Achterban Morsi boycot presidentsverkiezingen

Aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi boycotten de presidentsverkiezingen in het land. Dat heeft een alliantie onder leiding van de Moslimbroederschap, de beweging waartoe Morsi behoort, zondag gezegd in een verklaring. Volgens de alliantie is de positie van president niet 'vacant' en zijn de verkiezingen van 26 en 27 mei een 'farce'.

Voormalig veldmaarschalk Abdel-Fattah el-Sissi, onder wiens leiding Morsi vorig jaar juli werd afgezet, is de grootste kanshebber bij de verkiezingen. Hij neemt het op tegen Hamdeen Sabahi, die al eerder deelnam aan de strijd om het hoogste ambt.

De alliantie boycotte in januari ook al de stembusgang waarin een besluit werd genomen over de grondwet van het land. Sinds de val van Morsi is het onrustig in Egypte. De autoriteiten hebben een offensief ingezet tegen de achterban van Morsi en leden van de Moslimbroederschap. Daarbij zijn al honderden mensen om het leven gekomen. Duizenden mensen zijn achter de tralies gezet.

De Broederschap is inmiddels door de Egyptische autoriteiten tot terreurorganisatie bestempeld en wordt ervan beschuldigd achter een reeks aanslagen te zitten. De Moslimbroeders ontkennen dat echter. Veel aanslagen zijn opgeëist door Ansar Beit al-Maqdis, een beweging die geïnspireerd is door Al-Qaida.

Zondag veroordeelde een rechtbank in de zuidelijke provincie Minya 42 Moslimbroeders tot celstraffen variërend van drie tot vijftien jaar. Ze werden schuldig bevonden aan het aanvallen van veiligheidstroepen, het blokkeren van wegen en het beschadigen van overheidseigendom.