FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 april 2014

Mollema teleurgesteld over vijftiende plek

Bauke Mollema sloot het voorjaar zondag af met de vijftiende plaats in Luik-Bastenaken-Luik, een klassering waar hij niet echt mee kon leven. "Ik ben hier niet blij mee natuurlijk", vertelde de Groninger op de website van zijn ploeg. "Mijn doel was een plaats in de top 10. Het is zonde dat ik me niet in de strijd om de ereplaatsten heb kunnen mengen. Maar het koersverloop was ook niet in mijn voordeel."

Er reed een grote groep in volle finale richting finishplaats Ans. "Normaal is dit echt een koers voor mij", vertelde Mollema. "Maar de afwachtende manier van rijden hielp me niet. Het werd uiteindelijk bijna een massasprint. Op 800 meter voor de streep zat ik nog in een goede positie, maar ik miste de kracht om echt mee te doen."

"We hadden meer verwacht", zei ook ploegleider Merijn Zeeman. "We dachten na de Gold Race en de Waalse Pijl dat er vandaag nog meer voor ons inzat. Aan de voorbereiding lag het niet, maar er ontbrak net dat beetje extra vandaag. Op dit niveau maakt 1 procent het verschil of het top 10 wordt of niet."

Mollema gaat nu naar de Tour de France toewerken. Eerst met een verkenning van de kasseirit in Noord-Frankrijk, terwijl er ook een windtunneltest is voorzien. "Daarna neem ik een rustperiode voordat de daadwerkelijke voorbereiding op de Tour begint."

Paralympische wereldrecordregen in Berlijn

Tijdens de Open Duitse Zwemkampioenschappen voor atleten met een beperking zijn in het weekeinde liefst twintig wereldrecords verbroken. Het begon al op de eerste dag van het toernooi, donderdag. De Brit Oliver Hynd klokte 2:08,71 op de 200 meter vrije slag, een wereldrecord in de klasse S8 voor atleten zonder handen of met slechts één arm.

Torben Schmidtke uit Duitsland zwom een nieuw record op de 200 meter schoolslag voor atleten met een dubbele amputatie. De Noorse Ingrid Thumen liet op zowel de 50 meter vrij als de 100 meter rugslag een nieuw record noteren voor atleten met een significant verlies van spierkracht in zowel de armen, de benen als de handen. Het gaat daarbij om atleten die doorgaans in een rolstoel zitten.

Reka Kezdi uit Hongarije en Jessica Long uit de Verenigde Staten pakten in verschillende klasses een wereldrecord op de 100 meter vlinderslag. Op de tweede dag zwom de Rus Aleksandr Golitovskii naar een nieuw record op de 800 meter vrije slag. De eveneens visueel beperkte Tucker Dupree deed dat op de 50 meter rugslag. Keiichi Kimura en Takayuki Suzuki brachten twee records naar Japan.

Bij de vrouwen pakte Thumen nog een wereldrecord, terwijl de Britse dames Hannah Russell en Amy Marren hetzelfde deden. Elizabeth Smith uit de Verenigde Staten en Karolina Pelendritou zommen eveneens een nieuwe beste tijd. De Cypriotische deed dat op de slotdag, net als Thumen, nog eens over. Maja Reichard uit Zweden en de Hongaarse Zsanett Adami pakten ook een nieuw wereldrecord.

Bij de mannen sneuvelde op de slotdag nog één tijd. Curtis Lovejoy uit Amerika zwom in dezelfde klasse als Thumen een nieuwe beste tijd op de 100 meter schoolslag. 

Op het moment zijn er negen wereldrecords in Nederlandse handen. De mannen hebben er drie staan, terwijl op zes afstanden een Nederlandse vrouw de beste tijd ooit heeft.

Duitsland hekelt tonen OVSE-waarnemers aan pers

Het tonen van de militaire waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa die in Oekraïne zijn ontvoerd door pro-Russische activisten aan de pers is weerzinwekkend. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier zondag gezegd. Volgens Steinmeier is het tonen van de waarnemers in de oost-Oekraïense stad Slovjansk, terwijl ze onder schot worden gehouden, een schending van de waardigheid van de acht mannen.

De verklaring van Steinmeier volgde kort op de vrijlating van een van de waarnemers. De Zweed Thomas Johansson werd om medische redenen vrijgelaten. Steinmeier heeft er bij Rusland op aangedrongen om de separatisten over te halen alle waarnemers zo snel mogelijk vrij te laten.

Pro-Russische activisten laten waarnemer vrij

Een van de acht militaire waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is zondag vrijgelaten. Een fotograaf van persbureau Associated Press zag dat de waarnemer, de Zweed Thomas Johansson, in een auto werd gezet waarin medewerkers van de OVSE zaten. De auto reed vervolgens weg.

Eerder op de dag gaven de waarnemers een persconferentie in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk. Ze zeiden in goede gezondheid te verkeren en goed te worden behandeld door hun ontvoerders.

Johansson werd volgens Stella Chorosjeva, woordvoerster van de zelfbenoemde pro-Russische 'volksburgemeester' van de stad, Vjatsjeslav Ponomariov, vrijgelaten op 'humanitaire gronden', omdat hij lijdt aan een milde vorm van diabetes.

Ponomariov zei eerder dat de waarnemers werden opgepakt omdat ze ervan verdacht worden te spioneren voor de NAVO. Drie van de opgepakte waarnemers zijn Duits. Zij reisden in gezelschap van een Poolse, een Tsjechische, een Zweedse en een Deense militair en een Duitse tolk. Pro-Russische lieden hielden de bus waarin zij reisden vrijdag in Slovjansk aan en namen de inzittenden mee naar een naburig gebouw van de veiligheidsdienst dat zij hebben bezet.

Slovjansk is al geruime tijd in handen van pro-Russische betogers en gewapende medestanders. De afgelopen dagen zijn in en om de stad al meerdere personen, onder wie enkele journalisten en drie agenten van de Oekraïense veiligheidsdiensten, ontvoerd. De agenten werden zondag aan Russische journalisten getoond. Ze waren bebloed en geblinddoekt met plakband en droegen geen schoenen en broek meer.

Toch nog hommeles na huldiging Ajax

Het was zondag uiteindelijk toch niet allemaal goed nieuws en feest rond het landskampioenschap van Ajax. Op station Utrecht Centraal werden 30 supporters aangehouden die de trein van Almelo naar Amsterdam hadden vernield. Later op de avond arresteerde de politie in de Amsterdamse binnenstad meer dan 50 mensen die zich daar na de huldiging bij de ArenA misdroegen. Dat heeft de politie gemeld.

Burgemeester Eberhard van der Laan zei bij de huldiging van het kampioenselftal van coach Frank de Boer nog dat er overdag "minder dan tien aanhoudingen" waren verricht en dat hij dat aantal "bijna te verwaarlozen" vond. Bij de huldiging zelf werden twee personen aangehouden omdat ze de openbare orde verstoorden en vuurwerk bij zich hadden.

De groep arrestanten die na de huldiging bij het stadion naar de binnenstad was getrokken maakte zich volgens de politie ook schuldig aan het verstoren van de openbare orde. Ook vernielden ze dingen. Van de 50 aanhoudingen verrichtte de politie er ongeveer 30 in de Spiegelstraat. Een agent is door een arrestant gebeten.

De NS heeft aangifte gedaan tegen de vernielers onder de Ajax-supporters die de trein van Almelo naar de hoofdstad hadden genomen. De schade zal op hen worden verhaald. Er moet eerst nog worden gekeken hoe groot de schade precies is.

Oppositie Macedonië erkent verkiezingsuitslag niet

De centrumlinkse oppositie in Macedonië weigert de uitslag van de zondag gehouden parlements- en presidentsverkiezingen te erkennen. Kort nadat de stembussen gesloten waren zei leider van de sociaaldemocraten Zoran Zaev dat de conservatieve regering van premier Nikola Gruevski belastinggeld heeft gebruikt om zijn herverkiezing en die van zijn bondgenoot, president Gjorge Ivanov, veilig te stellen.

Gruevski schreef vorig jaar de verkiezingen uit en zijn partij VMRO-DPMNE ging in de peilingen met een ruime marge aan de leiding. Ivanov was voorafgaand aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen eveneens de favoriet.

Het is niet duidelijk wat voor gevolgen de uitspraken van Zaev hebben in het politiek instabiele Macedonië. De eerste uitslagen worden maandag verwacht.

[PD] Barcelona wint na comeback van Villarreal

Barcelona heeft de eerste wedstrijd na het overlijden van oud-trainer Tito Villanova met 3-2 gewonnen van Villarreal. Barça kwam in de uitwedstrijd met 2-0 achter, maar twee eigen doelpunten van Villarreal zorgden voor een gelijke stand. Zeven minuten voor tijd tekende Lionel Messi vervolgens voor de winnende treffer.

Na een moeizame eerste helft voor beide ploegen kwam Villarreal op slag van rust op voorsprong via Cani. Na de rust kwam Barcelona vervolgens strijdbaar uit de kleedkamer, maar ondanks druk van de bezoekers bouwde Villarreal de score uit. Een counter werd door Manu Trigueros afgerond.

Barcelona was slechts kort uit het veld geslagen en zocht toen weer de aanval. Gabriel Paulista bezweek als eerste en maakte er met een eigen doelpunt 2-1 van. Twaalf minuten voor tijd maakte Mateo Musacchio gelijk. Hij kopte de bal langs zijn eigen doelman. Na de gelijkmaker leek een zege van Barcelona onvermijdelijk. Messi zorgde er voor dat dat ook bewaarheid werd.

Een opvallend moment was er halverwege de tweede helft. Bij een hoekschop werd er vanaf de tribune een banaan naar Dani Alves gegooid. De Braziliaan raapte het projectiel op, pelde hem en at hem op voordat hij koeltjes de corner nam.

Eerder zondag had Athletic Bilbao goede zaken gedaan in de strijd om Europees voetbal door Sevilla met 3-1 te verslaan. Via Markel Susaeta, Iker Muniain en Ander Herrera kwam Bilbao op 3-0. Kevin Gameiro deed iets terug. Athletic staat nu stevig op de vierde plaats die recht geeft op de voorrondes van de Champions League. Sevilla is vijfde en koerst af op de Europa League.

Geen problemen bij kampioensfeest Ajax

De huldiging van Ajax zondag in Amsterdam is zonder problemen verlopen. Los van een enkele arrestatie hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan, zegt een woordvoerder van de politie.

Bij het stadion van Ajax hadden zich zondagavond naar schatting zo'n 35.000 supporters verzameld om de spelers en clubleiding toe te juichen na het behalen van de vierde landstitel op rij. 's Middag werd in de binnenstad al een klein feestje gevierd, maar dat leverde geen problemen op.

Over het aantal arrestaties kon de woordvoerder rond 21.30 uur nog niets zeggen. De politie wacht tot de meeste fans huiswaarts zijn gekeerd voordat het de precieze balans opmaakt. "Tot nu toe is alles echter rustig en feestelijk verlopen", aldus de politie.

Burgemeester Eberhard van der Laan sprak tegenover AT5 over 'amper tien arrestaties'. Praten over een terugkeer van eventuele toekomstige huldigingen in de binnenstad, vindt hij echter te vroeg. "Dat heeft het afgelopen seizoen wel laten zien", waarmee hij doelde op verschillende incidenten gedurende het jaar. "Maar zeg nooit nooit."

In Deventer ging het zondagavond overigens nog wel mis toen een groep supporters die de kampioenswedstrijd in Almelo hadden bijgewoond een deel van een trein hadden gesloopt. Ze hebben volgens een woordvoerder van de politie 'diverse vernielingen' gepleegd en brandblussers leeggespoten.

De supporterstrein stopte daarom kort op station Deventer. De ME stond naar aanleiding daarvan uit voorzorg paraat. Ook een groep fans van Go Ahead Eagles had lucht gekregen van de komst van de Ajacieden, maar de politie kon een confrontatie voorkomen. De trein is daarna doorgereden naar Amsterdam. Over eventuele arrestaties is niets bekend.

Servische regering gooit economisch roer om

Het economische beleid van Servië gaat volledig op de schop. Dat heeft de nieuwe Servische premier Aleksandar Vucic zondag gezegd. Vucic zei dat de parlementsleden in het 'gebouw blijven eten en slapen' om ervoor te zorgen dat op 15 juli de eerste hervormingen kunnen worden doorgevoerd. Die zijn volgens hem hard nodig.

"Dit is iets dat al veel te lang vooruitgeschoven is", zei Vucic. "Veranderingen en modernisering zijn de sleutelwoorden." Oppositieleider Dragan Djilas haalde meteen al uit naar de premier, wiens regering zondag werd beëdigd, en zei dat Vucic geen nieuwe oplossing biedt. Djilas zei dat nog altijd een man de beslissingen neemt in Servië 'en dat is niet goed'.

De economische hervormingen die Vucic voorstaan zijn onder andere bezuinigingen op de publieke sector, een herziening van de begroting en privatisering van staatsbedrijven, gecombineerd met economische impulsen voor de private sector. Hij zei protesten te verwachten, maar desondanks vast te houden aan het hervormingsbeleid.

'Gerbrands in hoofdlijnen rond met PSV'

Toon Gerbrands is bijna akkoord met PSV om voor vier jaar algemeen directeur te worden in Eindhoven. Dat meldt Voetbal International zondag. De huidige nummer vier van de Eredivisie en de scheidend directeur van AZ verwachten volgens het blad komende week de laatste details af te wikkelen en het contract te ondertekenen.

Gerbrands is de topkandidaat om bij PSV de vertrekkende Tiny Sanders op te volgen. Hij was twaalf jaar algemeen directeur bij AZ en besloot daar te vertrekken omdat hij aan een nieuwe uitdaging toe was. Al voor hij dat bekendmaakte werd zijn naam in verband gebracht met PSV.

Amos lijkt klaar voor herhaling olympische finale

Nijel Amos lijkt eindelijk weer helemaal terug te zijn. De atleet uit Botswana liep tijdens een wedstrijd in Abidjan, in Ivoorkust, een tijd van 45,56 seconden op de 400 meter. Voor de specialist op de 800 meter was dat een nieuw persoonlijk record.

Amos wordt gezien als een van de grootste talenten op aarde, maar vorig jaar was het lang onzeker of hij door zou gaan met atletiek. Hij moest zich geblesseerd terugtrekken van het wereldkampioenschap in Moskou, en raakte daarna meerdere malen in opspraak. Zo was hij betrokken bij een auto-ongeluk en bracht hij veel tijd door als DJ in de clubs van zijn thuisland. 

Later in het jaar kwamen er zelfs berichten dat hij wilde stoppen met atletiek, maar dat lijkt inmiddels, gelukkig voor atletiekfans, niet meer het geval te zijn. In 2012 won Amos zilver op de olympische 800 meter, waar de Keniaan David Rudisha in een van de beste races ooit goud won in een nieuw wereldrecord. 

Op 9 mei staat er een treffen tussen de twee gepland tijdens de Diamond League in Doha. Het zou pas de tweede ontmoeting ooit zijn tussen de twee, na de olympische finale van Londen. Met een persoonlijk record van 1:41,73 van die wedstrijd staat Amos gedeeld derde met Sebastian Coe op de wereldranglijst aller tijden.

Mourinho: "Nee, we zijn niet terug in de race"

Chelsea boekte zondag een 0-2 zege bij Liverpool, maar José Mourinho blijft zijn ploeg niet als favoriet zien. Door de overwinning op Anfield staat Chelsea nog maar twee punten achter koploper Liverpool. "We zijn helemaal nergens terug in. We staan op dit moment derde. Er wordt maar één ploeg kampioen en dat wordt Liverpool of Manchester City", reageerde Mourinho volgens het ANP.

Manchester City won zondagmiddag met 0-2 van Crystal Palace. The Citizens, die nog een wedstrijd tegoed hebben, staan daardoor maar één punt achter Chelsea en drie achter Liverpool. Het doelsaldo is ook nog in het voordeel van City.

Nieuwe kritiek op de defensieve speelwijze van The Blues in Liverpool wilde Mourinho niet horen. "Het ging om de winst en die verdienden we, zo simpel is het. We zijn nooit in de problemen gekomen tegen een fantastische ploeg." Chelsea won dankzij goals van Demba Ba en Willian.

Liverpool-manager Brendan Rodgers had geen positieve woorden voor de tactiek van de Portugees. "Het is het tegenovergestelde van hoe wij werken. Vandaag stonden er niet één, maar twee bussen voor hun doel. Al vanaf de eerste minuut hielden ze tien man achter de bal."

Polen vieren heiligverklaring Johannes Paulus II

Negen jaar na zijn dood zijn Polen opnieuw massaal de straat opgegaan voor hun geliefde landgenoot wijlen paus Johannes Paulus II. Hij werd zondag heilig verklaard en in heel Polen werden de klokken geluid en applaudisseerden grote groepen mensen toen in het Vaticaan de canonisatieformule werd uitgesproken.

"Het is een geweldige dag voor Polen en het is een geweldige dag voor mij", aldus Maria Jurek uit Katowice. "Hij heeft Polen veranderd en hij heeft ons veranderd met zijn leerstellingen en met zijn bezoeken."

Jurek was al om 04.30 uur opgestaan om deel te nemen aan een gezamenlijke viering van de heiligverklaring in Krakau. Op twee plekken in de stad kwamen zo'n twintigduizend Polen bijeen om op televisieschermen de ceremonie in Rome te volgen.

Clasie schaamt zich niet voor emoties

Jordy Clasie was zichtbaar geëmotioneerd toen Ronald Koeman zondag afscheid nam van het thuispubliek van Feyenoord. De middenvelder heeft veel aan de coach te danken. "De huldiging na afloop van Koeman was mooi. Dat verdient hij ook. Het is een fantastische man. Heel veel jongens hebben heel veel aan hem te danken", zei Clasie voor de camera's van FOX Sports.

Feyenoord won de laatste thuiswedstrijd van het seizoen met 5-1 van Cambuur. "Koeman heeft veel jongens stappen laten maken. Hij is duidelijk naar iedereen. Hij geeft je vertrouwen en de vrijheid om te doen waar je goed in bent", ging Clasie verder. "Als het niet goed is vertelt hij dat ook open en eerlijk. Waarom het me raakt? Zo ben ik, ik ben emotioneel en daar schaam ik me ook niet voor."

Clasie verzekert de fans dat hij ook na de zomer nog gewoon voor Feyenoord speelt. "Brazilië? Nu de druk er van af is en de tweede plek zeker is, begint dat te leven. Dan gaan de spelers die kans maken op WK-deelname daar natuurlijk steeds meer aan denken. We gaan het de komende weken zien."

"En daarna? Volgend jaar speel ik gewoon weer in De Kuip." Dit seizoen speelde de 22-jarige Haarlemmer 31 competitieduels voor Feyenoord. Hij scoorde één keer.

Valverde richt zich nu op Tour de France

Alejandro Valverde sloot zondag met de tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik een succesvolle week af. Daarin werd hij eerst vierde in de Amstel Gold Race, waarna hij vervolgens met overmacht de Waalse Pijl won. Zijn volgende doel is duidelijk: De Tour de France.

"Een klassieker als Luik-Bastenaken-Luik winnen is niet zo eenvoudig als mensen soms denken. Ik ben dan ook gewoon erg tevreden met mijn tweede plek. Vooral de zege in de Waalse Pijl was voor mij heel belangrijk, daar ben ik erg trots op", aldus de Spanjaard tegenover Biciciclismo.

"Er waren nog veel snelle renners vooraan te vinden en dus wilde ik mijn krachten verdelen. Ik zat wel bij Simon Gerrans in het wiel, maar in de sprint was ik gewoon niet snel genoeg. Hij is de terechte winnaar en dus feliciteer ik hem met de zege", zo zegt El Imbatido.

