Ontspoorde tram ramt geparkeerde auto's Amsterdam

Een ontspoorde tram heeft vrijdagnacht dertien geparkeerde auto's in Amsterdam Zuid geramd. Niemand raakte gewond, zegt een woordvoerder van het GVB.

De tram was op de bestuurder na leeg en was op weg naar de remise toen het een halfuur na middernacht bij een wissel verkeerd ging. "Normaal rijden we op die wissel rechtdoor en dan kun je harder rijden dan in een bocht. Maar de wissel bleek zo afgesteld te staan dat de tram de Herculesstraat instuurde en eigenlijk uit de bocht vloog", zegt de woordvoerder. Het is niet bekend waardoor de wissel verkeerd stond afgesteld.

Op foto's die op onder meer Twitter zijn geplaatst is te zien dat een handvol auto's zeer zwaar beschadigd is geraakt. Het GVB heeft een regeling voor aanrijdingen waarbij het zelf de veroorzaker is. "Maar het blijft natuurlijk erg vervelend voor de eigenaren van de auto's die daar geparkeerd stonden."

De bestuurder van de tram was hevig geschrokken van de ontsporing. Zij is naar een ziekenhuis gebracht om te kalmeren. Op het tramverkeer had de aanrijding verder geen invloed. "Het was ongeveer de laatste tram van de dienstregeling." Nadat een veegwagen over het spoor was gereden en de tram met een hydraulische krik op het spoor was gezet en afgevoerd werd het spoor rond 03.00 uur vrijgegeven. "De dienstregeling kon vanochtend normaal opstarten."

In de Herculesstraat rijden normaal gesproken geen trams meer. Het spoor ligt er nog wel voor het geval trams moeten worden omgeleid.