FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 maart 2014

FOK!toen: Star-Spangled Banner (2)

Gisteren kon je in FOK!toen het eerste deel lezen over The Star Spangled Banner, het volkslied van de VS. Dat stuk kun je hier lezen (en da's aangeraden, want we gaan gewoon weer verder waar we gisteren gebleven waren). We schrijven 1812, oorlog tussen de VS en het VK:

Het Witte Huis na de Britse aanval in augustus 1814
Het Witte Huis na de Britse aanval in augustus 1814. Klik op de afbeeldingen voor een groter exemplaar.  

Oorlog van 1812: Washington vernietigd
De oorlog zelf was een conflict dat zich 32 maanden voortsleepte van Canada tot New Orleans. (Bij de slag om New Orleans zou generaal Andrew Jackson zich bewijzen door de Britten in de pan te hakken. De latere president werd onlangs in FOK!toen beschreven.) De oorlog eindigde zonder duidelijke winnaar en zonder verlegde grenzen of andere voorwaarden.

Wel waren inmiddels 5000 man gestorven en lag Washington in puin: het Witte Huis en Capitool waren in augustus 1814 in de fik gestoken door hordes boze Engelsen. Het was de eerste en de laatste keer ooit dat de kersverse Amerikaanse hoofdstad in puin gelegd werd. En je verzint het niet: de Britse achteradmiraal die hiervoor verantwoordelijk was heette van achteren Cockburn.

Het (nog niet voltooide) Capitool na de Oorlog van 1812
Het (nog niet voltooide) Capitool na de Oorlog van 1812

De allergrootste vlag ooit wapperde fier
Fort McHenry was een jaar of 20 eerder gebouwd als gebastioneerd fort om de haven van Baltimore te beschermen. George Armistead, de commandant van het fort, besloot in de oorlog dat als Britten ook zijn fort kwamen innemen, ze de Amerikaanse vlag van vele kilometers afstand zouden moeten kunnen zien. Dus vroeg hij de lokale vlaggenmaker Mary Young Pickersgill om de op dat moment allergrootste Amerikaanse vlag ooit te maken:

De vlag die boven Fort McHenry wapperde in 1814Stukjes van de vlag uit 1814 werden nadien verkocht als souvenirs. Wat er overbleef zie je hier (met op de achtergrond de oorspronkelijke grootte). Foto uit 1964.

Er werd liefst $405,90 aan overheidsgeld aan uitgegeven, destijds een klein fortuin, maar de vlag voldeed aan de eisen van Armistead: “Een vlag zó groot dat de Britten geen enkel probleem zouden hebben om 'm van een grote afstand al te zien.” De vlag mat oorspronkelijk 9 bij 13 meter.

Destijds waren er 15 staten in de VS (tegenover 50 nu), dus had de vlag 15 strepen en 15 sterren. Het was de enige vlag in de VS-geschiedenis die 15 strepen had: de eerdere en latere vlaggen hadden 13 strepen (voor het aantal staten waarmee de VS begonnen) en een x-aantal sterren, met x=het aantal staten op dat moment. 

De 15 sterren/15 strepen-vlag is bekend komen te staan als dé Star-Spangled Banner – jawel, de vlag op basis waarvan het volkslied uiteindelijk geschreven werd. In 2011 werd nog een vijf bij twaalf centimeter metend rood-wit snippertje van de vlag geveild voor bijna 40.000 dollar.

Foto uit 1914: de Star-Spangled Banner
Foto uit 1873: de Star-Spangled Banner 

De Slag om Baltimore, september 1814
De Britten hadden zich tijdens de oorlog eerst gefocust op het Europese strijdtheater, maar zonden naar mate de Amerikanen steeds meer weerstand boden ook steeds meer schepen en troepen. Nog geen maand eerder werd nota bene de hoofdstad in de as gelegd, dus de angst zat er onder Amerikanen goed in. Tegelijkertijd leefde de geuzenleus 'liever dood dan Brits!' sterker dan ooit tevoren.

In de nacht van 12 op 13 september 1814 was het zo ver: een flink deel van de Britse vloot stoomde af op Baltimore, Maryland om die stad eens een lesje te leren door het fort te vernietigen en de stad terug te veroveren voor het Britse Rijk. De gigantische vlag werd gehesen zodra de geruchten gonsden van een Britse aanval en was voor de Britten én inwoners van Baltimore het teken van wie er aan het winnen was: zolang de vlag er hing, was Baltimore in Amerikaanse handen.

Fort McHenry tegenwoordig
Fort McHenry tegenwoordig 

De Engelse wapens: splinternieuwe raketten
Toen de Britten rond 1800 het Koninkrijk van Mysore (in huidig Zuid-India) aanvielen, kregen ze Indiase raketten over zich heen. Deze Mysorese raketten waren de eerste ijzeren projectielen die behalve kruit ter aandrijving ook een bom in de kop zelf hadden zitten. De Britten namen er een paar mee naar huis en ontwikkelden vanaf 1801 eigen versies van de raketten.

De ijzeren punt van een Congreveraket
De ijzeren punt van een Congreveraket

In 1805 werden de raketten voor het eerst gebruikt en kregen ze de naam mee van de ontwikkelaar, Congreveraketten. Speciale Rocketeer Brigades werden opgericht om de raketten vanaf elk belangrijk schip te kunnen afvuren, hetgeen de Britten dan ook gretig deden in oorlogen de komende 30 jaar.

De raketten hadden een neus van metaal met kruit voor een bom én aandrijving erin en zaten vast aan een stok voor de stabiliteit. Het idee was dat de bom af zou gaan bij het inslaan, maar vaak ontploften de raketten al in de lucht. Omdat de wapens niet bepaald nauwkeurig waren werden de rakettenregens vooral ingezet als afschrikking.

Diverse soorten Congreveraketten
Diverse soorten Congreveraketten

Ze konden ook worden volgestopt met bijvoorbeeld brandbommateriaal en er waren varianten die bij ontploffing ijzeren kogels lanceerden richting de vijand (genoemd naar de man die die variant uitvond, generaalmajoor Henry Shrapnel). Het bereik van de Congreveraketten was drie kilometer, afhankelijk van de hoek waarmee ze werden afgeschoten. De lichtste variant woog maar 1,5 kilo, de zwaarste ooit gemaakt was een gevaarte van 140 kilo.

Dichter en onderhandelaar Francis Scott Key anno 1825
Dichter en onderhandelaar Francis Scott Key anno 1825

De dichter: gedwongen op Britse schepen te blijven
Advocaat, schrijver en amateurdichter Francis Scott Key was naar de vloot Britse schepen in de buurt van Baltimore gestuurd om bij achteradmiraal Cockburn en de andere Britse officieren te smeken om een gevangenenruil. De 19 Britse oorlogsschepen hadden heel wat Amerikanen aan boord als gevangenen en andersom hielden de Amerikanen honderden Britten gegijzeld.

Een deal kon echter niet worden gemaakt en de Amerikaanse delegatie mocht ook niet meer terug naar het vasteland, omdat ze door hun bezoek teveel afwisten van de Britse troepensterkte en aanvalsplannen. Key werd gedwongen om het heftige bombardement op Fort McHenry in de binnenstad van Baltimore, vanaf de Britse schepen zelf te bekijken.

De geboorteplaats van Francis Scott Key in Maryland
De geboorteplaats van Francis Scott Key in Maryland

De aanval zelf: een barrage van 25 uur
Toen de eerste Britse masten rond zes uur 's ochtends op 13 september 1814 aan de Baltimorese horizon verschenen regende het pijpenstelen en hing er een mistige nevel boven de baai. Verschillende Amerikaanse handelsschepen waren tot zinken gebracht om het de Britten te bemoeilijken in de buurt van het fort te komen.

Op tientallen meters hoogte wapperde de Star-Spangled Banner fier: om precies te zijn de iets kleinere variant die robuuster was dan z'n grote broer en daarom ook de Storm Flag genoemd werd.

25 uur lang. Een volle dag en nacht gingen voorbij en de 19 Britse schepen vuurden werkelijk alles wat ze in huis hadden af op het fort. Door de duisternis der nacht, mist, kruitdampen en het gieten van de onophoudelijke regen heen, was de enige manier voor Amerikaanse burgers in de wijde omgeving om te weten wie er het fort in handen had, eenvoudigweg naar boven kijken.

Britse vloot vuurt Congreveraketten af
Britse vloot vuurt Congreveraketten af

And the rockets' red glare, the bombs bursting in air
Door het gebulder van kanonnen heen, het constante fluiten van door de lucht zoevende raketten, het paniekerige geschreeuw, het oorverdovende lawaai van exploderende bommen en inslaande raketten en kanonskogels, wapperde de vlag nog altijd – gehavend, zeiknat geregend, smerig van rondvliegend kruit en zwart van de rookwolken van brandende gebouwen.

Gave proof through the night that our flag was still there
Elke keer als er een bom ontplofte of raket insloeg was de gitzwarte lucht weer even hel verlicht en kon de vlag gezien worden. Elke lichtflits een teken van Britse agressie, maar tegelijkertijd een bevestiging dat de Amerikanen zich niet gewonnen hadden gegeven.

Fort McHenry onder vuur op 13/14-9-1814
Fort McHenry onder vuur op 13/14-9-1814

O say does that star-spangled banner yet wave,
Toen in het vroege ochtendgloren van 14 september de Britse munitie op was en het fort nog steeds niet ingenomen kon worden, dropen de Britten af. Ook pogingen om een invasie op land te bewerkstelligen faalden schromelijk: de Britse commandant werd daarbij gedood.

De zegevierende Amerikanen keken dankbaar omhoog naar die tientallen meters hoge vlaggenmast en zagen dat de vlag -en daarmee Baltimore én Amerika- had gewonnen. Gehavend, vies, nat, maar hij hing er nog.

O'er the land of the free and the home of the brave?
Toen dichter Key door de Britten werd vrijgelaten na de slag, was de regen gestopt en de grotere broer van de Storm Flag alweer gehesen. Op 16 september had hij zijn gedicht 'Defence of Fort M'Henry' af en vier dagen later werd het voor het eerst gedrukt:

Een van de twee nog overgebleven pamfletten van de eerste druk (20-9-1814)
Een van de twee nog overgebleven pamfletten van de eerste druk (20-9-1814)

Mede omdat de wijs destijds al bekend was van het bekende Britse drinklied 'The Anacreontic Song' sloeg de Star-Spangled Banner meteen aan. In de eeuw erna werd het steeds vaker als volkslied gebruikt bij officiële gelegenheden en uiteindelijk werd het in 1931 door president Hoover in de wet vastgelegd als officieel volkslied.

Enkele maanden later, in 1815, werd met het tekenen van de Europese vrede tussen Napoleontisch Frankrijk en de rest van Europa ook de oorlog tussen de Britten en Amerikanen beëindigd. De Britten hebben daarna nooit meer oorlog gevoerd tegen hun oude kolonie en de Amerikaanse onafhankelijkheid was eindelijk onomstotelijk een feit.


'To Anacreon in Heaven', het 18e-eeuwse Britse drinklied dat wel wat wegheeft van 'Zie, Ginds Komt de Stoomboot' en op de wijs waarvan 'Defence of Fort M'Henry' werd geschreven. 

To Anacreon, in Heav'n, where he sat in full glee,
A few sons of harmony sent a petition,
That he their inspirer and patron would be;
When this answer arrived from the jolly old Grecian --
Voice, fiddle and flute, no longer be mute.
I'll lend ye my name, and inspire you to boot,
And, besides, I'll instruct you, like me, to entwine,
The myrtle of Venus with Bacchus's vine.


De enige keer dat het volkslied in de VS op nummer één stond in de hitlijsten was in mei 1917, toen deze versie van zanger John McCormack landelijk populair werd. 

Massale aangifte tegen Wilders in Roermond

Enkele honderden mensen hebben vrijdagavond in het politiebureau in Roermond collectief aangifte gedaan tegen Geert Wilders, in verband met diens uitspraken over Marokkanen. De aangiftes zijn gebundeld en werden ingediend door de Roermondse advocaat Naher Birrou.

Dat gebeurde tijdens een demonstratie waaraan volgens Birrou tussen de 600 en 700 mensen deelnamen. Veel demonstranten hadden hun handtekening gezet onder de aangifte. Burgemeester Peter Cammaert van Roermond sprak de demonstranten toe. Hij zei zich zorgen te maken over de tweespalt die Wilders oproept met zijn uitspraken. "Mensen wegjagen is geen optie", zei hij. De demonstratie verliep rustig. De politie heeft een man aangehouden wegens openbare dronkenschap.

Omzet Blackberry duikt onder de miljard

Blackberry, dat bezig is het maken van telefoons af te stoten, heeft in het vierde kwartaal voor het eerst minder dan een miljard dollar omzet gedraaid. De omzet in de laatste drie maanden van het jaar kwam uit op 976 miljoen dollar (711 miljoen euro), blijkt uit de vrijdag gepubliceerde cijfers.

In het vierde kwartaal van vorig jaar werd nog een omzet behaald van 2,7 miljard dollar. Het bedrijf zag de omzet uit telefoons en andere hardware met 37 procent dalen. Uit services werd 56 procent minder omzet gehaald. Analisten gepolst door Factset hadden ingezet op een omzet van 1,1 miljard dollar in het vierde kwartaal.

Onder de streep resteerde een verlies van 423 miljoen dollar. Zonder eenmalige lasten kwam het verlies veel lager uit, op 42 miljoen dollar. Het bedrijf schreef flinke bedragen af op onverkochte toestellen.

Interim-topman John Chen kondigde bij de vorige kwartaalcijfers aan dat Blackberry zich meer gaat richten op het ontwikkelen van programmatuur en het bouwen van telefoons in de toekomst aan andere bedrijven over te laten. Chen verklaarde vrijdag dat het bedrijf goed op weg is met de nieuwe strategie. "Blackberry is financieel gezonder vandaag de dag en is op weg om weer terug te keren naar groei en winstgevendheid."

Blackberry werd vorig jaar van de beurs gehaald door Fairfax Financial. De investeringsmaatschappij stak toen een miljard dollar in het bedrijf. Begin dit jaar werd opnieuw extra geld in het bedrijf gestopt om de investeringsruimte te verhogen.

Pronk praat met PvdA'ers over koerswijziging

Een groep bezorgde PvdA'ers praat achter de schermen over een koersverandering van de partij. De zogenoemde huiskamerbijeenkomsten vinden plaats onder leiding van oud-minister Jan Pronk, meldt het programma Eenvandaag vrijdag.

De ongeruste PvdA'ers kunnen zich niet meer vinden in de huidige koers van de partij. Ze vinden dat de PvdA in het kabinet met de VVD onherkenbaar is en te rechts. De groep, die zichzelf Open Links noemt, is inmiddels een keer bijeengekomen.

Volgens Pronk, die zijn lidmaatschap van de PvdA vorig jaar opzegde, is het doel van de gesprekken 'een koersverandering van binnenuit'. Het initiatief zou kunnen uitmonden in een beweging zoals Nieuw Links in de jaren zeventig, denkt hij. Ook toen werd binnen de PvdA geageerd tegen de onduidelijke koers van de partij.

Pronk zegde zijn lidmaatschap van de PvdA na bijna vijftig jaar op, omdat hij zich niet meer thuis voelde bij de partij. Bij de gemeenteraadsverkiezingen bracht hij een stem uit op GroenLinks. Hij heeft zich naar eigen zeggen altijd verwant gevoeld met die partij.

'Deals Erbudak niet in belang Slotervaart'

Aysel Erbudak heeft in haar tijd als bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis zakelijke overeenkomsten gesloten die niet in het belang van het Amsterdamse ziekenhuis waren. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. De zakenvrouw was betrokken bij de transacties met een totale waarde van meer dan twee miljoen euro.

Volgens de onderzoekers sloot Erbudak deals met het ziekenhuis, of regelde ze dat het ziekenhuis met anderen handelde, zonder dat die transacties ten goede kwamen aan het ziekenhuis. Wie er wel profiteerde wordt in het midden gelaten, maar vorige zomer doken verhalen op over zelfverrijking van Erbudak, ten koste van het ziekenhuis.

Zo gebruikte ze de creditcard van het ziekenhuis om voor in totaal 140 duizend euro aan hotelrekeningen te betalen. Daardoor draaide het ziekenhuis op voor verblijven in chique hotels op Aruba, in Cannes, Parijs, Rome, Washington en Hollywood. Voor haar verweer dat het deels zakelijke verblijven waren en dat ze de overige kosten van plan was terug te betalen, is weinig tot geen onderbouwing.

Het Slotervaart werd in 2006 door Erbudak en haar zakenpartner Jan Schram overgenomen, waardoor het als eerste algemene ziekenhuis in Nederland volledig in particuliere handen kwam. Het ziekenhuis werd inzet van een machtsstrijd tussen Erbudak en de erven van Schram, nadat die in 2012 was overleden.

De Ondernemingskamer had om een onderzoek gevraagd naar mogelijk wanbeleid wegens de schorsing van Erbudak als ziekenhuisbestuurder. Uit het onderzoek blijkt nu dat de moedermaatschappijen, onder meer bestuurd door de erven van Schram, geen legitieme redenen hadden tot een aandelenuitgifte. Erbudak betoogde eerder dat die emissie alleen ten doel had haar aandelen te laten verwateren om haar zodoende volledig buitenspel te zetten.

Begin dit jaar werd het ziekenhuis na nieuw gesteggel overgenomen door zorgondernemer Loek Winter.

Christina Aguilera krijgt een dochter

Christina Aguilera en haar verloofde Matt Rutler krijgen een dochter. Dat bevestigt een ingewijde aan het Amerikaanse blad Us Weekly. Ruim een maand geleden kwam naar buiten dat het stel een baby krijgt.

De 33-jarige zangeres heeft al een zoon, de 6-jarige Max. Jordan Bratman, met wie Aguilera eerder getrouwd was, is de vader van het kind. De blondine leerde haar huidigde geliefde in 2010 kennen op de set van de film Burlesque.

Uitslag NAC Breda - FC Utrecht

Om 20.00 uur begon in Breda de Eredivisiewedstrijd tussen NAC Breda en FC Utrecht. De thuisploeg kwam na een uur spelen op voorsprong, maar in de laatste vier minuten werd er nog drie keer gescoord waardoor de wedstrijd in 2-2 eindigde. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Verbeek (r) scoort de 1-0 tegen FC Utrecht (PRO SHOTS/Kay in t Veen)

NAC Breda

2 - 2

FC Utrecht

 58' Verbeek
 88' Poepon
   86' Bulthuis 
 90' v.d. Gun 
 
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.100
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Buijs
Bodor
Swerts
Matic
Kwakman
Verbeek (Perica/90)
Poepon
Hooi
  Ruiter
v.d. Maarel
Delpierre
Heerings
Bulthuis
Toornstra (Sarota/82)
Martensson
v.d. Gun
Oar
Agudelo (Mulenga/66)
De Ridder

Beckham wil Manchester United kopen

David Beckham is samen met het 'Class of '92' team' een bod van 2 miljard pond aan het voorbereiden om Manchester United over te nemen. De overname zou voor een groot deel gefinancieerd worden door een oliesjeik uit Qatar, de koop zou afgehandeld worden door Beckham.

Laatstgenoemde speelde de laatste maanden van zijn carriere voor Paris Saint-Germain, wat ook in handen is van een Arabier. Beckham wil het team kopen dat zijn carriere in het zadel hielp. Volgens het Engelse The Sun zou Becks samen met oud-ploeggenoten Ryan Giggs, Paul Scholes, Gary Neville, broer Phil Neville en Nicky Butt 90% van de aandelen in handen willen krijgen. 

De aandelen zouden gekocht worden van de Amerikanen Joel en Avram Glazer, het duo dat Manchester United in 2005 kocht. United kent momenteel een slechte tijd en geruchten gaan dat het Amerikaanse duo interesse heeft verloren en het team en hun aandelen wil verkopen. Eerder al waren er gegadigden om de club over te nemen, maar vanwege de absurde vraagprijs van Glazer kwam het nimmer tot een daadwerkelijke overname.

Een woordvoerder van United ontkent tot op heden dat er een bod is gedaan.

Geblesseerde Bolt pas in juni in actie

Usain Bolt komt vanwege een blessure pas halverwege juni voor het eerst weer in actie. Dat heeft zijn manager vrijdag bekend gemaakt. Bolt kampt al een tijd met een voetblessure en heeft de afgelopen twee weken in München doorgebracht voor de behandeling daarvan.