Valverde won dit jaar al acht wedstrijden en mag dus terugkijken op een sterk voorseizoen. Over het volgende doel is hij duidelijk: "Ik ga nu een korte rustperiode nemen en daarna ga ik me volledig focussen op de Tour. De route daarheen begint met een hoogtestage en daarna rij ik in juni het Critérium du Dauphiné", besluit de Spanjaard.

Netanyahu waarschuwt voor herhaling Holocaust

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag de jaarlijkse herdenking van de Holocaust geopend met een stevige waarschuwing. Hij drukte de rest van de wereld op het hart om lessen te trekken uit het verleden en een nieuwe Holocaust te voorkomen. Tijdens de Holocaust werden zes miljoen joden omgebracht.

Netanyahu hield een toespraak bij het herdenkingscentrum Yad Vashem. Hij koppelde daarin de volkerenmoord van de nazi's aan de pogingen van Iran een kernwapen in zijn bezit te krijgen. Ook wees hij op de verwijzingen van Iraanse leiders naar de vernietiging van de staat Israël en de ontkenning van de Holocaust door Teheran.

Netanyahu zei dat net als voor de Tweede Wereldoorlog er mensen zijn die weigeren de ongemakkelijke waarheid onder ogen te zien. "Op deze plek heb ik al vaker gezegd dat we een bedreiging voor ons bestaan op tijd moeten onderkennen en op tijd actie moeten ondernemen. Vanavond vraag ik waarom in de jaren voor de Holocaust de meeste wereldleiders het gevaar niet op tijd zagen. Als we terugkijken dan waren er voldoende aanwijzingen", aldus de Israëlische premier. "Heeft de wereld een les geleerd van de fouten uit het verleden? Vandaag worden we opnieuw geconfronteerd met duidelijke feiten en zien we ons gesteld voor een reëel gevaar. Iran roept op tot onze vernietiging en ontwikkelt kernwapens."

De Israëlische president Shimon Peres sprak over de slachtoffers die de Holocaust in zijn eigen familie heeft gemaakt en hij zei eveneens dat Israël ervoor moet waken dat opnieuw een Holocaust plaatsheeft. "We moeten geen enkel geval van antisemitisme negeren, geen enkele ontheiliging van een synagoge, geen enkele vernietiging van een grafsteen op een begraafplaats waar onze familieleden liggen. We moeten de opkomst van extreemrechtse partijen met neonazistische sentimenten, die een bedreiging voor ons en voor elk land zijn, niet negeren", aldus Peres. "Een sterk Israël is ons antwoord op de verschrikkingen van antisemitisme, maar het ontslaat de rest van de wereld niet van de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat deze ziekte ooit terugkeert in onze huizen."

De jaarlijkse herdenking van de Holocaust is een van de belangrijkste dagen op de Israëlische kalender. Restaurants, cafés en bars zijn dicht en de programmering van de radio en de televisie is aangepast. Op maandagochtend komt Israël twee minuten lang tot stilstand. Dan klinken er luchtalarmen en zetten chauffeurs hun auto's, bussen en vrachtwagens aan de kant van de weg. Op diverse plekken in het land worden de namen van de slachtoffers voorgelezen.

Rellen in Rotterdam

In Rotterdam zijn zondagavond relletjes uitgebroken waar supporters van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe bij betrokken waren. De mobiele eenheid heeft charges uitgevoerd. Er zijn aanhoudingen verricht.

De sfeer was aanvankelijk goed, zegt een woordvoerder van de politie. De fans vierden op de Coolsingel en op het Hofplein het kampioensfeest van de Turken. Op een gegeven moment sloeg de sfeer om. "Hoe dat kwam is ons nog niet duidelijk", aldus de zegsvrouw.

Hoeveel supporters zijn gearresteerd is nog niet duidelijk. Even voor 22.00 uur was het weer wat rustiger op straat.

Musical Hazes voor vijfde keer verlengd

De musical over het leven van André Hazes, Hij Gelooft in Mij, is voor de vijfde keer verlengd. Het stuk is nu tot het einde van het jaar te zien in het Delamar Theater. Dat zei hoofdrolspeler Martijn Fischer zondag in het televisieprogramma Life4You.

Fischer speelt in de musical de rol van Hazes, Chantal Janzen speelt zijn weduwe Rachel. Beiden blijven tot december het leeuwendeel van de voorstellingen vertolken.

Hij Gelooft in Mij ging in november 2012 in première. De musical zou in eerste instantie maar zes maanden te zien zijn, maar is sinds de try-outs steeds uitverkocht. De kaarten voor de toegevoegde voorstelling zijn al te koop.

Veltman: "Heracles sloot deal met ons"

De kampioenswedstrijd van Ajax tegen Heracles bloedde in het laatste kwartier dood. Verdediger Joël Veltman wond er na afloop geen doekjes om dat de twee ploegen allebei met een punt tevreden waren. "Op een gegeven moment kwam Simon Cziommer naar me toe en zei: Als jullie de bal nou achterin houden, vinden wij het ook wel goed."

Ook Heraclied Cziommer gaf de gebeurtenissen grif toe. "Vanaf de 75e minuut is het natuurlijk voor de toeschouwers niet aantrekkelijk. Maar goed, iedereen weet waar het om draait in de Eredivisie. Dat moet je niet afrekenen op vijftien minuten van een wedstrijd."

Over het waarom was de Duitser duidelijk. "Wij hoefden de laatste vijftien minuten niet meer, we hadden aan een punt genoeg om eindelijk veilig te zijn." De remise doet niets af aan de titel van Ajax, vond Cziommer. "Als je na 34 wedstrijden bovenaan staat ben je de terechte kampioen."

Veltman en Davy Klaassen beseften dat het vertoonde spel dit seizoen niet het beste was wat Ajax kan. "Misschien was het vorig jaar iets beter voetbal", wist Veltman. "Maar uiteindelijk heb je weer die titel en die is even belangrijk." Klaassen zag bovendien een lichtpuntje. "We zijn dit jaar wel stabieler geworden."

Het tweetal verwacht ook volgend jaar onder Frank de Boer te trainen. "Volgens mij heeft hij het wel goed hier, er zijn nog genoeg uitdagingen", was Klaassen positief.

De Boer: "Ben boos geweest op fans"

Frank de Boer greep zondag de festiviteiten rond de 33e landstitel van Ajax aan om nog even terug te komen op de bekerfinale. "Ik ben vorige week erg boos geweest op een aantal fans", verwees de trainer van de Amsterdammers naar de incidenten in de Kuip. De finale lag twee keer stil omdat Ajax-fans vuurwerk op het veld hadden gegooid.

De Boer, die toegaf ook wel eens boos te zijn geweest op zijn spelers dit seizoen, maakte daarna een deal met de aanwezige supporters. "Laten we afspreken dat wij als technische staf wat minder boos zijn op de spelers volgend seizoen en dat we nooit meer boos hoeven te zijn op deze fantastische fans." Een tegenprestatie had De Boer ook al in gedachten. "Dan beloof ik dat jullie weer hier staan."

Mr. Probz scoort nummer 1-hit in Groot-Brittannië

Zanger en rapper Mr. Probz heeft een nummer 1-hit te pakken in de Britse singlelijst. De remix van zijn hit Waves ging in de afgelopen week de meeste keren over de toonbank en komt daarmee binnen op de eerste plaats. Dat heeft The Official Charts Company zondag bekendgemaakt.

Van Waves werden in een week tijd 127.000 exemplaren verkocht. Mr. Probz treedt in de voetsporen van landgenoten Nicky Romero, Martin Garrix en de jongens van de Bingo Players, die allemaal in het afgelopen jaar de bovenste plaats van de Britse lijst behaalden.

Waves werd na het grote succes in Nederland onder handen genomen door de Duitse dj en producer Robin Schulz. Dat was het laatste zetje voor een grote Europese hit. Eerder deed de remix het al goed in onder meer België, Frankrijk en de Duitstalige landen Duitsland, Oostenrijk en Zwiterland.

In Nederland staat Waves al een jaar onafgebroken in de Single Top 100. In februari bereikte het met een vijfde plaats de hoogste positie. De single werd hier al bekroond met een Edison en een 3FM Award voor beste nummer.

Jamaicaanse dopingautoriteiten voor de rechter

Het proces tegen onder meer de Jamaicaanse atleten Asafa Powell en Sherone Simpson lijkt steeds grotere problemen te kennen. De twee werden eerder voor anderhalf jaar geschorst. Twee van de drie leden van de disciplinaire commissie moeten zich voor de rechter verantwoorden voor criminele activiteiten.

Lennox Gayle, voorzitter van de commissie, werd gearresteerd omdat hij de baas zou zijn van een groep prostituees. Naast zijn werk als advocaat zou hij in Montego Bay, de vierde stad van Jamaica, een massagesalon runnen. Het hoofddoel van de salon zou echter niet bestaan uit massages, maar uit het aanbieden van de diensten van prostituees. Zeven van zijn 'werkneemsters' werden eveneens gearresteerd.

Ook Jephthah Ford werd door de politie opgepakt om zich voor de rechter te verantwoorden. Hij wordt ervan verdacht een poging gedaan te hebben om een medewerker van de politie om te kopen. Hij zou hem ruim een ton hebben geboden om een zaak tegen twee Surinamers te laten vallen.

Eerder deze maand liet het CAS, het Hof van Arbitrage voor Sport, zich al bijzonder kritisch uit over de Jamaicaanse anti-dopingautoriteiten. 

Ajax voor tienduizenden fans gehuldigd

Landskampioen Ajax is zondagavond voor tienduizenden fans gehuldigd. De Amsterdammers stelden eerder op de dag door een 1-1 remise bij Heracles Almelo de vierde titel op rij en de 33e in totaal veilig. Alle spelers werden enthousiast toegejuicht. Coach Frank de Boer kreeg een gemeentelijke onderscheiding.

De selectie van Ajax reisde na het duel met de bus terug naar Amsterdam. Op de A1 stonden fans op viaducten om de kampioenen te onthalen. Na aankomst bij het Arenapark beklommen de spelers een voor een het podium, waar zanger Peter Beense het publiek al had opgewarmd. Voorafgaand aan de huldiging werd volop vuurwerk afgestoken.

Daley Blind had een camera op zijn borst, zodat hij alles nog eens kan terugkijken. Niklas Moisander zorgde mogelijk voor de meest spectaculaire entree. De Fin maakte een koprol. Aanvoerder Siem de Jong en Frank de Boer werden als laatste naar voren geroepen.

Bij de opkomst van de succescoach stak het publiek massaal fakkels af en werd hij luidkeels toegezongen. "Ik denk dat iedereen trots is op wat we de laatste vier jaar hebben gepresteerd", liet De Boer weten.

Burgemeester Eberhard van der Laan feliciteerde Ajax met het kampioenschap. "Wij zien het als een cadeautje voor de stad en daarom hebben wij ook een cadeautje voor jullie", verwees hij naar een groot doek op de toren aan het IJ. Daarop prijkt het oude logo, dat de fans terug willen.

Van der Laan kende De Boer tot slot de Frans Banninck Cocq-penning toe. Die penning wordt toegekend aan personen die veel hebben betekend voor Amsterdam. Onder De Boer veroverde Ajax voor het eerst in de historie vier titels op rij.

De huldiging werd afgesloten met het clublied. Daarvoor zong Kees Prins al Dit is mijn club.

Wereldrecord voor Keniaanse atletes

De Keniaanse atletes Irene Jelagat, Ann Karindi, Perin Nenkampi en slotloopster Mercy Cherono hebben in Nairobi het wereldrecord op de 4x1500 meter verbeterd. Dat deden ze tijdens selectiewedstrijden voor de World Relays, een nieuw atletiekkampioenschap speciaal voor estafettes.

De World Relays zullen dit jaar voor het eerst gehouden worden. Op 24 en 25 mei worden in Nassau op de Bahama's de wedstrijden gelopen over 4x100 meter, 4x200 meter, 4x400 meter, 4x800 meter en 4x1500 meter. 

In Kenia vonden dit weekeinde de selecties plaats voor de 4x800 en 4x1500 meter, waarop zij de topfavorieten zijn. Het team van Cherono liep naar een tijd van 17:05,72 minuten. Daarmee waren ze enkele seconden sneller dan de 17:08,17 die op 5 april gelopen werd, eveneens in Nairobi.

Ook bij de mannen werd er gehoopt op een wereldrecord, maar met die hoop werd korte metten gemaakt doordat de heren 's ochtends eerst individueel een kwalificatietijd neer moesten zetten. Tweevoudig wereldkampioen Asbel Kiprop was de snelste en vormde 's middags een team met de nummers twee, drie en vier.

Samen met Silas Kiplagat, Collins Cheboi en Joseph Magut liep Kiprop in de middag naar een tijd van 14:44,77 minuten. Daarmee waren ze bijna tien seconden trager dan de 14:36,23 van een Keniaans team tijdens de Memorial van Damme in Brussel, in 2009. Tijdens de World Relays zal er door het Keniaanse sterrenteam zeker een serieuze aanval gedaan worden op dat record.

Taiwan staakt bouw kerncentrale

Taiwan gaat de bouw van een vierde kerncentrale stilleggen vanwege de toenemende weerstand tegen kernenergie in het land.

De Taiwanese regering nam hierover zondag een beslissing, nadat dit weekeinde tienduizenden mensen in de hoofdstad Taipei de straat op waren gegaan om te protesteren tegen kernenergie. Zij maken zich zorgen over kerncentrales in het voor aardbevingen gevoelige Taiwan, na de kernramp in het Japanse Fukushima in 2011. Omdat de bouw van een vierde centrale in het noorden van Taiwan wordt stilgelegd, zullen de drie andere kerncentrales langer open moeten blijven, aldus de overheid.

Taiwan is voor bijna een vijfde van zijn energievoorziening afhankelijk van kernenergie. De beurs in Taipei ging zondag fors omlaag omdat beleggers vrezen dat een hogere stroomprijs schadelijke gevolgen voor de Taiwanese economie zal hebben.

Tienduizenden bij huldiging Ajax

Bij de huldiging van Ajax bij de ArenA in Amsterdam zijn enkele tienduizenden supporters. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. Ajax schat het aantal toegestroomde fans op 35.000. De festiviteiten in de stad verlopen tot nu toe 'rustig en feestelijk'.

In de binnenstad van Amsterdam is het zondagavond heel erg rustig. "'s Middags werd er natuurlijk al een en ander gevierd, maar dat leverde geen problemen op", aldus de politiewoordvoerder. Wel is er een enkele arrestatie verricht voor het bezitten van vuurwerk.

In het ArenAPark, waar de huldiging plaatsvindt, wordt wel volop vuurwerk afgestoken.

De politie en gemeente hadden vooraf diverse maatregelen genomen om misstanden te voorkomen. In Amsterdam was een speciale voetbalverordening afgegeven. Vuurwerk en stadionfakkels waren in de stad verboden. Ook mochten fans hun gezicht niet bedekken en werden ze preventief gefouilleerd. De hele dag hield de politie de situatie scherp in de gaten.

Geblesseerde Andy Schleck mist Romandië

Andy Schleck moet zich terugtrekken van de Ronde van Romandië, die komende dinsdag van start gaat. Dat meldt Trek Factory Racing, zijn ploeg, op Twitter. De Luxemburger heeft nog teveel last van een knieblessure die hij opliep bij zijn val in de Amstel Gold Race.

Volgens het team heeft hij zondag tijdens Luik-Bastenaken-Luik wel uitstekend werk verricht voor zijn broer Fränk, maar daarna moest hij de strijd staken. De 28-jarige Schleck kent een dramatisch seizoen en is nog niet verder gekomen dan de 66e plek in het eindklassement van Parijs-Nice en de Ronde van het Baskenland.

Op de zaterdag voor de Amstel Gold Race doorbrak de jongste van de Schleck-broers de grens van duizend dagen zonder top tien-resultaat in een UCI-wedstrijd. In 2010 was hij, na schorsing van Alberto Contador, nog winnaar van de Tour de France.

Westerlo promoveert naar hoogste niveau België

Westerlo keert na twee seizoenen weer terug in de Belgische Eerste Klasse. De club kroonde zich zondag door een 1-0 zege op directe concurrent Eupen tot kampioen van de Tweede Klasse. Het verschil tussen Westerlo en Eupen bedroeg voor het begin van de wedstrijd slechts één punt.

Westerlo degradeerde in 2012 uit de Eerste Klasse. De club had toen vijftien seizoenen op het hoogste niveau geacteerd. Vorig seizoen kwam Westerlo met een derde plaats al in de buurt van promotie. Dit seizoen was het wel raak.

Sherjill McDonald is de enige Nederlander bij Westerlo in de selectie. De aanvaller scoorde dit seizoen veertien keer in 28 wedstrijden.

[Bundesliga] Derde plaats op de tocht voor Schalke

Schalke 04 is voor de tweede week op rij tegen een nederlaag aangelopen in de Bundesliga. De ploeg uit Gelsenkirchen verloor zondag thuis met 0-1 van Borussia Mönchengladbach. Daardoor voelt Schalke de hete adem van nummer vier Bayer Leverkusen in de nek.

De equipe van Jens Keller leek zo goed als zeker van de derde plaats, maar de voorsprong op Leverkusen is met twee duels voor de boeg geslonken tot drie punten. De derde plek levert een ticket voor de Champions League op. De nummer vier speelt nog een voorronde.

Een treffer van Patrick Hermann in de 35e minuut deed Schalke, dat vorige week onderuit ging bij VfB Stuttgart, de das om. Klaas-Jan Huntelaar viel twintig minuten voor tijd in. De Nederlandse spits kampte de laatste dagen met een keelontsteking.

Oud-Feyenoord-coach Vujadin Boskov (82) overleden

De Servische oud-voetbalcoach Vujadin Boskov is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat melden Servische media zondag. Boskov was in een carrière van bijna veertig jaar onder meer werkzaam als trainer van Feyenoord en FC Den Haag, de voorloper van het huidige ADO Den Haag. Met die laatste club won hij in 1975 de KNVB-beker.

Rechstbuiten Boskov speelde vrijwel zijn hele loopbaan voor FK Vojvodina uit Novi Sad. Aan het einde van zijn carrière kwam hij ook nog uit voor Sampdoria en het Zwitserse Young Boys. Bij die club was hij als speler/coach werkzaam en begon een succesvolle trainersloopbaan.

Na een periode als technisch directeur bij jeugdliefde Vojvodina haalde FC Den Haag de Joegoslaaf naar de hofstad. Na twee jaar zakte hij af naar Rotterdam waar hij ook twee jaar trainer was. Via Real Zaragoza kwam hij vervolgens bij Real Madrid terecht en met de Koninklijke werd hij een keer kampioen en won hij twee keer de Copa del Rey. Na Sporting Gijon leidde hij het Italiaanse Ascoli naar de Serie A en werd hij in 1986 trainer bij Sampdoria.

Met de ploeg uit Genua behaalde hij zijn grootste successen. In 1990 won Sampdoria de Europa Cup II. Het volgende seizoen werd de ploeg, die onder Boskov al twee keer de Coppa Italia had gewonnen, landskampioen. Een jaar later reikten de Italianen tot de finale van de Europa Cup I. Daarin was FC Barcelona door een doelpunt van Ronald Koeman te sterk.

Boskov werkte later nog bij AS Roma, Napoli, Servette, nogmaals Sampdoria en Perugia. Hij was bovendien drie keer bondscoach van Joegoslavië, voor het laatst op het EK van 2000. Als speler was Boskov tot 57 interlands gekomen voor het Joegoslavische team.

