Gerrans schrijft historie met zege LBL

Simon Gerrans heeft zondag Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Dat deed hij als eerste Australiër. De Australisch kampioen, in dienst van Orica-Greenedge, sprintte in de straten van Ans sneller dan Alejandro Valverde (Movistar). Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick-Step) uit Polen eindigde als derde. Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) werd op de zesde plaats de beste Nederlander.

Na zestien kilometer kwam de vlucht van de dag tot stand. Zes man, waaronder de Nederlander Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), kregen de zege van het peloton en pakten meer dan een kwartier voorsprong. Uiteindelijk werd Matteo Bono (Lampre-Merida) op iets meer dan twintig kilometer van de streep als laatste ingerekend.

In het peloton was wereldkampioen Rui Costa al uitgevallen. De Portugees van Lampre-Merida was betrokken bij een valpartij. Op Twitter liet hij nog tijdens de race weten alleen schaafwonden te hebben overgevallen aan zijn tuimeling.

In de laatste twintig kilometer was het vervolgens aan de favorieten. Domenico Pozzovivo viel al eens eerder aan, maar toen de Italiaan van AG2R op de Côte de Saint Nicolas samen met landgenoot Giampaolo Caruso (Katjoesja) wegreed kreeg hij de ruimt.

De twee Italianen bouwden een voorsprong van twintig tellen op, maar toen er achter ze alsnog gereden werd slonk de voorsprong alsnog. In de laatste kilometer voelden ze op de klim naar finishplaats Ans de hete adem van de achtervolgers in hun nek. Caruso sprong weg bij Pozzovivo en vanuit de achtergrond kwam Daniel Martin (Garmin-Sharp) terug.

Toen Martin bij Caruso aanhaakte leek de zege voor de Ier een zekerheid. In de laatste haakse bocht ging Martin, de winnaar van vorig jaar, echter tegen de vlakte. Gerrans was vervolgens in de sprint de snelste.