Volgens Ricky Simms, de manager van het Jamaicaanse sprintfenomeen, zal Bolt op 17 juni weer acte de présence geven tijdens de Golden Spike in het Tsjechische Ostrava. Ook zal hij normaal gesproken van de partij zijn tijdens de Diamond League in Parijs op 5 juli en een maand later tijdens de meeting in het Zweedse Malmö.

Het is nog niet zeker of hij mee zal doen aan de Commonwealth Games in Glasgow, komende zomer. Bolt kwam begin september vorig jaar voor het laatst in actie tijdens de Memorial van Damme in Brussel.

Bolt in zijn kenmerkende pose na de Diamond League in Londen (PRO SHOTS/Action Images)
Bolt in zijn kenmerkende pose na de Diamond League in Londen (PRO SHOTS/Action Images)

Concerten Kate Bush in kwartier uitverkocht

De 22 optredens van Kate Bush in Londen waren vrijdag in minder dan vijftien minuten uitverkocht. "Ik ben helemaal overdonderd door de reactie op de concerten", liet de zangeres weten in een verklaring aan Britse media.

De kaartjes voor de concerten die in augustus, september en oktober plaatsvinden in het Eventim Apollo gingen vrijdagochtend in de verkoop. "Dank jullie wel. Ik kijk ernaar uit om jullie later dit jaar te zien."

De 55-jarige Bush maakte vorige week bekend voor het eerst sinds 1979 weer een reeks optredens te geven. De zangeres heeft zo lang niet op het podium gestaan omdat ze er niet van houdt voor grote groepen op te treden.

Eerder deze week plakte de zangeres, bekend van nummers als Wuthering Heights en Running up That Hill, nog eens zeven shows vast aan haar concertreeks Before the Dawn.

Dijsselbloem tegen extra geld voor Defensie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is niet van plan om extra geld uit te geven aan Defensie. Dat zei de minister vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad.

Extra geld richting de krijgsmacht betekent nieuwe bezuinigingen en dat is onverstandig, aldus de bewindsman. Nederland komt net uit een moeilijke economische periode en het herstel is nog pril. "Om dan extra te gaan bezuinigen lijkt mij een slecht idee", zei Dijsselbloem voor de camera van de NOS.

Dijsselbloem reageert op een pleidooi van de ChristenUnie. De partij van Arie Slob zet bij de komende onderhandelingen over de begroting in op extra geld voor de krijgsmacht, zei Kamerlid Gert-Jan Segers donderdag in Nieuwsuur. Hij reageerde weer op de zorgen die de Amerikaanse president Barack Obama deze week uitte over de slinkende defensie-uitgaven van de NAVO-bondgenoten.

Het kabinet heeft de steun van de ChristenUnie nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zei vrijdag voor aanvang van het kabinetsberaad dat de begrotingsbesprekingen nog van start moeten gaan. De bewindsvrouw vindt het verder mooi dat er partijen zijn die staan voor de krijgsmacht.

Australiër moet cel in voor doden Nederlander

De Australiër Jason B., die in december schuldig werd bevonden aan het doodslaan van de Nederlander Henk van Oosterom in 2012, krijgt daarvoor een celstraf van vijf jaar en drie maanden. Dat meldden Australische media vrijdag. De 39-jarige Van Oosterom liep de klappen op toen hij tussenbeide kwam bij een vechtpartij in een stadje bij Adelaide.

Het hooggerechtshof van de deelstaat South Australia had al vastgesteld dat Jason B. in september 2012 de fatale klap gaf waardoor Van Oosterom overleed. De 22-jarige Australiër was onder invloed van drugs en alcohol, maar volgens de rechter is op beeldmateriaal te zien dat hij 'de volledige controle over zijn vermogens' had.

B. gaf Van Oosterom, die met een werkvergunning in Australië verbleef, op de parkeerplaats van een hotel in de plaats Gawler een klap tegen zijn gezicht. Daardoor brak een wervelslagader. Van Oosterom overleed later in een ziekenhuis in Adelaide.

Het hof veroordeelde B. ook tot anderhalf jaar voorwaardelijke celstraf. Twee andere mannen die bij de vechtpartij betrokken waren, werden vrijgesproken.

VN: vierhonderdduizend ontheemd door geweld Irak

Ongeveer vierhonderdduizend mensen zijn in 2014 ontheemd door het geweld in het westen van Irak. Dat heeft speciaal gezant van de Verenigde Naties voor Irak Nickolay Mladenov donderdagavond gezegd. De VN-Veiligheidsraad maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen van de afgelopen tijd in de Iraakse steden Ramadi en Fallujah.

Mladenov waarschuwde de Veiligheidsraad dat er meer geld nodig is. Komt dat er niet, dan zullen de VN 'binnenkort niet meer in staat zijn om de humanitaire hulp aan de mensen die het geweld in (de provincie, red.) Anbar ontvluchten voort te zetten'.

De spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Irak en de burgeroorlog in buurland Syrië, die de sektarische spanningen alleen maar doet toenemen, 'zorgen voor een fragiele en explosieve situatie', aldus Mladenov. Hij wijst erop dat de problemen niet langer beperkt blijven tot de provincie Anbar.

"Feyenoord is Go Ahead in het groot"

Foeke Booy kijkt uit naar de confrontatie van Go Ahead Eagles tegen Feyenoord.

De coach heeft ervaring met wedstrijden spelen in De Kuip. Het merendeel van de spelers van het gepromoveerde Go Ahead Eagles maakt voor het eerst kennis met de hondstrouwe supporters van Feyenoord.

"Het stadion ademt een geweldige sfeer”, zegt Booy op de clubsite van Go Ahead. “Het is Go Ahead in het groot, met al die meelevende supporters. Ik heb dat als speler ook altijd prachtig gevonden, ik genoot daarvan." 

De oefenmeester weet dat zijn spelersgroep een geheel nieuwe ervaring tegemoet gaat. "In mijn selectie zitten er vier die er wel eens gespeeld hebben, de rest gaat het dus voor de eerste keer meemaken. Het zijn de krenten in de pap.”

Booy zal geen genoegen nemen met excuses als Go Ahead het dit weekend onnodig laat liggen tegen Feyenoord. "Wij gaan daar niet naar toe om het even te laten lopen, juist in dit soort wedstrijden wil ik dat mijn team conform onze spelopvatting en niveau speelt."

Go Ahead hield Feyenoord in eigen huis knap op een 2-2 gelijkspel. Aanstaande zondag staat de wedstrijd in Rotterdam op het programma. Om een nieuwe stap richting lijfsbehoud te kunnen zetten is minimaal een punt essentieel voor Go Ahead.

Games voor PlayStation Plus in april bekend

De fans van PlayStation speculeren er elke maand weer op los: welke titels komen er de volgende maand via PlayStation Plus beschikbaar? Sony maakt aan het speculeren een eind met de bekendmaking van de volgende update.

Voor PlayStation 4 is de titel van de maand Mercenary Kings, een 2D actiongame met duidelijke inspiratie uit Metal Slug. Voor PlayStation 3 zijn Pro Evolution Soccer 2014 en Sly Cooper: Thieves in Time aan de beurt. De laatste zal via cross-buy ook beschikbaar zijn voor PlayStation Vita, evenals Hotline Miami en MotoGP 13. Er is dus weer genoeg te spelen de komende tijd.

Dit betekent ook dat Dead Nation: Apocalypse EditionTomb Raider, Borderlands 2, Smart As en Pixeljunk Monsters Ultimate HD PlayStation Plus verlaten en niet meer gratis te downloaden zullen zijn. Wil je dit dus nog doen, moet je snel zijn.

Technische staf AZ op de schop: Advocaat vertrekt

Dick Advocaat vertrekt aan het eind van het seizoen bij AZ. Dat hebben bronnen rondom de trainer bevestigd tegen de NOS. Ook de functies van assistent-trainer Martin Haar en spitsentrainer Piet Keur gaan op de schop. Haar kan nog wel een andere functie betreden, maar dan staat hij minder op het veld.

Advocaat is sinds de zomer coach van het eerste elftal van AZ toen hij de ontslagen Gertjan Verbeek opvolgde. Hij wilde wel blijven na dit seizoen, maar onder de voorwaarde dat er meer budget was voor versterkingen en dat hij de beschikking bleef houden over dezelfde technische staf. Naar verluidt maakt Advocaat dinsdag officieel bekend dat hij vertrekt uit Alkmaar.


Advocaat, Haar (l) en Keur (r) verlaten in de zomer AZ (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

Spoorplannen kabinet zijn 'gemiste kans'

Het kabinetsbesluit om vervoerder NS en spoorbeheerder ProRail niet samen te voegen is een 'gemiste kans'. Dat stelt vakbond FNV Spoor in reactie op de vrijdag gepresenteerde toekomstplannen voor het spoor.

De vakbond memoreert dat zo'n fusie eerder al in de Tweede Kamer is geopperd. Bondsbestuurder Huub van der Dungen is teleurgesteld dat het kabinet die wens naast zich neerlegt. "Het is een historische blunder geweest om ProRail en NS zo rigoureus van elkaar te scheiden. Heel Nederland kan zien dat er fouten worden gemaakt, omdat de spoorbedrijven langs elkaar heen werken", aldus van der Dungen. "Die fout had men nu kunnen herstellen."

Het kabinet erkent in de plannen dat NS en ProRail beter moeten gaan samenwerken. Maar staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) is ervan overtuigd dat de huidige 'ordening' van het spoor voldoet. Zij zei dat er wel is gekeken naar een eventuele samenvoeging. "We hebben alle opties overwogen."

Dat er niet voor één spoorbedrijf is gekozen, verbaast FNV-bestuurder Jacqueline Lohle, die de belangen van ProRail-medewerkers behartigt. "Alle politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma's op één of andere manier ervoor gepleit om de scheiding op te heffen."

Volgens FNV Spoor is er in Nederland plek voor slechts één baas op het spoor, net als in Duitsland en Frankrijk.

Concert Kanye West in Ziggo Dome uitgesteld

Kanye West staat op 2 juli toch niet in de Ziggo Dome. Het concert dat de Amerikaans rapper zou geven in de Amsterdamse concerthal is uitgesteld, liet Mojo vrijdag weten. De concertorganisator geeft 'productionele redenen vanuit de artiest' op als reden.

Maandag werd bekendgemaakt dat West op 2 juli in de Ziggo Dome zou optreden. De kaartverkoop zou vrijdagochtend beginnen, maar die werd eerder al uitgesteld. Wanneer de 36-jarige rapper nu naar Nederland komt is nog niet bekend.

Het optreden in Amsterdam is niet het enige concert dat West heeft geannuleerd. Ook shows in België en Duitsland werden om dezelfde reden afgezegd.

Onderwijsinspectie richt zich op goede scholen

De Inspectie van het Onderwijs gaat voortaan niet alleen zwakke scholen controleren, maar ook scholen die voldoende presteren. Hierdoor worden scholen die het al goed doen geprikkeld om nog beter te worden, staat in een voorstel van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

De inspectie maakt nu nog geen verschil tussen scholen die met de hakken over de sloot een voldoende halen en scholen het goed doen of op een haar na 'excellent' zijn. Daarnaast stimuleert de focus op scholen die slecht presteren andere scholen niet om zichzelf steeds verder te verbeteren, vindt Dekker.

En juist door helder aan te geven waar het beter kan, worden scholen gemotiveerd om nog beter te gaan werken. Om het verschil in kwaliteit duidelijk te maken, hanteert de inspectie voortaan de categorieën 'voldoende', 'goed', en 'excellent'.

Deze andere werkwijze leidt ertoe dat de inspectie niet langer de 'politieagent' is die zwak presterende scholen tot de orde roept, maar gaat 'meedenken' met scholen die het al goed doen, zei Dekker vrijdag in een toelichting na afloop van de ministerraad. "Ik vind dat we in Nederland meer oog moeten hebben voor de kansen die er liggen voor heel veel scholen die redelijk of goed presteren."

De bewindsman ontkende dat de nieuwe werkwijze ten koste gaat van zwakke scholen. "Absoluut niet. Scholen die onder de maat presteren hebben een probleem en krijgen te maken met meer toezicht en worden eerder gesloten", aldus Dekker.

Veiliger bloedtest voor zwangeren soms vergoed

De kosten van een nieuwe bloedtest waarmee zwangere vrouwen hun ongeboren kind kunnen laten checken op bijvoorbeeld het downsyndroom worden onder voorwaarden vergoed. Wie in aanmerking wil komen, moet eerst zelf een risicotest van 160 euro betalen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag bekendgemaakt.

De zogeheten Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) is vanaf 1 april beschikbaar voor zwangere vrouwen. De acht universitaire ziekenhuizen bieden de test vanaf die datum aan. Het grote voordeel van de NIPT is dat er geen risico bestaat op een miskraam.

Alleen vrouwen bij wie een verhoogd risico is vastgesteld op het syndroom van Down, Patau of Edwards kunnen gebruikmaken van de test, waarbij via het bloed van de moeder het DNA van de foetus wordt gecontroleerd op afwijkingen.

Om gebruik te mogen maken van een NIPT moet eerst een verhoogd risico worden vastgesteld. Dat gebeurt door middel van een combinatietest, die bestaat uit een echo van het kind (voor de nekplooimeting) en een bloedtest bij de moeder. Ook de leeftijd van de moeder speelt een rol.

Voorheen hadden vrouwen van 36 jaar en ouder rechtstreeks toegang tot een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Maar deze leeftijdsgrens schaft Schippers af op advies van de Gezondheidsraad. Reden is dat een combinatietest beter voorspelt of er een verhoogd risico op chromosoomafwijkingen is dan leeftijd alleen.

Nu krijgen vrouwen van 36 jaar en ouder de combinatietest nog vergoed en jongere vrouwen niet. Ook dit verschil verdwijnt, meldt het ministerie. De combinatietest komt vanaf 2015 voor alle zwangere vrouwen voor eigen rekening. Deze kost ongeveer 160 euro. Bij een verhoogd risico wordt de veel duurdere NIPT-test dus wel vergoed, ongeacht de leeftijd. Het is nog onduidelijk hoeveel de test in Nederland gaat kosten.

Zes oud-internationals op cursus bij KNVB

Zes oud-internationals volgen vanaf mei de cursus coach betaald voetbal. Dat blijkt uit de lijst van deelnemers die de KNVB vrijdag publiceerde. Het gaat om Mark van Bommel, Edgar Davids, Youri Mulder, Ruud van Nistelrooy, Jaap Stam en Wim Jonk. De cursus gaat eind mei van start en duurt een jaar.

Gert Peter de Gunst, Roy Hendriksen, Damien Hertog, Bob de Klerk, Tieme Klompe, Rob Maas, Frank Peereboom, Robin Pronk, Reinier Robbemond en Remond Strijbosch zijn de overige tien deelnemers. Een diploma is benodigd om hoofdtrainer in het Nederlandse profvoetbal te mogen zijn.

Luide bellers koekje van eigen deeg

Wie ergert zich nu nooit eens aan mensen die in het openbaar in hun telefoon staan te toeteren alsof dat allemaal zomaar mag van mama? De Amerikaan Greg Benson in elk geval wel. Hij geeft de luidruchtige medemens een koekje van eigen deeg.

Op drukke plaatsen zoekt de YouTuber met meer dan 1 miljoen abonnees mensen op die ongegeneerd in hun gsm staan te kwekken. Als zij al telefonerend een vraag stellen, geeft Benson hen een voor de hand liggend antwoord. Of een minder voor de hand liggend, dat kan natuurlijk ook. 

Bensons verborgen camera's leggen de nietsvermoedende reacties van de bellers vast. De man deed zijn 'cell phone crashing' ook al op een vliegveld en bij een Football-wedstrijd. Zijn filmpjes zijn goed voor miljoenen views.

Chinese president bij Merkel op bezoek

De Chinese president Xi Jinping is op zijn reis door Europa in Berlijn door de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontvangen. Tijdens zijn bezoek zullen verscheidene zakelijke overeenkomsten worden gesloten.

Duitsland en China zijn twee van de grootste exporteurs in de wereld. Het volume van de handel tussen de twee landen beliep vorig jaar 140,4 miljard euro, waarmee China de op twee na grootste handelspartner is van Duitsland. Aan de export hangen een miljoen banen in Duitsland.

Het is het eerste staatsbezoek van een Chinese president aan de Bondsrepubliek sinds acht jaar. Tijdens zijn verblijf in Berlijn houdt de Chinese president een redevoering over de rol van de Volksrepubliek in de wereldpolitiek.

Xi begon zijn bezoek in Duitsland met een ontmoeting met de Duitse president Joachim Gauck, die zich in de vroegere DDR inzette voor democatie. Gauck drong er op aan dat China blijft werken aan 'een juridisch systeem waarin niemand boven de wet staat'.

Mensenrechtengroepen hebben Merkel opgeroepen bij Xi het lot van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei ter sprake te brengen. In de komende week wordt in Berlijn een grote tentoonstelling van het werk van de kunstenaar geopend, maar Ai heeft geen toestemming om te reizen.

Xi bezocht eerder Nederland en Frankrijk. Zijn Europese reis krijgt zondag een vervolg in België.

Swords & Soldiers HD komt naar Wii U

Ronimo is druk bezig met de ontwikkeling van Swords & Soldiers II voor Wii U. Vandaag is door Ronimo en Two Tribes bekend gemaakt dat een HD-port van de eerste Swords & Soldiers ook in ontwikkeling is voor Wii U.

De HD-port zal naast de verbeterde graphics ook gamepad-functionaliteiten toevoegen. Het touchscreen zal gebruikt worden voor de besturing. De multiplayer maakt gebruik van een combinatie van gamepad en tv. De game is al ver in ontwikkeling, de makers zijn namelijk bezig met het laatste beetje bug testing. 

Swords & Soldiers HD moet rond het einde van april uitkomen voor een lagere introductieprijs.

Swords & Soldiers

'Einde discussie fusie NS en ProRail'

Een fusie tussen NS en ProRail is voorlopig van de baan. En de discussie daarover ook, zei staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) vrijdag tijdens een persconferentie in Den Haag, waar ze de plannen voor de toekomst van de spoorsector ontvouwde. "Wat mij betreft komt daar een einde aan."

In deze zogeheten Lange Termijn Spooragenda is afgesproken dat beide spoorbedrijven niet samengaan. In de Tweede Kamer gaan daartoe stemmen op en uit een recent uitgelekt advies bleek dat de scheiding tussen NS en ProRail ongedaan moet worden om de aanhoudende problemen op het spoor structureel op te lossen.

Mansveld is er echter van overtuigd dat de huidige 'ordening' van het spoor voldoet. Aanpassing daarvan brengt de doelen die NS en ProRail willen bereiken niet dichterbij, zei de staatssecretaris. Er is wel gekeken naar een eventuele samenvoeging. "We hebben alle opties overwogen."

Wel zijn afspraken gemaakt die moeten leiden tot een betere samenwerking tussen beide spoorbedrijven. Daarnaast zullen NS en ProRail scherper worden aangestuurd door de overheid; Mansveld gaat de bedrijven meer afrekenen op de prestaties die de reizigers elke dag ervaren en minder op de gemiddelde prestaties over het hele jaar.

"Gemiddeld is niet goed genoeg", zei Mansveld daarover. "De prestaties moeten beter." Daarvoor is een cultuuromslag nodig. Het devies de komende jaren is dan ook 'eerst beter, dan meer.' De prestaties moeten de komende jaren eerst omhoog, en dan met name tijdens de spits, voordat er vaker treinen gaan rijden.

De NS en ProRail moeten zich voortaan richten op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat betekent dat de NS zich vooral richt op het hoofdrailnet. Ook moeten andere vervoerders beter gaan samenwerken met de NS en ProRail. Centraal moet staan de reis van deur tot deur, en niet meer de reis van station naar station, aldus Mansveld.

Mansveld veegt fusie NS en ProRail van tafel (Foto: Novum)
Mansveld veegt fusie NS en ProRail van tafel (Foto: Novum)

Heerenveen niet verder met Lurling en Zomer

SC Heerenveen neemt komende zomer afscheid van Brian Vandenbussche, Ramon Zomer en Anthony Lurling. Hun aflopende contracten worden niet verlengd, meldt de Friese club vrijdag. Ook met de Ajax-huurlingen Mitchell Dijks en Joeri de Kamps en Uche Nwofor (VVV-Venlo) gaat Heerenveen niet verder.

