Paralympische wereldrecordregen in Berlijn

heywoodu

Tijdens de Open Duitse Zwemkampioenschappen voor atleten met een beperking zijn in het weekeinde liefst twintig wereldrecords verbroken. Het begon al op de eerste dag van het toernooi, donderdag. De Brit Oliver Hynd klokte 2:08,71 op de 200 meter vrije slag, een wereldrecord in de klasse S8 voor atleten zonder handen of met slechts één arm.

Torben Schmidtke uit Duitsland zwom een nieuw record op de 200 meter schoolslag voor atleten met een dubbele amputatie. De Noorse Ingrid Thumen liet op zowel de 50 meter vrij als de 100 meter rugslag een nieuw record noteren voor atleten met een significant verlies van spierkracht in zowel de armen, de benen als de handen. Het gaat daarbij om atleten die doorgaans in een rolstoel zitten.

Reka Kezdi uit Hongarije en Jessica Long uit de Verenigde Staten pakten in verschillende klasses een wereldrecord op de 100 meter vlinderslag. Op de tweede dag zwom de Rus Aleksandr Golitovskii naar een nieuw record op de 800 meter vrije slag. De eveneens visueel beperkte Tucker Dupree deed dat op de 50 meter rugslag. Keiichi Kimura en Takayuki Suzuki brachten twee records naar Japan.

Bij de vrouwen pakte Thumen nog een wereldrecord, terwijl de Britse dames Hannah Russell en Amy Marren hetzelfde deden. Elizabeth Smith uit de Verenigde Staten en Karolina Pelendritou zommen eveneens een nieuwe beste tijd. De Cypriotische deed dat op de slotdag, net als Thumen, nog eens over. Maja Reichard uit Zweden en de Hongaarse Zsanett Adami pakten ook een nieuw wereldrecord.

Bij de mannen sneuvelde op de slotdag nog één tijd. Curtis Lovejoy uit Amerika zwom in dezelfde klasse als Thumen een nieuwe beste tijd op de 100 meter schoolslag. 

Op het moment zijn er negen wereldrecords in Nederlandse handen. De mannen hebben er drie staan, terwijl op zes afstanden een Nederlandse vrouw de beste tijd ooit heeft.