Kuijt met Fenerbahçe Turks kampioen

Dirk Kuijt is met Fenerbahçe zondag kampioen van Turkije geworden. De club uit het Aziatische deel van Istanbul speelde met 0-0 gelijk tegen Rizespor. Het verschil met nummer twee Galatasaray, dat met 1-0 won bij Elazigspor, is met nog drie wedstrijden te spelen een onoverbrugbare twaalf punten.

Voor Fenerbahçe is het de negentiende landstitel. Daarmee komt de ploeg weer op gelijke hoogte met stadgenoot en aartsrivaal Galatasaray als recordkampioen. Voor Kuijt is het zijn eerste kampioenschap. De 33-jarige Katwijker lukte dat eerder bij FC Utrecht, Feyenoord en Liverpool niet.

Meer dan honderd doden door watersnood Afghanistan

Watersnood in het noorden van Afghanistan heeft tot dusver aan 111 mensen het leven gekost. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten zondag gezegd. Honderden mensen hebben als gevolg van overstromingen hun huizen moeten verlaten. Het Afghaanse leger heeft helikopters ingezet mensen uit het water te halen en voedsel te droppen.

Volgens de Afghaanse Dienst voor Rampenbestrijding zijn inmiddels de lichamen van 111 mensen geborgen. De slachtoffers kwamen uit de provincies Sari Pul, Zawzjan, Faryab en Badghis. Nog eens twintig mensen worden vermist.

De overstromingen zijn het gevolg van de grote hoeveelheden regen die vorige week vielen.

Koeman: "Tweede plek is terecht"

Ronald Koeman nam zondag met een 5-1 zege op Cambuur afscheid van het thuispubliek in De Kuip. Feyenoord is daardoor zeker van de tweede plaats. Met nog één speelronde te gaan zijn de Rotterdammers niet meer in te halen door nummer drie FC Twente.

"Die tweede plaats is terecht. Aan het begin van het seizoen hadden we hier niet voor getekend, omdat we intern hadden besproken dat we voor de titel wilden gaan. Daar zijn we alleen niet regelmatig genoeg voor geweest", reageert Koeman op de officiële website van Feyenoord.

"Met name de nederlaag thuis tegen Ajax was een domper, maar het is een compliment waard hoe we daar met z'n alleen op hebben gereageerd." Feyenoord won vervolgens zeven duels op rij, waardoor de tweede plek binnen is. "Dat voelt heel goed."

"Drie jaar geleden toen ik bij Feyenoord kwam stond de club er zowel sportief als financieel niet goed voor. De afgelopen drie seizoenen hebben spelers zich ontwikkeld, jongens zijn international geworden en we hebben goede resultaten geboekt", aldus Koeman. "Dat maakt dat ik met veel voldoening kan terugkijken op mijn tijd bij Feyenoord."

"Ik ben dankbaar voor de mooie tijd die ik hier heb meegemaakt." De Rotterdamse club en de fans in De Kuip gaven Koeman daarom een mooi afscheid. "De waardering die ik hier voel is enorm en heel mooi. Feyenoord heeft een twaalfde man die je nergens anders ziet. De onvoorwaardelijke steun van de supporters is onbeschrijflijk."

Gerrans naar tweede plaats op ranglijst World Tour

Simon Gerrans is door zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik de top drie van de ranglijst van de UCI World Tour binnengestormd. De Australische kampioen van Orica-GreenEdge verruilt de negende voor de tweede plaats. Alberto Contador is nog steeds de nummer één.

Gerrans is de eerste Australiër ooit die de Belgische heuvelklassieker op zijn naam schrijft. In de straten van Ans versloeg hij zondag Alejandro Valverde. De Movistar-kopman, die woensdag de Waalse Pijl won, stijgt drie plekken op de officieuze wereldranglijst. Hij staat nu derde.

Fabian Cancellara is het grootste slachtoffer. De Zwitser zakt van twee naar vier. Hij houdt de Pool Michal Kwiatkowski en Niki Terpstra nog wel achter zich. Terpstra is de enige Nederlander in de top twintig.

In het landenklassement boekte Nederland een plekje winst. De vijfde stek werd ingeruild voor de vierde. Spanje gaat aan kop, voor België en Australië.

Omega Pharma-Quick-Step is nog altijd de beste ploeg. De Belgische equipe leidt voor Movistar en Katusha. Belkin staat tiende, Giant-Shimano is de nummer twaalf.

[PD] Atlético wint eindelijk weer eens bij Valencia

Atlético Madrid is weer een stap dichter bij de eerste landstitel sinds 1996. De ploeg van coach Diego Simeone won zondag met 1-0 bij Valencia, waardoor de voorsprong op naaste rivaal Real Madrid nu zes punten bedraagt. De stadgenoot heeft nog wel een duel tegoed.

Raúl García was de matchwinner. De middenvelder kopte kort voor rust knap raak op aangeven van Gabi. Voor Atlético is het de eerste overwinning bij Valencia sinds 2003. Atlético vestigde bovendien een nieuw clubrecord. De Madrilenen hebben nu 88 punten, het hoogste totaal ooit in de 111-jarige historie.

FC Barcelona komt later zondag nog in actie. De Catalanen, die zeven punten minder hebben dan Atlético, gaan op bezoek bij Villarreal. Real was zaterdag al met 4-0 te sterk voor Osasuna.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Argentinië

Marc Márquez heeft na de eerste twee races van het seizoen ook de derde Grand Prix van het MotoGP-seizoen op zijn naam geschreven. In Argentinië was de Spanjaard ondanks een moeilijk begin opnieuw onklopbaar. Door zijn zege breidt Márquez zijn voorsprong in het WK opnieuw uit.

Márquez kende een zeer slechte start. Jorge Lorenzo kon daar perfect van profiteren door de leiding te pakken, terwijl Andrea Iannone van de achtste startplaats opstoomde naar plek twee. Márquez viel terug naar de vijfde plek, terwijl Iannone een fout maakte en een paar plekken in moest leveren.

Na hevige gevechten in de eerste ronde lag Márquez zelfs even op plek acht. Ondertussen ging Aleix Espargaro onderuit en lag Lorenzo nog op kop. Andrea Dovizioso, gestart als vijfde, lag knap op de vijfde plek, voor Iannone, Valentino Rossi, Stefan Bradl, Márquez en diens teamgenoot Dani Pedrosa.

Drie ronden na de start ging Iannone zijn landgenoot Dovizioso weer voorbij. Enkele bochten later ging Rossi voorbij aan Bradl en ook Dovizisio, waardoor Rossi naar plek drie opschoof. Márquez haalde Dovizioso in en reed inmiddels rond op de vierde plek. Kort daarop reed Rossi zelfs naar de tweede plaats, maar door een fout van de Italiaan kon Iannone hem voorbij, waarna Márquez beide landgenoten in kon halen. 

Marc Márquez won ook de derde race van het seizoen (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Marc Márquez won ook de derde race van het seizoen (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Binnen de korste keren werd Rossi ook ingehaald door Bradl en Pedrosa, waardoor The Doctor terugviel naar plek zeven. Márquez was inmiddels los van de groep achtervolgers en kon op weg naar Lorenzo, die ruim aan de leiding lag. Twee ronden later had Márquez de aansluiting gevonden met zijn landgenoot. Ondertussen ging Bradl Iannone voorbij, waardoor de Duitser weer op plek drie lag, met Pedrosa vlak achter het duo.

Na een kleine tien ronden wist Pedrosa dan toch naar de derde plek te gaan. Dat deed hij door eerst Bradl en snel daarna ook Iannone in te halen. Daarachter kwam Rossi toch weer dichterbij te komen en drie ronden later vond de oude meester de aansluiting. Hij wachte niet lang en ging in een paar bochten tijd voorbij zowel Iannone als Bradl om zo op plek vier terecht te komen.

De laatste tien ronden van de race waren een stuk minder enerverend. Pedrosa reed zich los van Rossi, terwijl Márquez simpel voorbij Lorenzo ging. De regerend kampioen ging nog wel even wijd, maar Lorenzo kon er niet van profiteren. Márquez reed direct de snelste raceronde en werd pas bij de finish weer teruggezien door Lorenzo.

Om plek twee was het nog wel spannend, want Pedrosa kwam gestaag dichter bij Lorenzo. Met twee ronden te gaan vond hij de aansluiting en een paar bochten later kon hij heel simpel voorbij Lorenzo, die uiteindelijk derde werd. Rossi werd vierde, voor Bradl en Iannone, die het beste resultaat uit zijn MotoGP-carrière pakte. De gevallen Aleix Espargaro werd toch nog knap vijftiende, goed voor het laatste puntje.

[PL] City voert druk op met zege bij Crystal Palace

Manchester City heeft het gat naar koploper Liverpool zondag verkleind tot slechts drie punten. De landskampioen van twee seizoenen geleden won de uitwedstrijd bij Crystal Palace met 2-0. Manchester City heeft drie punten achterstand op Liverpool en één op Chelsea. Die twee ploegen speelden echter al een wedstrijd meer.

In Londen kwam City al snel op voorsprong. Edin Dzeko kopte op aangeven van Yaya Touré in de vierde minuut binnen. Touré zorgde er vlak voor rust voor dat de wedstrijd gespeeld was. De Ivoriaan tekende zelf voor de tweede treffer van de middag.

Bryan Cranston zei Breaking Bad met moeite vaarwel

Bryan Cranston vond het erg moeilijk om vorig jaar afscheid te nemen van zijn Breaking Bad-personage Walter White. "Met Walter White kon ik zes jaar lang alle kanten op", zegt de acteur in het Amerikaanse tijdschrift Parade. "Normaal gesproken heeft een rol slechts een paar kanten."

De 58-jarige Cranston vond vooral de diversiteit erg mooi aan het personage. "Ik kon iemand vermoorden. Ik kon met mijn baby knuffelen en mijn zoon op zijn voorhoofd kussen. Het waren alle denkbare ervaringen waar mensen in hun leven mee te maken kunnen hebben."

De acteur vond het lastig om te bedenken wat voor rollen hij na White wilde spelen. Cranston besloot zich meer op films te richten en is vanaf 15 mei te zien in Godzilla. "In eerste instantie weigerde ik de rol. Ik dacht: ik kan niet Godzilla doen na Breaking Bad, dat is een enorme stap terug."

Toch raakte Cranston overtuigd om de rol van een wetenschapper te spelen in de film over het monster. "Ik was verbaasd hoe goed het is geschreven en de regisseur, Gareth Edwards, had een paar goede ideeën om het verhaal sterker te maken", legt hij uit. "En waarom doe ik niet een keer een leuk ontsnappingsverhaal?"

Leverkusen speelt seizoen uit zonder Kiessling

Stefan Kiessling heeft zaterdag zijn laatste wedstrijd van dit seizoen gespeeld met Bayer Leverkusen. De aanvaller is geblesseerd geraakt. Kiessling moest zich in de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund (2-2) in de slotfase laten vervangen na een duel met Lukas Piszczek.

De 30-jarige speler liep een spierscheuring in zijn linkerbovenbeen op. Dat is zondagochtend gebleken uit een MRI-scan, schrijft Bayer Leverkusen op de officiële website.

Door de kwetsuur mist Kiessling de laatste twee competitieduels van dit seizoen, tegen Eintracht Frankfurt (uit) en Werder Bremen (thuis). De Duitser is met vijftien treffers clubtopscorer bij Bayer Leverkusen. In het thuisduel met Dortmund kwam hij zaterdag niet tot scoren.

Bayer Leverkusen bezet in de Bundesliga momenteel de vierde plaats. Aan het einde van de rit levert die plek deelname aan de laatste voorronde van de Champions League op. De enige concurrent voor die positie is VfL Wolfsburg, dat slechts één punt minder heeft.

Dit seizoen waren Die Werkself ook actie op het hoogste Europese clubniveau. De Duitsers werden tweede in poule A, achter Manchester United en voor Shakhtar Donetsk en Real Sociedad. In de tweede ronde werd Leverkusen uitgeschakeld door Paris Saint-Germain.

[Serie A] Cagliari bijna veilig na winst op Parma

Cagliari speelt volgend seizoen waarschijnlijk ook in de Serie A. De Sardijnse ploeg won zondag thuis met 1-0 van Parma en vergrootte het gat naar de gevarenzonde tot acht punten. Mauricio Pinilla scoorde tien minuten voor rust uit een strafschop de enige treffer.Vrijwel de hele tweede helft speelde Parma vervolgens met een man minder na rood van Felipe.

Sampdoria won met 2-1 van Chievo Verona. Cyril Thereau zette de bezoekers uit Verona op 1-0 door in de 66e minuut een penalty te benutten. Sampdoria zette de wedstrijd, zonder de weggestuurde Shkodran Mustafi, vervolgens alsnog op zijn kop. Eder maakte in de 81e minuut de 1-1, Roberto Soriani scoorde in de blessuretijd de winnende goal.

Lazio won uit bij Livorno met 2-0. Stefano Mauri opende de score na een kwartier en in de tweede helft verdubbelde Antonio Candreva de marge. Dat deed hij vanaf de strafschopstip.

Torino was met 2-0 Udinese de baas. Omar el Kaddouri en Ciro Immobile scoorden de doelpunten voor de ploeg uit Turijn.

Daley Blind trots op teamgenoten

Daley Blind mocht zondag voor de vierde keer op rij de kampioensschaal omhooghouden met Ajax. "Ik ben trots op het team dat we hier weer staan", zei de middenvelder voor de camera van Fox Sports. "We hebben het toch weer laten zien."

Blind verruilde dit seizoen de linksbackpositie voor het middenveld, waar hij een vast trio vormde met Thulani Serero en Davy Klaassen. "Ik heb de lijn doorgetrokken van vorig jaar. Het was een heel mooi seizoen voor mij."

Siem de Jong mocht na het 1-1 gelijkspel bij Heracles Almelo de schaal in ontvangst nemen, maar het aandeel van de aanvoerder was dit seizoen door blessureleed beperkt. "Ik ben net zo blij als anders", liet hij weten. "Maar ik had het seizoen natuurlijk iets anders voorgesteld."

[Bundesliga] HSV in het nauw door nederlaag bij Augsburg

Hamburger SV lijkt rechtstreekse handhaving in de Bundesliga uit het hoofd te moeten zetten. Zonder de geblesseerde Rafael van der Vaart ging HSV zondag met 3-1 onderuit bij FC Augsburg. Met twee duels voor de boeg staat de ploeg van coach Mirko Slomka vijf punten achter op de veilige zestiende plaats.

Al na zes minuten sloeg Halil Altintop toe voor Augsburg. De Turkse middenvelder tekende ook voor de 2-0 en André Hahn voerde de score vervolgens verder op. Heiko Westermann deed kort voor rust nog iets terug, maar in de tweede helft wist HSV de achterstand niet meer te repareren.

HSV bezet met 27 punten de zeventiende stek. Die positie veroordeelt de club tot de play-offs. FC Nürnberg en Eintracht Braunschweig hebben respectievelijk één en twee punten minder en zitten HSV nog op de hielen.

Bij Augsburg, dat achtste staat, speelde aanvoerder Paul Verhaegh de hele wedstrijd mee.

Badmintontoppers voldoen aan verwachtingen op EK

De Deen Jan Østergaard Jørgensen is zondag in het Russische Kazan Europees kampioen badminton geworden. In de finale deed de nummer één van de plaatsingslijst wat er van hem verwacht werd. Hij versloeg Rajiv Ouseph (5) uit Engeland in twee games: 21-18, 21-10.

Ook in het vrouwenenkelspel won de nummer één van de plaatsingslijst de Europese titel. De Spaanse Carolina Marín was met 21-9, 14-21, 21-8 te strek voor Anna Thea Madsen uit Denemarken.

Namens Denemarken won Christinna Pedersen de titels in het vrouwendubbelspel en het gemengd dubbelspel. Samen met Kamilla Rytter Juhl was Pedersen als eerste geplaatst in het vrouwendubbel. Ze klopten landgenoten Line Damkjaer Kruse en Maria Roepke (3) met 21-11, 21-11.

In het gemengd dubbelspel stond Pedersen tegenover Juhl. Samen met Joachim Fischer Nielsen won Pedersen, ook hier de nummer één van de plaatsingslijst, met 22-24, 21-13, 21-18 van Juhl en Mads Pieler Kolding.

In het mannendubbelspel grepen de Denen naast het goud. De Russen Vladimir Ivanov en Ivan Sozonov (3) versloegen Mads Conrad-Petersen en Kolding (4) met 21-13, 21-16.

Nishikori laat Giraldo kansloos in finale Barcelona

Kei Nishikori heeft zondag op overtuigende wijze het tennistoernooi van Barcelona gewonnen. De Japanner (4) was in de finale veel te sterk voor Santiago Giraldo en gunde de Colombiaan slechts vier games: 6-2 en 6-2. Nishikori volgt met zijn zege Rafael Nadal op, die zeven van de laatste acht edities won en 41 duels ongeslagen bleef.

Nadal verloor in de kwartfinale van Nicolás Almagro, die vervolgens het onderspit moest delven tegen Giraldo. De Colombiaan had op zijn beurt weer weinig in te brengen tegen Nishikori. De mondiale nummer zeventien ging in beide sets tweemaal door de service van zijn opponent heen en hoefde zelf slechts twee breakpoints toe te staan. Voor Nishikori is het de tweede toernooizege van het jaar en de vijfde uit zijn loopbaan.

Nishikori tilde door zijn zege de stand in onderlinge ontmoetingen naar 6-1. Vorige maand gunde hij in Indian Wells Giraldo ook maar vier games.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 33

Vandaag begon om 14.30 uur de eennalaatste speelronde van dit seizoen in de Eredivisie. Het is Ajax eindelijk gelukt om kampioen te worden, nadat er met 1-1 gelijk werd gespeeld tegen Heracles Almelo. De enig overgebleven concurrent Feyenoord won met ruime cijfers van SC Cambuur, het werd 5-1 voor de Rotterdammers.

ADO Den Haag nam het thuis op tegen AZ. Voor de ploeg uit Alkmaar stond niets meer op het spel, maar de thuisploeg kon zich definitief veiligspelen. Met dat doel werd de wedstrijd dan ook begonnen. ADO was feller en kwam na twintig minuten verdiend op voorsprong via Van Duinen. Holla had zijn ploeg op 2-0 kunnen zetten maar miste de kans. AZ werd wakker en ging via Poulsen en Elm op zoek naar de gelijkmaker. In de tweede helft was het spel ook voor ADO. Na een paar gemiste kansen verdubbelde Holla tien minuten voor tijd de voorsprong. AZ deed even later nog wel wat terug maar de drie punten bleven in Den Haag.

Hekkensluiter Roda JC kreeg FC Groningen op bezoek. Roda JC staat voorafgaand aan deze speelronde drie punten achter op N.E.C. Nijmegen en moet dus minimaal winnen om directe degradatie te ontlopen met als voorwaarde dat N.E.C. punten verspeelt. De ploeg uit Kerkrade begon goed en kwam al vroeg op voorsprong na een eigen doelpunt van Hateboer. Groningen was in de eerste helft alleen via Kostic gevaarlijk. Na de pauze waren de bezoekers beter in het spel. Zivkovic scoorde de 1-1 na een mooie aanname en zes minuten later maakte Kostic de 1-2. Met nog twintig minuten te spelen kreeg Kieftenbeld (Groningen) een rode kaart, maar Roda kon niet van de manmeersituatie profiteren.