Eerder deze week lichtte Heerenveen de opties in de contracten van van Hakim Ziyech en Doke Schmidt. Met Arnold Kruiswijk, Chris Kum en Rajiv van La Parra wordt in een later stadium gesproken over een nieuwe overeenkomst.

Naast Vandenbussche, Zomer en Lurling worden ook de aflopende verbintenissen van Chiel Kramer, Samir Fazli en Stefano Marzo niet verlengd. Assistent-coaches Henk Herder en Marco Roelofsen en keeperstrainer Albert van der Sleen moeten eveneens uitzien naar een nieuwe werkgever.

Burger King wil cateren op bruiloft Kanye en Kim

Burger King heeft aangeboden de catering te verzorgen tijdens de trouwerij van Kanye West en Kim Kardashian. Dat liet de fastfoodketen weten aan het Britse muziektijdschrift NME vrijdag. Het huwelijksfeest zou volgens bronnen ergens dit jaar plaatsvinden. Ook gaan er geruchten dat West zijn aanstaande eega een paar Europese filialen van Burger King cadeau heeft gedaan.

"Burger King is op de hoogte van de recente nieuwsberichten over Kanye West en Kim Kardashian", zegt de fastfoodkoning. "Wij weten niets van de aanschaf van restaurants van Burger King door West, maar we zijn wel beschikbaar voor de catering van de trouwerij."

De geruchten lijken niet geheel uit de lucht te komen vallen. De in Chicago getogen West is namelijk wel eigenaar van een aantal restaurants van Chicago Fatburger.

Limburg onderzoekt mogelijkheden tegen motorclubs

De gemeenten in Limburg onderzoeken hoe ze bestuurlijk op kunnen treden tegen motorclubs. Dat heeft burgemeester Onno Hoes van Maastricht gezegd namens alle gemeenten in de provincie. Onder meer een verbod op het dragen van motorjacks en -hesjes wordt overwogen. Ook bekijken ze hoe samenscholingen van leden van motorclubs kunnen worden tegengegaan.

Tien van de 33 gemeenten staken deze week de koppen bij elkaar om de mogelijkheden op een rij te zetten. De eerste ambtelijke verkenning is afgerond. Er wordt volgens een woordvoerder van burgemeester Hoes zorgvuldig gekeken naar wat juridisch mogelijk is. "Nu lopen we achter op politie en justitie. We kijken wat we concreet kunnen doen zonder naar noodverordeningen te hoeven grijpen."

Aanleiding is de onrust die gepaard is gegaan met de komst van motorclub Bandidos naar Sittard. Die opende onlangs zijn eerste Nederlandse 'chapter' in Limburg en deze week een tweede in Alkmaar.

In Sittard leidde de komst van de aartsrivalen van de Hells Angels al tot problemen. In Nieuwstadt, vlak bij Sittard, werden twee keer explosieven gegooid naar de woning van de president van de Limburgse afdeling van Bandidos, Harrie Ramakers. Eerder was die lid van de Hells Angels in Oirsbeek.

Dode bij schietpartij Hoogvliet

Bij een schietpartij in Hoogvliet is vrijdagmiddag een man om het leven gekomen. Het slachtoffer is een 34-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. De schutter is voortvluchtig.

Getuigen belden rond 15.30 uur de politie toen ze schoten hoorden. Agenten zagen het slachtoffer vervolgens op straat liggen. De aanleiding van de schietpartij aan de Lampreistraat in de Rotterdamse deelgemeente is nog niet bekend.

Wifi in NS-treinen voorlopig nog via T-Mobile

De gratis wifidienst in de treinen van de Nederlandse Spoorwegen blijft voorlopig nog lopen via het netwerk van T-Mobile. De NS wordt wel zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van het gratis internet. De naam van het wifinetwerk wordt veranderd in 'NS'. Dat zeggen de woordvoerders van de twee bedrijven.

De telecomprovider heeft een voorlopige verlenging gekregen van het contract in aanloop naar een nieuwe openbare aanbesteding. Het oude contract liep tot 1 april. Wanneer de nieuwe aanbesteding plaatsvindt is nog niet precies bekend, aldus de NS-woordvoerder.

Over de snelheid van het netwerk wordt geregeld geklaagd. De naamsverandering van het netwerk moet voorkomen dat gebruikers contact opnemen met T-Mobile als er storingen zijn, terwijl de NS de contactpersoon is.

T-Mobile verzorgt de gratis internetverbinding in de treinen van de NS sinds maart 2010 via zijn 3G-netwerk. De provider had de openbare gunning destijds gewonnen van KPN. Vorig jaar werd het contract verlengd met een jaar. KPN verzorgt wifi op de stations.

Filmmuseum Eye zet Alfred Hitchcock in het zonnetje

Filmmuseum Eye in Amsterdam brengt deze zomer een eerbetoon aan Alfred Hitchcock. Het instituut vertoont onder meer de belangrijkste films van de iconische Britse regisseur, zo maakte Eye vrijdag bekend.

Ook zijn er negen stille films te zien die het filmmuseum heeft gerestaureerd. Daarnaast worden lezingen, liveoptredens en een cursus in het teken van Hitchcock, bekend van films als Rear Window, Vertigo en Psycho, georganiseerd.

"Alfred Hitchcock is dertig jaar na zijn dood nog steeds een icoon in de populaire cultuur", stelt Eye in een verklaring. Het evenement The Hitchcock Touch vindt plaats van 24 juli tot en met 12 oktober.


Filmmuseum Eye zet Alfred Hitchcock in het zonnetje (Foto: Novum)

Dochter Paul Walker blijft bij moeder

Paul Walkers 15-jarige dochter Meadow Walker mag bij haar moeder Rebecca Soteros blijven wonen. De moeder van de overleden acteur wilde de voogdij hebben, omdat Soteros een drankprobleem zou hebben. Beide partijen kwamen tot een schikking, zegt een bron tegen entertainmentzender E!.

Door de schikking werd de rechtszaak die voor donderdag gepland stond opgeschort. "Na een ontmoeting van de familie hebben beide partijen een overeenkomst bereikt", liet de bron weten. "Dit is voor alle betrokkenen een grote verbetering." Details werden niet bekendgemaakt.

De keus voor Soteros is opmerkelijk. In zijn testament, dat hij al veertien jaar geleden opstelde, liet Walker namelijk weten dat zijn moeder Cheryl Ann de voogdij over Meadow moest krijgen. Ook voor zijn dood in november tijdens een auto-ongeluk woonde Meadow al bij haar oma. Walker laat zijn dochter een vermogen van zo'n 25 miljoen dollar na.

Een andere bron ontkent overigens dat Soteros een drankprobleem heeft. "Het is onwaarschijnlijk hoezeer zaken kunnen worden opgeblazen. Rebecca is een fantastische moeder." Wel moet Soteros nog op 2 mei voorkomen voor rijden onder invloed, hoewel ingewijden voorspellen dat Soteros die zaak gaat winnen.


Dochter Paul Walker blijft bij moeder (Foto: Novum)

Loek Peters speelt misdaadbons in Britse film

Loek Peters heeft een bijrol in de Britse misdaadfilm Reign of the General. Dat liet zijn management vrijdagochtend weten. Het is voor het eerst dat de Nederlandse acteur, bekend uit Kauwboy en Achtste-groepers Huilen Niet, in een Engelstalige film speelt.

De film gaat over een voormalig voetbalhooligan die nu een opkomende crimineel is. Hij wordt door zijn baas, de rol van Peters, naar Nederland gestuurd voor een opmerkelijke klus. De film staat onder regie van Ricci Hartnett, die Peters persoonlijk voor de rol vroeg.

De opnames vinden deels plaats in Rotterdam. Of Reign of the General ook in de Nederlandse bioscopen verschijnt is nog onduidelijk.

De 39-jarige Peters is ook bekend als huurmoordenaar Berry uit de tv-serie Penoza. In juli gaat zijn nieuwe film Oorlogsgeheimen in première.


Loek Peters speelt misdaadbons in Britse film (Foto: Novum)

Wegen PEC Zwolle en spits Benson scheiden

Fred Benson gaat PEC Zwolle verlaten. De kersverse bekerfinalist heeft het contract van de spits formeel opgezegd. Giovanni Gravenbeek, Leon ter Wielen en Ronnie Reniers is hetzelfde lot beschoren, meldt Zwolle vrijdag.

Ook de verbintenissen van Giovanni Hiwat en Furdjel Narsingh zijn opgezegd, maar zij kunnen mogelijk nog wel rekenen op contractverlenging.

Maikel van der Werffs toekomst ligt voorlopig nog wel in Zwolle. De optie in zijn verbintenis is gelicht. De verdediger schoot PEC woensdag nog naar de finale van de KNVB-beker. Daarin is Ajax volgende maand de tegenstander.

Mogelijk luchtdoelraketten VS voor rebellen Syrië

De regering-Obama overweegt nu toch de doorlevering toe te staan van luchtdoelraketten aan de opstandelingen in Syrië, heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris vrijdag gezegd. De regering was eerder tegen, omdat deze wapens makkelijk in verkeerde handen kunnen vallen.

Een dergelijke beleidswijziging zou Saudi-Arabië zeer welkom zijn. De Saudiërs willen de zogenoemde Manpads, een afkorting van Man-portable air defense systems of draagbare luchtverdedigingssystemen, al langer aan de opstandelingen in Syrië leveren, maar deden dat tot nog toe niet, omdat de Amerikanen dat niet toestonden.

De Syrische opstandelingen hebben in de afgelopen maanden veel terrein prijs moeten geven aan Syrische regeringstroepen, ook al omdat ze zich niet konden verweren tegen aanvallen met helikopters. Manpads, raketten met een bereik van ongeveer driehonderd meter die vanuit een op de schouder te dragen buis kunnen worden afgeschoten en met infrarood licht naar hun doel worden geleid, zouden daar verandering in kunnen brengen. Maar het spookbeeld van de Amerikanen is dat deze wapens in handen van terroristen kunnen vallen die ze misschien zullen inzetten om passagiersvliegtuigen neer te schieten.

De Amerikaanse president Barack Obama kwam vrijdag in Saudi-Arabië aan voor besprekingen met koning Abdullah, maar een definitief besluit over de levering van de raketten wordt niet tijdens zijn bezoek verwacht.

Alsnog transportheli's naar Mali

Het kabinet stuurt alsnog drie transporthelikopters naar Mali voor de evacuatie van gewonde militairen. Dit leidt ertoe dat de Nederlandse missie in Mali wordt uitgebreid met ongeveer zeventig militairen, heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdagmiddag laten weten aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw komt hiermee tegemoet aan een verzoek van de Kamer. Die maakte zich zorgen over de evacuatie van gewonden door het ontbreken van eigen helikopters. Ook kunnen met de helikopters troepen sneller worden verplaatst waardoor de missie effectiever wordt, klonk het in de Kamer.

Hennis wilde daar tot op heden niet aan. Zij vond dat andere landen het benodigde vliegend materieel moesten leveren. Bovendien vond zij transporthelikopters niet per se noodzakelijk. De gesprekken met andere landen hebben echter niets opgeleverd. "Zowel de Verenigde Naties als Nederland hebben tevergeefs naar alternatieven gezocht en andere westerse landen benaderd", staat in een verklaring van Defensie.

Momenteel hebben de VN-militairen in Mali de beschikking over drie gehuurde civiele transporthelikopters voor medische evacuatie. Maar die kunnen niet onder alle omstandigheden worden ingezet. De inzet van eigen Chinookheli's kost ruim 44 miljoen euro. Behalve voor medische evacuatie worden de toestellen ook ingezet voor transport en 'tactische mobiliteit'.

Het kabinet heeft verder besloten om de Nederlandse militairen onder te brengen in beschermende containers in plaats van in tenten. Aanleiding is dat Gao de afgelopen maanden doelwit is geweest van toenemende beschietingen. De Nederlandse militairen gaan rond deze stad inlichtingen verzamelen. De huisvesting in de containers kost nog eens 13,8 miljoen euro.

Het is de bedoeling dat de Nederlandse militairen in mei operationeel zijn. De Chinooks zijn naar verwachting in oktober inzetbaar; eerst moet de infrastructuur in het Nederlandse kamp worden aangepast.

Cyprioten kunnen ons geld weer ongelimiteerd pinnen

Joepie! Inwoners van Cyprus kunnen weer pinnen zo veel ze willen. Cyprus heeft de limiet voor het maximaal opnemen van 300 euro per persoon per dag uit de pinautomaat opgeheven. Dat maakte het ministerie van Financiën vrijdag bekend. 

De pinbeperking werd een jaar geleden ingevoerd om te voorkomen dat er een Cypriotische bankenrun zou ontstaan nadat de banken daar twee weken de deuren gesloten hielden vanwege de financiële crisis.

Cyprus kreeg vorig jaar een Europees noodpakket van 10 miljard van onze euro's toegezegd.

Cyprioten kunnen weer ongelimiteerd pinnen
Cyprioten kunnen weer ongelimiteerd pinnen (Foto: ANP)

Sagan wint E3 Prijs Harelbeke, Terpstra tweede

Peter Sagan heeft vrijdag de E3 Prijs Harelbeke gewonnen. De Slowaak van Cannondale was na 217 kilometer de sterkste van een kopgroep van vier. Niki Terpstra finishte als tweede. Vorig jaar eindigde Sagan nog als tweede, achter Fabian Cancellara.

De Nederlander van Omega Pharma-Quick Step maakte deel uit van een kopgroep met naast Sagan ook de Brit Geraint Thomas (Team Sky) en Terpstra's ploeggenoot Stijn Vandenbergh. De Belg deed samen met Terpstra meerdere pogingen om Sagan en Thomas af te schudden, maar slaagden daar niet in. Belkin-rijder Sep Vanmarcke versloeg Tony Gallopin in de sprint om de vijfde plek.

FOK!tv: Lente met Leidse studentes

Het studieseizoen is al weer een tijd bezig maar voor een film met studentes is het nooit te laat. En dan kun je de standaardverhaaltjes en bekakte accenten ook gewoon achterwege laten.

En genieten van studentes in het heerlijke lenteweer. Vandaar op FOK!tv een videomontage van louter Leidse studentes. Het zijn natuurlijk niet alle vierduizend studentes maar het geeft een goed beeld van wat Leiden zoal te bieden heeft. Dus hier de nieuwe lichting advocates, chirurgen en biologes.

video

Instantnoedels teruggeroepen om geurprobleem

Noedelfabrikant Amazing Oriental roept een partij instantnoedels terug. De noedels hebben door een productiefout een licht afwijkende geur, laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vrijdag weten. Voor zover bekend is consumptie van de noedels niet gevaarlijk.

Het gaat om verpakkingen Nissin Cup Instant Noodle Seafood van 75 gram met de houdbaarheidsdatum 11-08-2014. De noedels zijn verkocht in Aziatische supermarkten en toko's in Nederland.

Amazing Oriental raadt consumenten aan de mislukte noedels terug te brengen naar de winkel. Ze kunnen hun geld terugkrijgen.

Koningspaar op staatsbezoek naar Polen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen eind juni een staatsbezoek aan de republiek Polen. De Poolse president Bronislaw Komorowski heeft het Nederlandse koningspaar uitgenodigd voor 24 en 25 juni. Het programma is nog niet bekendgemaakt.

Het is het eerste uitgaande staatsbezoek voor het Nederlandse staatshoofd. Afgelopen week legde de Xi Jinping als eerste Chinese president een staatsbezoek af aan Nederland. Volgende week vrijdag en zaterdag leggen koning Carl XVI en koningin Silvia van Zweden een bezoek af aan Nederland. Aanleiding is de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.

Naast een bijeenkomst met vertegenwoordigers van het Zweedse en Nederlandse bedrijfsleven staat een bezoek aan het Rijksmuseum op het programma. Máxima en Silvia gaan langs bij De Hogeweyk in Weesp, waar 152 demente mensen wonen in een speciaal voor hen gebouwde wijk met 23 woningen. Aansluitend is er een rondvaart, waarbij aandacht wordt besteed aan de moderne architectuur rond het IJ.

Het eerste staatsbezoek van koningin Beatrix was aan Luxemburg. De 46-jarige Willem-Alexander en zijn vrouw hebben al wel kennismakingsbezoeken aan de staatshoofden van de buurlanden gebracht, maar nog geen staatsbezoeken. Ook zijn ze al in Caribisch Nederland geweest sinds de kroning op 30 april.

Mezgec weer de rapste in Catalonië

Luka Mezgec blijft het uitstekend doen in de Ronde van Catalonië. De Sloveen van Giant-Shimano schreef vrijdag de vijfde etappe op zijn naam. Na 222 kilometer was hij in de straten van Valls de sterkste in de sprint. De Fransman Julian Alaphilippe werd tweede, voor zijn landgenoot Samuel Dumoulin.

Michel Kreder, rijdend voor Wanty, kwam als vijfde over de streep, achter de Duitser Paul Martens (Belkin). Voor veel sprinters was een klim van de tweede categorie, waarvan de top op zo'n tien kilometer van de finish lag, te veel van het goede. Mezgec kon wel mee en boekte zijn derde ritzege in Spanje.

De leiderstrui blijft om de schouders van Joaquim Rodríguez, die een voorsprong van vier seconden verdedigt op Alberto Contador. De ronde van Catalonië duurt tot en met zondag.

Cocu mag ziekenhuis nog niet verlaten

Phillip Cocu moet nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Bij de trainer van PSV werd donderdag een, zeer waarschijnlijk goedaardige, tumor uit zijn rug verwijderd. "De operatie is geslaagd, de tumor is volledig verwijderd", zegt technisch manager Marcel Brands vrijdag.

"Hij heeft een prima nacht achter de rug en zijn herstel verloopt volgens planning", vervolgt Brands op de clubsite. "Het is moeilijk om iets te zeggen over de herstelperiode. Phillip kennende zal hij zo snel mogelijk willen herstellen en intensief contact houden met de technische staf."

De kans is klein dat de 43-jarige Cocu dit seizoen nog op de bank zit bij PSV. Assistent Ernest Faber neemt de honneurs waar. De rol van Guus Hiddink, die een paar keer per week bij de Brabanders is te vinden, blijft 'exact hetzelfde'.

Onder Faber zal er niet veel veranderen in Eindhoven. "Wij gaan gewoon op dezelfde voet verder en bewaken het proces dat we dit seizoen samen met Phillip hebben ingezet", liet de assistent weten. "Dat heeft namelijk ook geleid tot de goede reeks van de afgelopen periode."

Buma/Stemra betaalt niets terug

Juridisch gezien lijkt Buma/Stemra het recht aan haar zijde te hebben, maar moreel gezien is het op z'n minst laakbaar dat ze pertinent weigeren de mensen die - op basis van eerder gegoochel van het auteursgraaiersclubje - onnodig licentiekosten betaalden terug te betalen.

In een brief, welke de PiratenPartij op haar site publiceert, stelt commercieel medewerker Gabor Hendriks: "Deze licentieovereenkomsten zijn rechtsgeldig tot stand gekomen en zijn niet vernietigbaar, noch op enige grond te ontbinden. Voor de gedane betalingen vormen de overeenkomsten een voldoende en duidelijke juridische grondslag."

In een arrest van het Europese Hof werd onlangs bepaald dat een hyperlink of embed naar vrij beschikbaar materiaal niet inbreukmakend is, noch een nieuwe openbaarmaking. Dergelijke linkjes zijn daarmee zonder licentieheffingen gewoon toegestaan.

Buma/Stemra is echter "niet voornemens om de door u betaalde vergoedingen [...] terug te betalen. In het licht van het Svensson-arrest heeft Buma/Stemra wel besloten vooralsnog geen licentievergoedingen meer te incasseren uit hoofde van de overeenkomsten met radioportals. Daarbij is Buma/Stemra ervan uitgegaan dat u als radioportal daartegen geen bezwaar zou hebben." Let vooral ook op het woordje 'vooralsnog' dat aan lijkt te geven dat Buma/Stemra in de toekomst alsnog zal proberen mensen financieel uit te persen voor het embedden van, of linken naar openbare zaken als radiostreams en youtubefilmpjes.


Speciale balie voor Wilders-aangiftes in Utrecht

De politie in Utrecht zet zaterdag extra geld medewerkers in om aangiftes tegen PVV-leider Geert Wilders op te nemen. Op het politiebureau aan het Paardenveld wordt een extra balie geopend om zo de aangiftes tegen Wilders en de 'gewone' aangiftes te scheiden. Dat meldt een woordvoerder van de politie. "We willen zo dat alles zo rustig mogelijk verloopt."

