Aman gaat wereldrecord 1000 meter aanvallen

heywoodu

Atleet Mohammed Aman gaat op 17 juni een aanval doen op het wereldrecord op de 1000 meter. De Ethiopiër is dat van plan in het Tsjechische Ostrava tijdens de Golden Spike, een wedstrijd op het niveau onder de Diamond League.

De 1000 meter wordt tijdens internationale kampioenschappen niet gelopen en dus is het niet verwonderlijk dat het record al oud is. De Keniaan Noah Ngeny liep in 1999 naar een tijd van 2:11,96 minuten, een jaar voordat hij op de 1500 meter olympisch goud won.

Het persoonlijk record van Aman staat op 2:19,54, maar de Ethiopiër heeft de afstand nog maar drie keer in wedstrijdverband gelopen. Hij is een specialist op de 800 meter, waarop hij regerend wereldkampioen indoor en outdoor is. Omdat er in 2014 geen WK of Olympische Spelen op het programma staan wil hij vooral voor snelle tijden gaan.

"Ik heb mijn management al een tijd geleden gevraagd om een goede wedstrijd uit te kiezen voor een aanval op het wereldrecord op de 1000 meter. Ik was erg blij toen ik hoorde dat Ostrava een mogelijkheid was", aldus de Ethiopiër, die al een jaar geen wedstrijd heeft verloren.

"Omdat het een niet-olympisch jaar is gaan we ons hierop richten. Vorig jaar heb ik het hier erg naar mijn zin gehad en gewonnen, daarom denk ik dat het een mooie plek is om het record aan te vallen. Ik heb er zin in om weer naar Ostrava terug te keren en mijn naam in de recordboeken bij te laten schrijven."

De wedstrijd in Ostrava belooft naast de recordpoging van Aman al erg mooi te worden. Zo staat wereldrecordhouder bij het polsstokhoogspringen Renaud Lavillenie aan de start, net als de Jamaicaanse supersprinters Shelly-Ann Fraser-Pryce en Usain Bolt.