Nummer zes sc Heerenveen kreeg bezoek van FC Utrecht, dat op de elfde plaats is terug te vinden. De thuisploeg was in de eerste helft de gevaarlijkste van de twee. Van den Berg schoot net naast en Basacikoglu trof het zijnet. Vlak voor rust lukte het De Roon wel om de bal van afstand binnen te schieten. In de tweede helft kon de voorsprong al hoog zijn opgelopen, maar Heerenveen miste een aantal grote kansen. Ziyech zette zijn ploeg op 2-0 op aangeven van Finnbogason. Een kwartier later zat het duel op slot toen ook de 3-0 werd gemaakt (v. Aken). In de slotfase maakte Mulenga nog een eretreffer voor Utrecht en meteen daarna maakte topscorer Finnbogason de beslissende 4-1.

Ook Go Ahead Eagles kon zich vandaag veiligspelen. Daarvoor moest minimaal een punt worden gehaald bij Vitesse. In de eerste helft was Vitesse alleen gevaarlijk met schoten die over of naast vlogen. Na een half uur kwamen de Eagles op voorsprong na een kopbal van Kolder. Na rust eiste Vitesse een strafschop maar kreeg deze niet. Even later kwamen de bezoekers op 2-0 toen Antonia een pass van Houtkoop succesvol afrondde. Daarna kwam Vitesse terug, want binnen tien minuten stond het gelijk. Eerst scoorde Kashia (kopbal) en even later was het Pröpper met een krul in de kruising.


Rodasupporters moedigen hun ploeg aan (PRO SHOTS/Marcel van Hoorn)


Bekerwinnaar PEC Zwolle kreeg bezoek van PSV, dat door het gelijkspel van Vitesse een plekje kon stijgen op de ranglijst. PEC zat na de feestweek goed in het spel en bood aardig weerstand tegen de bezoekers. Locadia kreeg voor rust een aantal kansen, waarvan hij er eentje wist te benutten. Na een uur spelen kwam PEC op gelijke hoogte na een doelpunt van Saymak. Lang bleef deze stand niet staan want twaalf minuten later zorgde Ruiz ervoor dat drie punten naar Eindhoven werden meegenomen. 

N.E.C. Nijmegen moet de rest van de Eredivisie ook nog spelen voor lijfsbehoud in de Eredivisie. Vandaag kwam FC Twente op bezoek. Al in de eerste minuut kwam N.E.C. op voorsprong via Castillion. Vervolgens werd Twente gevaarlijker via Promes, maar dat leverde geen doelpunt op. Na een half uur was Gentenaar echter kansloos op een inzet van Ebecilio. Na rust sloeg Twente toe. Eerst zag scheidsrechter Van Boekel een handsbal niet, waarna Brama scoorde. Binnen zes minuten stond het 1-4 toen Tadic twee keer het net wist te vinden. In het laatste kwartier scoorden beide ploegen nog eenmaal waarna de eindstand op 2-5 stond. 

Onderin de Eredivisie speelden nummer vijftien NAC Breda en nummer zestien RKC Waalwijk tegen elkaar. Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de wedstrijd, maar na een tijdje trok NAC het duel naar zich toe. Buijs scoorde na een half uur spelen dan ook de 1-0 uit een vrije trap. Na rust liet RKC meer weten dat zij ook aanwezig waren op het veld en kwam op gelijke hoogte via Duits. De aanvoerder schoot de bal in de kruising op aangeven van Castelen. Beide spelers misten in het vervolg een aantal kansen op een voorsprong voor de ploeg uit Waalwijk.

Feyenoord kreeg SC Cambuur op bezoek en kon de tweede plaats veiligstellen. De thuisploeg had voorafgaand aan de speelronde nog een kleine kans op het kampioenschap en speelde daar ook voor. Na twintig minuten kwamen ze op voorsprong via een schuiver van Vormer. Vlak voor rust kwam Cambuur echter op voorsprong nadat Barto de bal op aangeven van Lukoki binnentikte. In het begin van de tweede helft zette Vilhena zijn ploeg weer op voorsprong. Clubtopscorer Pellè pikte ook weer zijn doelpunt mee, want hij zorgde voor de 3-1. In de slotminuten zorgden Vilhena en Boëtius voor de definitieve overwinning: 5-1.

Ajax kon vandaag landskampioen worden als er minimaal werd gelijkgespeeld tegen Heracles Almelo. De Amsterdammers kwamen na dertien minuten op voorsprong toen Schöne scoorde uit een vrije trap. Heracles werd niet gevaarlijk maar kwam even later wel op gelijke hoogte. De grootste kans op een voorsprong was ook voor Heracles, maar Uth stuitte op doelman Cillessen. Na rust was het spel niet veel beter. De aanvallen van de bezoekers liepen stuk en Heracles werd wel gevaarlijk uit de counters maar dat was niet gevaarlijk genoeg om te kunnen scoren. In de slotfase speelde Ajax de bal vooral rond op eigen helft om het kampioenschap veilig te stellen.


Ajax neemt de schaal in ontvangst na het gelijkspel tegen Heracles (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
ADO Den Haag AZ 2 - 1
Roda JC Kerkrade FC Groningen 1 - 2
sc Heerenveen FC Utrecht 4 - 1
Vitesse Go Ahead Eagles 2 - 2
PEC Zwolle PSV 1 - 2
N.E.C. Nijmegen FC Twente 2 - 5
NAC Breda RKC Waalwijk 1 - 1
Heracles Almelo Ajax 1 - 1
Feyenoord SC Cambuur 5 - 1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 33 20 10 3 70 67 - 26
2 Feyenoord 33 20 6 7 66 75 - 39
3 FC Twente 33 17 11 5 62 70 - 35
4 PSV 33 17 5 11 56 58 - 45
5 Vitesse 33 15 10 8 55 64 - 47
6 sc Heerenveen 33 15 9 9 54 69 - 51
7 FC Groningen 33 13 9 11 48 54 - 52
8 AZ 33 13 7 13 46 53 - 49
9 ADO Den Haag 33 11 7 15 40 43 - 63
10 PEC Zwolle 33 9 12 12 39 45 - 47
11 SC Cambuur 33 10 9 14 39 39 - 48
12 FC Utrecht 33 10 8 15 38 44 - 64
13 Go Ahead Eagles 33 10 8 15 38 45 - 68
14 Heracles Almelo 33 10 7 16 37 44 - 56
15 NAC Breda 33 8 11 14 35 43 - 52
16 RKC Waalwijk 33 7 11 15 32 44 - 61
17 N.E.C. Nijmegen 33 5 14 14 29 52 - 80
18 Roda JC Kerkrade 33 6 8 19 26 43 - 69


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 28 30
Graziano Pellè Feyenoord 23 27
Aron Jóhannsson AZ 17 32
Dusan Tadic FC Twente 15 32
Luc Castaignos FC Twente 14 30
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 14 31
Jürgen Locadia PSV 13 30
Jens Toornstra FC Utrecht 12 33
Lucas Piazón Vitesse 11 29


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
Ajax N.E.C. Nijmegen 03 mei 2014 18.45
AZ Feyenoord 03 mei 2014 18.45
FC Groningen Heracles Almelo 03 mei 2014 18.45
FC Twente PEC Zwolle 03 mei 2014 18.45
FC Utrecht Vitesse 03 mei 2014 18.45
Go Ahead Eagles Roda JC Kerkrade 03 mei 2014 18.45
PSV NAC Breda 03 mei 2014 18.45
RKC Waalwijk sc Heerenveen 03 mei 2014 18.45
SC Cambuur ADO Den Haag 03 mei 2014 18.45

Witte Huis: sancties treffen Poetin-getrouwen

Nieuwe strafmaatregelen die naar verwachting deze week door de Verenigde Staten worden ingesteld tegen Rusland treffen de kring rond de Russische president Vladimir Poetin. Dat heeft het Witte Huis zondag bekendgemaakt. De VS stellen de sancties in vanwege de Russische acties ten aanzien van Oekraïne.

Adviseur nationale veiligheid Tony Blinken zei dat de huidige sancties vooral bedoeld zijn om de Russische economie te schaden. Maar in het programma State of the Union van CNN zei hij dat de nieuwe strafmaatregelen vooral de mensen in de kring rond Poetin zullen treffen.

Eerder zondag zei de Amerikaanse president Barack Obama al dat de VS steeds sterker komen te staan als Poetin eenmaal inziet dat de wereld zich verenigt tegen Rusland. Obama zei ook dat Poetin zich niet heeft gehouden aan eerder gemaakte afspraken om de spanningen in het oosten van Oekraïne weg te nemen.

Achterban Morsi boycot presidentsverkiezingen

Aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi boycotten de presidentsverkiezingen in het land. Dat heeft een alliantie onder leiding van de Moslimbroederschap, de beweging waartoe Morsi behoort, zondag gezegd in een verklaring. Volgens de alliantie is de positie van president niet 'vacant' en zijn de verkiezingen van 26 en 27 mei een 'farce'.

Voormalig veldmaarschalk Abdel-Fattah el-Sissi, onder wiens leiding Morsi vorig jaar juli werd afgezet, is de grootste kanshebber bij de verkiezingen. Hij neemt het op tegen Hamdeen Sabahi, die al eerder deelnam aan de strijd om het hoogste ambt.

De alliantie boycotte in januari ook al de stembusgang waarin een besluit werd genomen over de grondwet van het land. Sinds de val van Morsi is het onrustig in Egypte. De autoriteiten hebben een offensief ingezet tegen de achterban van Morsi en leden van de Moslimbroederschap. Daarbij zijn al honderden mensen om het leven gekomen. Duizenden mensen zijn achter de tralies gezet.

De Broederschap is inmiddels door de Egyptische autoriteiten tot terreurorganisatie bestempeld en wordt ervan beschuldigd achter een reeks aanslagen te zitten. De Moslimbroeders ontkennen dat echter. Veel aanslagen zijn opgeëist door Ansar Beit al-Maqdis, een beweging die geïnspireerd is door Al-Qaida.

Zondag veroordeelde een rechtbank in de zuidelijke provincie Minya 42 Moslimbroeders tot celstraffen variërend van drie tot vijftien jaar. Ze werden schuldig bevonden aan het aanvallen van veiligheidstroepen, het blokkeren van wegen en het beschadigen van overheidseigendom.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Argentinië

De Grand Prix van Argentinië in de Moto2 is gewonnen door Esteve Rabat. De Spanjaard vertrok vanaf pole position en kwam op het Autódromo Termas de Río Hondo geen moment in serieus gevaar. De Belg Xavier Simeon werd knap tweede.

Bij de start hield Rabat zijn eerste plek vast, terwijl Johann Zarco terugviel. De Fransman was gestart vanaf plek twee, maar zou de hele race ver terug blijven vallen. Simeon kwam van de derde naar de tweede plek, terwijl ook Maverick Viñales vanaf plaats vier een plek opschoof.

In de derde ronde moest Viñales zijn podiumpositie weer uit handen geven. De Spanjaard, vorig jaar nog wereldkampioen in de Moto3, ging wijd door een aanval van Simone Corsi en viel terug naar plek zes. Luis Salom wist Corsi te verschalken en de derde plek te pakken.

Twee ronden later ging Viñales door een eigen fout onderuit, terwijl Rabat vooraan de race weg begon te rijden. Simeon, Salom, Corsi en Alex de Angeles begonnen een gevecht voor de tweede tot en met de vijfde plaats. 

Na een kleine tien ronden was Simeon los van de mannen met wie hij in gevecht was. De Belg reed langzaam maar zeker richting Tito Rabat, terwijl het gat met Corsi en Salom steeds groter werd. Dat duo kreeg ook al snel de Zwitser Dominique Aegerter in de nek, maar hij kon niet echt aansluiten.

Met negen ronden te rijden gooide Corsi zich voorbij Salom en pakte hij zo de derde plek. In de ronden daarna leek Salom af te wachten, maar vier ronden voor het einde pakte hij de derde plek weer terug. Ondertussen slaagde Simeon er toch niet in het gat naar Rabat te dichten: de Spanjaard bleek simpelweg te snel.

Zonder dreiging van Simeon kwam Rabat als eerste over de finish, voor de Belg. Salom hield zijn derde plek vast, terwijl Aegerter in de slotfase van de race Corsi nog in wist te halen.

In het kampioenschap blijft Rabat aan de leiding, voor Mika Kallio. De Fin werd zevende in Argentinië en profiteerde van het wegvallen van Viñales. De Spanjaard, eerder nog de winnaar in Austin, hield wel de derde plek vast. 

Laatste moslims vertrekken uit hoofdstad CAR

Zwaarbewapende Afrikaanse en Franse vredesmilitairen hebben zondag de laatste moslims uit Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, overgebracht naar veiligere plekken. In totaal werden meer dan twaalfhonderd mensen met vrachtwagens naar elders overgebracht. De moslims zaten maandenlang vast in de hoofdstad en konden niet vertrekken omdat ze werden tegengehouden door christelijke militiestrijders.

Enkele minuten na het vertrek van het konvooi vrachtwagens trokken woedende buurtbewoners naar een moskee, waar totale anarchie losbrak. De moskee werd ontdaan van zijn luidsprekerinstallatie en zelfs de bladen van de plafondventilator moesten eraan geloven. Sommigen veegden de stoep voor de moskee en schreeuwden 'We hebben de Centraal-Afrikaanse Republiek schoongeveegd van moslims'. Gewapende Congolese vredesmilitairen keken toe, maar grepen niet in.

De Verenigde Naties menen dat er sprake is van etnische zuiveringen in de CAR. Bovendien wordt in toenemende mate gevreesd voor genocide. Duizenden mensen zijn de afgelopen maanden omgekomen bij geweld tussen christenen en moslims en nog eens duizenden zijn op de vlucht geslagen. Het land verkeert sinds een staatsgreep in maart 2013 in chaos.

Frank de Boer vindt titel Ajax terecht

Ajax-trainer Frank de Boer was na afloop trots dat zijn team voor de vierde keer op rij de landstitel heeft veroverd. "Het was misschien niet de mooiste wedstijd", zei De Boer over het 1-1 gelijkspel bij Heracles Almelo. "Maar uiteindelijk zijn wij over het hele seizoen de beste."

De succescoach is blij dat hij historie heeft geschreven met Ajax. Nooit eerder veroverden de Amsterdammers vier kampioenschappen op rij. "We proberen een elftal te smeden en ervan bewust te zijn dat het collectief het belangrijkst is. Spelers winnen wedstrijden en teams worden kampioen."

Het smetje van de met 5-1 verloren bekerfinale tegen PEC Zwolle is echter niet weggepoetst, vindt De Boer. "Je wilt zo veel mogelijk prijzen binnen te halen." Volgend jaar krijgt hij een nieuwe kans om de 'triple' te winnen. "Ik ga ervan uit dat ik hier ook volgend seizoen werk. Ik hoef niet weg. Ik heb het hartstikke naar mijn zin."

[PL] Chelsea verslaat Liverpool en brengt spanning terug

Chelsea heeft de spanning in de titelrace van de Premier League zondag helemaal teruggebracht. De Londenaren wonnen de topper bij koploper Liverpool met 2-0 en verkleinden daardoor het gat tot twee punten. Manchester City staat op zes punten van Liverpool derde, maar heeft nog twee duels tegoed.

Liverpool had elf wedstrijden op rij gewonnen en had bij winst een forse stap richting de eerste titel sinds 1990 kunnen zetten. Uitgerekend clubicoon Steven Gerrard stond aan de basis van de nederlaag tegen Chelsea. De aanvoerder ging in de blessuretijd van de eerste helft in de fout, waarna Demba Ba de 0-1 kon afdrukken.

In de tweede helft joeg Liverpool vol overgave op de gelijkmaker. Vooral de laatste twintig minuten werd het Chelsea-doel belegerd. De defensie van de bezoekers hield echter stand, zoals dat midweeks in het Champions League-duel bij Atletico Madrid ook al het geval was.

In de 91e minuut verrichtte doelman Mark Schwarzer een cruciale redding op een schot van topscorer van de Premier League, Luis Suárez. Drie minuten later kreeg Chelsea na balverlies van Daniel Sturridge vrije doortocht richting het doel van Liverpool. invaller Fernando Torres was niet zelfzuchtig en legde af op de meegelopen Willian: 0-2.

Sharapova wint derde titel op rij in Stuttgart

Maria Sharapova heeft voor het derde jaar op rij de titel gepakt op het WTA-toernooi van Stuttgart. De Russische tennisster versloeg zondag in de finale Ana Ivanovic uit Servië. Sharapova knokte zich terug van een achterstand: 3-6, 6-4 en 6-1.

In de tweede set keek de 27-jarige Sjarapova tegen een 3-1 achterstand aan, maar ze schroefde haar niveau op tijd op in het duel tussen twee voormalige aanvoerders van de wereldranglijst. Het is haar eerste titel van het seizoen en de dertigste in haar loopbaan.

De huidige nummer negen van de wereld uit Rusland keerde eind vorig jaar terug van een operatie aan haar schouder. Die kwetsuur had haar vier maanden aan de kant gehouden.

'George Clooney gaat trouwen'

George Clooney en zijn vriendin Amal Alamuddin zijn verloofd. Dat zegt een ingewijde in het Amerikaanse tijdschrift People. De acteur zou 'niet zo lang geleden' op zijn knieën zijn gegaan voor de Britse jurist.

Clooney en Alamuddin, die sinds het najaar bij elkaar zijn, zouden nog niet bezig zijn met het plannen van het huwelijk. "George en Amal doen het rustig aan, maar het lijkt alsof ze de verloving niet geheim willen houden", zegt de ingewijde. "Ik denk dat ze hun geliefden willen laten weten dat hun relatie serieus is en dat ze van plan zijn altijd bij elkaar te blijven."

Het is het tweede huwelijk voor de 52-jarige Clooney. De acteur was van 1989 tot en met 1993 getrouwd met actrice Talia Balsam. Ook had Clooney relaties met onder anderen Kelly Preston, Renée Zellweger en Stacy Keibler.

Chaos in Londen verwacht door staking metro

Nederlanders die de meivakantie in Londen doorbrengen, moeten rekening houden met grote chaos in het verkeer. Het personeel van de ondergrondse gaat vanaf maandagavond voor 2 dagen in staking uit protest tegen het plan om alle bemande loketten voor kaartverkoop door machines te vervangen. Besprekingen tussen de vakbond van het personeel en de directie van de ondergrondse over het plan liepen eerder deze maand vast.

In februari werden geplande stakingsacties geschrapt, nadat de directie van de ondergrondse had voorgesteld de reorganisatie voorlopig uit te stellen en het overleg daarover te hervatten. Als de staking komende week niets oplevert, legt het personeel van de ondergrondse op 5 mei voor 3 dagen het werk neer.

Chaos in Londen verwacht door staking metro
Chaos in Londen verwacht door staking metro (Foto: ANP)

Gerrans schrijft historie met zege LBL

Simon Gerrans heeft zondag Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Dat deed hij als eerste Australiër. De Australisch kampioen, in dienst van Orica-Greenedge, sprintte in de straten van Ans sneller dan Alejandro Valverde (Movistar). Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick-Step) uit Polen eindigde als derde. Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) werd op de zesde plaats de beste Nederlander.

Na zestien kilometer kwam de vlucht van de dag tot stand. Zes man, waaronder de Nederlander Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), kregen de zege van het peloton en pakten meer dan een kwartier voorsprong. Uiteindelijk werd Matteo Bono (Lampre-Merida) op iets meer dan twintig kilometer van de streep als laatste ingerekend.

In het peloton was wereldkampioen Rui Costa al uitgevallen. De Portugees van Lampre-Merida was betrokken bij een valpartij. Op Twitter liet hij nog tijdens de race weten alleen schaafwonden te hebben overgevallen aan zijn tuimeling.

In de laatste twintig kilometer was het vervolgens aan de favorieten. Domenico Pozzovivo viel al eens eerder aan, maar toen de Italiaan van AG2R op de Côte de Saint Nicolas samen met landgenoot Giampaolo Caruso (Katjoesja) wegreed kreeg hij de ruimt.