Op een facebookpagina hebben ruim driehonderd mensen zich aangemeld om aangifte te gaan doen in Utrecht. "De initiatiefnemer van de pagina heeft ons benaderd", zegt de woordvoerder. Vrijdag deden ook al moskeegangers in Rotterdam aangifte tegen Wilders. In Nijmegen deden dinsdag vijfhonderd mensen aangifte.

De PVV-leider vroeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen aan toehoorders of ze minder of meer Marokkanen wilden. Toen het publiek 'minder!' riep, zei hij dat te gaan regelen. De opmerking viel verkeerd bij veel mensen.

Noor Stoltenberg nieuwe chef NAVO

De Noorse ex-premier Jens Stoltenberg volgt Anders Fogh Rasmussen in oktober op als secretaris-generaal van de NAVO. Dat maakte de Deense NAVO-chef vrijdag bekend.

Fogh Rasmussen stapt op na een top van het bondgenootschap in Wales, later dit jaar. In een twitterbericht wenste Fogh Rasmussen zijn opvolger geluk.

De Noorse premier Erna Solberg, die Stoltenberg vorig jaar opvolgde, zei dat de NAVO een 'sterke en verbindende secretaris-generaal' krijgt. Stoltenberg heeft een 'grootse en verantwoordelijke taak' gekregen, zei ze.

Stoltenberg kreeg internationale bekendheid met zijn waardige optreden na de lugubure terreuracties van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik in Oslo en op het eiland Utøya in juli 2011. Breivik bracht die dag 77 mensen, vooral jongeren, om het leven. Op een herdenkingsceremonie riep Stoltenberg op tot 'meer democratie, meer openheid en meer menselijkheid' om de gruweldaad te bestrijden.

Uiteindelijk kostte de actie van Breivik Stoltenberg zijn baan als premier toen een jaar later bleek dat er door politie en veiligheidsdiensten grote fouten waren gemaakt en dat de massamoord mogelijk voorkomen had kunnen worden.

Het ambt van secretaris-generaal van de NAVO werd in het verleden driemaal door een Nederlander bekleed, van 1961 tot 1964 door Dirk Stikker, van 1971 tot 1984 door Joseph Luns en van 2004 tot 2009 door Jaap de Hoop Scheffer. De secretaris-generaal van de NAVO is tot dusverre altijd een Europeaan geweest, omdat het militaire bevel traditioneel in handen van een Amerikaan ligt.

EU programma PVV telt één pagina

Iemand bij de PVV heeft zich enorm in het zweet gewerkt. Het verkiezingsprogramma waarmee de PVV van Geert Wilders de Europese verkiezingen ingaat, beslaat namelijk maar liefst een heel A4'tje. Nou ja; één kant ervan. De standpunten zijn niet veranderd, is te lezen in het vrijdag gepresenteerde programma.

De partij van Wilders wil nog steeds dat Nederland uit de Europese Unie stapt en de gulden weer invoert. De accijnzen en belastingen moeten omlaag om de economische groei te stimuleren en meer banen te scheppen. Ook wil de PVV dat Nederland zelf mag bepalen wie er komen wonen en werken. De grenzen worden gesloten voor arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije. Immigratie uit islamitische landen is geheel uit den boze, stelt de partij.

Verder moet de Nederlandse identiteit worden bewaakt. "We willen vrij en soeverein zijn. Politieke beslissingen nemen we in Den Haag, niet in Brussel." De PVV wil verder dat Nederland de miljarden terughaalt, die zijn betaald om 'failliete landen en banken' overeind te houden.

Begin deze week werd bekend dat fractievoorzitter van de Eerste Kamer Marcel de Graaff lijsttrekker is voor de PVV bij de Europese verkiezingen van 22 mei. Op de kieslijst staan tien namen, onder wie de huidig Europarlementariër Auke Zijlstra, voormalig LPF-Kamerlid Olaf Stuger en als lijstduwer PVV-leider Geert Wilders.

Beoogd lijsttrekker Laurence Stassen stapte vorige week vrijdag uit de partij. Ook Lucas Hartong, na het opstappen van Stassen de fractieleider van de PVV in Brussel, werd het niet. Hij zei maandag niet de 'drive' te hebben zich voldoende in te zetten.

Rijke Noor vergeet boot

Vergeten dat je een boot van 80.000 pietermannen ergens hebt aangemeerd. Het klinkt bezopen maar het overkwam een welgestelde Noor.

De man was compleet vergeten dat hij het luxevaartuig twee jaar geleden had aangemeerd in een haven in Zweden. De politie startte wegens achterstallig liggeld een intensieve zoektocht via Facebook en oproepen in de media. Op een zeker moment kwamen de speurders bij de Noor uit. De man dacht al die tijd dat hij de boot verkocht had, maar dat bleek dus niet het geval.

"Je moet er warmpjes inzitten als je je niet kan herinneren dat je nog een boot van 80.000 euro ergens in een haven hebt achtergelaten", zo meldt een woordvoerder van de Zweedse politie. De steenrijke Viking moet nog twee jaar achterstallig liggeld betalen, maar de havenautoriteiten vermoeden dat dit in dit geval geen probleem zal zijn.

Schaatsster Keulstra kiest voor studie

Pien Keulstra verruilt de schaatsbaan voor de schoolbanken. De schaatsster van Team Activia begint na de zomer met een studie fysiotherapie en heeft daarom haar ambities op de langebaan op een laag pitje gezet. Zodoende heeft de inwoonster van Boekelo besloten de ploeg van coach Jac Orie te verlaten.

"Ik blijf komend seizoen zeker schaatsen, maar niet meer bij een commerciële ploeg", legt Keulstra uit. "De afgelopen tijd ben ik erachter gekomen dat ik meer wil dan alleen maar schaatsen. Het bestaan als profschaatsster vind ik te eenzijdig. Ik ben nog jong en ik wil mij ook op maatschappelijk gebied ontwikkelen. En het lijkt me daarom goed dat ik in elk geval aan een studie ga beginnen."

Schaatsster Keulstra kiest voor studie
Schaatsster Keulstra kiest voor studie (Foto: ANP)

Turkije blijft bij YouTube-verbod

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmed Davutoglu heeft vrijdag het besluit van de Turkse regering YouTube te blokkeren verdedigd. Volgens Davutoglu is het besluit genomen in verband met de nationale veiligheid.

Turkije stelde donderdag een blokkade op YouTube in, nadat op de videowebsite een opname van een bespreking van de regering over veiligheid was verschenen. In de opname is te horen dat een militaire interventie in Syrië wordt overwogen. Davutoglu stelt dat de Turkse telecomautoriteit YouTube heeft gevraagd de video te verwijderen, maar dat dat werd geweigerd.

"Niets is belangrijker dan de Turkse staatsveiligheid, het welbevinden van de bevolking of de individuele rechten van onze burgers", aldus de minister.

Vorige week werd ook al de toegang tot Twitter geblokkeerd, omdat er opnames werden gedeeld waarin te horen zou zijn dat er sprake is van corruptie binnen de regering. Het twitterverbod kwam Ankara op wereldwijde kritiek te staan.

15 jaar cel en tbs voor moord met honkbalknuppel

De 37-jarige man uit Harlingen die vorig jaar op tweede pinksterdag zijn plaatsgenoot Jacob Vellinga (34) met een honkbalknuppel doodsloeg, is vrijdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechters is sprake van moord. Ze vonnisten beduidend hoger dan geëist.

De officier van justitie had in de zaak tien jaar cel en tbs geëist. In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie hield de rechtbank geen rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte, die als zwakbegaafd werd getypeerd. 'Vergelding staat voorop', aldus de rechtbank.

Een vrouwelijke medeverdachte kreeg juist een veel lagere straf dan was geëist. Zij reikte de honkbalknuppel aan waarmee het slachtoffer werd doodgeslagen. De 52-jarige inwoonster van Harlingen werd veroordeeld tot vier jaar cel. Het OM had twaalf jaar geëist voor medeplegen, wat juridisch gelijkstaat aan plegen.

De rechtbank schat de rol van de vrouw bij de fatale mishandeling echter lager in en veroordeelde haar wegens medeplichtigheid. De rechtbank verwijt haar dat ze niets heeft gedaan om het geweld van de medeverdachte te stoppen.

Het slachtoffer werd in zijn eigen woning om het leven gebracht. Samen met de verdachten had hij de hele middag in de tuin gezeten en bier gedronken, terwijl de deelnemers aan de Elfstedentocht voor motoren voorbijreden.

Toen het slachtoffer een schuine opmerking over de minderjarige dochter van de hoofdverdachte had gemaakt werd de sfeer allengs grimmiger. De Harlinger mishandelde het slachtoffer meermaals en het geweld werd steeds heftiger.

's Avonds gingen de verdachten naar de kroeg, terwijl het slachtoffer bewusteloos in zijn woonkamer lag. Toen de twee terugkwamen was de man overleden. De rechtbank verweet het duo 'een stuitende onverschilligheid en een gebrek aan moreel besef'.

Malafide belastingadviseur opgepakt

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft donderdag een 55-jarige man aangehouden die op grote schaal onjuiste belastingaangiften deed voor anderen. De aangiften waren bedoeld om ten onrechte hoge belastingteruggaven te ontvangen, zo meldt de FIOD. De man werd betrapt toen hij bij een klant op bezoek was.

De malafide belastingadviseur heeft geen vaste woon- of verblijfplaats en reisde in een gehuurde auto het land door. Hij zou bij de onjuiste aangiften gebruik hebben gemaakt van nepgegevens, zoals aftrekbare kosten die in werkelijkheid niet waren gemaakt. De FIOD heeft beslag gelegd op alle bankrekeningen en het contante geld van de man.

Daarnaast werden de laptop en administratie van de consulent in beslag genomen. Daaruit bleek dat hij recentelijk nog veel aangiften had gedaan voor mensen over het jaar 2013. De teruggaven van die aangiften worden nu geblokkeerd.

Rutte noemt optreden in Jeugdjournaal 'hard nodig'

Premier Mark Rutte (VVD) trekt zich niets aan van kritiek op zijn optreden in het Jeugdjournaal, waarin hij donderdag kinderen geruststelde na de 'minder Marokkanen'-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. Dat bleek vrijdag tijdens de persconferentie van Rutte na afloop van de ministerraad.

In het Jeugdjournaal kwam eerder een 13-jarig meisje aan bod dat zich zorgen maakte na de gewraakte uitspraken van Wilders. Zij dacht dat ze uit Nederland moest vertrekken. Die beelden raakten Rutte en hij besloot het Jeugdjournaal te bellen om op televisie te vertellen dat kinderen niet bang hoeven te zijn.

"Ik vond het belangrijk", aldus de premier. "Ik wil niet dat kinderen in dit land zich bedreigd voelen. Ze moeten hun talent ontdekken en najagen."

Wilders neemt het Rutte kwalijk dat hij zijn opwachting maakte in het Jeugdjournaal. "Walgelijk dat Rutte politiek bedrijft over de rug van kinderen", twitterde de PVV-voorman. De premier wilde hier vrijdag niet op reageren. "Die tweet laat ik voor de rekening van Wilders."

Rutte voelde niets voor de suggestie dat hij met zijn optreden juist olie op het vuur heeft gegooid. "Een enkele keer moet je als minister-president zeggen: hier staan we voor. Dat is niet iedere dag, dan volg ik mijn gevoel." De premier herhaalde dat Wilders in zijn ogen een grens heeft overschreden door Marokkanen als groep over één kam te scheren.

Rusland wil wapens teruggeven aan Oekraïne

Oekraïne kan een deel van de wapens en het materieel van militairen die op de Krim gelegerd zijn en niet de kant van Rusland hebben gekozen terugkrijgen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag gezegd. Om hoeveel en wat voor soort wapens en materieel het gaat werd niet bekendgemaakt.

Russische militairen namen deze maand bezit van de Oekraïense militaire installaties op de Krim nadat Rusland formeel het schiereiland had ingelijfd. Sommige Oekraïense militairen sloten zich aan bij het Russische leger, maar anderen kozen ervoor te worden teruggetrokken.

De Russische ministerie van defensie Sergej Sjoigoe bracht vrijdag verslag uit aan Poetin en deelde hem mee dat de Oekraïense terugtrekking van de Krim voltooid is.

Gemeentehuis Zevenaar ontruimd vanwege verwarde man

Het gemeentehuis in Zevenaar is vrijdagmiddag ontruimd omdat een verwarde man in de hal van het gemeentehuis dreigt zichzelf iets aan te doen. Dat meldt een woordvoerder van de politie. De man is volgens de politie in het bezit van een mes. De omgeving rond het gemeentehuis is afgezet.

"We zijn op dit moment met de man in gesprek om hem op andere gedachten te brengen", aldus de woordvoerder.

Problemen brandstofsensor Red Bull houden aan

Red Bull Racing klaagt ook na de eerste twee vrije trainingen in Maleisië over problemen met de brandstofsensoren. Volgens The Times heeft het team voor 130.000 dollar vijf nieuwe door de FIA goedgekeurde sensoren besteld bij Gill sensors. Maar kennelijk werken ook deze niet goed.

Een bron binnen Red Bull liet weten: "We hebben geen enkel risico genomen en hebben nieuwe sensoren gekocht, zodat we zeker weten dat we in ieder geval eentje hebben die goed werkt." Toch hielp dit niet, want de auto van Daniel Ricciardo werd wederom getroffen door sensorproblemen, waarna er voor de tweede vrije training een nieuwe gemonteerd werd.

In Melbourne was er veel te doen over de sensor die de stroomsnelheid van brandstof meet. Deze mag niet boven de 100 kilogram per uur uitkomen. Bij de bolide van Ricciardo was dit wel het geval, waardoor de Australiër uit de uitslag geschrapt werd. Red Bull negeerde de verzoeken van de FIA om de stroomsnelheid van de brandstof te verlagen, omdat het overtuigd was dat de eigen meetmethode de beste was. Een beroep hierover loopt nog.

Feyenoord mogelijk zonder Mathijsen tegen Eagles

Joris Mathijsen is nog een vraagteken voor het thuisduel van Feyenoord tegen Go Ahead Eagles zondag. De 33-jarige verdediger kampt met kuitklachten en verliet vrijdag na de warming-up uit voorzorg de groepstraining.

"Afgaande op vanochtend, ga ik ervan uit dat Joris niet kan spelen", zegt coach Ronald Koeman op de website van de Rotterdammers. "Maar het is afwachten hoe hij er morgen na de afsluitende training voor staat."

Koeman kan in de Kuip zeker niet beschikken over John Goossens, die deze week een hamstringblessure opliep. Graziano Pellè is nog geschorst.

Hanyu pakt zijn eerste wereldtitel kunstschaatsen

De 19-jarige Yuzuru Hanyu uit Japan heeft in eigen land beslag gelegd op de wereldtitel kunstschaatsen. Na het olympisch goud in Sochi is dit zijn tweede grote succes van dit jaar.

In Saitama excelleerde Hanyu in de vrije kür. Daarvoor kreeg hij zo'n hoge score dat hij zijn landgenoot Tatsuki Machida van de eerste plaats verdreef. Machida behaalde afgelopen woensdag de hoogste score in de korte kür, maar kon het niveau van Hanyu niet aan in de vrije kür. Het puntenverschil was zeer klein: 282,59 voor Hanyu om 282,26 voor Machida. Het brons ging naar de Javier Fernández uit Spanje (275,93 punten).

Hanyu won voor het eerst een wereldkampioenschap. Hij volgt drievoudig wereldkampioen Patrick Chan op, maar de Canadees besloot na zijn zilveren medaille in Sochi niet te starten in Saitama.

Yuzuru Hanyu na het behalen van zijn eeste wereldtitel.

Luiten verliest in strijd om EurAsia Cup

Golfer Joost Luiten heeft het Europese team vrijdag niet aan een punt kunnen helpen in de Eurasia Cup in Kuala Lumpur. De Nederlander verloor met de Fransman Victor Dubuisson aan zijn zijde in de spelvorm foursome. Het Aziatische koppel Anirban Lahiri en Rahman Siddikur was te sterk.

Het Europese team heeft nog wel een voorsprong van 7-3. Luiten speelt zaterdag tegen de Japanner Koumei Oda. De Eurasia Cup, die voor het eerst wordt gehouden, is een wedstrijd tussen de continenten Europa en Azië.

Selena Gomez moet getuigen tegen Justin Bieber

Selena Gomez moet naar de rechtszaal in Los Angeles om tegen Justin Bieber te getuigen. De Canadese zanger, met wie Gomez een knipperlichtrelatie heeft, zou twee jaar geleden een paparazzo in zijn buik hebben geschopt, en Gomez was daarbij. Dat schrijft entertainmentsite TMZ.

De 21-jarige zangeres en actrice moet op verzoek van de fotograaf onder ede komen vertellen wat er is gebeurd. Ook wordt ze aan de tand gevoeld over de privégesprekken die ze met Bieber heeft gevoerd, met name over zijn onstuimige gedrag en beruchte hekel aan paparazzi. De 20-jarige zou hierover uitvoerig zijn hart hebben gelucht tegenover Gomez.

De Amerikaanse is overigens wel meer in trek als getuige tegen Bieber. Als het aan een fotograaf in Miami ligt, verschijnt ze ook daar in de rechtszaal om tekst en uitleg te geven. De paparazzo in kwestie verdenkt Bieber ervan zijn beveiliger opdracht te hebben heeft gegeven om hem in elkaar te slaan.

Bieber is er vast niet blij mee dat Gomez wordt betrokken bij deze zaken. Kortgeleden werd hij tijdens een politieverhoor kwaad toen de verhoorders over zijn relatie met haar begonnen.

Line-up voor Batman-serie Gotham krijgt vorm

Terwijl de wereld de ogen gericht houdt op Zack Snyder c.s. en hun plannen om van het vervolg op Man of Steel een groots DC Comics-spektakel te maken, is er in de televisietak van DC Entertainment ook voldoende beweging. De tv-serie Arrow, het huidige vlaggenschip van de comicgigant op tv-zender The CW, nadert het einde van het tweede seizoen en zal volgend seizoen worden vergezeld van een spin-off over de Flash, eveneens op The CW. Tegelijk is er een handjevol andere series in ontwikkeling, waarvan een serie met de titel Gotham de meest opvallende is.

Zoals de titel al doet vermoeden begeeft deze serie zich in de hoek van Batman. Een opvallende wending als je je bedenkt dat de makers van de serie Smallville geen gebruik mochten maken van Bruce Wayne en zijn bijfiguren, omdat dat exclusief territorium van, toen nog, Christopher Nolans films was. Gotham zal echter niet direct over Batman verhalen, maar de tijd een stukje terugdraaien en zich richten op een jonge James Gordon. Origineel was het idee dat het gewoon "om Gordon" zou draaien, een idee dat later werd gevormd tot wat het nu is: een hoofdstuk uit de geschiedenis van Gotham van voordat Batman ten tonele verscheen. Een hoofdstuk waarin de stad zich vormt tot hoe we deze uit de films en comics kennen.

Volgens de officiële synopsis, die eerder deze maand werd vrijgegeven, vertelt de serie over de oorsprong van niet alleen Gordon als politieagent, maar ook de figuren die later deel uit zullen maken van Batmans rogues gallery. Zo zijn de rollen voor Selina Kyle (Catwoman) en Oswald Cobblepot (Penguin) al ingevuld door nieuwkomer Camren Bicondova en Robin Taylor. Gordon zelf wordt gespeeld door Ben McKenzie (Southland, The O.C.), die in 2011 nog de stem van Bruce Wayne insprak in de animatieversie van Frank Millers Batman: Year One. Hij wordt gepartnerd met Harvey Bullock, gespeeld door Donal Logue (Sons of Anarchy).

De serie zal openen met Gordon net enkele weken aan het werk bij de politie van Gotham, wanneer hij samen met zijn partner op een grote zaak wordt gezet: de brute moord op het miljardairsechtpaar Thomas en Martha Wayne. Om die reden is de rol van een jonge Bruce Wayne ook al gecast: David Mazouz (Touch) zal de twaalf jaar oude wees spelen.

Gotham heeft de pilot-fase overgeslagen en is door tv-zender FOX direct aangekocht; de serie wijkt dus af van Arrow en nieuwkomer The Flash, in de zin dat Gotham op een andere zender te zien zal zijn. Dit roept vragen op over de richting die DC Comics wil nemen. Naast deze drie zijn er nog meer series in aantocht, over minder bekende personages, terwijl de filmproductie ook niet stilstaat. Waar rivaal Marvel hun tv-serie Agents of S.H.I.E.L.D. welbewust en actief aan hun Cinematic Universe verbindt, lijkt dat voor DC, met verschillende series op verschillende zenders, wat lastiger.

