Bank geeft sneller rentekorting bij eigen bijdrage

Harry

Banken geven huizenkopers sneller korting op de hypotheekrente als ze eigen spaargeld inleggen. Ook krijgen mensen die meer inleggen een hogere korting, concludeert de Volkskrant zaterdag uit een inventarisatie.

De ING Bank hanteerde voorheen drie rentetarieven die lager werden naarmate mensen meer inlegden, maar dat zijn er sinds deze maand elf. Ook andere banken voeren aanpassingen door.

Doordat er nu meer rentecategorieën zijn, heeft het sneller effect om eigen geld in te leggen. Voorheen was namelijk een veel grotere inleg nodig voordat dit effect had op de hypotheekrente. Ook is de hoogste korting die nu kan worden gegeven hoger dan voorheen. Verder kan korting worden gegeven als tussentijds extra wordt afgelost.

Eerst werd bij ING pas korting gegeven als mensen twintig procent van hun huis zelf betaalden. Bij een huis van twee ton komt dat neer op 40 duizend euro. Nu wordt al korting gegeven bij een inleg van vijf procent, wat dan dus neerkomt op 10 duizend euro.

ASR heeft zijn systeem ook aangepast, waardoor klanten daar bij een kleinere inleg al korting krijgen. ABN Amro overweegt dit volgens de krant nog. Marktleider Rabobank heeft hier nog geen plannen toe.

Dat banken een eigen inleg sneller en ruimer belonen is een resultaat van de economische crisis. Doordat woningbezitters hun hypotheek plotseling niet meer konden betalen en hun huis onverkoopbaar of alleen met fors verlies verkoopbaar was, kwamen banken in de problemen. Door klanten minder te laten lenen en sneller af te laten betalen willen banken het risico inperken.