De twee Italianen bouwden een voorsprong van twintig tellen op, maar toen er achter ze alsnog gereden werd slonk de voorsprong alsnog. In de laatste kilometer voelden ze op de klim naar finishplaats Ans de hete adem van de achtervolgers in hun nek. Caruso sprong weg bij Pozzovivo en vanuit de achtergrond kwam Daniel Martin (Garmin-Sharp) terug.

Toen Martin bij Caruso aanhaakte leek de zege voor de Ier een zekerheid. In de laatste haakse bocht ging Martin, de winnaar van vorig jaar, echter tegen de vlakte. Gerrans was vervolgens in de sprint de snelste.

Juncker pleit voor 'verantwoordelijk Europa'

Jean-Claude Juncker, ex-premier van Luxemburg en veteraan in de Europese politiek, heeft zondag in het Bulgaarse Sofia opnieuw zijn plannen voor Europa uiteengezet. Op het partijcongres van de centrumrechtse partij Burgers voor Europese Ontwikkeling van Bulgarije herhaalde Juncker zondag te staan voor een Europa dat zijn verantwoordelijkheid neemt. Maandagavond kruisen in Maastricht de kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie in een debat voor het eerst de degens.

Juncker schreef op Twitter te willen vechten voor een 'Europa dat niet naïef is als het gaat om buitenlandbeleid'. Hij pleit voor een Europa dat zijn tanden laat zien als dat nodig is en haalde als voorbeeld de gespannen situatie in Oekraïne aan. Volgens Juncker moet Rusland de spanningen in het oosten van Oekraïne wegnemen. Als Moskou dat niet doet, dan moeten volgens Juncker de economische sancties worden aangescherpt. Hij meent dat Rusland Europa aan het testen is. "Poetin weet dat we geen oorlog willen. We kunnen hem hier niet mee laten wegkomen", aldus Juncker.

Juncker, die namens de Europese Volkspartij (EVP) meedoet aan de verkiezingen, deelde ook een sneer uit aan de Partij van de Europese Sociaaldemocraten (PES). Volgens hem lijken de socialisten, als het aankomt op economisch beleid, op Columbus: ze weten niet waar ze naar toe gaan en ze weten niet waar ze zijn als ze eenmaal zijn aangekomen.

Voorman van de socialisten Martin Schulz, die vrijdag ook in Sofia zijn verkiezingscampagne aftrapte, schuift maandag net als Juncker, Guy Verhofstadt (lijsttrekker van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa), Alexis Tsipras (Europees Links) en Ska Keller van de Europese Groene Partij aan in Maastricht. Het is de eerste keer dat de kandidaten met elkaar in debat gaan. De belangrijkste onderwerpen voor het debat zijn werkloosheid, onderwijs en het betrekken van jongeren bij de politiek. Het publiek zal vooral bestaan uit studenten die voorafgaand aan het debat vragen voor de politici konden insturen.

Bertens verder in kwalificaties Oeiras

Tennisster Kiki Bertens is nog een overwinning verwijderd van een startbewijs voor het WTA-toernooi in Oeiras. De Wateringse versloeg zondag in de tweede kwalificatieronde Mona Barthel (2) uit Duitsland met tweemaal 6-3. Bertens treft op het Portugese gravel nu de Roemeense Irina-Camelia Begu, de nummer acht van de plaatsingslijst.

De zege van Bertens was knap, aangezien Barthel 44 plekken hoger staat op de wereldranglijst. De Duitse had bovendien vier van de vijf eerdere ontmoetingen met Bertens op het hoogste niveau gewonnen.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Argentinië

Romano Fenati heeft in de Moto3 de eerste Grand Prix van Argentinië sinds 1999 gewonnen. Op het Autódromo Termas de Río Hondo bleek de Italiaan na een zindere slotronde de beste. Kampioenschapsleider Jack Miller, winnaar van de eerste twee races, werd derde.

Bij de start ging Jakub Kornfeil er in de eerste bocht al af. De Tsjech, gestart als vierde, kreeg een harde duw van de Italiaan Francesco Bagnaia en was kansloos. Fenati was de man met de beste openingsronde van allemaal. Hij startte als vijfde, maar wist zich al snel naar de eerste positie op te werken.

In de volgende ronden was het continu een gevecht om de leiding tussen Fenati en Miller. De twee wisselden minstens één keer per ronde van positie. Na ruim vijf ronden wisten de twee samen met Efrén Vázquez langzaam weg te rijden van de rest. Niet veel later gingen drie rijders uit de top tien onderuit. John McPhee lag zesde, terwijl Bagnaia en ook Niccolò Antonelli hun goede positie letterlijk weg zagen vallen.

In de tiende ronde kon Vázquez voor de eerste keer de leiding in de race pakken, maar al bij de eerstvolgende bocht kwamen Fenati en Miller weer langszij. Door de gevechten vooraan kwamen ook Álex Márquez en Álex Rins snel dichterbij en een ronde later konden ze de aansluiting maken.

Met zeven ronden te rijden ging Márquez zijn landgenoot Vázquez voorbij voor de derde plek, waarna de top drie weg begon te rijden van Vázquez en Rins. Ondertussen kwam de Belg Livio Loi, gestart als negende, opstomen richting Vázquez en Rins. Met vijf ronden te gaan haalde hij ze zelfs allebei in en reed hij weg van het Spaanse duo.

Vooraan mengde Márquez zich in het gevecht om de leiding, die hij ook even in handen had. Loi kwam echter met rasse schreden dichterbij en wist twee ronden voor het einde zelfs voorzichtig de aansluiting te vinden. In de slotronde ging het helemaal los, met aanvallen in vrijwel elke bocht.

Fenati gaf een flinke duw aan Miller, die daar na de race duidelijk niet blij mee was. De Italiaan raasde als eerste over de streep, terwijl Márquez de tweede plek nog af kon pakken van Miller. Loi werd zeer knap vierde, waarmee hij zijn beste Grand Prix-prestatie - twee keer twaalfde - ruimschoots verbeterde. Voor Fenati was het de tweede zege uit zijn loopbaan, nadat hij in 2012 zijn tweede Grand Prix al won.

De Nederlanders Scott Deroue en Bryan Schouten vielen net buiten de vijftiende plek en dus de punten. Beiden waren de hele race in fel gevecht met de Maleisiërs Zulfahmi Khairuddin en Hafiq Azmi, maar uiteindelijk moesten ze genoegen nemen met de zeventiende en achttiende plaats. 

Zoekgebied vermist vliegtuig inderdaad vergroot

Het gebied in de Indische Oceaan waar naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines wordt gezocht, wordt inderdaad vergroot. Een robot die de zeebodem van de oceaan scant, heeft nog altijd niets gevonden van de vermiste Boeing 777. Gezocht wordt in een cirkel met een straal van tien kilometer.

De Amerikaanse onderzeeër Bluefin 21 heeft twee weken lang het gebied ten westen van de Australische kust gescand. Daar waren signalen opgevangen die afkomstig zouden zijn van de zwarte dozen van vlucht MH370.

De onderzeeër zoekt op een diepte van 4,5 kilometer naar het vliegtuig. Het duurt vier uur voor de robot de de zeebodem heeft bereikt. Vervolgens zoekt hij daar zestien uur. Het downloaden van de gegevens van elke zoekpoging neemt nog eens vier uur in beslag.

De Australische minister van defensie David Johnston had vorige week al aangekondigd dat een vergroting van het zoekgebied waarschijnlijk zou zijn als de Bluefin niets zou vinden. Ook zou de onderzeeër ingeruild worden voor een krachtiger exemplaar dat dieper kan duiken en van betere sonarapparatuur is voorzien.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord verdween op 8 maart van de radar.

Kemper voelt zich een oma bij Spuiten en Slikken

Geraldine Kemper voelt een stuk minder de behoefte om allerlei dingen uit te proberen voor Spuiten en Slikken. "Ik heb vroeger ook dingen gedaan die ik nu niet meer zou doen. Ik ben inmiddels best een oma bij Spuiten en Slikken", zegt de presentatrice in 100% NL Magazine.

De 23-jarige Kemper heeft voor het BNN-programma geëxperimenteerd met verschillende soorten drugs. Toch zijn er verdovende middelen waar ze zich liever niet aan waagt. "Cocaïne of speed of zo. En als ik niet achter een item sta, dan doe ik het gewoon niet."

De presentatrice is een stuk kritischer geworden op haar eigen werk. "Er zijn ook items waarvan ik pas achteraf denk: dit is niet helemaal top. Daar word ik steeds strenger in", legt ze uit. "In het begin was ik een jong vogeltje in de grote wereld, nu ben ik een stuk kritischer op mezelf."

De blondine, die ook te zien is in programma's als De Social Club en 3 op Reis, vindt het heerlijk dat ze het zo druk heeft met haar werk. Dat de presentatrice geen relatie heeft, vindt ze dan ook niet erg. "Soms is alleen zijn best lekker, als je het heel druk hebt bijvoorbeeld. Anders zou je moeten bellen: ik haal het niet met het eten. Nu is het prima als je nog even drie uurtjes doorgaat."

Hoewel de Volendamse niet op zoek is naar een relatie, mist ze het af en toe wel om een vriend te hebben. "Op zondagavond met een dude zitten is ook wel heel chill", legt Kemper uit. "Heel gek: als je vrijgezel bent, wil je een relatie en als je een relatie hebt, wil je af en toe vrijgezel zijn."

Seksistische mannen in blootje gezet door kunstenares

Elke vrouw die wel eens een datingsite bezocht kent het fenomeen: mannen die foto's van blote piemels sturen, voorzien van grove teksten. Voor de Amerikaanse Anna Gensler was de maat vol na zes maanden vol vernederingen op de dating-app Tinder. Ze wilde actie ondernemen tegen de mannen die haar louter als seksueel object zagen, en voortdurend kwetsende verzoeken stuurden.

De kunstenares neemt wraak door de seksisten in hun blote kont te tekenen en het resultaat op Tumblr te zetten.
Door de kerels nog lelijker te portretteren dan in het echt maakt ze het tafereel alleen nog maar zieliger.

Genslers' oorlogsplan bestaat uit vier etappes: 'Man stuurt gemene opmerking via internet. Teken hem naakt. Stuur het portret naar de geluksvogel en geniet van het resultaat.' Om de vernedering compleet te maken, zette ze de gewraakte boodschap naast de tekening.

'Ik ben een kunstenares, dus ik kies kunst als wapen', zegt Gensler tegen Buzzfeed. 'Zwak, ik weet het, maar efficiënt is het wel. Ik wilde gewoon een manier vinden waardoor ze zich even rot voelen als de vrouwen die hun pad kruisen.'

Natuurlijk mochten de losers de schetsen niet leuk vinden, dus maakte de vrouw uit Washington hen dikker dan ze op hun profielfoto waren. En steevast beeldt ze hen bijzonder klein geschapen af. 'Iets kinderachtigers kon ik echt niet bedenken, maar in dit geval was dat perfect. Die mannen in kwestie zijn zelf nog onvolwassen', aldus Gensler.

De dame kreeg de smaak nu te pakken en maakte een profiel aan op de datingsite OkCupid. Haar profieltekst spreekt boekdelen: 'Ik ga je naakt tekenen als je me een kwetsend bericht stuurt', met een link naar haar afgewerkte creaties. 'Ik dacht dat niemand nog contact zou durven zoeken, maar daarin heb ik me flink vergist. Plotseling wilden ze allemaal zo'n naaktportret omdat ze het best grappig vonden.'

Het werd dus tijd voor de tweede fase van haar project: de tekeningen naar de nietsvermoedende mannen opsturen en vervolgens hun reacties erbij zetten. Sommige kerels reageerden kwaad, andere hadden opeens wel begrip voor haar situatie. Een zekere Kenny was dan weer niet helemaal tevreden met de manier waarop hij geciteerd was. 'Hij zei blijkbaar "je kontje likken" in plaats van "in de kont likken". Sorry Kenny, dat verandert alles.'

Waarom mannen zo vaak op die manier contact zoeken, blijft voor Gensler een raadsel. 'Meisjes krijgen altijd heel veel reacties, maar ik denk dat dat voor jongens anders ligt. Als ze dan eens een 'match' hebben, zou je toch denken dat ze iets liefs en intelligents proberen te zeggen. Niet dus.'

De kunstenares blijft ervan overtuigd dat je via het www een serieuze relatie kunt krijgen. 'Maar dan moeten vrouwen beseffen dat internet de Far West is. Er lopen genoeg normale mannen rond, maar er zitten ook heel wat griezels op. Als meisje moet je leren hoe je daartegen te wapenen.' Wie de tekeningen van Gensler wil bekijken, hier staan al haar portretten: http://instagranniepants.tumblr.com/

Uitslagen Eredivisie 27/04/2014 - Overig

PSV heeft in de strijd om rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal goede zaken gedaan door bekerwinnaar PEC Zwolle met 1-2 te verslaan. Concurrent Vitesse verspeelde punten tegen Go Ahead Eagles, terwijl Heerenveen wel won. AZ verloor van ADO Den Haag dat hiermee het linkerrijtje betrad.

Locadia tikt de 0-1 binnen (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

PEC Zwolle

1 - 2

PSV

 62' Saymak    21' Locadia
 74' Ruiz
 
 Gele kaart: Van Hintum, (PEC Zwolle), Arias, (PSV)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.350
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Gravenbeek
Van der Werff
Lachman
Van Hintum
Saymak
Mokotjo
Drost
Klich (Nijland/77)
Thomas (Narsingh/58)
Fernandez (Benson/70)
  Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Tamata
Hendrix (Hiljemark/90+3)
Wijnaldum
Park
Ruiz
Locadia
Depay

Falkenburg probeert Kashia te passeren (Pro Shots/Erik Pasman)

Vitesse

2 - 2

Go Ahead Eagles

 71' Kashia
 79' Pröpper
   30' Kolder
 55' Antonia
 
 Gele kaart: Leerdam, Piazón, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 20.874
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Leerdam
Kashia
Van der Heijden (Piazón/69)
Van Aanholt
Pröpper
Vejinovic
Labyad (Qazaishvili/59)
Traoré (Ibarra/59)
Havenaar
Atsu
  Andersen
Schmidt
Vriends
Van der Linden
Haps
Falkenburg
Overgoor
Turuc
Antonia (Lambooij/90+3)
Kolder
Houtkoop (Azevedo/75)

De Roon viert de 1-0 (Pro Shots/Jan Kanning)

sc Heerenveen

4 - 1

FC Utrecht

 39' De Roon
 67' Ziyech
 82' Van Aken
 90+1' Finnbogason
   90' Mulenga
 
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24.600
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt (Vandenbussche/86)
Marzo
Kum
Kruiswijk
Van Aken
Van Anholt
Van den Berg (Ziyech/61)
De Roon
Basacikoglu
Finnbogason
Sinkgraven (Van la Parra/81)
  Ruiter
Van der Maarel
Delpierre
Heerings
Bulthuis
Sarota (Agudelo/64)
Diemers
Toornstra
Oar
Mulenga
De Ridder

Van Duinen tikt onder Esteban door de 1-0 binnen (Pro Shots/Ed van de Pol)

ADO Den Haag

2 - 1

AZ

 21' Van Duinen
 80' Holla
   83' Henriksen
 
 Gele kaart: Beugelsdijk, (ADO Den Haag), Avdic, M.Johansson, (AZ)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 14.756
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Zuiverloon (Wormgoor/84)
Bakker
Beugelsdijk
Meijers
Malone
Alberg (Gehrt/71)
Holla
Schet
Kramer
Van Duinen (Wildschut/79)
  Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Viergever
Poulsen
Gudelj
Ortíz (Gudmundsson/46)
Elm (Henriksen/78)
Berghuis
A.Jóhannsson (Avdic/60)
Beerens

[Ligue 1] Van der Wiel en PSG moeten nog week geduld hebben

Gregory van der Wiel is er met Paris Saint-Germain zondag nog niet in geslaagd titelprolongatie veilig te stellen. De ploeg van coach Laurent Blanc had aan een zege bij Sochaux genoeg, maar bleef steken op 1-1. Edinson Cavani bracht PSG met een schitterend doelpunt in de 24e minuut nog wel op het goede spoor, maar na rust gooide Thiago Silva met een eigen treffer roet in het eten. Van der Wiel speelde de gehele wedstrijd mee.

Ondanks de remise is de uitgangspositie van PSG nog altijd riant. Met nog drie speelronden te gaan bedraagt de voorsprong op achtervolger AS Monaco acht punten. De hoofdstedelingen kunnen volgende week in eigen stadion tegen Rennes de klus klaren en zo de vierde landstitel uit de historie veroveren.

Uitslagen Eredivisie 27/04/2014 - Degradatie

De strijd om degradatie wordt volgende week pas beslist. Zowel Roda JC als N.E.C. Nijmegen verloren hun wedstrijd tegen respectievelijk FC Groningen en FC Twente. Ook de statistieken van NAC Breda - RKC Waalwijk staan in dit bericht. 

Letschert (Roda JC) en Chery (FC Groningen) in duel. (PRO SHOTS/Paul Roling)

Roda JC

1 - 2

FC Groningen

 3' Hateboer (ed)    54' Zivkovic 
 60' Kostic 
 
 Gele kaart: Letschert, Powel, Höcher (Roda JC)
 Rode kaart: Kieftenbeld (70) (FC Groningen)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 15617
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Letschert
Biemans (Paulissen/77)
Ramos
v.Peppen
Höcher
Fledderus
De Beule (Kali/61)
Hupperts
Powel
Németh (Demouge/65)
  Bizot
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Burnet (Wijnaldum/73)
Lindgren
Chery
Kieftenbeld
v.d.Velden (v.Nieff/80)
Zivkovic
Kostic(Kirm/90)Mokhtar (FC Twente) en Nielsen (N.E.C. Nijmegen) in actie. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

N.E.C. Nijmegen

2 - 5

FC Twente

 1' Castillion
 78' Marsman (ed)
   29' Ebecilio 
 55' Brama 
 57' Tadic 
 59' Tadic 
 76' Corona 
 
 Gele kaart: Rieks, Vermijl, (N.E.C. Nijmegen),
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12400
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar (Johnsson/82)
Vermijl (Gravenberch/58)
v.Eijden
Nielsen
Leiwakabessy
Pálsson
Rieks
Conboy
Jantscher (Jahanbakhsh/65)
Higdon
Castillion
  Marsman
Rosales
Martina
Bjelland (Roseler/85)
Schilder
Ebecilio
Tadic
Brama
Promes (Eghan/75)
Castaignos
Mokhtar (Corona/75)

 

Jordy Buijs viert zijn treffer. (PRO SHOTS/Toin Damen)

NAC Breda

1 - 1

RKC Waalwijk

 33' Buijs    72' Duits 
 
 Gele kaart: , Duits, Beauguel, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
v.d.Weg (Perica/73)
Drost
Buijs
Bodor
Swerts
Kwakman
Matic
Hooi (Seuntjens/78)
Poepon
Verbeek (Tighadouini/60)
  v.Dijk
Apau (Beauguel/ 69)
v.Hoevelen
Gouano
Amieux
Sno
Jungschläger
Duits
Castelen
Joachim (Braber/46)
De Ridder


Uitslagen Eredivisie 27/04/2014 - Kampioenschap

Om 14.30 uur begonnen er negen duels in de Eredivisie. In dit bericht de uitslagen van de wedstrijden om het kampioenschap. Koploper Ajax ging op bezoek bij Heracles Almelo en speelde gelijk met 1-1. Dit was genoeg voor de 33e landstitel, ook nadat Feyenoord met 5-1 won van SC Cambuur. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Cillessen redt de inzet van Uth (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Heracles Almelo

1 - 1

AFC Ajax

 22' Cziommer    13' Schöne 
 
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.500
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Koenders
Streutker
Davidson
Quansah
Bel Hassani
Cziommer
Rosheuvel
Uth
Paljic
  Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Denswil
Boilesen
Klaassen
Blind
Serero
Schöne
Sigthórsson
De Sa


Droste en Vilhena in duel om de bal (PRO SHOTS/Jan Kok)

Feyenoord

5 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 23' Vormer
 49' Vilhena
 72' Pellè
 87' Vilhena 
 90' Boëtius 
   43' Barto 
 
 Gele kaart: Droste, Dijkstra, Lukoki (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Janmaat (v. Beek/66)
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi (Boëtius/46)
Kongolo
Clasie
Vilhena
Vormer
Schaken (Nelom/78)
Pellè
  Zeinstra
Droste
Leeuwin (Hemmen/76)
Dijkstra
Bijker
Bakker (Ritzmaier/65)
v. Moorsel
El Makrini
Lukoki
Barto
Manu (Ogbeche/33)


AFC Ajax voor 33e keer landskampioen

Ajax is vandaag voor de 33e keer landskampioen van Nederland geworden. De Amsterdammers speelden vandaag gelijk met 1-1 tegen Heracles Almelo en mogen zich daardoor één speelronde voor het einde van de competitie al kampioen noemen.