Het vermoeden dat DC niet hetzelfde plan als Marvel najaagt wordt versterkt door de casting van Alfred Pennyworth, Bruce Waynes butler, in Gotham. Hier zal Sean Pertwee deze rol op zich nemen, terwijl in de in 2016 te verschijnen film met Batman en Superman de rol wordt ingevuld door Jeremy Irons. Zou er een actief plan zijn geweest de series en de films onderling aan elkaar te verbinden, dan zou er de verwachting zijn dat dezelfde rollen door dezelfde acteurs gespeeld zouden worden. Natuurlijk is het mogelijk dat slechts Gotham afwijkt van een dergelijk plan: in tegenstelling tot The CW is FOX geen onderdeel van hetzelfde concern als DC en Warner Brothers. Het gerucht dat Arrow-acteur Stephen Amell zijn rol van Green Arrow ook in de films zou gaan spelen, dat tot nu toe onbevestigd is, leidt tot de hoop dat er toch een beetje sprake gaat zijn van een DC Cinematic Universe dat zich afpeelt op zowel het grote als het kleine scherm.

Maar gedeeld universum of niet; DC-fans kunnen vanaf het komende tv-seizoen op drie punten de belevenissen van hun helden volgen: Green Arrow en zijn bondgenoten (Black Canary, Speedy en anderen) en vijanden (Deathstroke, Deadshot, Huntress) in Arrow, The Flash in de gelijknamige spin-off (die wel een continuïteit zal delen met Arrow) en James Gordon met een jonge Bruce Wayne in Gotham. Daar komen nog series over onder andere Constantine bij, maar hiervan is nog weinig bekend.

Gotham: Ben McKenzie als James Gordon
Gotham: Ben McKenzie als James Gordon (foto: FOX)

Fonds Gehandicaptensport op shirt Ajax

Ajax speelt zondag tegen FC Twente met Fonds Gehandicaptensport op het wedstrijdshirt. Hoofdsponsor Aegon maakt net als de afgelopen twee seizoenen voor een keer plaats, meldt de Amsterdamse club vrijdag.

De landskampioen vraagt aandacht voor de start van de collecteweek van het fonds. Die begint zondag en loopt tot en met de zaterdag daarop.

Onderzoek naar ontucht stagiair op basisschool

De politie doet onderzoek naar mogelijk ontuchtige handelingen van een 20-jarige man die stage loopt op een basisschool in Arnhem. Hij zou zeker zeven meisje hebben betast tijdens en rondom de gymles. De politie heeft aangiften ontvangen van meerdere ouders, zegt een woordvoerder.

Het gaat om een stagiair van basisschool De Arabesk. Hij is inmiddels op non-actief gezet. De politie kan inhoudelijk nog niets zeggen over de zaak omdat het onderzoek nog loopt. De man is niet aangehouden.

Tiësto krijgt eigen radioshow op BBC Radio 1

De Nederlandse dj Tiësto krijgt zijn eigen maandelijkse radioshow op BBC Radio 1. Dat heeft de dj vrijdag bekendgemaakt op Twitter. Tiësto is vanaf 24 april te horen op de Britse radiozender.

De 45-jarige dj, die eigenlijk Tijs Verwest heet, laat weten zin te hebben in de nieuwe klus. "Ik hoop dat jullie klaar zijn om met mij te feesten." Tiësto is niet de eerste Nederlandse dj die aan de slag gaat bij de Britse omroep. Eerder was Nicky Romero te horen in de show In New DJs We Trust, waarbij verschillende beginnende plaatjesdraaiers afwisselend muziek laten horen.

Tiësto heeft al een eigen radioprogramma op 3FM. De dj draait sinds 2011 iedere zaterdag plaatjes in Tiësto's Club Life. Eerder presenteerde hij dat programma op 538.

Graafmachine rijdt bovenleiding bij Velp stuk

Een graafmachine heeft vrijdagmiddag bij Velp per ongeluk de bovenleiding boven het spoor stukgereden. Daardoor is voorlopig geen treinverkeer meer mogelijk tussen de stations Dieren en Arnhem Velperpoort, zegt een woordvoerder van ProRail. De herstelwerkzaamheden gaan vermoedelijk nog uren duren.

Door de defecte bovenleiding staat momenteel een trein stil in de buurt van de Gelderse plaats. De 150 inzittenden worden met hulp van de brandweer geëvacueerd en met bussen naar het volgende station gebracht.

De NS denkt dat er nog zeker tot 18.00 uur geen treinverkeer mogelijk is. Reizigers worden voorlopig per bus tussen Dieren en Arnhem vervoerd. Mensen die van Zwolle naar Arnhem moeten, kunnen beter omreizen via Utrecht.

Modeketen H&M haalt vest uit handel om davidsster

Modeketen H&M haalt wereldwijd een vest uit de handel na klachten dat het ontwerp antisemitisch is. Op het vest is een afbeelding te zien van een schedel in het midden van een davidsster. Het vest voor mannen was ook te koop in Israël, waar H&M veertien vestigingen heeft.

Het Zweedse H&M zei vrijdag in een verklaring dat het niet de bedoeling was een reactie uit te lokken. "We bieden onze oprechte excuses aan als de afbeelding iemand heeft gekwetst", aldus de modeketen.

Voorzitter van het Europees Joods Congres Moshe Kantor zei blij te zijn dat het vest uit rekken wordt gehaald. Hij noemde het en 'ondoordacht en ongevoelig' ontwerp. Kantor zei te hopen dat de 'symbolen van het joodse volk met dezelfde zorg worden behandeld als die van andere minderheden'.

Urker (20) krijgt celstraf voor brute verkrachting

Een 20-jarige Urker moet zeven jaar de cel in voor brute verkrachting en poging tot doodslag van een plaatsgenoot. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel geëist.

Omdat de man niet wilde meewerken aan onderzoeken in het Pieter Baan Centrum, kon niet worden vastgesteld of hij tijdens zijn daad ontoerekeningsvatbaar was. Ook konden de rechters door het ontbreken van psychologisch onderzoek niet bepalen of de man een behandeling nodig heeft.

De jonge Urker belde in juni vorig jaar aan bij het slachtoffer. Toen de vrouw open deed, greep de man haar bij de keel. In huis werd de vrouw op verschillende plekken verkracht, terwijl de man haar met een mes bedreigde. Ook probeerde hij haar te doden door haar keel dicht te knijpen en een panty om haar keel te wikkelen en aan te trekken.

'Fiscus laat miljarden liggen door hoge werkdruk'

Medewerkers van de Belastingdienst gaan gebukt onder een te hoge werkdruk, waardoor veel fraudegevallen niet worden opgespoord. De overheid laat zo miljarden liggen, stelt vakbond Abvakabo FNV vrijdag. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) vindt dat te kort door de bocht.

De vakbond eist dat Wiebes stopt met de miljoenenbezuinigingen op de Belastingdienst. Van de veertig kantoren sluiten er 22. In totaal wordt bij de fiscus zo'n vierhonderd miljoen euro bezuinigd. Hierdoor is de werkdruk enorm toegenomen en die moet omlaag, vindt bestuurder bij Abvakabo FNV Mieke van Vliet.

Bij het onderdeel toezicht zijn 1100 in plaats van de toegezegde 1600 mensen aan het werk gegaan. Deze mankracht komt echter van andere plekken in de organisatie, waardoor elders gaten vallen. "Staatssecretaris Wiebes schuift heen en weer met de mensen die er nu zitten. Per saldo zijn er geen mensen bij gekomen, het werk is alleen maar meer geworden en het probleem van de hoge werkdruk is niet opgelost", aldus Van Vliet.

Wiebes wijst erop dat de Belastingdienst niet kleiner is geworden en dat er extra is geïnvesteerd in toezicht. Dit levert ook resultaat op, zei hij vrijdagochtend op Radio 1. Tot nu toe is er 250 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde toeslagen opgespoord en teruggehaald. "Maar dat bedrag loopt niet in de miljarden", stelde de bewindsman in reactie op de claim van de vakbond.

"Het is moeilijk om een schatting te maken van de totale fraude", aldus Wiebes, die begin vorige maand zijn partijgenoot Frans Weekers opvolgde. Hij wilde geen toezeggingen doen over het aantrekken van extra controleurs. "Met de extra mensen die we nu hebben zullen we naar verwachting meer fraude opsporen. De tijd zal leren hoeveel."

Abvakabo FNV stelt al twee jaar dat de fiscus miljarden laat liggen. Vorig jaar hield de vakbond een enquête onder ruim vijfhonderd medewerkers van de Belastingdienst. Zij stelden dat veel fraudeurs wel worden herkend, maar niet worden aangepakt door tijdgebrek en personeelstekort. Bij elkaar zou er zo'n 3,5 miljard blijven liggen, concludeerde de vakbond destijds op basis van de rondvraag.

"Dat geld ligt er nog steeds", zegt bestuurder Van Vliet vrijdag in reactie op de uitspraken van staatssecretaris Wiebes. "Wat in onze onderzoeken staat, is door de Belastingdienst erkend. Wiebes moet het maar eens aan zijn medewerkers vragen en goed op zoek gaan."

Frans personeel dreigt uitlaatfabriek af te branden

Een Franse fabriek van de Nederlandse uitlatenfabrikant Bosal dreigt in brand te worden gestoken door haar werknemers. Het personeel heeft gasflessen op de toegangspoorten geplaatst en bouwde een enorme brandstapel in de fabriek. Ze staan op het punt die aan te steken, zegt een vakbondsvoorman tegen de Franse krant Le Monde.

De werknemers zijn het niet eens met hun ontslagvergoeding van achtduizend euro per persoon. De groep wijst erop dat collega's die in 2012 werden ontslagen elk 25 duizend euro aan vergoedingen meekregen. De werknemers eisen nu veertigduizend euro per persoon.

Kramer breekt met coach Kemkers

Sven Kramer heeft vrijdag bekend gemaakt dat hij de samenwerking met coach Gerard Kemkers heeft afgesloten. Dat maakte de 27-jarige drievoudig olympisch kampioen bekend op een persconferentie in Heerenveen.

Kramer werkte negen jaar samen met de coach en haalde daarin vele successen. Zo werd hij zes keer Europees- en wereldkampioen allround en pakte hij maar liefst acht individuele wereldtitels afstanden. Tijdens de Olympische Spelen in Vancouver won hij goud op de 5 kilometer, maar door een fout van Kemkers werd hij gediskwalificeerd op de 10 kilometer.

De laatste tijd kampte de 27-jarige Kramer met veel fysieke ongemakken. Zo had hij tijdens de Olympische Spelen in Sochi last van zijn rug, waardoor hij niet op volle kracht aan de start van de 10 kilometer stond. Het goud ging daar naar Jorrit Bergsma en dus wist Kramer 'zijn' titel net als vier jaar eerder niet te winnen. Wel pakte hij opnieuw goud op de 5 kilometer en maakte hij ook deel uit van de gouden ploegenachtervolging.

Na de Spelen, tijdens het NK allround, werd hij gediskwalificeerd op de 5 kilometer en kwam hij op de tweede dag niet meer in actie. Later bleek dat hij zich zou laten opereren aan zijn luchtwegen. Het herstel van de ingreep verliep echter niet voorspoedig. Eerst kreeg hij een bacteriële infectie waardoor hij terug moest naar het ziekenhuis. Later moest hij nog een keer terug om de luchtwegen schoon te houden.

Kramer op weg naar zijn tweede olympische titel op de 5 kilometer (Foto: PRO SHOTS/Bildbyran)
Kramer op weg naar zijn tweede olympische titel op de 5 kilometer (PRO SHOTS/Bildbyran)

Kramer lichtte zijn besluit toe door te zeggen dat hij iets nieuws wilde. 'Ik ben erg dankbaar voor negen fantastische jaren, maar ik wil nu graag iets nieuws. Als ik nog een nieuwe dimensie wil geven aan mijn loopbaan moet het nu, want over twee jaar kan het niet meer. Ik wil er tegen die tijd geen spijt van krijgen dat ik het nu niet gedaan heb', aldus Kramer. 

Ook Kemkers was aanwezig op de persconferentie. 'Persoonlijk vind ik het natuurlijk erg jammer, maar ik denk dat het een keuze is die bij Sven past. Ik heb vooral ook bewondering voor de grootsheid van Kramer als schaatser en voor de mogelijkheden die hij wat mij betreft nog altijd heeft om zich te verbeteren. Deze beslissing is dapper en ik heb er dan ook lof voor. Ik hoop dat hij de komende jaren nog vele mooie dingen kan laten zien op het ijs', aldus de coach.

Op de vraag waar Kramer zich door heeft laten leiden antwoordde hij dat het vooral vanuit zijn gevoel kwam. 'Ik heb al een tijd het gevoel dat ik toe ben aan iets nieuws. Het is niet zo dat ik al iets heb met een andere coach, want dat is niet het geval. Ook heb ik nog geen nieuwe sponsor gevonden. Wel heb ik met een aantal coaches gesproken, maar daar is nog niks uitgekomen.' Een van de door Kramer genoemde coaches was Jac Orie, maar een besluit heeft hij nog niet genomen.

Kramer weet nog niet precies hoe zijn toekomst eruit gaat zien. Wel wil hij zich wat meer gaan focussen op de 1500 en 5000 meter, nadat hij zich de afgelopen jaren vooral op de twee langste afstanden heeft gericht. Stoppen met allrounden is niet aan de orde, dat zal hij gewoon blijven doen. Het meer focussen op de 1500 meter heeft volgens Kramer ook te maken met de geruchten over het schrappen van de 10 kilometer op grote toernooien.

Kramer werd ook gevraagd of hij mensen mee zou nemen, omdat de namen van Ireen Wüst en Koen Verweij nog niet waren gevallen. 'Ik heb me altijd heel verantwoordelijk gevoeld voor het team, want ik denk dat ik vanuit een goed team ook beter kan presteren. Deze keuze heb ik echter vanuit mijn eigen intuïtie en mijn eigen gevoel gemaakt, zonder te denken aan mijn ploeggenoten. Het kan ook zo zijn dat ik een aantal ploeggenoten, waaronder Ireen en Koen, meeneem naar een volgende ploeg, dat weet ik nog niet', aldus Kramer.

Schoolmedewerkster met vuurwapen bedreigd

Bij een school in Helmond hebben vijf 14-jarige knapen een medewerkster bedreigd met iets dat op een vuurwapen leek. De politie deelde niet mee om welke school het gaat en of de jongens er leerling zijn.

De vijf Helmondenaars klopten rond 19.30 uur aan bij de school en bedreigden de medewerkster toen die opendeed. Zij waarschuwde meteen de politie die vervolgens de omgeving afzocht.

De sterke arm der wet trof de vijf opgeschoten gasten aan in de Hoofdstraat in Helmond en nam ze mee voor verhoor. Na een tip van een getuige vonden de politieagenten onder een geparkeerde auto een voorwerp dat op een vuurwapen leek. Het voorwerp is in beslag genomen voor verder onderzoek.

Na verhoor zijn vier van de vijf knullen vrijgelaten. Zij moeten zich wel nog beschikbaar houden voor de politie. Het vijfde jong zit nog vast.

Feyenoord laat Fernandez gaan

Guyon Fernandez vertrekt na dit seizoen bij Feyenoord. De aanvaller, die momenteel wordt verhuurd aan PEC Zwolle, krijgt geen nieuw contract. Dat heeft de Rotterdamse club vrijdag gemeld.

De 27-jarige Fernandez kwam in 2011 over van Excelsior, maar wist in de Kuip geen basisplaats te veroveren. Hij kwam in twee jaar tijd tot zeven treffers in 28 competitieduels. Bij Zwolle staat Fernandez, die eerder voor ADO Den Haag en Excelsior speelde, na negentien optredens in de Eredivisie op tien goals.

Fernandez is niet de enige die geen contractverlenging krijgt. Jordy van Deelen, Mats van Huijgevoort, Boy de Jong en Kaj Ramsteijn moeten ook vertrekken.

De verbintenis van Lucas Woudenberg is wel verlengd. De 19-jarige verdediger speelt momenteel op huurbasis voor Excelsior, maar hij sluit in de voorbereiding op het nieuwe seizoen aan bij de selectie van de nieuwe trainer Fred Rutten.

Ajax vreest absentie Moisander tegen Twente

Ajax moet het zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Twente mogelijk zonder Niklas Moisander stellen. De Fin heeft na een botsing met Kenneth Vermeer in het bekerduel tegen AZ last van een binnenband in zijn linkerknie. Dat vertelde coach Frank de Boer vrijdag op een persconferentie.

De Boer schat de kans dat de verdediger meedoet tegen Twente op fifty-fifty. "Het is afwachten. Hij heeft op het laatst alles met zijn rechterbeen moeten spelen." Moisander wilde in de slotfase van de 1-0 zege op AZ vervangen worden, maar de Amsterdammers waren toen al door hun wissels heen.

Nicolai Boilesen is er zondag in elk geval wel bij in de Arena. De Deense linksback maakte in Alkmaar zijn rentree na een hamstringblessure. "Voor mijn gevoel moest hij minimaal een helft in de benen hebben richting zondag. Dat is zonder problemen gebeurd."

De koploper van de Eredivisie kan Twente bij winst op tien punten achterstand zetten. "Het is een heel goed team. Ze zijn de grootste concurrent op dit moment", zei De Boer. "Maar dat kan zomaar veranderen. PSV zit ons op de hielen, Feyenoord zit er kort achter. Het wordt dringen."

[vid] Bijna miljoen kijkers voor Ali B

Ali B heeft met de eerste aflevering van zijn nieuwe programma Ali B en de Veertig Wensen net geen miljoen kijkers getrokken. De uitzending op Nederland 1 wist donderdagavond 999 duizend mensen te boeien, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De serie, waarin probleemjongeren ervoor zorgen dat een laatste wens van senioren uitkomt, was donderdag op acht na het best bekeken programma. De rapper liet eerder al weten trots te zijn op de serie. "Ik denk dat kijkers na de aflevering het gevoel hebben: ik ga even mijn oma bellen", zei Ali donderdag in Spits.

Het achtuurjournaal trok donderdag de meeste kijkers, 2,1 miljoen mensen stemden af. Goede Tijden, Slechte Tijden werd als tweede, met ruim 1,7 miljoen kijkers, het beste bekeken. De top drie wordt gecompleteerd door De Wereld Draait Door, waar bijna 1,4 miljoen mensen op afstemden.

Allah: vrouwen zijn haram

De Council of Islamic Ideology (CII) heeft in al haar aardse wijsheid na diepgaand overleg besloten dat Allah vrouwen onislamitisch, overbodig en onnatuurlijk vindt, bericht Pakistan Today met een satirische kijk op de feiten.

Voorzitter Maulana Muhammad Khan Shirani heeft ontdekt dat vrouwen strijdig zijn met de wetten der natuur. Om de Iislam en de sharia optimaal te beschermen tegen deze gruwel zouden deze onnatuurlijke wezens gedwongen moeten worden om zo snel als mogelijk op te houden met bestaan. De aankondiging van dit bevrijdende nieuws kwam een paar dagen na een eerdere bijeenkomst van de wijze baardmannen die ging over vanaf welke leeftijd je als goede moslimman met de onnatuurlijke wezens mag neuken huwen.

Religekkie Shirani legt uit, na de vrouwwezens onislamitisch verklaard te hebben, dat er nu wereldwijd nog maar twee vrouwensoorten bestaan. De haram-vrouwen die gewoon categorisch verboden zijn en de makrooh-vrouwen die je als goed moslim ontzettend moet haatbaarden.

Hij ging verder met uit te leggen hoe de vrouwen over de hele wereld ervoor kunnen zorgen dat ze van haram worden gepromoveerd tot makrooh: "Iedere vrouw die haar wil uitoefent is haram, absoluut haram en is aan het samenzweren tegen de islam en de ummah, terwijl die vrouwen die volledig ondergeschikt zijn de status van makrooh kunnen bereiken. Zo genereus is onze ideologie en dat is wat echte moslimmannen als de ware fakkeldragers van geslachtsgelijkheid voorstaan." voegde de CII-voorzitter toe.

CII-bobo's verklaarden aan nieuwsmedium Khabaristan Vandaag dat de raadsleden hadden beraadslaagd over verschillende historische verwijzingen met betrekking tot vrouwen en concludeerde dat elke vrouw een bron van Fitna is en een eeuwige vijand van de islam. Verder is er uitgeknobbeld dat door deze onnatuurlijke wezens te onderwerpen, de islam veilig als religie van vrede, welvaart en gelijkheid kan voortbestaan.

