Michelle Obama hekelt ontvoering meisjes Nigeria

Harry

De Amerikaanse first lady, Michelle Obama, heeft zaterdag de ontvoering van tientallen Nigeriaanse schoolmeisjes gehekeld. Ze noemde het een 'gewetenloze daad', uitgevoerd door een terreurorganisatie die er volgens haar op uit is meisjes onderwijs te onthouden. Ze noemde de ontvoerders 'mannen die proberen de aspiraties van jonge meisjes in de kiem te smoren'.

Michelle zei dat zij en president Barack Obama woedend en bedroefd zijn over de ontvoering. "Als Barack en ik deze meisjes zien, zien we onze eigen dochters", aldus Michelle. Ze verwees daarmee naar Malia en Sasha. "We zien hun hopen, hun dromen en we kunnen alleen maar gissen naar de angst van hun ouders." Wat in Nigeria is gebeurd is volgens Michelle geen incident, maar een 'verhaal dat we elke dag zien als meisjes over de hele wereld hun leven riskeren om hun ambities na te jagen'.

Strijders van Boko Haram ontvoerden op 15 april meer dan driehonderd tienermeisjes uit een kostschool in Chibok, dat in de noordoostelijke deelstaat Borno ligt. Van de meisjes wisten er 53 onderweg naar de kampen van hun ontvoerders of in de eerste dagen na aankomst te ontkomen. De terreurgroep zou nog 276 meisjes vasthouden, die volgens leider Abubakar Shekau als slavinnen worden verkocht.