Het is de vierde landstitel op een rij voor het team van coach Frank de Boer. Net als in de voorgaande drie seizoenen was de competitiestart van Ajax stroef. Na twaalf speelrondes stond de ploeg op de zesde plaats. De achterstand op koploper AZ was echter klein, slechts drie punten. Daarna begonnen de Amsterdammers aan een opmars en op de achttiende speelronde werd de koppositie veroverd.

In de tweede seizoenshelft speelde Ajax constanter, terwijl de naaste belagers FC Twente en Vitesse steeds meer punten verspeelden. Daardoor werd uiteindelijk Feyenoord de naaste concurrent, maar ook voor de Rotterdammers zit er na vandaag niet meer in dan de tweede plek.

Ajax zal later vandaag nog gehuldigd worden. Dit zal gebeuren naast de eigen Amsterdam ArenA.

Motorcoureur Van der Mark wint WK-race in Assen

Michael van der Mark heeft zondag op het TT-circuit van Assen de Nederlandse race in het WK Supersport gewonnen. De 21-jarige motorcoureur staat na drie races nu tweede in het kampioenschap. Hij eindigde de eerste race niet, terwijl hij in Aragón tweede werd. Florian Marino uit Frankrijk werd tweede en staat aan de leiding van het WK.

Van der Mark was de eerste Nederlander in lange tijd die in Assen een WK-race wist te winnen. Wilco Zeelenberg was in 1997 de laatste die dat voor elkaar kreeg. De Rotterdammer kende op het TT-circuit geen goede start, maar nog voor het einde van de eerste ronde lag hij al op plek twee. Niet veel later maakte leider Kenan Sofuoglu een foutje, waar Van der Mark van profiteerde. 

"Alles viel vandaag precies op de goede plek. Tijdens de eerste race, in Australië, ging ik door een fout nog onderuit, in Aragón maakte ik een foutje en werd ik tweede, maar vandaag lukte alles", aldus Van der Mark tegenover RTV Drenthe

"Naast mijn teammanager Ronald ten Kate wil ik ook al het medisch personeel van de Clinica Mobila bedanken. Gisteravond werd ik ziek, waarschijnlijk door de spanning, en kon ik door koorts nauwelijks slapen. De doktoren hebben me echter weer netjes op de been gebracht", volgens de dankbare Van der Mark.

Cavendish wint openingsrit in Turkije, Bos derde

Mark Cavendish heeft zondag de eerste etappe van de Ronde van Turkije gewonnen. De Brit van Omega Pharma-Quick-Step toonde zich na 144 kilometer in de straten van Alanya de sterkste in de massaprint. De Italiaan Elia Viviani werd tweede en Belkin-sprinter Theo Bos uit Nederland derde.

Door zijn zege is Cavendish, die na een maand zijn rentree maakte, automatisch ook de eerste leider. De Turkse rittenkoers duurt tot en met volgende week zondag. Vorig jaar zegevierde Natnael Berhane uit Eritrea nadat Mustafa Sayar uit Turkije geschorst en uit de uitslag geschrapt werd.

[PL] Sunderland boekt zege van levensbelang op Cardiff

Sunderland heeft zondag uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. De ploeg van coach Gustavo Poyet won met 4-0 van concurrent Cardiff City en doet de laatste plaats in de Premier League daardoor over aan de bezoekers uit Wales.

Connor Wickham zette Sunderland in de 26e minuut op voorsprong. Op slag van rust kwam Cardiff voor een loodzware opdracht te staan: Cala pakte rood en Fabio Borini benutte de daaropvolgende strafschop. Na de pauze nam Sunderland via Emanuele Giaccherini en opnieuw Wickham vervolgens verder afstand.

Sunderland klimt door de zege naar de zeventiende plaats met 32 punten. Daarna volgen Norwich City (ook met 32 punten), Fulham (31) en Cardiff (dertig). Sunderland speelde bovendien een duel minder dan die clubs.

Nog niet alle chemische wapens uit Syrië

Syrië moet nog 8 procent van zijn chemische wapenarsenaal afstaan. Dat heeft de Nederlandse VN-diplomate Sigrid Kaag zondag op een persconferentie in de Syrische hoofdstad Damascus gezegd, aldus het Syrische staatspersbureau SANA.

Kaag leidt de missie van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die toeziet op de ontmanteling van de chemische wapens. Kaag hoopt dat Syrië voor eind juni aan de verplichtingen heeft voldaan.

De ontmanteling van het chemische wapenarsenaal zou eigenlijk zondag moeten worden voltooid. De oorspronkelijke streefdatum van 5 februari was ook al niet gehaald en daarom verschoven naar 27 april. Syrië wijt de vertraging onder meer aan gevechten en ander geweld op de routes naar de haven Latakia. De chemicaliën worden vanuit Latakia naar het buitenland vervoerd.

Rotterdammer ligt weken dood in huis

In een woning in Rotterdam heeft een man weken dood in zijn huis gelegen. De politie trof het stoffelijk overschot zondag aan nadat de buurman alarm had geslagen. De man, vermoedelijk de 62-jarige bewoner, is een natuurlijke dood gestorven.

De buurman meldde zich bij de politie toen hij de man al een tijdje niet meer had gezien. Agenten gingen daarop poolshoogte nemen in het huis aan de Debijeweg.

Schleck, Rodríguez en wereldkampioen Costa al uit LBL

Met nog ruim zeventig kilometer te gaan heeft Luik-Bastenaken-Luik al meerdere prominente slachtoffers opgeleverd. Nadat onder meer Chris Froome en Carlos Betancur niet aan de start konden verschijnen, moesten later Andy Schleck, Joaquim Rodríguez en Rui Costa opgeven.

Schleck heeft volgens zijn team Trek Factory Racing veel werk gedaan voor zijn broer Fränk, waarna hij vanwege last van zijn knie op moest geven.

Rodríguez ging een week eerder tijdens de Amstel Gold Race onderuit en hield daar enkele gebroken ribben aan over. Daar had hij zondag teveel last van om de finish te bereiken.

Wereldkampioen Rui Costa was betrokken bij een valpartij en bleef op het asfalt zitten. Kort daarop kwam de melding van de wedstrijdleiding dat ook de Portugees er de brui aan had gegeven. 

Napoli in shock na blessure Higuaín

SSC Napoli speelde zaterdagavond met 0-0 gelijk tegen Internazionale. Na afloop ging het echter vooral over de blessure van aanvaller Gonzalo Higuaín. Zowel Napoli als Inter kwam niet tot scoren tijdens de wedstrijd in Guiseppe Meazza.

Drie minuten voor tijd zat de wedstrijd er voor Higuaín al op, toen hij met een enkelblessure het veld moest verlaten. De grote vraag is of de Argentijn op tijd fit is voor de bekerfinale van volgende week.

Trainer Rafael Benítez was tegen Sky Sports sceptisch na afloop van het duel: "Higuaín had veel last van zijn enkel, er zat een flinke kneuzing op. We zullen de komende dagen moeten afwachten om te kijken hoe ernstig de blessures is."

Over de remise in Milaan was de coach redelijk tevreden. "Ik denk wel dat mijn team heeft gespeeld om te winnen. We hadden meer balbezit dan de tegenstander en we speelden bovendien tegen een sterke opponent."

"We hebben behoorlijk wat druk gezet en ik denk daarom ook dat we een prima resultaat hebben neergezet", vervolgt de Spaanse oefenmeester. "Maar aan de andere kant denk ik ook wel dat we hadden kunnen winnen."

Kuijt: "Miljoenen mensen de straat op"

Dirk Kuijt kan zondag met Fenerbahçe kampioen worden. Op eigen veld moet er minimaal worden gelijkgespeeld tegen Rizespor. "Ik zie wel wat er zondag gaat gebeuren", zegt Kuijt op de website van Sport Promotion.

"Als we het redden dan wordt het één groot feest. Ik heb mij al laten vertellen dat er dan miljoenen mensen de straat op gaan. Het lijkt mij fantastisch om een keer mee te maken. Het behalen van een landskampioenschap wordt hier uitbundig gevierd. Dat weet ik zeker. De supporters leven al het hele seizoen mee. Die zijn zo betrokken.'

De 33-jarige Kuijt werd bij FC Utrecht, Feyenoord, Liverpool en Fenerbahçe nog nooit kampioen. De Nederlandse international verheugt zich daarom bijzonder op zijn eerste landstitel. "Ik ben positief ingesteld. Met Feyenoord, Liverpool en Fenerbahçe heb ik al meerdere keren om de titel gestreden."

"Ik heb alleen de pech gehad dat we een paar keer tweede zijn geworden. Vaak streden we tot het laatst mee om de eerste prijs, maar was het toch net niet. Nu gaat het wel lukken, want ook al worden we tegen Rizespor geen kampioen dan gaat het toch daarna gebeuren. We hebben immers een grote voorsprong", aldus Kuijt.

[upd] Storing Rabobank en iDeal opgelost

Het online betalingssysteem iDeal kampt zondagochtend met een storing. Klanten van alle Nederlandse banken kunnen daardoor al uren niet betalen via het systeem. Dat zegt een woordvoerder van iDeal-eigenaar Currence tegenover de NOS. Het is niet bekend wat de oorzaak is van de storing en hoe lang die gaat duren.

Rabobank heeft naast de problemen met iDeal ook al de hele zondagochtend last van een storing in het eigen systeem. Klanten kunnen sinds 07.00 uur geen geld overboeken via internetbankieren en mobiel bankieren. Dat meldt de bank op Twitter.

De bank geeft aan te werken aan een oplossing voor de problemen en hoopt dat de online diensten zo snel mogelijk weer beschikbaar zijn."Onze excuses voor het ongemak", zo is te lezen op Twitter. De bank had vrijdag ook al te maken met een storing.

Update 14:55 uur:
De Rabobank-storing die zich zondag voordeed bij bankieren via internet en mobiel is verholpen. Even voor 14.00 uur konden klanten hun geldzaken weer regelen, meldt de bank. Wat de oorzaak van de storing is, is nog niet bekend.

De problemen ontstonden rond 07.00 uur. Klanten wordt aangeraden om te controleren of ze door de storing niet twee keer dezelfde opdracht hebben ingevoerd.

Eerder zondag kampte het online betalingssysteem iDeal ook al met problemen. Klanten van alle Nederlandse banken konden daardoor uren niet betalen via het systeem. Aan het begin van de middag waren de problemen opgelost.

FOK!toen: Death - De allereerste zwarte punkband

Een tijdje geleden werden we in de comments attent gemaakt op de Amerikaanse protopunkband Death. Nu had ik eerlijk gezegd nog nooit van de groep gehoord, maar toen duidelijk werd dat de groep onder de genres garagerock en protopunk valt werden we toch wel nieuwsgierig naar dit gezelschap, bestaande uit drie Afro-Amerikaanse broers. In FOK!toen richten we vandaag het vizier op Death!

Death
Death

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Death moeten we terug naar 1964. Het was namelijk in dat jaar dat de broertjes David, Bobby en Dannis Hackney het allereerste optreden van The Beatles in de Ed Sullivan Show op de televisie zagen. Een dag later vind David een oude afgeragde gitaar in een steeg, knapt deze op en leert zichzelf gitaarspelen. Niet lang daarna zouden Bobby en Dannis hem volgen.

Vanaf de late zestiger jaren nemen de broertjes thuis een aantal demo's op onder de naam Rock Fire Funk Express. David weet echter zijn broers zo ver te krijgen om de bandnaam te veranderen in de naam Death. David wou hiermee het begrip dood een positievere klank geven. Muzikaal liet de groep zich inspireren door bands als Alice Cooper, The Who en Black Sabbath en stadsgenoten MC5 en The Stooges. Regelmatig stond de politie weer voor de deur als er weer één van de buren had geklaagd over geluidsoverlast. Het zou de mannen wel inspireren tot het schrijven van het liedje 'Keep On Knocking'. "Keep on knockin’, keep on knockin’ on the door!"

Death op cassette

De eerste opnames
In 1974 gaan de mannen van Death naar de United Sound Studios in Detroit om daar aan de slag te gaan met opnames voor een demo. De opnames werden betaald door Clive Davis, de directeur van Columbia Records, maar deze vroeg de jongens om de bandnaam te veranderen naar iets dat beter te verkopen was. Uiteraard wilden de gebroeders Hackney daar niks van weten en zo kwam er op drastische wijze een einde aan de opnames. Er stonden slechts 7 liedjes van de groep op de band en er was geen enkele platenmaatschappij te vinden, die er iets mee wilde doen.

De veelgezochte single uit 1976
De veelgezochte single uit 1976

Uiteindelijk besloten de mannen om dan zelf maar een platenlabel te beginnen en zo verscheen in 1976 op Tryangle Records de single 'Politicians In My Eyes' met op de achterkant het nummer 'Keep on Knocking'. De single wordt uitgebracht in een oplage van slechts 500 exemplaren en is vandaag de dag een veelgezochte collectors item. Zo werd er vorig jaar zo'n €650,00 voor een origineel exemplaar van de single neergeteld.

Het einde van Death
In 1977 hield de groep Death op te bestaan. De gebroeders Hackney vertrokken naar Burlington, Vermont waar ze de gospelband The 4th Movement oprichten. Met deze groep worden in de tachtiger jaren een tweetal albums uitgebracht. David keert daarna weer terug naar Detroit en zou in 2000 aan de gevolgen van longkanker overlijden. Bobby en Dannis speelden ondertussen in de reggaeband Lambsbread. David's laatste wens was dat zijn broers de opnames van Death zouden bewaren, omdat deze nog wel eens geld waard konden worden. In 2008 zou die wens in vervulling gaan.

For the Whole World To See

De terugkeer van Death
In 2008 richten Julian, Urian en Bobby Jr., de zonen van Bobby Hackney, de band Rough Francis op. De band speelt oude nummers van Death, die ze op oude bandrecorderbanden op zolder hadden gevonden. Een jaar later brengt Drag City Records de zeven nummers van Death uit 1974 uit op cd en elpee, onder de titel ...For the Whole World to See. Bobby en Dannis doen samen met Lambsbread gitarist Bobbie Duncan een aantal reünie-optredens. Nadat er een liedje van de band te horen is in de populaire tv-serie How I Met Your Mother volgen er meer optredens.

Spiritual Mental Physical

Begin 2011 verschijnt het album Spiritual • Mental • Physical, met daarop een aantal vroege demo's en outtakes van de groep. 37 jaar na 'Politicians In My Eyes' verschijnt er weer een single van Death op Tryangle Records. Op de achterkant van de single 'Relief' horen we het nieuwe nummer 'Story Of The World'.

De single Relief

A Band Called Death

De Blu-Ray van A Band Called Death

In 2012 staat de groep opnieuw in de belangstelling als de jonge filmmakers Mark Christopher Covino en Jeff Howlett de documentaire A Band Called Death maken over de legendarische band uit Detroit. Ter promotie van de film wordt de single van 'Politicians In My Eyes' opnieuw uitgebracht, met als bonus de dvd of Blu-ray van de film. Ook verschijnen in 2014 nog de single 'North St.' en het album III.

[PD] Almería pakt belangrijke punten voor lijfsbehoud

In de Primera División boekte Almería een broodnodige zege in de strijd tegen degradatie. Espanyol moest er in eigen huis aan geloven: 1-2. Tegen tien man van Espanyol poetste Almería in de tweede helft een achterstand weg. De thuisploeg eindigde het duel zelfs met negen man.

Almería staat nog wel op een degradatieplaats, maar verkleinde het gat met een veilige plek tot twee punten. Espanyol staat elfde.

[Serie A] Doeltreffende Toni leidt Hellas naar ruime zege

Luca Toni heeft Hellas Verona zondag naar een ruime thuiszege op Catania geleid. De 36-jarige spits scoorde de eerste twee goals in de 4-0 overwinning. Daarmee nestelde Toni zich aan kop van de topscorerslijst van de Serie A. Net als Ciro Immobile scoorde hij al twintig keer dit seizoen.

Door de zege nam Hellas de zesde positie weer in handen, de plek die recht geeft op deelname aan de voorronden van de Europa League. In totaal zijn vijf clubs, waaronder het AC Milan van Clarence Seedorf, voor dat Europese ticket in de running.

Giggs dankt Mata voor zege

Ryan Giggs heeft zijn eerste wedstrijd als speler/manager bij Manchester United met een zege afgesloten. De Welshman dankte daarbij Juan Mata voor zijn inbreng. Giggs nam deze week de taken over van David Moyes, die na aanhoudende matige prestaties zijn ontslag kreeg bij Manchester United.

Als speler/manager stond de Welshman voor de taak om van Norwich City te winnen. Dat lukt, en overtuigend ook. The Canaries werden met 4-0 opzij gezet.

"Het was niet eenvoudig, want we konden een aantal spelers niet inzetten", doelt Giggs op de blessure van Adnan Januzaj en het buiten de selectie laten van Marouane Fellaini. Ook Juan Mata startte niet in de basiself, maar kwam als invaller wel in de ploeg. De Spanjaard scoorde vervolgens tweemaal.

"Hij was teleurgesteld dat hij niet kon beginnen, maar dat had ik ook wel verwacht", laat Giggs vervolgens weten. "Hij liet daarna zien hoeveel klasse hij heeft. Als speler en vooral als professional."

"Het was een masterclass van een halfuur. Hij speelde ontzettend goed en dat is niet zo eenvoudig voor hem. De druk van zijn prijskaartje hangt natuurlijk ook nog om zijn nek."

United stond al op 2-0 door doelpunten van Wayne Rooney, waarna Juan Mata de score verdubbelde naar 4-0. Tot grote tevredenheid van rookie Giggs: "Ik ben ontzettend blij dat hij met zijn invalbeurt een goede impact heeft gehad."

Nageeye debuteert met derde tijd in Enschede

Abdi Nageeye heeft zondag een prima debuut op de marathon gemaakt. De Nederlandse atleet eindigde in Enschede als derde in een tijd van 2:11.33 uur. Hij voldeed hiermee aan de individuele limiet (2:14.00 uur) voor de Europese titelstrijd deze zomer in Zürich. Ook stelde de geboren Somaliër zich hiermee kandidaat voor het marathonteam. De eis voor kwalificatie voor het team staat op 2 uur en 18 minuten.

Michel Butter, Koen Raymaekers, Khalid Choukoud, Ronald Schröer, Hugo van den Broek en Olfert Molenhuis voldeden al eerder aan die limiet. De zege in Enschede was voor de Keniaan Elijah Sang in 2:10.22. Hij bleef de Ethiopische debutant Dawit Wolde voor, die in 2:10.42 tweede werd. Bij de vrouwen was Reina Visser de snelste in 2.42.07.