In een reactie op een gestelde vraag zei een van de CII-bobo's ook nog dat het beter was om niet de internationale normen van geslachtsgelijkheid te gebruiken als deze strijdig zijn met die van de islam. “Wij geloven niet in westerse idealen en alles wat conflicteert met de islam moet genegeerd worden.

Uit de bijeenkomst kwam ook nog een advies voor de overheid: het recht om te ademen zou vrouwen ontnomen moeten worden. “Het recht voor een vrouw om wel of niet te mogen ademen is in handen van haar man of haar mannelijke bewaker. Geen enkele vrouw zou onder welke omstandigheid ook zelf mogen beslissen om wel of niet te ademen.” voegde Shirani nog toe.

Granada-speler Benítez test positief op cocaïne

Granada-middenvelder Dani Benítez is betrapt op cocaïnegebruik. De 26-jarige Spanjaard werd door de nummer elf van de Primera Division gehuurd van het Italiaanse Udinese. Beide clubs hebben hem ontslag aangezegd.

Benítez speelde sinds 2010 op huurbasis voor Granada. De linkshalf stond dit seizoen in vier competitieduels in de basis en mocht vijf keer invallen.

Benítez testte positief bij een dopingcontrole na het duel tegen Real Betis vorige maand. In die wedstrijd kreeg hij een rode kaart, ruim een kwartier nadat hij was ingevallen.

Neonazislet doet neger: het vervolg

Herinner je je dat verhaal met die neonazislet nog die zich heeft laten uitwonen door een neger en geen neonazi meer mag zijn? Het verhaal krijgt nog een staartje. Haar pornoboer heeft haar nu de zak gegeven.

Ina Groll werd deze week wereldnieuws. De Duitse blondine was tot voor kort het uithangbord voor de rechtsextremistische partij NPD. Ze kreeg hier echter ontslag omdat zij tijdens haar werk als pornoster zich snoeihard heeft laten nemen door een zwarte zwaard.

En nu mag de trut zich definitief melden bij het arbeidsbureau. John Thompson, baas van pornobedrijf GGG, heeft haar nu de laan uitgestuurd. Hij heeft namelijk een schijthekel aan neonazi's.

"In de pornoindustrie is iedereen welkom", zo laat de beste man weten. "Huidskleur en nationaliteit tellen hier niet. Nazi's zijn echter niet welkom. Als wij van haar politieke activiteiten op de hoogte waren geweest, hadden wij haar direct naar huis gestuurd."

'Nederland Europees koploper kinderporno'

Nederland is koploper in Europa voor het aantal meldingen over kinderporno. Dat laat het Meldpunt Kinderporno vrijdag weten. Afgelopen jaar behandelde de organisatie 23.278 meldingen. Dat zijn bijna 3.500 meldingen (17 procent) meer dan het jaar ervoor.

De reden van deze toename is volgens het meldpunt dat afbeeldingen en video's van seksueel kindermisbruik veel meer in Nederland worden gehost dan in andere landen. Meldpunt Kinderporno zet zich in om kinderporno zo snel mogelijk van internet verwijderd te krijgen.

'Nederland Europees koploper kinderporno'
'Nederland Europees koploper kinderporno' (Foto: ANP)

Gezochte oorlogsmisdadiger opgepakt in Roosendaal

Een 41-jarige man die wordt verdacht van oorlogsmisdrijven is woensdagavond aangehouden in Roosendaal. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De man zou tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië in de jaren negentig lid zijn geweest van een gewapende Servische militie en hebben meegewerkt aan ethische zuiveringen.

Tegen de man, die de Nederlandse en de Kroatische nationaliteit heeft, was een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door het Kroatisch gerechtshof in Split. "Het vermoeden bestond dat hij zich in Nederland bevond", zegt een woordvoerder van het OM. "De rechtbank Amsterdam gaat over zijn uitleveringsverzoek. Als hij met uitlevering instemt, kan hij op korte termijn worden overgedragen aan Kroatië."

De man, een etnische Serviër, woont al langer in Nederland. Samen met andere leden van de militie zou de man zich tijdens de Joegoslavië-oorlog hebben schuldig gemaakt aan plundering en brandstichting in de Krajina, een streek in Kroatië die vooral werd bewoond door Serviërs. Zo zou hij in het dorp Perusic een huis hebben platgebrand en onder dreiging met geweld tractoren en vee hebben mee geroofd, aldus het OM.

'Wildgroei aan keurmerken schept verwarring'

Keurmerken maken de keuze voor een product vaak eerder ingewikkeld dan eenvoudiger. In anderhalf jaar tijd zijn er negentig duurzaamheidskeurmerken bijgekomen, terwijl lang niet alle producten met zo'n keurmerk ook daadwerkelijk duurzaam zijn. Dat stelt stichting Milieu Centraal vrijdag.

Milieu Centraal onderscheidde 170 verschillende keurmerken op consumentenproducten. De grote hoeveelheid leidt tot verwarring bij consumenten doordat ze niet weten wat een logo op een product nu precies inhoudt, stelt de organisatie. Keurmerken kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op gezondheid in plaats van duurzaamheid, terwijl dat niet uit de naam of het logo is af te leiden.

Een aantal keurmerken is zelfs misleidend, zegt Milieu Centraal. "Op blikjes tonijn staan vaak plaatjes van een dolfijn met de tekst 'dolfijnvriendelijk gevangen'. De consument denkt wellicht dat hij een duurzame keuze maakt door zo'n blikje te verkiezen boven een blikje zonder logo. Er zijn zeker tien variaties op dit logo, waarvan er maar bij een sprake is van betrouwbare controle", schrijft de organisatie.

Andere keurmerken die verwarring stichten doen een claim die een product zogenaamd onderscheidend moet maken. Milieu Centraal noemt frases als 'niet getest op dieren' op cosmetica, of het 'chloorvrij gebleekte papier' als voorbeeld. "Dat is allang gemeengoed in Europa", aldus de organisatie, die een website heeft geopend waar een groot aantal keurmerken nader is beschreven.

Opnieuw minder diefstallen geregistreerd

Het aantal diefstallen is vorig jaar opnieuw gedaald. In totaal registreerde de politie 640 duizend diefstallen, ruim achtduizend minder dan een jaar eerder. Al sinds 2005 daalt het aantal diefstallen gestaag, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds 2005 zijn vooral de diefstallen uit auto's sterk gedaald. Nu registreert de politie nog 5,7 gevallen per duizend inwoners. Dat was in 2005 nog 10,3. Ook het aantal meldingen van fietsendiefstallen liep terug van 8,6 naar 6,4 per duizend inwoners. Alleen zakkenrollerij werd vorig jaar vaker gemeld. Het aantal gevallen steeg tot 2,5 per duizend inwoners.

De meeste diefstallen werden gepleegd in grote steden als Amsterdam, Eindhoven en Maastricht. Zo is het aantal geregistreerde diefstallen in de hoofdstad twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde.

Woninginbraken kwamen vorig jaar het meest voor in de Brabantse gemeente Alphen-Chaam. Autodieven sloegen het vaakst hun slag in Muiden.

Koblenko slikt en spuit niet mee

Victoria Koblenko gaat geen drank en drugs gebruiken voor Spuiten en Slikken. Ze is de nieuwe presentatrice van het BNN-programma waarin geregeld wordt geëxperimenteerd, maar ze doet daar niet aan mee. "Dat past helemaal niet bij mij", zegt de 33-jarige presentatrice vrijdag in Spuiten en Slikken.

"Daar komt bij dat ik als gast in Spuiten en Slikken een keer een bolletje met suiker heb geslikt, waar toen een ambulancebroeder met de heimlichgreep aan te pas moest komen. Ik dacht toen echt dat ik live op televisie ging sterven", gaat ze verder. "Ik drink ook pas sinds anderhalf jaar alcohol."

Koblenko was er wel vroeg bij wat seks betreft. "Maar ik had gewoon een vriendje, hoor. Ik ging niet van man naar man." Op latere leeftijd kwam het voor dat de presentatrice, die in 2008 na vijf jaar brak met voetballer Jevgeni Levtsjenko 'meer mannen tegelijk zag'.

"Ik noemde dat ook een harem", vertelt Koblenko. "Ik was op mijn 28e voor het eerst vrijgezel en ik kwam alleen maar mannen tegen die een relatie wilden, en het was heel duidelijk dat ik dat niet wilde. Zo'n man wist dat hij niet de enige was."

Koblenko kreeg na haar optreden in 24 Uur met... de nodige kritiek, omdat ze erg aanhankelijk en flirterig was naar presentator Theo Maassen. "Het kwetst me wanneer er wordt gezegd dat het onecht was. Het was juist een van de meest echte dingen die ik ooit heb meegemaakt", zegt ze daarover. "Toen de zoemer ging omdat de 24 uur voorbij was, voelde het alsof de navelstreng werd doorgeknipt." Ze benadrukt echter dat mensen op tv een montage hebben gezien.

Hiddink nieuwe bondscoach Nederlands elftal

Guus Hiddink is de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Hij heeft getekend tot 2016 en wordt geassisteerd door Danny Blind en Ruud van Nistelrooy. Hiddink neemt na het WK in Brazilië het stokje over van Louis van Gaal.

Het contract van de nieuwe bondscoach gaat in op 1 augustus 2014 en loopt tot en met het EK van 2016 in Frankrijk. De KNVB meldt dat Blind en Van Nistelrooy voor dezelfde periode zijn aangesteld. De opvolger van Hiddink is ook al bekend. Blind gaat na het EK in Frankrijk verder als bondscoach. Hij verlengde zijn contract tot en met het WK van 2018 in Rusland.

"Ik vind het een eer om als bondscoach terug te keren bij het Nederlands elftal", zegt Hiddink op de website van de KNVB. "Met Danny Blind en Ruud van Nistelrooy hebben we bovendien een stevig team met veel voetbalkennis en ervaring. Daarbij is het voor mij persoonlijk een prachtig gegeven dat ik mijn eigen opvolging kan klaarstomen. Op deze manier kan de voetbalvisie voor het Nederlands elftal op de lange termijn gewaarborgd worden. Iets waar het team en de KNVB absoluut veel baat bij kunnen hebben."

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen is blij met de aanstelling van Hiddink. "Met Hiddink halen we een trainer van Nederlandse bodem in huis met een schat aan internationale ervaring en successen. Zowel bij de clubs als bij de bonden waar hij werkte, heeft hij zijn bekwaamheid als trainer bewezen. Daarnaast zijn we erg tevreden over de verdere invulling van de technische staf."

Ook over Blind is Van Oostveen zeer te spreken. "De afgelopen periode bewees Blind bij de KNVB zijn meerwaarde. De komende twee jaar krijgt hij de kans onder leiding van Hiddink verder te groeien. Doordat hij na het EK 2016 het stokje van Hiddink overneemt, behouden we op de lange termijn waardevolle kennis en expertise en wordt de ingezette lijn gewaarborgd."

"Met Van Nistelrooy voegen we wederom een voormalig internationaal topvoetballer toe aan de staf. Ruud past in het rijtje van generatiegenoten Frank de Boer, Phillip Cocu en Patrick Kluivert. Het moge voor zich spreken dat wij veel vertrouwen hebben in deze technische staf", aldus Van Oostveen.

CB IJsland houdt geld Icesave lekker zelf

Kaching voor Reykjavik. De Centrale Bank van IJsland weigert spaarders van het omgevallen Icesave namelijk hun spaargeld terug te betalen. De curator heeft wel zo'n 20 procent van het totale spaarbedrag overgemaakt naar rekeningen waar de spaarders zelf nog niet bij kunnen, maar de centrale bank houdt dit gewoon lekker zelf.

Het gaat om geld van 300 spaarders met een tegoed van meer dan 100.000 euro. Een Europees depositogarantiestelsel dekte de eerste 100.000 euro.

"De Centrale Bank wil, ondanks herhaalde verzoeken van de spaarders, het geld niet vrijgeven voor betaling aan de spaarders zelf", zegt Gerard van Vliet van Icesaving. Ook wil de Centrale Bank niet toelichten waarom het geld in eigen zak blijft.

'IJsland wil Icesave-spaarders niet betalen'
'IJsland wil Icesave-spaarders niet betalen' (Foto: ANP)

Man wil scheiden, want vrouw is dik

Een man uit Dubai heeft de scheidingspapieren aangevraagd. Hiervoor heeft de beste man wel een heel goede reden: zijn echtgenote is namelijk moddervet geworden.

Nu is er niets mis met vrouwelijke rondingen , maar deze vrouw is een beetje doorgeslagen. De moslima legt maar liefst 115 kilo op de schaal. Genoeg reden voor de man om de rechter te vragen het huwelijk te ontbinden.

Volgens de rechtbank was het echter de dikzak zélf die de scheidingspapieren heeft aangevraagd. Volgens de aanklacht negeert manlief haar en wil hij zijn verantwoordelijkheid als echtgenoot niet nemen. Ook zou hij een slechte vent voor haar zijn.

Onzin, zo beweert de beste man, en heeft zelf een rechtszaak aangespannen tegen zijn vrouw. "Zij slaapt veel langer", zo luidt zijn oordeel. "Pas rond het middaguur wordt ze wakker en brengt de dag door met televisiekijken. Ook verwaarloost ze ons kind en zit de hele dag te zeuren."

Ook mag de man er niet meer op. Mocht hij daar nog zin in hebben, natuurlijk. De rechtbank zal binnenkort uitspraak doen.

F. de Boer: "Met het resultaat ben ik wél blij"

Kenneth Vermeer was de held van Ajax in de halve finale van de KNVB Beker tegen AZ. Hij hield zijn doel op wonderbaarlijke wijze schoon en hielp zijn ploeg naar de finale. "Hij heeft twee honderd procent doelpunten voorkomen. Kenneth was fantastisch", zei trainer Frank de Boer na afloop.

Vermeer redde in de eerste helft een strafschop van Aron Johansson en redde in de tweede helft geweldig op een harde inzet van Johann Berg Gudmundsson. "Voor die strafschop vond ik ons goed spelen", aldus De Boer "Maar dan krijgt Veltman rood, misschien wel heel dom. Dat moet ik terug zien. Dan staat de wedstrijd helemaal op z'n kop. Gelukkig krijgen zij ook rood. Maar ik vind dat we het met tien tegen tien niet goed hebben gedaan. Dat moet beter. Met het resultaat ben ik wel blij. We staan in de finale."

Joël Veltman moest het veld al in de eerste helft verlaten met een rode kaart. "Het is niet slim wat hij deed. Hij kreeg vlak voor zijn tweede gele kaart ook al een kaart", zegt De Boer tegen Veronica. "Dan moet Joël direct om zich heen kijken waar zijn directe tegenstander Viktor Elm is, maar staat hij nog te kijken en boos te zijn op de scheidsrechter. Vervolgens weet-ie niet waar de bal is en is hij een split second te laat en volgt die tweede gele kaart."

Ajax kan zich gaan opmaken voor de finale op 20 april in De Kuip. "Ik wilde deze heel graag winnen. Het zou mooi zijn als we twee prijzen kunnen pakken. Daar moeten we hard voor vechten. Vooral het spel vóór de rode kaart was goed, op die weg moeten we doorgaan", besluit De Boer.

Ebola nu ook in hoofdstad Guinee

De ebola-uitbraak in Guinee heeft nu ook de eerste slachtoffers gemaakt in de hoofdstad Conakry. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie bekendgemaakt. Bij het Guineese ministerie van volksgezondheid kwamen donderdagavond vier meldingen binnen.

In totaal zijn nu 103 besmettingen met ebola bekend. De meeste besmettingen vinden plaats in het zuidoosten van het land. Het virus heeft de afgelopen maanden al 66 slachtoffers gemaakt. Ook in Liberia zijn mensen besmet geraakt met ebola.

Er bestaat geen vaccin of een behandeling voor ebola. Het virus veroorzaakt zware koorts en hevige bloedingen. De uitbraak in Guinee is de eerste in West-Afrika in twintig jaar.

'Nog één kans passagierstak Maastricht Airport'

Maastricht Aachen Airport (MAA) krijgt nog twee jaar de tijd om een nieuwe uitbater te vinden, anders moet de luchthaven stoppen met het aanbieden van passagiersvluchten. Dat staat in een plan van het Limburgse provinciebestuur, zo meldt Dagblad de Limburger vrijdag. Het vliegveld zal dan alleen nog met vrachtverkeer doorgaan.

De provincie Limburg wil MAA overnemen van de huidige exploitant Omniport voor een euro, zo staat in het plan. Binnen twee jaar moet de luchthaven dan een partij vinden die de passagierstak in handen wil nemen, anders wordt deze opgeheven. Een besluit over het voorstel van het Limburgse provinciebestuur valt in mei van dit jaar, aldus L1.

Na overname moet er naar verwachting voor een slordige vijftig miljoen euro worden verspijkerd aan het vliegveld. Dat bedrag is nodig vanwege achterstallig onderhoud. Ongeveer 45 miljoen euro komt op het bord van de provincie. De gemeenten moeten met de rest van de som op de proppen komen.

Stroomstoring Alkmaar opgelost

De stroomstoring die een groot deel van het centrum van Alkmaar lam legde, is opgelost. Dat meldt netbeheerder Liander. De storing ontstond eerder vrijdagochtend na een ontploffing in een hoogspanningshuisje.

De netbeheerder ging oorspronkelijk uit van een eindtijd rond 09.30 uur. Over de oorzaak van de ontploffing is nog niets bekend. Ook is niet duidelijk hoeveel huishoudens en bedrijven tijdelijk geen stroom hadden.

Japan stopt miljarden extra in economie

De Japanse economie groeit niet snel genoeg en daarom gaat de regering vanaf volgende maand nog meer investeren om de economie te verstevigen. Dat heeft het Japanse ministerie van financiën vrijdag gemeld, schrijft The Wall Street Journal.

Veertig procent van de jaarlijkse overheidsuitgaven moet in de eerste vier maanden van het fiscale jaar, dat in april begint, worden geïnvesteerd. Na zes maanden moet zestig procent van het beschikbare budget zijn besteed. Volgens de krant heeft Japan twaalf biljoen yen (85 miljard euro) extra vrijgemaakt.

De Japanse regering probeert een verwachte verzwakking te voorkomen. In april wordt de btw in het land verhoogd van vijf naar acht procent. Dat zal de bestedingen waarschijnlijk verder onder druk zetten. Vrijdag werd bekend dat huishoudens in februari 1,5 procent minder uitgaven. De prijzen stegen met 1,3 procent, terwijl de lonen niet omhoog gingen.

Coutinho na dit seizoen weg bij ADO Den Haag

Doelman Gino Coutinho vertrekt na dit seizoen bij ADO Den Haag. De 31-jarige Amsterdammer wil uitkijken naar een andere club, meldt de Haagse eredivisionist vrijdag. Coutinho verdedigt voor het zesde seizoen het doel van ADO, waarvan de laatste vier als basisspeler.

Ook een optie in het contract van Danny Holla wordt niet gelicht. De 26-jarige middenvelder mag dus op zoek naar een nieuwe werkgever, maar hij blijft nog wel in gesprek met ADO. Verdediger Christian Supusepa vertrekt net als Coutinho zeker uit de hofstad.

Roland Alberg, Mike van Duinen, Gianni Zuiverloon, Papito Merencia en Rydell Poepon blijven langer aan de nummer dertien van de Eredivisie verbonden. De gesprekken met keeper Robert Zwinkels lopen nog.

[vid] Teaser trailer voor Into the Storm

Het stormt deze zomer in de bioscoop. Warner Brothers heeft de eerste teaser vrijgegeven voor Into the Storm, een rampenfilm die het dit jaar mag opnemen tegen Godzilla in de strijd om de film met de meeste schade.

De teaser laat niet veel zien, mede omdat de focus in eerste instantie ligt op het geluid van de storm en het alarm. Enkele fragmenten van de allesverwoestende storm laten zien dat deze tornado geen kleintje is.

De synopsis: in één dag wordt het stadje Silverton verwoest door de ongekende kracht van een serie tornado’s. De bevolking is overgeleverd aan de genade van de onvoorspelbare en dodelijke cyclonen, terwijl stormjagers waarschuwen dat het ergste nog moet komen. De meeste mensen zoeken een schuilplaats, maar sommigen gaan juist naar de tornado toe, voor dat ene, unieke shot. Verteld door de ogen en lenzen van professionele stormjagers, sensatiezoekende amateurs en dappere burgers. Into the Storm laat je ervaren hoe extreem Moeder Natuur kan zijn.

