FOK!toen: Death - De allereerste zwarte punkband

Een tijdje geleden werden we in de comments attent gemaakt op de Amerikaanse protopunkband Death. Nu had ik eerlijk gezegd nog nooit van de groep gehoord, maar toen duidelijk werd dat de groep onder de genres garagerock en protopunk valt werden we toch wel nieuwsgierig naar dit gezelschap, bestaande uit drie Afro-Amerikaanse broers. In FOK!toen richten we vandaag het vizier op Death!

Death
Death

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Death moeten we terug naar 1964. Het was namelijk in dat jaar dat de broertjes David, Bobby en Dannis Hackney het allereerste optreden van The Beatles in de Ed Sullivan Show op de televisie zagen. Een dag later vind David een oude afgeragde gitaar in een steeg, knapt deze op en leert zichzelf gitaarspelen. Niet lang daarna zouden Bobby en Dannis hem volgen.

Vanaf de late zestiger jaren nemen de broertjes thuis een aantal demo's op onder de naam Rock Fire Funk Express. David weet echter zijn broers zo ver te krijgen om de bandnaam te veranderen in de naam Death. David wou hiermee het begrip dood een positievere klank geven. Muzikaal liet de groep zich inspireren door bands als Alice Cooper, The Who en Black Sabbath en stadsgenoten MC5 en The Stooges. Regelmatig stond de politie weer voor de deur als er weer één van de buren had geklaagd over geluidsoverlast. Het zou de mannen wel inspireren tot het schrijven van het liedje 'Keep On Knocking'. "Keep on knockin’, keep on knockin’ on the door!"

Death op cassette

De eerste opnames
In 1974 gaan de mannen van Death naar de United Sound Studios in Detroit om daar aan de slag te gaan met opnames voor een demo. De opnames werden betaald door Clive Davis, de directeur van Columbia Records, maar deze vroeg de jongens om de bandnaam te veranderen naar iets dat beter te verkopen was. Uiteraard wilden de gebroeders Hackney daar niks van weten en zo kwam er op drastische wijze een einde aan de opnames. Er stonden slechts 7 liedjes van de groep op de band en er was geen enkele platenmaatschappij te vinden, die er iets mee wilde doen.

De veelgezochte single uit 1976
De veelgezochte single uit 1976

Uiteindelijk besloten de mannen om dan zelf maar een platenlabel te beginnen en zo verscheen in 1976 op Tryangle Records de single 'Politicians In My Eyes' met op de achterkant het nummer 'Keep on Knocking'. De single wordt uitgebracht in een oplage van slechts 500 exemplaren en is vandaag de dag een veelgezochte collectors item. Zo werd er vorig jaar zo'n €650,00 voor een origineel exemplaar van de single neergeteld.

Het einde van Death
In 1977 hield de groep Death op te bestaan. De gebroeders Hackney vertrokken naar Burlington, Vermont waar ze de gospelband The 4th Movement oprichten. Met deze groep worden in de tachtiger jaren een tweetal albums uitgebracht. David keert daarna weer terug naar Detroit en zou in 2000 aan de gevolgen van longkanker overlijden. Bobby en Dannis speelden ondertussen in de reggaeband Lambsbread. David's laatste wens was dat zijn broers de opnames van Death zouden bewaren, omdat deze nog wel eens geld waard konden worden. In 2008 zou die wens in vervulling gaan.

For the Whole World To See

De terugkeer van Death
In 2008 richten Julian, Urian en Bobby Jr., de zonen van Bobby Hackney, de band Rough Francis op. De band speelt oude nummers van Death, die ze op oude bandrecorderbanden op zolder hadden gevonden. Een jaar later brengt Drag City Records de zeven nummers van Death uit 1974 uit op cd en elpee, onder de titel ...For the Whole World to See. Bobby en Dannis doen samen met Lambsbread gitarist Bobbie Duncan een aantal reünie-optredens. Nadat er een liedje van de band te horen is in de populaire tv-serie How I Met Your Mother volgen er meer optredens.

Spiritual Mental Physical

Begin 2011 verschijnt het album Spiritual • Mental • Physical, met daarop een aantal vroege demo's en outtakes van de groep. 37 jaar na 'Politicians In My Eyes' verschijnt er weer een single van Death op Tryangle Records. Op de achterkant van de single 'Relief' horen we het nieuwe nummer 'Story Of The World'.

De single Relief

A Band Called Death

De Blu-Ray van A Band Called Death

In 2012 staat de groep opnieuw in de belangstelling als de jonge filmmakers Mark Christopher Covino en Jeff Howlett de documentaire A Band Called Death maken over de legendarische band uit Detroit. Ter promotie van de film wordt de single van 'Politicians In My Eyes' opnieuw uitgebracht, met als bonus de dvd of Blu-ray van de film. Ook verschijnen in 2014 nog de single 'North St.' en het album III.