Nooij nieuwe bondscoach Tanzania

Mart Nooij is de nieuwe bondscoach van Tanzania. De 59-jarige Noord-Hollander heeft voor twee seizoenen getekend in het Oost-Afrikaanse land, meldt de NOS zondag. Nooij krijgt als opdracht Tanzania naar de volgende Africa Cup te loodsen.

Nooij is in het Afrikaanse voetbal geen onbekende. Hij was eerder bondscoach van Mozambique en Burkina Faso. Nooij was ook kortstondig assistent bij FC Volendam.

Dubbeltitels voor Huta Galung en Rojer

Jesse Huta Galung en Jean-Julien Rojer hebben zondag een titel in het dubbelspel opgeëist. Huta Galung zegevierde met Stéphane Robert in Barcelona, terwijl Rojer en Horia Tecau de winst opeisten in Boekarest.

Huta Galung en zijn Franse metgezel Robert kende geen enkel probleem met het Servisch/Canadese duo Daniel Nestor en Nenad Zimonjic. Het werd ruim binnen het uur tweemaal 6-3. Huta Galung boekte zijn eerste zege in het dubbelspel op de ATP Tour.

In Boekarest was Rojer eveneens in straight sets klaar. Het als derde geplaatste Poolse duo Mariusz Fyrstenberg en Marcin Matkowski werd met 6-4 en 6-4 verslagen. Voor Rojer en de Roemeen Tecau was het de derde toernooizege van het jaar.

Man aangehouden met tweehonderd xtc-pillen

Een 27-jarige inwoner van het Groningse Heiligerlee is zaterdagmiddag aangehouden nadat agenten bijna tweehonderd pillen, vermoedelijk xtc, aantroffen in zijn auto. Dat meldt de politie zondag. De man is een bekende drugsgebruiker.

In zijn jaszak werd bovendien nog een zakje met een kleine hoeveelheid cocaïne gevonden. De drugs zijn in beslag genomen en de man is gearresteerd en naar het bureau gebracht.

Gevangen waarnemers Oekraïne in openbaar verschenen

De militaire waarnemers die vrijdag zijn opgepakt door pro-Russische strijders in het Oost-Oekraïense Slovjansk zijn gezond en wel. De acht gevangenen, die in Oekraïne samenwerkten met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, gaven zondagmiddag een persconferentie.

De Duitser Axel Schneider, die het woord voerde, ontkende stellig dat hij en zijn reisgenoten in Oekraïne spioneerden voor de NAVO. De zelfbenoemde pro-Russische 'volksburgemeester' van de stad, Vjatsjeslav Ponomariov, zegt het achttal voor NAVO-spionnen te houden.

Drie van de opgepakte waarnemers zijn Duits. Zij reisden in gezelschap van een Poolse, een Tsjechische, een Zweedse en een Deense militair en een Duitse tolk. Pro-Russische lieden hielden de bus waarin zij reisden vrijdag in Slovjansk aan en namen de inzittenden mee naar een naburig gebouw van de veiligheidsdienst dat zij hebben bezet.

Slovjansk is al geruime tijd in handen van pro-Russische betogers en gewapende medestanders. De afgelopen dagen zijn in en om de stad al meerdere personen, onder wie enkele journalisten, verdwenen.

De Vries houdt leiding vast in Formule Renault

Nyck de Vries heeft het eerste weekeinde in het Europees kampioenschap Formule Renault 2.0 afgesloten als kampioenschapsleider. Zaterdag won hij de eerste race van het seizoen, zondag moest hij genoegen nemen met de vierde plek in de tweede race.

De negentienjarige De Vries was de tweede race gestart vanaf plek vier, maar wist al snel de Braziliaan Bruno Bonifacio in te halen. Vervolgens maakte hij jacht op Kevin Jörg, maar nadat hij rondenlang vlak achter de Zwitser zat maakte De Vries een fout. Dat kostte hem uiteindelijk ook zijn derde plek, want Bonifacio haalde hem weer in.

Door zijn vierde plek komt De Vries op 37 punten in het kampioenschap. Bonifcacio staat met 30 punten op de tweede plek, gevolgd door Andrea Pizzitola. De Fransman won zondag de tweede race.

Irak onderschept Syrisch konvooi voor ISIS

Iraakse troepen hebben zondag aan de Syrische grens een brandstofkonvooi onderschept van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS). Minstens acht chauffeurs van de militante beweging zijn gedood, zegt het ministerie van binnenlandse zaken in Bagdad.

Het konvooi, dat tegen zonsopgang in een hinderlaag reed, had ISIS volgens het ministerie van brandstof moeten voorzien. ISIS heeft zich sinds december meester gemaakt van grote delen van de westelijke Iraakse provincie Anbar. De moslimextremisten krijgen hulp van lokale soennitische strijders. Het leger slaagt er maar niet in ISIS uit onder meer de provinciehoofdstad Ramadi te verjagen.

Separatisten Slovjansk tonen gevangen 'officieren'

Pro-Russische strijders hebben zondagochtend drie naar hun zeggen gevangengenomen officieren van de Oekraïense veiligheidsdiensten aan de pers getoond in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk. Het bebloede drietal was geblinddoekt met plakband en moest het zonder broek en schoenen stellen.

De drie gevangenen lieten zich met gebogen hoofd bekijken in het gebouw van de veiligheidsdiensten in Slovjansk. Dat is door gewapende pro-Russische lieden bezet. Het drietal had bevel gekregen om de kopstukken van de groep bezetters op te pakken, beweert Igor Strelkov, die zich opwerpt als de commandant van de pro-Russische strijders.

Met deze drie gevangenen inbegrepen zitten er in Slovjansk minstens twaalf personen vast. Vrijdag rekenden Strelkovs mannen ook al acht militaire waarnemers in, die voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in het land waren. De zelfbenoemde 'volksburgemeester' van de stad, Vjatsjeslav Ponomariov, houdt hen voor NAVO-spionnen.

Volgens verscheidene verslaggevers ter plaatse onderhandelt de OVSE zondagmiddag in Slovjansk met de gijzelnemers over de vrijlating van de waarnemers. Ponomariov en consorten zouden in ruil eisen dat de interim-regering in Kiev enkele van hun medestanders op vrije voeten stelt.

Azarenka past voor toernooien Rome en Madrid

Victoria Azarenka heeft zich afgemeld voor de graveltoernooien van Rome en Madrid. Dat bericht de Wit-Russin op haar website. Azarenka is nog niet hersteld van een voetblessure die haar al enkele maanden dwarszit. Ze kwam dit seizoen alleen op de Australian Open en in Indian Wells in actie.

De toernooien in Rome en Madrid staan volgende maand op het programma, in de aanloop naar Roland Garros. Het is onbekend of Azarenka bij het tweede grandslamtoernooi van het jaar van de partij kan zijn.

[NBA] Spurs op achterstand tegen Dallas Mavericks

San Antonio Spurs is in de eerste ronde van de play-offs op achterstand gekomen tegen Dallas Mavericks. De winnaar van de reguliere competitie in de Western Conference verloor op vreemde bodem het derde duel met 109-108. Vince Carter schonk Dallas met een driepunter in de zoemer de zege, waardoor zijn ploeg nu met 2-1 leidt. Het team dat als eerste vier wedstrijden wint, bereikt de volgende ronde.

Miami Heat lijkt een plek in de volgende ronde nauwelijks meer te kunnen ontgaan. De titelhouder kwam door een 98-85 thuiszege op een 3-0 voorsprong tegen Charlotte Bobcats. LeBron James speelde een belangrijke rol met dertig punten en tien assists. Miami kan maandag in Charlotte de klus definitief klaren.

Oklahoma City Thunder kwam op 2-2 tegen Memphis Grizzlies. De ploeg zegevierde in het vierde duel na verlenging met 92-89. Dinsdag is de vijfde ontmoeting in Oklahoma.

Indiana Pacers heeft een belangrijke zege geboekt in de play-offs van de NBA. De ploeg uit Indianapolis versloeg Atlanta Hawks in een spannend duel met 91-88. De stand in de best-of-sevenserie is nu 2-2.

Het zag er lang naar uit dat de Hawks in eigen huis een 3-1 voorsprong gingen pakken. De Pacers, de nummer een van de Eastern Conference, richtten zich echter op tijd op. Driepunters van Paul George en David West draaiden het duel in het vierde kwart om in Indiana's voordeel. Paul Millsap van Atlanta werd met 29 punten topscorer van het duel.

Obama: uitspraken baas NBA-team racistisch

De Amerikaanse president Barack Obama vindt uitspraken die de eigenaar van het NBA-basketbalteam Los Angeles Clippers zou hebben gedaan 'ongelooflijke kwetsend en racistisch'. Miljardair Donald Sterling zou tegen zijn vriendin hebben gezegd dat ze niet met zwarte mensen op de foto moest gaan en dat ze geen Afro-Amerikanen moest meenemen naar wedstrijden van de Los Angeles Clippers.

Entertainmentsite TMZ plaatste vrijdag een gesprek van 10 minuten op de website. Het zou gaan om een onderhoud tussen Sterling en zijn vriendin.

Obama noemde de NBA een competitie die in heel de VS populair is en waarin Afro-Amerikanen een belangrijke rol spelen. Hij verwacht dat Adam Silver, de hoogste baas van de NBA, de zaak onderzoekt.

Silver liet weten dat de NBA gaat bestuderen of de geluidsopname authentiek is en in welke context de uitspraken zijn gedaan.

April was warmer maar ook natter

April is de vijfde maand op rij die warmer is verlopen dan normaal. Dat melden de meteorologen van Weeronline zondag. De gemiddelde temperatuur in De Bilt kwam uit op 12,2 graden tegenover 9,2 normaal. De maand gaat echter niet alleen als warm de boeken in, want er viel ook aardig wat regen.

Hoewel de maand droog begon, werd het weerbeeld vanaf de Pasen wisselvalliger met geregeld buien en enkele keren zwaar onweer. Vooral op 24 en 25 april was in een groot deel van het land sprake van donder en bliksem. De buien gingen vaak gepaard met hagel, plensregen en blikseminslagen.

Ook de laatste dagen van de maand beloven volgens Weeronline regenachtig te verlopen. "Naar verwachting komt de uiteindelijke neerslagsom voor april gemiddeld over het land uit op circa 50 mm. Dat is net iets natter dan de normaal van 43 mm", melden de meteorologen.

Over het algemeen was april echter zacht en warm. Dat is onder meer te zien aan het aantal van negen warme dagen. Dat zijn dagen waarop temperaturen werden bereikt van 20 graden en hoger. Normaal telt april zo'n drie warme dagen. Op 25 april werd bovendien lokaal de eerste zomerse dag bereikt met maxima van 25 graden of meer. Limburg had de primeur.

Verder werden de afgelopen maand twee records gevestigd. Zo was het de warmste 1 april ooit gemeten en was de eerste decade van april, van 1 tot en met 10 april, de warmste ooit met een gemiddelde temperatuur van 12,7 graden. De zon scheen ook meer dan gemiddeld met 179 tegenover 173 uren normaal.

Vermiste vrouw was met kinderen weggelopen

De 24-jarige vrouw en haar twee kinderen voor wie zaterdag een Amber Alert was uitgegeven, was weggelopen bij haar vriend. Ze verbleef bij familie elders in het land. Die waren dan ook op de hoogte van haar actie, zo meldt een woordvoerder van de politie in Den Haag zondag.

De vriend wist echter van niets en gaf de vrouw zaterdag dan ook als vermist op bij de politie. Omdat er een 2-jarig meisje en een drie maanden oud jongetje bij betrokken waren gaf de politie een Amber Alert uit. De drie waren sinds vrijdagavond vermist.

Uiteindelijk meldde de vrouw zich zaterdagavond bij een politiebureau in Den Haag. Zij en haar kinderen verkeren volgens de politie in goede conditie. Waarom de vrouw is weggelopen wil de woordvoerder niet zeggen. "Dat is te privé. Bovendien moeten we nog onderzoeken of dat de echte reden is."

De auto van de moeder werd zaterdagochtend gevonden op de Vreeswijkstraat in Den Haag. De politie gaf aan zich ernstig zorgen te maken over hun veiligheid, onder meer omdat de dochter medische zorg nodig had. Intensief onderzoek leidde er uiteindelijk toe dat de vrouw zich vrijwillig meldde.

Doutzen Kroes ziet dochter liever niet als model

Doutzen Kroes heeft liever dat haar aankomende dochter een ander beroep kiest dan zij. "Hoewel ik van mijn baan houd, ben ik niet bezig de wereld te veranderen", zegt het model, dat in verwachting is van een meisje, in de Amerikaanse krant New York Post.

"In plaats van dat ik tegen haar zeg dat ze mooi is, zeg ik dat ze slim is. Zodat ze in haar leven niet streeft naar schoonheid en model zijn", legt Kroes uit. Het 29-jarige model, dat getrouwd is met dj Sunnery James, maakte in februari bekend in verwachting te zijn van haar tweede kind. Een maand later zei haar echtgenoot dat ze een meisje krijgen.

Kroes heeft al nagedacht over wat ze haar dochter later het liefst ziet doen. "Ik zou graag willen dat ze gaat studeren en andere dromen heeft", zegt de blondine. "We moeten onze dochters leren dat ze president kunnen worden en dat het niet altijd over schoonheid gaat."

Zuid-Afrikanen vieren twintig jaar zonder apartheid

Zuid-Afrika viert zondag de twintigste verjaardag van de afschaffing van apartheid. Behalve zang, dans en feestredes zijn op de zogeheten Vrijheidsdag ook kritische geluiden te horen.

Het hoofdpodium van de herdenking staat in Pretoria. In de Uniegebouwen in de residentie komt president Jacob Zuma met andere hoogwaardigheidsbekleders en buitenlandse diplomaten samen om terug te blikken en vooruit te kijken. Het gezelschap overdenkt de lange, succesvolle strijd tegen het apartheidsregime én de vele problemen van vandaag de dag en de vereisten om die te overwinnen.

Het ANC, de partij van Zuma en wijlen Nelson Mandela, slaagt er volgens veel Zuid-Afrikanen maar niet in de kloof tussen arm en rijk te dichten. Het krediet dat het ANC met zijn overwinning op apartheid verwierf, lijkt daardoor te slinken. De partij dreigt bij de verkiezingen van 7 mei een flink aantal zetels te moeten afstaan, al komt haar ruime meerderheid naar verwachting niet in gevaar.

Nederland nog altijd massaal achter koningshuis

Ook sinds het aantreden van Willem-Alexander als koning en Máxima als koningin vorig jaar staat Nederland nog altijd massaal achter de monarchie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat opiniepeiler Maurice de Hond heeft uitgevoerd naar aanleiding van de verjaardag van de koning. Willem-Alexander viert zondag zijn 47ste verjaardag.

Zo geeft 72 procent van de ondervraagden de voorkeur aan een koninkrijk als staatsvorm. Het vertrouwen in de nieuwe koning is groot. Van de Nederlanders zegt in totaal 67 procent tamelijk veel tot zeer veel vertrouwen in hem te hebben.

Gevraagd naar woorden die het meest van toepassing zijn op Willem-Alexander, wordt het meest gekozen voor betrokken, menselijk en aardig. Beatrix werd vorig jaar nog omschreven als betrokken, formeel en meelevend.

Verder vinden Nederlanders Willem-Alexander vooral een sympathieke koning die dicht bij het volk staat. 78 procent zegt bovendien hem geschikt te vinden als staatshoofd. Ook Máxima staat volgens de geënquêteerden dicht bij het volk. Verder vinden Nederlanders haar sympathiek en boeiend. Op dat laatste onderdeel scoort de koningin met 81 procent aanzienlijk beter dan de koning met 49 procent.

Máxima is, net als voorgaande jaren, weer het populairste lid van het koningshuis. 62 procent van de Nederlanders vindt haar het sympathiekst. Willem-Alexander volgt op de tweede plaats en prinses Beatrix sluit de top drie af.

Weinig inschrijvingen bij 'nieuw' Ibn Ghaldoun

Er zijn tot nu toe nog maar weinig inschrijvingen binnengekomen bij de islamitische middelbare school De Opperd, die het failliet geraakte Ibn Ghaldoun vervangt. Dat zegt directeur Richard Troost in een interview met Nu.nl. Het aantal inschrijvingen ligt volgens hem op dit moment net onder de honderd.

"Nou heb ik begrepen dat vanuit deze wereld laat wordt ingeschreven, maar nu zijn het er te weinig. We hebben 120 kinderen in de eindexamenklassen die van school gaan. Dan zou ik het liefst 120 aanmeldingen willen hebben om dat weer op te vullen, want dan blijf je stabiel", zegt hij.

Nog liever heeft hij dat de school explosief groeit, want met de zeshonderd leerlingen die De Opperd nu telt, is het brede aanbod van onderwijs eigenlijk niet betaalbaar. "Ik denk dat een zelfstandige, betaalbare school in de buurt van de duizend leerlingen moet zitten. Daar streven we naar."

De directeur zegt  er vertrouwen in te hebben, maar denkt dat het nog wel even duurt voordat mensen zich weer gaan aanmelden. "We hebben ouderavonden, een nieuwsbrief, een website en zijn actief op Facebook. Dan hoop ik dat gaandeweg het vertrouwen ontstaat. Dat hoop ik echt, want anders zou het sneu zijn. Dan hebben wij met elkaar een leuke school gemaakt en dan komt de doelgroep niet. Dat zou jammer zijn."

De school werkt op dit moment hard aan het herwinnen van het vertrouwen van de Ummah. Vooral in het contact met andere instituten van wijsheid zoals Rotterdamse moskeeën merkt Troost terughoudendheid. Ouders vragen zich af of De Opperd wel een goede islamitische school is voor hun kinderen.

"Dat lijkt me niet zo'n rare gedachte", zegt hij. Vervolgens benadrukt hij dat de school in alle opzichten islamitisch is, compleet met discriminerende kledingvoorschriften voor vrouwen, de mogelijkheid tot bidden en het reinigen van het lichaam, en met Koranrecitaties.

Troost stelt dat er op dit moment een positieve energie heerst in de school. "Ik kan nu niet anders zeggen dan dat de leraren hier uitermate hard werken en dat de kinderen die ik hier aantref uitermate vriendelijk zijn. Ik vind de sfeer goed, er wordt hard gewerkt en er is positieve energie."

Uit een kluis van Ibn Ghaldoun werden vorig jaar 27 eindexamens gestolen, die daarna door leerlingen tegen betaling werden verspreid. De school werd in oktober failliet verklaard. Troost werkt sinds november voor de school die tijdelijk de naam De Opperd heeft gekregen. Op 1 augustus wordt de nieuwe, islamitische naam onthuld: Avicenna College.

Meelevende en sussende woorden Abbas over Holocaust

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zondag zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de Holocaust. Abbas noemde de moord op miljoenen joden door de nazi's 'de gruwelijkste misdaad' uit de recente geschiedenis.

De Palestijnse president sprak zich uit aan de vooravond van de jaarlijkse Holocaustherdenking in Israël. Abbas' woorden lijken bedoeld om de zorgen van veel Israëliërs over de toenadering tussen zijn Fatah-partij en het rivaliserende Hamas te sussen. De Israëlische regering wil niet langer met Abbas onderhandelen over vrede als hij met Hamas in zee gaat. Zij verwijt de Hamas-beweging, die in de Gazastrook aan de macht is, de Holocaust te ontkennen en uit te zijn op de vernietiging van Israël.