Into the Storm is te zien vanaf 28 augustus.

[vid] De eerste trailer voor Ninja Turtles

Universal Pictures heeft de eerste teaser trailer vrijgegeven voor Ninja Turtles, de nieuwste live-action verfilming van de bekende Teenage Mutant Ninja Turtles-comics en cartoons.

De trailer probeert de schildpadden enigszins mysterieus te introduceren, om daarna te laten zien dat vrolijke actie en humor ook een rol spelen in de film.

Ninja Turtles, waarvan een synopsis nog niet bekend is, verschijnt op 21 augustus in 3D in de bioscoop. Hoofdrollen zijn voor Megan Fox als April O'Neill en William Fichtner als The Shredder. Andere rollen zijn voor Will Arnett en Abby Elliot. De film is geproduceerd, maar niet geregisseerd, door Michael Bay. De regie is in handen van Jonathan Liebesman, bekend van World Invasion: Battle Los Angeles uit 2011.

Miljoen potten prima pindakaas gedumpt op afvalstort VS

Bijna een miljoen potten prima pindakaas worden gedumpt op een afvalstort in de Amerikaanse staat New Mexico. De potten, die een totale waarde van 2,6 miljoen euro vertegenwoordigen, worden naar de stort gebracht om de verkoop van een failliete pindaverwerkingsfabriek te bespoedigen.

De fabriek van Sunland Inc. in Portales was in 2012 betrokken bij een grootschalige uitbraak van salmonella. De potten pindakaas die nu worden gedumpt, werden gemaakt voor groothandel Costco Wholesale. Costco weigerde echter de pindakaas af te nemen en stond niet toe dat de pindakaas werd gedoneerd aan voedselbanken of opnieuw werd verpakt om vervolgens te worden verkocht aan instellingen als gevangenissen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er met de pindakaas niets aan de hand is en dat deze gewoon op de boterham kan worden gesmeerd.

Li is Cibulkova de baas in halve finale Miami

Na Li heeft zich geplaatst voor de eindstrijd van het WTA-toernooi van Miami. De Chinese nummer twee van de wereld was donderdag in drie sets te sterk voor Dominika Cibulkova met 7-5, 2-6, 6-3. Het duurde twee uur en zestien minuten voor ze de Slowaakse op de knieën had.

De winnares van de Australian Open strijdt zaterdag met Serena Williams om de titel. De titelverdedigster en zesvoudig winnaar uit de Verenigde Staten won in de halve finales van Maria Sjarapova. Het toernooi van Miami heeft daarmee zijn droomfinale tussen de nummer één en twee van de wereld.

Li wist in elf ontmoetingen met Williams pas een keer te winnen. De laatste negen keer werd de Chinese op een nederlaag getrakteerd.

Kramer licht sportieve toekomst toe

Sven Kramer maakt vrijdag om 12.30 uur bekend hoe zijn sportieve toekomst eruitziet. Dat meldt de NOS. De Fries reed tot dit seizoen voor de TVM-schaatsploeg. TVM is na veertien jaar echter gestopt als sponsor, waardoor meerdere schaatsers, onder wie Kramer, geen geldschieter meer hebben.

Kramer, de olympisch kampioen op de 5000 meter en ploegenachtervolging, kampte de laatste twee weken met gezondheidsproblemen. Hij werd twee keer geopereerd aan zijn luchtwegen. Kramer miste daardoor het WK allround.

Nadal via Raonic naar laatste vier in Miami

Rafael Nadal heeft de halve finale van het masterstoernooi in Miami bereikt. De aanvoerder van de wereldranglijst ontdeed zich donderdag in drie sets van de Canadees Milos Raonic (12) met 4-6, 6-2 en 6-4. Bij de laatste vier treft hij de Tsjech Tomas Berdych, de nummer zeven van de plaatsingslijst.

Nadal had tegen Raonic vanaf het begin het betere van het spel, maar liet in de eerste set drie breakpunten liggen. Door een dubbele fout op setpunt kwam hij op achterstand, maar daarna stelde hij orde op zaken. De Spanjaard liep in het tweede bedrijf snel uit naar 4-0 en met een break in de zevende game van de derde set besliste hij de partij.

"Om hier in de halve finale te staan is heel belangrijk voor mijn zelfvertrouwen", laat Nadal weten op de website van de ATP. Hij werd eerder deze maand in Indian Wells al in de derde ronde uitgeschakeld. Berdych versloeg eerder donderdag de Oekraïner Aleksandr Dolgopolov.

Dead Space gratis op Origin

Voor de griezelaars onder ons die Dead Space nog niet hebben is er goed nieuws, want het is nu gratis te downloaden op Origin van EA. Geen addertje onder het gras, geheel gratis en zal altijd op jouw account blijven staan.

In het horrorspel speel je Isaac Clarke, een engineer in het jaar 2414. Samen met wat anderen is hij onderweg naar het sterrenschip USG Ishimura om daar wat reparaties te doen. Wanneer je aankomt merk je dat je door niemand onthaald wordt en kun je verder ook niemand zien die op dat schip werkt. Maar dan vind je de bemanning, of iets wat er op lijkt.

Om het spel aan je Origin-account toe te voegen moet je hier drukken, vergeet niet dat in de ruimte niemand je hoort schreeuwen. 

Halo: Spartan Assault komt 4 april naar Steam

Halo: Spartan Assault is al een tijd verkrijgbaar voor Windows 8, Windows Phone, Xbox 360 en Xbox One. De game, door ons als vermakelijke game beoordeeld, maakt nu ook zijn opwachting op Steam op 4 april.

In tegenstelling tot voorgaande Halo-titels is dit geen FPS, maar een top-down shooter. Het verhaal speelt zich kort voor Halo 4 af en zit vol met herkenning voor de echte Halo-fan. Ben je nog niet bekend met Halo: Spartan Assault is hieronder nog een keer de trailer te vinden.

Tienermeisjes vechten om grote piemel

Op een Jamaicaanse school is vorige week een enorm gevecht uitgebroken tussen een groep tienermeisjes. Inzet was een scholier, die een enorme spermaspeer zou hebben.

De jonge adonis geniet een geweldige reputatie op de school in Kingston. Dankzij zijn enorme fallus, heeft men hem de naam 'Kingdong' gegeven.

Vele tienermeisjes doen er een moord voor om eenmaal in hun leven de kloppende roede van de Jamaicaanse seksgod te berijden. Vorige week gingen vier meisjes voor hem op de vuist. Dit gebeurde net buiten een klaslokaal, voor de ogen van een toegestroomd publiek.

Ook zouden er beelden zijn van het gevecht, die zullen worden bekeken door de directie. De school heeft echter niet willen wachten op het onderzoek. Zij hebben Kingdong inmiddels overgeplaatst naar een andere school.

'NS wordt aan banden gelegd door de overheid'

De Nederlandse Spoorwegen worden door de overheid aan banden gelegd en moeten de ambitie opgeven om een belangrijke Europese speler te worden. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. De vervoerder mag niet meer meedoen met aanbestedingen van het regionale vervoer en moet zich vooral toeleggen op zijn publieke taak om treinen goed te laten rijden.

Volgens de krant staat dat in de spooragenda voor lange termijn die het kabinet binnenkort bekendmaakt. Ook staat in het stuk dat een fusie tussen NS en spoorbeheerder ProRail, geopperd in de Tweede Kamer, van de baan is. Wel moeten de twee bedrijven beter gaan samenwerken. Bij vertragingen heeft ProRail de doorslaggevende stem, om zo sneller te kunnen werken.

Ook moeten beide bedrijven beter samenwerken bij investeringen en worden ze in de toekomst strakker aangestuurd vanuit de overheid. Ze worden dan ook op dagelijkse prestaties afgerekend door de minister van Financiën en de staatssecretaris van Infrastructuur, schrijft de krant.

Daarnaast mag de NS niet meer meedoen met aanbestedingen van regionaal vervoer en moet het zich beperken tot het hoofdrailnet. Voor de NS komt die beslissing niet goed uit, stelt De Telegraaf. Het bedrijf kocht vorig jaar voor miljoenen busbedrijf Qbuzz en een deel van vervoerder HTM. Omdat die bedrijven nu niet meer mogen groeien, is sprake van een soort 'sterfhuisconstructie'.

De ambitie van de NS om nu zo veel mogelijk bus- en treinlijnen in Nederland en een deel van Europa te krijgen, is daarmee voorgoed van de baan. NS-president Timo Huges zou het echter niet erg vinden als de NS zich moet beperken tot het hoofdrailnet, als dat maar in stand blijft, aldus De Telegraaf.

Hardwell wint International Dance Music Awards

Hardwell heeft donderdagavond in Miami twee International Dance Music Awards in de wacht gesleept. De 26-jarige Nederlander won in de categorieën best global dj en best progressive house/electro dj. Daarmee verzilverde de dj, die vorig jaar door het toonaangevende Britse blad Dj Mag al werd uitgeroepen tot beste dj van de wereld, twee van zijn zes nominaties.

De International Dance Music Awards, onderdeel van het evenement de Winter Music Conference, is een toonaangevende awardshow in de internationale dance-industrie. Er werden in 57 categorieën prijzen uitgereikt en vanuit ruim tweehonderd verschillende landen kwamen er in totaal meer dan twee miljoen stemmen binnen.

Cheaters in Titanfall krijgen eigen servers

Last van cheaters in Titanfall? Geen paniek, Respawn Entertainment is actief bezig het aantal cheaters naar beneden te halen. Ben je zelf een cheater? Ook geen paniek, je zal kunnen blijven spelen, maar wel enkel met andere cheaters.

Sinds 21 maart worden er actief bans uitgedeeld aan cheaters. Het systeem FairFight herkent cheaters en haalt ze uit de normale matchmaking. Vervolgens worden deze cheaters geplaatst in een matchmaking-systeem waar enkel andere cheaters inzitten. Zo kunnen zij de game blijven spelen, maar hebben de mensen die het spel op normale wijze spelen geen last van cheaters.

Respawn Entertainment beschrijft het systeem als volgt: ''You can play with other banned players in something that will resemble the Wimbledon of aimbot contests. Hopefully the aimbot cheat you paid for really is the best, or these all-cheater matches could be frustrating for you. Good luck.'' Ze geven nog wel de waarschuwing dat als je in een party zit met een cheater ook jij een ban krijgt. Dit is tijdelijk, want als je de party verlaat zal je weer een un-ban krijgen. Je bent dus gewaarschuwd.

Titanfall is beschikbaar voor pc. De Xbox 360-versie komt 11 april. De Xbox One versie moeten wij nog op wachten, maar is wel al te koop in andere landen.

Titanfallcheats

FTL: Advanced Edition komt 3 april

Paar maanden geleden was aangekondigd dat FTL: Faster Than Light een update krijgt en gelukkig voor ons is die niet een aantal lichtjaren van ons vandaan maar komt hij 3 april.

Iedereen die het spel al heeft of het nog gaat kopen krijgt gratis alle content die in de update zit. Waaronder nieuwe schepen, nieuwe werelden, nieuw apparatuur voor in je schip, nieuw verhaallijn en zelfs een nieuwe soundtrack.

Ook hebben ze de releasedatum voor de iPad-versie van het spel en die zal ook 3 april zijn. Het zal net als de pc-versie tien euro kosten en zal geen microtransacties bevatten.

Paus maakte diepe indruk op Russell Crowe

Russell Crowe is erg onder de indruk van paus Franciscus. "We hadden een ongelooflijke ervaring, het was prachtig", zegt de acteur tegen het Amerikaanse filmblad Variety. Vorige week had hij samen met regisseur Darren Aronofsky en producent Scott Franklin een ontmoeting met de paus naar aanleiding van de Bijbelfilm Noah, die vanaf 10 april in de Nederlandse bioscopen draait.

"Ik heb nooit zo'n verbintenis gevoeld met de paus", zegt Crowe, die niet katholiek is. "Maar deze man is anders." Het drietal heeft de paus niet persoonlijk gesproken. "We hadden fantastische vipplaatsen en werden als gasten behandeld", zegt Franklin. "De energie in die ruimte maak je maar zelden in je leven mee."

"De paus is zeer inspirerend", zegt ook atheïst Aronofsky, die de epische film over Noach en de zondvloed regisseerde. "Hij vertelde hoe we allemaal zorg moeten dragen voor onze planeet. Dat is een belangrijk thema in de film."

De filmmakers zouden eerst een privébezoek aan de paus brengen, maar dat werd afgelast omdat ze geen mediacircus op het Vaticaan wilden. Vervolgens bezocht het drietal enkele uren later het algemene bezoekuur van de paus. De gemoederen hadden tijdens de ontmoeting hoog op kunnen lopen. De film zou het volgens critici immers niet zo nauw nemen met het bijbelverhaal.

Over de onvrede van sommige christenen over het scenario is Franklin kort. "Er waren in de tijd van Noach geen christenen. Er waren nog niet eens Joden, hij was van ver daarvoor. Ik denk dat zeilers de film kunnen waarderen, hij is erg nautisch."


Paus maakte diepe indruk op Russell Crowe (Foto: Novum)

Christopher Nolan nog niet overtuigd van 3D

Christopher Nolan werkt liever niet met nieuwe filmtechnieken als 3D-projectie en digitale camera's. Echte film en opnemen in 2D hebben zijn sterke voorkeur. "Ik ben voor elke ontwikkeling, maar die moet dan wel verbetering bieden", zegt de regisseur tegen de Amerikaanse filmsite The Wrap.

"Mijn weerstand tegen 3D heeft louter te maken met wat ik geschikt vind voor de films die ik wil maken", zegt Nolan, die na onder meer drie Batman-films en Inception bekendstaat om zijn innovatieve films met hypermoderne technieken en visuele effecten. Vaak leidt 3D tot een isolement van de bioscoopganger, vindt hij, waarbij de gezamenlijke ervaring van in de bioscoop naar een film kijken verdwijnt.

Natuurlijk biedt 3D soms ook een grote verrijking van de bioscoopervaring. Nolan noemt The Great Gatsby van Baz Luhrmann, waarbij de kijker werd overspoeld door het overdadige beeld van de roerige jaren twintig in New York.

Naast 3D biedt ook digitale opnemen vaak geen verbetering, vindt Nolan. Volgens hem is het beeld veel scherper op film dan bij digitale opnames, waarbij het beeld soms korrelig wordt. "Het is voor mij geen kwestie van nostalgie, ik vind film de beste manier om beelden vast te leggen."

De meeste studio's zijn eerder geïnteresseerd in de cijfers dan in schoonheid, vindt de 43-jarige filmmaker. De meeste studio's nemen vooral graag digitaal op omdat dat veel goedkoper is, zowel qua productie als qua distributie. Een enorme rol film van vele tientallen kilo's is nu eenmaal moeilijker te vervoeren dan een digitaal bestandje.

Vanaf 6 november is Nolans nieuwe film Interstellar in de Nederlandse bioscopen te zien. Het sciencefictiondrama met Matthew McConaughey, Anne Hathaway en Jessica Chastain gaat over een groep onderzoekers die gebruikmaken van een pas ontdekt 'wormgat'. Hiermee ontsnappen ze aan de beperkingen van de ruimtevaart en overbruggen ze de oneindige afstanden van een interstellaire reis.


Christopher Nolan nog niet overtuigd van 3D (Foto: Novum)

'Gwyneth Paltrow heeft een midlifecrisis'

Gwyneth Paltrow zit in een midlifecrisis. Dat vrezen bekenden van de 41-jarige actrice, die dinsdag aankondigde dat zij en Coldplay-zanger Chris Martin gaan scheiden. Vrienden van Paltrow zijn bang dat de blondine spijt krijgt van de breuk.

Een ingewijde noemt het raar dat Paltrow momenteel in Californië woont terwijl ze 'jarenlang vol minachting over haar geboorteplaats Los Angeles sprak'. "Ze vond LA altijd oppervlakkig, een stad zonder ziel", zegt een bron tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. "Dus voor haar vrienden was het een grote verrassing dat ze daar weer ging wonen." Paltrow en de 37-jarige Martin verhuisden vorig jaar van Londen naar Los Angeles.

"Het lijkt erop dat ze een midlifecrisis heeft", aldus de ingewijde over Paltrow. De actrice zou verder geobsedeerd zijn door haar uiterlijk. "Het lijkt erop dat ze een mentale klap heeft gekregen toen ze 40 werd."

Paltrow en Martin woonden tijdens het grootste deel van hun huwelijk in Londen. "Chris heeft geen vrienden of familie in Los Angeles. Zijn bandmaatjes wonen in Londen en dat is waar zijn leven zich afspeelt. Gwyneth heeft altijd gezegd dat ze niet in Los Angeles wilde wonen, en toen veranderde ze vorig jaar ineens van gedachten." Naar verluidt blijft de actrice in de Verenigde Staten en verhuist Martin terug naar Engeland.

Als het daadwerkelijk tot een scheiding komt, hebben Paltrow en Martin heel wat te verdelen. Beiden stonden in de Forbes-lijst van de honderd meest verdienende beroemdheden tussen juni 2012 en juni 2013. Martins band Coldplay stond op de 17e plek met een inkomen van 64 miljoen dollar en Paltrow stond op nummer 71 met een inkomen van tien miljoen dollar.


'Gwyneth Paltrow heeft een midlifecrisis' (Foto: Novum)

Uitslag tweede vrije training Maleisië

Nico Rosberg heeft bij de tweede vrije training voor de Grand Prix van Maleisië de snelste tijd neergezet. De Duitser zette een tijd van 1.39,909 neer en was daarmee nipt sneller dan de Finse Ferrari-rijder Kimi Raikkonen en regerend wereldkampioen Sebastian Vettel.

Ook de tweede training was geen succes voor Lotus. Pastor Maldonado kwam door zijn problemen van eerder vandaag helemaal niet in actie. Zijn teamgenoot Romain Grosjean kon dit keer wel een redelijke tijd zetten, maar moest aan het eind van de training zijn auto weer aan de kant parkeren. Kamui Kabayashi (Caterham) kwam ook niet in actie tijdens de tweede training. Hij had evenals Maldonado problemen met de batterij van zijn auto.

Uitslag tweede vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:39.909   30
2 K. Räikkönen Ferrari 1:39.944 +0:00.035 30
3 S. Vettel Red Bull 1:39.970 +0:00.061 29
4 L. Hamilton Mercedes 1:40.051 +0:00.142 32
5 F. Alonso Ferrari 1:40.103 +0:00.194 29
6 F. Massa Williams 1:40.112 +0:00.203 34
7 D. Ricciardo Red Bull 1:40.276 +0:00.367 29
8 J. Button McLaren 1:40.628 +0:00.719 28
9 V. Bottas Williams 1:40.638 +0:00.729 35
10 N. Hülkenberg Force India 1:40.691 +0:00.782 34
11 J. Vergne Toro Rosso 1:40.777 +0:00.868 33
12 K. Magnussen McLaren 1:41.014 +0:01.105 20
13 A. Sutil Sauber 1:41.257 +0:01.348 28
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:41.325 +0:01.416 31
15 E. Gutierrez Sauber 1:41.407 +0:01.498 34
16 S. Perez Force India 1:41.671 +0:01.762 25
17 R. Grosjean Lotus 1:42.531 +0:02.622 14
18 M. Chilton Marussia 1:43.638 +0:03.729 20
19 J. Bianchi Marussia 1:43.752 +0:03.843 29
20 M. Ericsson Caterham 1:45.703 +0:05.794 31
21 K. Kobayashi Caterham -:--.--- -:--.--- 0
22 P. Maldonado Lotus -:--.--- -:--.--- 0

'Meer middelbare scholen moeten loten'

Middelbare scholen in grote steden moeten vaker loten om te bepalen welke leerlingen worden aangenomen. Het aantal uitgelote scholieren neemt daardoor eerder toe dan af, schrijft Trouw vrijdag op basis van een rondgang langs middelbare scholen in de grote steden.

Honderden aankomende brugklassers worden ieder jaar teleurgesteld omdat ze niet op de school van hun eigen keuze terechtkomen. Zo steeg het aantal scholieren dat buiten de boot viel in Haarlem van 113 naar 189 en in Amsterdam van ruim vierhonderd naar ruim 650. Ook in Breda moesten bijna honderd leerlingen worden afgewezen.

