnemers bij komen.