Palestijnse hoogwaardigheidsbekleders reppen zelden van het lijden van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel Palestijnen vinden dat de Holocaust als rechtvaardiging wordt gebruikt voor de aanspraken van joden op het land dat zij het hunne achten. Bovendien zou door de aandacht voor de Holocaust het leed dat Palestijnen hebben doorstaan in vergetelheid raken. Veel Israëliërs zien, op hun beurt, in de Palestijnse reserves een teken dat de Palestijnen hen nog altijd niet willen dulden in het land dat zij sinds 1948 delen.

Zaterdag hamerde Abbas er al op dat de regering van nationale eenheid die hij met Hamas wil vormen zijn beleid blijft volgen en zich blijft inspannen voor vrede met Israël.

André Hazes junior schrijft beter met een slokje op

Dreetje Hazes vindt het makkelijker om in beschonken toestand in de pen te klimmen. "Je hebt de meeste fantasie als je wat hebt gedronken", zegt de zanger, en zoon van André Hazes, in WNL op Zondag.

Hazes heeft vrijdag zijn derde studioalbum Mijn Beste Vriend uitgebracht. Hoewel op de plaat nog geen zelfgeschreven liedjes staan, wil de zanger in de toekomst wel meer zelf schrijven. "Natuurlijk wil je al je teksten zelf schrijven en ik ben nu voor mezelf bezig."

De zanger maakt bij zijn teksten, net als zijn vader, gebruik van een rijmwoordenboek. "Ik doe alles via de computer, dus ik gebruik een rijmwoordenboek op internet", vertelt de inventieve Hazes. De liedteksten op zijn nieuwe plaat, die onder anderen door zijn zus Roxeanne zijn geschreven, zijn niet allemaal autobiografisch. "Dat hoeft ook niet. Ik vind het het belangrijkst dat andere mensen zich in mijn muziek kunnen verplaatsen."

De 20-jarige zanger heeft op Mijn Beste Vriend ook vier nummers van zijn vader staan. Hazes vindt het niet erg dat hij voortdurend met hem wordt vergeleken. "Ik heb dat zelf niet in de hand. Als mensen dat willen doen, dan doen ze dat", legt hij uit. "Ik denk dat ik in een slechtere schaduw had kunnen staan. Ik ben ontzettend blij en trots dat ik zijn naam draag."

Unieke heiligverklaring twee pausen

De beide pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II zijn heilig verklaard. Hun opvolger, de huidige paus Frans, verleende hun het aureool zondagochtend tijdens een historische plechtigheid op het Sint-Pietersplein in Rome.

Nooit eerder werden twee overleden pausen tegelijkertijd heilig verklaard en nooit eerder waren bij zo'n ceremonie twee pausen aanwezig. Emeritus-paus Benedictus XVI stond zijn opvolger Frans zondag terzijde.

Tienduizenden gelovigen woonden de heiligverklaring in het Vaticaan bij. Zij hoorden toe hoe Frans de canonisatieformule uitsprak. Benedictus zat bij de kardinalen en zag dat het goed was.

Kluivert: "Ik zou vereerd zijn als Van Gaal me zou vragen"

Louis van Gaal wil Patrick Kluivert meenemen als assistent-trainer naar Manchester United en dat klinkt laatstgenoemde als muziek in de oren. Van Gaal haalde Kluivert al als assistent bij het Nederlands elftal. Wanneer de nieuwe manager van Manchester United hem zou vragen om aan de slag te gaan bij de Engelse topclub, weet Kluivert het antwoord al.

"Zeker, ik zou blij verrast zijn als Van Gaal mij zou vragen", aldus Kluivert tegen talksport.com. "Ik werk overal graag samen met Louis. Het maakt niet uit bij welke club het is. Ik zou vereerd zijn om aan zijn zijde te staan. Na het WK zien we wel wat er gebeurt."

Volgens De Telegraaf heeft Van Gaal vrijdagavond een akkoord bereikt met Manchester United. Het zou gaan om een meerjarig dienstverband. De bondscoach van het Nederlands elftal krijgt komende zomer honderd miljoen euro te besteden om de selectie te versterken.

Serero wil verlengen bij Ajax

Ajax en Thulani Serero gaan na dit seizoen met elkaar in gesprek over een nieuw contract. De middenvelder staat open voor een langer verblijf. Beide partijen gaan pas na het seizoen met elkaar om de tafel. "Dat is met mijn management van SEG afgesproken”, zegt de Zuid-Afrikaanse middenvelder in gesprek met De Telegraaf.

Het huidige contract van Serero loopt af in de zomer van 2015. "Ik sta open voor een langer verblijf, want ik heb het hier naar mijn zin." Serero kwam dit seizoen al vaak in actie. Samen met Daley Blind en Davy Klaassen vormde hij regelmatig het middenveld. "Als we kampioen worden, kan ik met een goed gevoel op dit jaar terugkijken."

Eerder brak Ajax al de contracten open van Joël Veltman en Davy Klaassen. Zij staan nu tot 2018 onder contract. Ook Ricardo van Rhijn en Stefano Denswil zullen binnen afzienbare tijd hun handtekening zetten onder een nieuw contract.

Manu hoopt op uitnodiging Ghana

Elvis Manu neemt het vanmiddag met SC Cambuur op tegen Feyenoord. De huurling keert voor even terug in De Kuip. Om aan meer speelminuten te komen vertrok Manu op huurbasis naar Cambuur. In Leewarden vond hij al snel zijn draai en behoort hij vrijwel wekelijks tot de uitblinkers.

Vandaag krijgt hij de kans om zich te laten zien aan de technische staf van Feyenoord en de bondscoach van Ghana. Manu droomt ervan mee te mogen naar het WK en daar te kunnen spelen met spelers als Kevin-Prince Boateng en Michael Essien. "Ik kan niet wachten tot ik mijn debuut mag maken voor Ghana. Ik hoop dat ik zo snel mogelijk word uitgenodigd”, zegt Manu in gesprek met De Telegraaf.

Vanmiddag krijgt Manu te maken met Daryl Janmaat, de rechtsback van Feyenoord die zo goed als zeker is van deelname aan het WK met het Nederlands elftal. "Dat is niet de leukste tegenstander om tegen te spelen. Hij speelt veel op de helft van de tegenstander."

Manu zal veel vuile meters moeten maken wanneer Janmaat zo aanvallend speelt als altijd. "Het hoort erbij om je voor elkaar op te offeren. Hij is een van de beste rechtsbacks van Nederland. Zo niet dé beste. Het is mooi om me met hem te kunnen meten. Een goede test voor mij", aldus Manu.

Walsh/Ross winnen beachvolleybaltoernooi Fuzhou

Kerri Walsh en April Ross hebben de Fuzhou Open op hun naam geschreven. Het was voor het Amerikaanse duo hun vierde toernooi samen. Vorig jaar speelden ze drie Grand Slams samen, waarvan ze er al twee wonnen. 

De finale ging tussen Walsh/Ross, als vierde geplaatst, en Maria Antonelli en Juliana Felisberta uit Brazilië. Juliana maakte haar comeback op de World Tour, nadat ze door politieke spelletjes vanaf 2012 niet meer in actie kon komen.

De dertigjarige Braziliaanse is een van de beste speelsters aller tijden. Samen met de inmiddels gestopte Larissa França won ze de World Tour maar liefst zeven keer. Het was al de 88e keer dat Juliana de halve finale van een World Tour-toernooi haalde. Ze haalde 65 keer de finale en won er daar liefst 45 van.

In Fuzhou rekenden Juliana en Antonelli in de halve finale van hun eerste toernooi af met twee landgenoten, de zussen Maria Clara en Carol Salgado. Walsh en Ross wisten zich voor de finale te plaatsen met een overwinning op de favorieten van het Chinese thuispubliek, Xue/Xia, die later wel het brons pakten.

In de finale leken de Braziliaanse dames aanvankelijk weinig kans te hebben. Walsh/Ross wonnen de eerste set met liefst 21-11. Daarna ging het meer gelijk op, maar bij 12-12 in de tweede set moest Antonelli zich laten behandelen aan een blessure. Het liep vervolgens wat minder goed en met 21-18 pakten de Amerikaanse vrouwen ook de tweede set en het goud.

'Toegang Amerika geweigerd om naam'

De vakantie van een gezinnetje is door de Amerikaanse immigratiedienst vakkundig en professioneel om zeep geholpen. Op het vliegveld van Genève kreeg de moeder van het gezin namelijk te horen dat haar de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd is. Zij vermoedt dat dit te maken zou hebben met haar naam.

In het paspoort valt haar naam te lezen als 'Alic, Aida'. Het is volgens haar goed mogelijk dat Amerikaanse overheidsmedewerkers, niet gehinderd door enig blijk van gezond verstand en mogelijk behept met een lichte vorm van dyslexie, dit zouden kunnen lezen als 'Al Qaida'. Genoeg reden om iemand de toegang tot het land te weigeren.

Het plan van de Franse familie was om vanuit Genève naar New York te vliegen. Maar helaas botste men in Genève al op de bureaucratische muur die Amerika opgetrokken heeft. Dit zou terroristen ervan moeten weerhouden naar het 'land of the free' te komen. Een uitleg voor de weigering werd uiteraard niet gegeven. De ambassade in Parijs doet ook geen uitspraken over individuele gevallen die opeens op de Amerikaanse 'no-fly list' staan. De vakantie werd ter plekke geannuleerd. Dit grapje kost het gezin zo'n 2700 euro.

Wat de verantwoordelijke medewerker van de immigratiedienst misschien niet heeft meegekregen is dat de naam Alic wordt uitgesproken als 'Alietsj'. Zoals altijd het geval is bij achternamen van Joegoslavische origine.

Succes Nederlandse boogschutters bij World Cup

De Nederlandse boogschutters hebben de World Cup in Shanghai met succes afgesloten. Eerder in de week werden alle Nederlanders uitgeschakeld in de strijd om het goud, maar Rick van der Ven en het recurveteam stonden nog wel in de strijd om het brons.

Recurveschutter Van der Ven moest daarin aantreden tegen de Australiër Taylor Worth. De eerste set eindigde met 28-28 gelijk, Van der Ven wist daarna de tweede en derde set te winnen. De vierde set ging met 28-27 naar Worth, waardoor de stand in de wedstrijd 5-3 was en Van der Ven genoeg had aan een gelijkspel in de vijfde set. Dat leek niet te lukken, maar met een perfecte 10 in zijn laatste schot trok hij de stand gelijk en won hij het brons met 6-4.

Ook het Nederlandse recurveteam wist brons te pakken. Van der Ven speelde samen met Sjef van den Berg en Mick de Bakker tegen Oekraïne, met onder meer oud-olympisch kampioen Viktor Ruban in de gelederen. Nederland begon voortreffelijk en won de eerste twee sets. Nadat de derde set verloren ging pakten ze de vierde set met 56-55 en was de wedstrijd beslist, 6-2.

Froome niet van start in Luik-Bastenaken-Luik

Chris Froome zal zondag niet van start gaan in Luik-Bastenaken-Luik. Dat meldt zijn Team Sky zondagochtend op hun site. De Brit heeft last van een lichte infectie, waardoor het team besloten heeft om hem terug te trekken van de zware klassieker.

"Na een uitgebreid onderzoek hebben we vanmorgen besloten dat het niet verstandig zou zijn om Chris te laten starten. Op deze manier heeft hij de beste kans om wel weer fit te zijn voor de Ronde van Romandië", aldus teamarts Richard Freeman over de koers die dinsdag van start gaat.

Ook Peter Kennaugh, ploeggenoot van Froome, is ziek en kan niet aan de start verschijnen. Daardoor zal het Britse team vertrekken met slechts zes renners. Nog geen dag eerder gaf ploegleider Nicolas Portal tegenover Cyclingnews nog aan dat Froome voor de winst zou rijden in Luik-Bastenaken-Luik.

Bokser Klitschko blijft wereldkampioen

Profbokser Wladimir Klitschko heeft zaterdagavond in Oberhausen zijn 10-jarige hegemonie in het zwaargewicht gecontinueerd. De 38-jarige Oekraïner, die Duitsland als thuisbasis gebruikt voor zijn boksactiviteiten, was veel te sterk voor zijn Australische uitdager Alex Leapai. De titelverdediger besliste in de vijfde ronde het ongelijke gevecht met een zware knock-out. Daardoor bleef Klitschko titelhouder van de WBA, IBF en WBO.

Voor de 15 centimeter langere Klitschko was het zijn 62e zege in zijn 65e profpartij. Leapai (34) incasseerde zijn vijfde nederlaag in zijn 38e duel. Voor hem was het zijn eerste en waarschijnlijk meteen ook laatste gevecht om de wereldtitel. Klitschko heeft nu al 25 WK-duels op zijn naam staan.

De reus uit Oekraïne heeft nu zijn zinnen gezet op de vierde kampioensgordel, die van de WBC. Zijn oudere broer Vitali Klitschko (42) was lange tijd de titelhouder van die bond. Hij is echter gestopt met boksen om in zijn zeer onrustige vaderland Oekraïne politiek te bedrijven.

FOK! wat een weer... Wisselvallig

Goeiedag! Het onstabiele weer is nog niet voorbij, al zijn er vandaag wel enige verschillen te ontdekken. Koningsdag verliep op veel plaatsen redelijk met geregeld zon en pas later op de dag kwamen er in het oosten en noorden buien opzetten. In het zuidwesten viel plaatselijk wat lichte regen, maar dat stelde niet zoveel voor.

De afgelopen nacht bleven de buien in het noordoostelijke helft gewoon doorgaan en daar zaten soms weer flinke exemplaren tussen. Elders bleeft het op veel plaatsen droog. Vandaag breiden de buien zich geleidelijk verder uit naar het midden en westen toe, maar of het zuiden en zuidwesten gehaald gaan worden dat is nog maar zeer de vraag. Verder is er over het algemeen vrij veel bewolking en schijnt de zon maar heel af en toe. Het kwik ligt tussen de 14 en 19 graden. Er staat maar weinig wind.

De nieuwe week begint met een afwisseling van zon en enkele buien. De eerste dagen is het nog vrij zacht, maar in de tweede helft van de week gaat het kwik scherp naar beneden toe.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Sl
KlapMongeaul was weer vroeg op om de zonsopkomst te bewonderen.

Zokla
Prachtige plaatjes weer.

 

 

 

Zuid-Koreaanse premier stapt op na bootramp

De Zuid-Koreaanse premier Chung Hong-won heeft zijn ontslag aangeboden. De politicus stapt op vanwege de kritiek die zijn regering krijgt na de ramp met de veerboot Sewol. Die zonk 2 weken geleden, waarbij honderden mensen omkwamen. Er zijn inmiddels 187 lichamen geborgen en nog 115 mensen worden vermist.

Zuid-Korea kreeg felle kritiek van familieleden van opvarenden, die vinden dat de reddingsactie niet goed verloopt en de informatievoorziening slecht is. Chung en president Park Guen-hye werden beiden uitgejouwd toen zij na de ramp een bezoek brachten aan nabestaanden.

Zuid-Koreaanse premier stapt op na bootramp
Zuid-Koreaanse premier stapt op na bootramp (Foto: ANP)

Vermiste moeder en kinderen terecht

De 24-jarige Hilal Cesin, haar 2-jarige dochtertje Ceylin Urkun en drie maanden oude zoontje Hassan Urkun zijn terecht. Het nieuws is net door de politie bekendgemaakt. Eerder vandaag werd nog een Amber Alert uitgegeven, omdat men vreesde dat de jonge moeder en haar kinderen waren ontvoerd.

Hilal en haar kinderen werden afgelopen vrijdagavond voor het laatst gezien. Zaterdagochtend werd de auto van de jonge vrouw leeg aangetroffen in Den Haag. Wat er precies gebeurd is en waar de vrouw en kinderen in tussenliggende tijd zijn geweest is nog niet bekend. De politie moet de vrouw nog horen.

[PD] Real Madrid rekent simpel af met Osasuna

Real Madrid heeft in de Spaanse titelstrijd geen averij opgelopen tegen Osasuna. In Santiago Bernabéu werd het zaterdagavond door treffers van Cristiano Ronaldo (2x), Sergio Ramos en Daniel Carvajal 4-0.

De Koninklijke komt door de zege op drie punten van koploper en stadgenoot Atlético Madrid. FC Barcelona heeft vier punten minder dan Atlético. Er staan nog vier competitiewedstrijden op het programma voor de drie titelkandidaten.

Ronaldo stal tegen Osasuna de show. De Portugees knalde na zes minuten op fraaie wijze de openingstreffer in het doel. Zeven minuten na rust scoorde hij op zo mogelijk nog stijlvollere wijze de 2-0. Ramos en Carvajal scoorden in het laatste halfuur allebei met het hoofd.

Madrid-trainer Carlo Ancelotti begon met de Champions League-wedstrijd tegen Bayern München van aankomende dinsdag in gedachten niet met zijn sterkste elftal. Karim Benzema en Pepe, die met pijntjes kampen, en Xabi Alonso en Carvajal werden buiten het basisteam gehouden. Gareth Bale is nog niet volledig hersteld van zijn griep en was buiten de selectie gelaten.

[Serie A] Napoli verliest Higuain bij remise tegen Inter

Internazionale en Napoli hebben zaterdagavond in de Serie A met 0-0 gelijkgespeeld. De Napolitanen kregen in de slotfase een fikse tegenvaller te verwerken. Spits Gonzalo Higuain viel uit met een ogenschijnlijk zware beenblessure.

Een schot van de Argentijn werd vijf minuten voor tijd op de rand van het zestienmetergebied stevig geblokt, waarna hij direct aangaf dat er iets mis was. Higuain mist door de blessure mogelijk het WK in Brazilië, dat 12 juni begint.

Napoli blijft ondanks het puntenverlies derde, waarmee de voorronde van de Champions League bereikt zou worden. Inter blijft op koers voor plek vijf, goed voor Europa League-voetbal.

[WK Snooker] McManus en Hawkins naar kwartfinale

Barry Hawkins en Alan McManus hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. Hawkins begon aan de laatste sessie met een 7-9 achterstand tegen Ricky Walden. 

Hawkins slaagde erin, net als een jaar geleden in de halve finales, een achterstand tegen Ricky Walden om te zetten in een overwinning. Hawkins stond eerder in de partij met 5-9 achter tegen Walden. Daarna won de finalist van 2013 acht van de volgende tien frames. Op 10-10 en 11-11 liep de frustratie bij Walden wat op. Dit was zichtbaar in de slot van zijn spel. Hawkins pakte de laatste twee frames en won de partij.

McManus stond tegen Ken Doherty 10-3 voor. Doherty kwam met onder andere breaks van 93 en 88 terug tot 10-7. Het werd 11-8 en daarna waren de laatse twee frames voor McManus. 

Judd Trump was tegen Ryan Day beter in vorm dan tegen Tom Ford. Trump pakte direct een 6-2 voorsprong tegen Ryan Day. Ook Dominic Dale heeft een flinke voorsprong genomen op Michael Wasley. Het staat 7-1 na de eeste sessie. 

Uitslagen/stand zaterdag 26 april

Naam Naam Uitslag/Stand
Ronnie O'Sullivan Joe Perry 13-11
Alan McManus Ken Doherty 13-8
Barry Hawkins Ricky Walden 13-11
Judd Trump Ryan Day 6-2
Dominic Dale Michael Wasley 7-1

Programma zondag 27 april

Sessie Tijd Naam Naam
Eerste sessie 11.00 Shaun Murphy Marco Fu
Eerste sessie 11.00 Mark Allen Neil Robertson
Tweede sessie 15.30 Judd Trump Ryan Day
Tweede sessie 15.30 Dominic Dale Michael Wasley
Tweede sessie 20.00 Shaun Murphy Marco Fu
Tweede sessie 20.00 Mark Allen Neil Robertson
Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.