Gevangen waarnemers Oekraïne in openbaar verschenen

De militaire waarnemers die vrijdag zijn opgepakt door pro-Russische strijders in het Oost-Oekraïense Slovjansk zijn gezond en wel. De acht gevangenen, die in Oekraïne samenwerkten met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, gaven zondagmiddag een persconferentie.

De Duitser Axel Schneider, die het woord voerde, ontkende stellig dat hij en zijn reisgenoten in Oekraïne spioneerden voor de NAVO. De zelfbenoemde pro-Russische 'volksburgemeester' van de stad, Vjatsjeslav Ponomariov, zegt het achttal voor NAVO-spionnen te houden.

Drie van de opgepakte waarnemers zijn Duits. Zij reisden in gezelschap van een Poolse, een Tsjechische, een Zweedse en een Deense militair en een Duitse tolk. Pro-Russische lieden hielden de bus waarin zij reisden vrijdag in Slovjansk aan en namen de inzittenden mee naar een naburig gebouw van de veiligheidsdienst dat zij hebben bezet.

Slovjansk is al geruime tijd in handen van pro-Russische betogers en gewapende medestanders. De afgelopen dagen zijn in en om de stad al meerdere personen, onder wie enkele journalisten, verdwenen.