[Giro] Bergtrui Tjallingii, sprintzege Kittel

heywoodu

Marcel Kittel heeft de tweede etappe in de Giro d'Italia gewonnen. In de rit over 219 kilometer, met start en finish in Belfast, was de Duitser van Giant-Shimano oppermachtig in de sprint. De Nederlander Maarten Tjallingii pakte op beide klimmetjes de punten en mag als eerste Nederlander sinds 2005 de bergtrui dragen.

De kopgroep van de dag werd gevormd door Tjallingii, Andrea Fedi (Neri-Sottoli), Sander Armée (Lotto-Belisol) en Jeffrey Romero (Colombia). De vier wisten een maximale voorsprong van ongeveer zeven minuten op te bouwen. Op de eerste van twee klimmetjes viel Tjallingii aan om de bergpunten te pakken, waar de Nederlander in slaagde.

Het gat met de kopgroep werd vervolgens langzaam kleiner, doordat sprintersploegen Giant-Shimano en Orica-GreenEdge het peloton op gang trokken. Met anderhalve minuut voorsprong kwamen de vier bij het laatste, relatief makkelijke klimmetje aan. Fedi probeerde de punten weg te kapen, maar Tjallingii reageerde alert en was wederom de sterkste. Daarmee verzekerde hij zichzelf van het dragen van de bergtrui zondag.

Op ruim drie kilometer van de streep werd Tjallingii als laatste ingerekend, na een moedige poging om vooruit te blijven. Trek, Cannondale en Giant trokken de sprint op gang, waarin Kittel de sterkste bleek. Hij leek wat ingesloten te zitten, maar knalde nog voorbij Nacer Bouhanni en Giacomo Nizzolo. Jetse Bol was op plek elf de beste Nederlander. De Australiër Michael Matthews neemt de leiding in het algemeen klassement over van zijn ploeggenoot Svein Tuft.