Geen problemen bij kampioensfeest Ajax

De huldiging van Ajax zondag in Amsterdam is zonder problemen verlopen. Los van een enkele arrestatie hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan, zegt een woordvoerder van de politie.

Bij het stadion van Ajax hadden zich zondagavond naar schatting zo'n 35.000 supporters verzameld om de spelers en clubleiding toe te juichen na het behalen van de vierde landstitel op rij. 's Middag werd in de binnenstad al een klein feestje gevierd, maar dat leverde geen problemen op.

Over het aantal arrestaties kon de woordvoerder rond 21.30 uur nog niets zeggen. De politie wacht tot de meeste fans huiswaarts zijn gekeerd voordat het de precieze balans opmaakt. "Tot nu toe is alles echter rustig en feestelijk verlopen", aldus de politie.

Burgemeester Eberhard van der Laan sprak tegenover AT5 over 'amper tien arrestaties'. Praten over een terugkeer van eventuele toekomstige huldigingen in de binnenstad, vindt hij echter te vroeg. "Dat heeft het afgelopen seizoen wel laten zien", waarmee hij doelde op verschillende incidenten gedurende het jaar. "Maar zeg nooit nooit."

In Deventer ging het zondagavond overigens nog wel mis toen een groep supporters die de kampioenswedstrijd in Almelo hadden bijgewoond een deel van een trein hadden gesloopt. Ze hebben volgens een woordvoerder van de politie 'diverse vernielingen' gepleegd en brandblussers leeggespoten.

De supporterstrein stopte daarom kort op station Deventer. De ME stond naar aanleiding daarvan uit voorzorg paraat. Ook een groep fans van Go Ahead Eagles had lucht gekregen van de komst van de Ajacieden, maar de politie kon een confrontatie voorkomen. De trein is daarna doorgereden naar Amsterdam. Over eventuele arrestaties is niets bekend.