Dalai lama bezoekt Nederland

Harry

De dalai lama brengt van zaterdag tot maandag een bezoek aan Nederland. Waar het vorige bezoek van de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2009 nog voor politieke opschudding zorgde, is het ditmaal vooralsnog rustig gebleven rondom de komst van de dalai lama.

Het bezoek is georganiseerd door de Tibetaans-boeddhistische organisaties in Nederland. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) ontmoet de dalai lama zaterdagmiddag in een kerk in Den Haag. Er zijn ook katholieke, protestantse en joodse vertegenwoordigers aanwezig.

De dalai lama geeft zondag een boeddhistische les en een lezing in Ahoy in Rotterdam. Maandag heeft hij in de Tweede Kamer in Den Haag een ontmoeting met de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

Bij het laatste bezoek van de geestelijk leider weigerde toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) een ontmoeting, nadat China met handelssancties had gedreigd. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) schudde de dalai lama uiteindelijk wel de hand, tijdens een bijeenkomst met religieuze vertegenwoordigers in een kerk in Den Haag.

Het kabinet is dit keer door China gewaarschuwd om de dalai lama niet te ontvangen tijdens diens bezoek aan Nederland. Premier Mark Rutte zei vrijdag dat China kenbaar heeft gemaakt dat een ontmoeting onwenselijk is. Het kabinet heeft vervolgens 'een eigen afweging gemaakt'. Rutte ontmoet de geestelijk leider niet, maar daarbij heeft de Chinese druk volgens hem geen rol gespeeld.

De dalai lama werd in 2009 ook ontvangen door de Tweede Kamer. Kort daarop werd duidelijk dat Kamerleden geen visum kregen voor een gepland bezoek aan China. Naar alle waarschijnlijkheid was dat de Chinese 'straf' voor de ontvangst van de dalai lama.

China, dat Tibet begin jaren vijftig annexeerde, ziet de dalai lama als een separatist. Landen die de dalai lama ontvangen, krijgen geregeld te maken met Chinese druk. Voorafgaand aan zijn bezoek aan Nederland is de dalai lama in Noorwegen. De Noorse regering ontvangt de dalai lama niet om Beijing niet voor het hoofd te stoten. De betrekkingen tussen Oslo en Beijing bekoelden toen het Nobelcomité in 2010 de vredesprijs toekende aan de Chinese dissident Liu Xiaobo. De dalai lama kreeg de prijs 25 jaar geleden.

Tibet was een onafhankelijk land toen China in 1950 binnenviel en het gebied annexeerde. Veel Tibetanen voelen zich onderdrukt en hopen op de terugkeer van hun spiritueel leider, de dalai lama. Die leeft in ballingschap in India en zet zich in voor meer autonomie.

In maart bracht de Chinese president Xi Jinping een staatsbezoek aan Nederland. Bij dat bezoek deed de president onder meer Amsterdam aan, waar Chinese beveiligers op de Dam een groot scherm neerzetten om te voorkomen dat de president demonstranten zag. De betogers hadden spandoeken bij zich en riepen de Chinese president op de dialoog aan te gaan met mensenrechtenactivisten en de dalai lama. Ook de kwestie Tibet was terug te zien op de spandoeken. Het staatsbezoek moest de goede banden tussen Nederland en China bevestigen.