Rutte: 'nepdiscussie' over Europa

Redactie

Premier Mark Rutte heeft als VVD-leider vrijdagavond afgegeven op de PVV, D66 en GroenLinks. Hij deed dat in een toespraak voor studenten in Leiden, in het kader van de Week van Europa. Rutte zei dat partijen die zich alleen uitspreken voor of tegen Europa 'een nepdiscussie' voeren.

Het moet volgens de VVD-leider gaan om de vraag wat we opschieten en willen bereiken met de Europese samenwerking. "Daarvoor moet je dus in Europa durven zitten. Partijen die de keuze al bij voorbaat uitsluiten, handelen dus tegen Nederland", zei hij, doelend op de PVV.

Maar er zijn volgens Rutte ook partijen, zoals D66 en GroenLinks, die juist de luiken veel verder willen opengooien. "En het liefst ons tafelzilver erachteraan."

De VVD kijkt volgens hem pragmatisch naar Europa. "De vraag die wij ons stellen is: hoe maakt Europa ons vrijer, veiliger, welvarender? Dat is de lakmoesproef waarmee ik alles wat uit Brussel komt, beoordeel." Volgens Rutte gaat het om ons welbegrepen eigenbelang. "Europa moet werken voor Nederland. Het gaat om banen." Volgens de VVD-leider hebben we daarbij de Europese samenwerking hard nodig.

Op 22 mei zijn de verkiezingen voor een nieuw Europees parlement. Zaterdag beginnen de liberalen, die overigens in dezelfde Europese fractie zitten als D66, hun campagne.

Rutte hekelt nepdiscussie over Europa
Rutte: 'nepdiscussie' over Europa (Foto: ANP)