Zoekgebied vermist vliegtuig inderdaad vergroot

Het gebied in de Indische Oceaan waar naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines wordt gezocht, wordt inderdaad vergroot. Een robot die de zeebodem van de oceaan scant, heeft nog altijd niets gevonden van de vermiste Boeing 777. Gezocht wordt in een cirkel met een straal van tien kilometer.

De Amerikaanse onderzeeër Bluefin 21 heeft twee weken lang het gebied ten westen van de Australische kust gescand. Daar waren signalen opgevangen die afkomstig zouden zijn van de zwarte dozen van vlucht MH370.

De onderzeeër zoekt op een diepte van 4,5 kilometer naar het vliegtuig. Het duurt vier uur voor de robot de de zeebodem heeft bereikt. Vervolgens zoekt hij daar zestien uur. Het downloaden van de gegevens van elke zoekpoging neemt nog eens vier uur in beslag.

De Australische minister van defensie David Johnston had vorige week al aangekondigd dat een vergroting van het zoekgebied waarschijnlijk zou zijn als de Bluefin niets zou vinden. Ook zou de onderzeeër ingeruild worden voor een krachtiger exemplaar dat dieper kan duiken en van betere sonarapparatuur is voorzien.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord verdween op 8 maart van de radar.