Goud voor Polling en brons Van Emden in Baku

Boris (borisz)

Twee weken na de Europese titel heeft judoka Kim Polling ook de Grand Slam in Baku op haar naam geschreven. In de klasse tot zeventig kilogram was ze te sterk voor de Britse Sally Conway. 

Polling kreeg een bye naar de kwartfinale. In die ronde wist ze past in de golden score te winnen van de Sloveense Anka Pogacnik. In de halve finale trof Polling Assmaa Niang (Marokko). Na twee minuten kon Polling haar favoriete worp, de utsuri goshi, inzetten en Niang lag op haar rug. In de finale tegen Conway was een waza-ari genoeg om te winnen. Conway probeerde Polling een aantal keer op de grond aan te vallen, maar echt in gevaar kwam Polling niet.

Anika van Emden (-63 kg) moest in Baku genoegen nemen met brons. Ze begon het toernooi met een bye. In de kwartfinale won Van Emden op yuko van Szabina Gercsák (Hongarije). In de halve finale verloor ze nipt van de Françoise Anne-Laure Bellard. Van Emden revancheerde zich door in de strijd om het brons op twee yuko's te winnen van de Hongaarse Franciska Szabó. 

Vrijdag wisten Carla Grol, Sanne Verhagen (beiden -57 kg) en Jeroen Mooren (-60 kg) niet het podium te halen. Zondag komen Guusje Steenhuis (-78 kg) Guillaume Elmont (-90 kg) nog in actie. Voor Elmont wordt het pas zijn eerste toernooi sinds het wereldkampioenschap augustus vorig jaar. Hij stond lang aan de kant met diverse blessures. 

De Grand Slam in Baku is het laatste toernooi voordat het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van start gaat. Het traject duurt twee jaar, waarbij de punten in het tweede jaar zwaarder meetellen.