Ook een aantal Rotterdamse scholen kan de vraag niet aan, maar niet overal wordt geloot. Zo werkt een onderwijsinstelling met volgorde van aanmelding.

Volgens Trouw is overaanmelding een jaarlijks terugkerend probleem wat maar moeilijk kan worden aangepakt. Zo verschilt de populariteit van de scholen per jaar. Dat kan komen door schoolprestaties of bijvoorbeeld een nieuwe gymzaal.

Edwin Evers tot en met 2016 op 538

Edwin Evers heeft zijn contract met 538 verlengd tot en met 2016. Dat heeft de 42-jarige radio-dj donderdagavond bekendgemaakt in RTL Late Night. "Ik heb gisteren mijn contract verlengd, voor 2015 en 2016", zei hij.

Evers hoefde niet lang na te denken over de verlenging van zijn dienstverband. "Ik heb het hartstikke naar mijn zin, ik vind het superleuk." Hij is sinds 2000 actief voor 538.

Sojoez-capsule na vertraging gekoppeld aan ISS

Een Russische Sojoez-capsule met aan boord drie ruimtereizigers is donderdagavond na enige vertraging aangekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. De koppeling verliep foutloos en de Russen Aleksandr Skvortsov en Oleg Artemjev en de Amerikaan Steve Swanson konden zich eindelijk bij de andere astronauten in het ISS voegen.

Woensdag vertrok de Sojoez vanuit Kazachstan. De vlucht duurde zo'n zes uur. Toen de capsule in de buurt van het ISS kwam moest een korte stoot van de motor het ruimtevaartuig in de juiste baan brengen. Dat ging echter mis, waardoor de koppeling vertraging opliep. De astronauten zijn niet in gevaar geweest.

Centrum Alkmaar zonder stroom na ontploffing

Een groot deel van het centrum van Alkmaar zit vrijdagochtend zonder stroom na een ontploffing in een hoogspanningshuisje. Dat melden de brandweer en netbeheerder Liander.

In het transformatorhuis in de Brillesteeg is brand ontstaan. Over de oorzaak is nog niets bekend. Volgens de brandweer is er geen gevaar voor omliggende panden.

Liander verwacht dat de stroomstoring zeker tot 09.30 uur duurt.

Kroost André Hazes zoekt advies voor zenuwen

Voor Roxeanne en Dré Hazes breken weer een paar spannende dagen aan. De twee jongste kinderen van André Hazes staan donderdag en vrijdag weer op het podium in het kader van Holland Zingt Hazes. "We zijn best wel nerveus", biecht Roxeanne op voor de camera van Novum Nieuws.

Voor advies over hoe om te gaan met zenuwen zouden Roxeanne en Dré maar wat graag aankloppen bij hun in 2004 overleden vader. "Papa was ook altijd heel erg nerveus voor een concert", weet de 21-jarige Roxeanne. "Ik had wel willen weten wat hij daaraan deed. Het is wel erg jammer dat we hem dat niet meer kunnen vragen."

Dré blijft nuchter. "Een beetje nervositeit is ook wel normaal. Als je geen zenuwen meer hebt, dan is het niet leuk. Je bent altijd gespannen voor het publiek en de reacties." De 20-jarige zoon van Hazes omschrijft de spanning als 'een mix van adrenaline en er heel veel zin in hebben'. "Dat kan af en toe heel hoog oplopen."

Niet alleen met het omgaan met zenuwen had André zijn kinderen kunnen helpen, denken de twee. "Papa was de grootste volkszanger van Nederland, dat vind ik hem eigenlijk nog steeds. Ik weet zeker dat hij ons echt wel bepaalde adviezen had kunnen geven over het vak", zegt Roxeanne. "We zouden geen betere zangcoach kunnen hebben", vult Dré aan. "Onze vader heeft zo veel meegemaakt in het vak dat hij ons voor heel veel dingen had kunnen behoeden."

Toch redden hij en zijn zus zich prima, zegt Dré. "We hebben toch alles op eigen beentjes moeten doen. Het is zonde dat onze vader ons niet meer kan helpen, maar we doen het zelf en slaan ons er wel doorheen."

Gelukkig staan de twee Hazes-telgen er niet helemaal alleen voor. "We hebben natuurlijk ook een hele goede moeder die ontzettend slim is en papa altijd heeft bijgestaan en heeft geholpen in dit vak", zegt Roxeanne over haar moeder Rachel. "Mama neemt wat dat betreft de zorg op haar."

De twee zijn 'ontzettend trots' op de Holland Zingt Hazes-concerten. "Dat iedereen na tien jaar nog steeds papa's liedjes zo graag wil meezingen en het feest wil meebeleven, dat maakt je als kind heel trots", glundert Roxeanne. "Het brengt vreugde met zich mee maar ook zeker emotie."?

'Treintransporteurs in de clinch met ProRail'

De goederenvervoerders op het spoor liggen overhoop met spoorbeheerder ProRail over de gebruikskosten die ze het staatsbedrijf moeten betalen. ProRail wil de vergoeding die de transporteurs moeten betalen om op het spoor te kunnen rijden volgend jaar met dertig procent verhogen, zo schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag.

De verhoging staat haaks op plannen van het kabinet en de sector om het goederenvervoer per trein te bevorderen, zo stelt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), die namens de vervoerders onderhandelt met ProRail. KNV heeft daarom het overleg met de spoorbeheerder over de tarieven voor 2015 stopgezet, laat voorzitter Ad Toet weten.

Toet wijst er in de zakenkrant op dat de tariefverhoging niet alleen voor de vervoerders ingrijpende gevolgen heeft, maar ook voor Nederland als geheel. Door de kosten zo sterk te verhogen prijst Nederland zich uit de markt als knooppunt voor logistiek en distributie, aldus de KNV-voorzitter.

Voor bijvoorbeeld de haven van Rotterdam zou dat problematisch kunnen zijn, aldus een zegsman van het Havenbedrijf Rotterdam. Voor veel Midden-Europese landen zoals Polen en Tsjechië is Rotterdam niet via de binnenvaart bereikbaar en biedt het spoor het aangewezen alternatief. Juist naar die landen wordt veel vervoersgroei verwacht.

De hogere tarieven zijn overigens geen initiatief van ProRail zelf. Ze vloeien voort uit een pakket lastenverzwaringen van het eerste kabinet-Rutte, dat in 2015 voor vijftig miljoen euro aan bezuinigingen moet opleveren.

'Arme gemeenten in problemen door overhevelen zorg'

De armste gemeenten krijgen het meeste nieuwe werk te doen als het kabinet volgend jaar de zorgtaken aan hen overdraagt. Gemeentebesturen moeten er rekening mee houden dat ze straks niet alle taken kunnen vervullen, schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van eigen onderzoek in samenwerking met Kwaliteitsinstituut Nederlandse gemeenten (King).

Nu hebben gemeenten met de grootste financiële problemen al met een buitensporig grote vraag naar zorg te maken. Dat komt volgens de krant omdat hun bevolking er bovengemiddeld vergrijsd. Hoe groot het probleem exact is, is nog niet duidelijk.

De gemeenten voor wie de problemen zich zullen opstapelen liggen vooral in het noorden en oosten van Nederland, in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg. Volgens de Volkskrant staan er bijna vijftig gemeenten financieel zeer zwak voor.

Door de onduidelijkheid kunnen de straks nieuw gevormde colleges van burgemeester en wethouders nauwelijks anticiperen op wat er op hen afkomt, denkt voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) Jantine Kriens. "Het kabinet legt het financiële risico bij de gemeenten", stelt ze in de krant.

Uitslag eerste vrije training Maleisië

Lewis Hamilton heeft bij de eerste vrije training voor de Grand Prix van Maleisië de snelste tijd neergezet. De Mercedes-coureur bleef Ferrari-rijder Kimi Räikkönen en zijn teamgenoot Nico Rosberg voor. Ook Jenson Button en Kevin Magnussen van McLaren zaten er weer goed bij in de eerste training.

Weer hadden de Lotus-coureurs Pastor Maldonado en Romain Grosjean grote problemen met hun wagen en wisten geen getimde ronde neer te zetten. Datzelfde overkwam ook Sergio Perez in de Force India.  

Uitslag eerste vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:40.691   19
2 K. Räikkönen Ferrari 1:40.843 +0:00.152 20
3 N. Rosberg Mercedes 1:41.028 +0:00.337 19
4 J. Button McLaren 1:41.111 +0:00.420 20
5 K. Magnussen McLaren 1:41.274 +0:00.583 18
6 J. Vergne Toro Rosso 1:41.402 +0:00.711 15
7 S. Vettel Red Bull 1:41.523 +0:00.832 9
8 N. Hülkenberg Force India 1:41.642 +0:00.951 19
9 F. Massa Williams 1:41.686 +0:00.995 23
10 V. Bottas Williams 1:41.830 +0:01.139 22
11 F. Alonso Ferrari 1:41.923 +0:01.232 14
12 D. Ricciardo Red Bull 1:42.117 +0:01.426 20
13 A. Sutil Sauber 1:42.365 +0:01.674 21
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:42.869 +0:02.178 21
15 E. Gutierrez Sauber 1:42.904 +0:02.213 23
16 J. Bianchi Marussia 1:43.825 +0:03.134 18
17 M. Ericsson Caterham 1:45.775 +0:05.084 24
18 M. Chilton Marussia 1:46.911 +0:06.220 10
19 K. Kobayashi Caterham 1:51.180 +0:10.489 5
20 S. Perez Force India -:--.--- -:--.--- 2
21 P. Maldonado Lotus -:--.--- -:--.--- 2
22 R. Grosjean Lotus -:--.--- -:--.--- 4

Proef met detectiepoortjes bij theorie-examen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) experimenteert met het invoeren van detectiepoortjes bij het theoretisch rijexamen. Het aantal gevallen van fraude loopt zo erg op dat een dergelijke maatregel nodig is, schrijft De Telegraaf vrijdag.

"Het lijkt steeds meer op georganiseerde misdaad", zegt een woordvoerder van het CBR in de krant. "De detectiepoort bij de ingang moet voorkomen dat kandidaten opname- en communicatieapparatuur meenemen. De twee beveiligers zullen extra toezicht houden en ook alert zijn op voorzeggen en afkijken."

De poortjes staan voorlopig alleen in Amsterdam. De proef duurt in ieder geval twee weken en wordt daarna mogelijk uitgebreid.

Het CBR probeert het gesjoemel al langer te stoppen. Na de zomer gaat het fraudegevoelige theorie-examen helemaal op de schop. Dan wordt het alleen nog digitaal en individueel gemaakt. Omdat er dan verschillende vragen langskomen wordt spieken onmogelijk. Nu moet iedereen nog klassikaal dezelfde vragen beantwoorden.

Jada Borsato promoot nieuwe single

Jada Borsato merkt niets van jaloezie bij haar leeftijdsgenootjes. De 11-jarige dochter van Marco en Leontine Borsato timmert momenteel aan de weg als zangeres en actrice. "Ze steunen me vooral en zijn niet jaloers of zo", zegt Jada tegen Novum Nieuws over haar klasgenootjes. "Ze vinden het vooral leuk voor me dat ik dit mag doen en zijn altijd heel lief voor me."

Moeite met het combineren van haar schoolwerk met zingen en acteren heeft Jada niet. "Gelukkig heb ik nog genoeg vrije tijd om dit allemaal te doen." Vrijdag verschijnt de nieuwe single van Jada, Als Jij Maar Van Me Houdt. Het liedje is de titelsong van de nieuwe bioscoopfilm Flits en het Magische Huis, waarvoor Jada een van de stemmen insprak.

Of ze later zangeres of actrice wordt, weet Jada nog niet. "Dat is heel moeilijk kiezen. Ik vind het eigenlijk alle twee leuk, dus het liefst allebei." Wel droomt ze van een concert voor een groot publiek. "Een optreden in bijvoorbeeld de Ziggo Dome lijkt me heel cool om een keer te doen. Dat is wel echt iets wat boven aan mijn lijst staat."

Jada weet ook al met wie ze graag het podium wil delen. "Nick & Simon. Als dat zou kunnen, zou ik het wel heel gaaf vinden." Ook voor haar acteercarrière heeft Jada grote dromen. "Wat ik een hele mooie film vond, was Spijt naar het boek van Carry Slee. Zulke films lijken me wel heel cool om een rol in te mogen spelen."

ME grijpt in bij voetbalgeweld Alkmaar

Voetbalsupporters van Ajax en AZ zijn donderdagavond in Alkmaar slaags geraakt voorafgaand aan de wedstrijd tussen beide clubs. Volgens de politie gingen zo'n zeventig mensen met elkaar op de vuist. De ME wist met een charge een einde te maken aan de ongeregeldheden.

De supporters zochten elkaar op rond de Koelmalaan, niet ver van het AZ-stadion. Toen de politie ingreep, renden de onruststokers weg. Ze werden niet meer teruggevonden.

Er zijn geen meldingen van gewonden binnengekomen. Ook zijn er geen arrestaties verricht.

Bloedige aanslagen in Bagdad

Een reeks bomaanslagen in Bagdad heeft donderdag aan 26 mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de politie gezegd.

De eerste aanslag werd gepleegd met een autobom in een winkelstraat in de wijk Azamiyah. Twaalf mensen kwamen hierbij om het leven. Een andere bom ontplofte enkele minuten later in de buurt van een markt in dezelfde wijk, met zeven doden tot gevolg.

Niet veel later volgden explosies in de wijk Aamiriyah, waarbij drie doden vielen. Nog eens vier mensen kwamen om bij een aanslag in een winkelstraat in het zuidwesten van de stad.

Hoewel niemand vooralsnog de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen, droegen de aanslagen de kenmerken van de extremistische groepering ISIS, de Islamitische Staat van Irak en de Levant. ISIS maakt vaker gebruik van autobommen en zelfmoordaanslagen om het vertrouwen in de regering te ondermijnen.

Overleg over toekomst Zwarte Piet

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed voert met alle betrokken partijen, behalve de kinderen, Pieten en Klaas zelf, overleg over de toekomst van Zwarte Piet. Dat zegt directeur Ineke Strouken vrijdag in het AD.

"Het is duidelijk dat sommige partijen het zeer oneens zijn over de vraag of Piet zwart moet zijn. Maar op welke fronten zijn ze het wel eens?", zegt Strouken in de krant. Ze praat onder meer met het Sint Nicolaas Genootschap, criticasters als Quincy Huilio en de makers van het Sinterklaasjournaal.

De gesprekken moeten nog voor de zomer leiden tot een lijst met gemeenschappelijke uitgangspunten. Strouken benadrukt dat het nog wel jaren kan duren voordat er iets verandert aan Zwarte Piet.

Laten we dat dan maar hopen.

[PD] Sociedad profiteert van puntverlies Bilbao

Real Sociedad heeft zichzelf weer wat hoop gegeven op de vierde plek in de Primera Division. De Basken versloegen Real Valladolid donderdag thuis met 1-0 door een treffer van Carlos Vela. Sociedad profiteerde daarmee van de 0-0 remise van Athletic Bilbao bij Elche van dinsdag.

Bilbao staat met 56 punten vierde, een plek die recht geeft op Champions League-voetbal. Sociedad bezet de zesde plek met 49 punten, met nog acht duels te gaan. Sevilla staat tussen de twee ploegen in met 50 punten op de vijfde plek.

Villarreal boekte ook een overwinning. De nummer zeven van de ranglijst kwam door een 1-0 zege bij Getafe op 48 punten. Middenmoter Valencia speelde met 2-2 gelijk bij degradatiekandidaat Almeria. In die wedstrijd viel een opmerkelijke goal te noteren. Seydou Keita scoorde in de eerste helft al na acht seconden.

Real Betis heeft weer wat hoop op lijfsbehoud. De ploeg uit Sevilla was met 3-1 te sterk voor Levante en heeft nu 22 punten. Osasuna, dat op de veilige zeventiende plek staat, heeft er 29.

[Serie A] Inter en Udinese komen niet tot scoren

Internazionale en Udinese zijn donderdag in de Serie A een 0-0 remise overeengekomen. De Milanezen lieten door het gelijke spel in eigen huis na Parma pijn te doen in de strijd om de vijfde plaats. Inter heeft nu een punt meer, maar Parma heeft nog een wedstrijd achter de hand.

Udinese bleef veertiende en staat elf punten boven de degradatiestreep. Bij Udinese bleef steraanvaller Antonio Di Natale verrassend genoeg de hele wedstrijd op de bank zitten.

Veltman steekt hand in eigen boezem

Joël Veltman geeft zichzelf de schuld van de tweede gele kaart die hij tegen AZ kreeg. "Het was misschien zwaar gestraft, maar ik geef er wel aanleiding voor", zei de Ajax-verdediger donderdag na afloop van de halve finale van de KNVB-beker tegen Novum Nieuws. "Het is gewoon dom." Tot Veltmans opluchting mistte Aron Jóhannsson de strafschop die volgde op zijn overtreding.

De Ajacied had kort voor zijn tweede zijn eerste geel gepakt. "Dat was met Roy Beerens", legde Veltman uit. "Ik vond het wel zwaar, maar het was wel een overtreding. Gewoon dom."

Na rust kwam AZ door een rode kaart voor Mattias Johansson ook met tien man te staan, waarna Lasse Schöne Ajax op 1-0 zette. Doelman Kenneth Vermeer hielp de Amsterdammers, nadat hij de penalty al had gekeerd, vervolgens met enkele mooie reddingen aan de overwinning.

"Kenneth pakte alles, hoge, lage ballen", stelde Veltman. "Mooi om te zien vanaf de tribune, maar ik had er liever zelf naast gestaan om te helpen. Maar alle credits voor Kenneth."

Veltman leek ondanks het bereiken van de finale enigszins teleurgesteld. "Ik zit er niet doorheen, maar het is wel een heel leerzaam jaar voor mij geweest. Nu weer een moment", zei de international. "Ik mis nu wel de Kuip, dat is wel zonde." Ajax neemt het 20 april in Rotterdam in de finale op tegen PEC Zwolle.

Alles stroomt, niets blijft

L. verlaat het stembureau, stapt op de fiets en trapt verder richting de binnenstad. Even later loopt hij, met fiets aan de hand, over een promenade met winkels en terrasjes. Het is druk. Aanwezig volk loopt met plastieken tasjes de winkels in en uit. Een straatartiest tracht “De blauwe Donau” te spelen met een accordeon. Een zwerver deelt rozen uit, op de terrasjes wordt rosé en bier gedronken. 

Berdych via Dolgopolov naar halve finale in Miami

Tennisser Tomas Berdych heeft de halve finale van het masterstoernooi van Miami bereikt. De als zevende geplaatste Tsjech versloeg Aleksandr Dolgopolov (22) uit Oekraïne donderdag met 6-4 en 7-6 (3). Berdych treft de winnaar van het duel tussen Rafael Nadal (1) en Milos Raonic (12) in de halve eindstrijd.

Dolgopolov had in de vierde ronde nog voor een verrassing gezorgd door Australian Open-winnaar Stanislas Wawrinka uit te schakelen. Ondanks de nederlaag tegen Berdych kent de Oekraïner een uitstekende maand. Een kleine twee weken geleden reikte hij tot de halve finale in Indian Wells.

Boef overvalt na 15 jaar bak dezelfde winkel

Nadat hij een celstraf van 15 jaar voor onder andere een gewapende overval had uitgezeten, heeft Christopher Miller exact dezelfde winkel overvallen als in 1999.

Verleden week vrijdag kwam de snuggere bandiet op vrije voeten en een dag later al beroofde hij in Toms River, New Jersey, de schoenwinkel van weleer.

De manager van de winkel herkende de onfortuinlijke schurk zelfs nog van de vorige keer. "Ik denk dat hij terugkeerde omdat hij bij de vorige overval niets kon buitmaken", liet ze optekenen aan de New York Post.

Miller (40) bedreigde haar en een jonger personeelslid en ze moesten allebei hun telefoon afgeven. Ze weigerden echter naar het magazijn achterin de winkel te gaan, dit tot grote ergernis van de overvaller. Hij ging er toen maar met de kassa vandoor, die 389 dollar bevatte.

Ver is Miller niet gekomen, want de gealarmeerde politie sloeg hem al snel in de boeien. De buitgemaakte biljetten had hij zelfs nog in zijn broekzakken. De kassa was in een goot gesmeten, de telefoons waren in een prullenbak gedumpt.

Politiewoordvoerder Mitchell Little vermoedt dat Miller zo snel mogelijk naar de gevangenis wilde terugkeren. "Het gevangenisleven is misschien het enige dat hij kent."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.