Separatisten Slovjansk tonen gevangen 'officieren'

Pro-Russische strijders hebben zondagochtend drie naar hun zeggen gevangengenomen officieren van de Oekraïense veiligheidsdiensten aan de pers getoond in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk. Het bebloede drietal was geblinddoekt met plakband en moest het zonder broek en schoenen stellen.

De drie gevangenen lieten zich met gebogen hoofd bekijken in het gebouw van de veiligheidsdiensten in Slovjansk. Dat is door gewapende pro-Russische lieden bezet. Het drietal had bevel gekregen om de kopstukken van de groep bezetters op te pakken, beweert Igor Strelkov, die zich opwerpt als de commandant van de pro-Russische strijders.

Met deze drie gevangenen inbegrepen zitten er in Slovjansk minstens twaalf personen vast. Vrijdag rekenden Strelkovs mannen ook al acht militaire waarnemers in, die voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in het land waren. De zelfbenoemde 'volksburgemeester' van de stad, Vjatsjeslav Ponomariov, houdt hen voor NAVO-spionnen.

Volgens verscheidene verslaggevers ter plaatse onderhandelt de OVSE zondagmiddag in Slovjansk met de gijzelnemers over de vrijlating van de waarnemers. Ponomariov en consorten zouden in ruil eisen dat de interim-regering in Kiev enkele van hun medestanders op vrije voeten stelt.