EU programma PVV telt één pagina

Iemand bij de PVV heeft zich enorm in het zweet gewerkt. Het verkiezingsprogramma waarmee de PVV van Geert Wilders de Europese verkiezingen ingaat, beslaat namelijk maar liefst een heel A4'tje. Nou ja; één kant ervan. De standpunten zijn niet veranderd, is te lezen in het vrijdag gepresenteerde programma.

De partij van Wilders wil nog steeds dat Nederland uit de Europese Unie stapt en de gulden weer invoert. De accijnzen en belastingen moeten omlaag om de economische groei te stimuleren en meer banen te scheppen. Ook wil de PVV dat Nederland zelf mag bepalen wie er komen wonen en werken. De grenzen worden gesloten voor arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije. Immigratie uit islamitische landen is geheel uit den boze, stelt de partij.

Verder moet de Nederlandse identiteit worden bewaakt. "We willen vrij en soeverein zijn. Politieke beslissingen nemen we in Den Haag, niet in Brussel." De PVV wil verder dat Nederland de miljarden terughaalt, die zijn betaald om 'failliete landen en banken' overeind te houden.

Begin deze week werd bekend dat fractievoorzitter van de Eerste Kamer Marcel de Graaff lijsttrekker is voor de PVV bij de Europese verkiezingen van 22 mei. Op de kieslijst staan tien namen, onder wie de huidig Europarlementariër Auke Zijlstra, voormalig LPF-Kamerlid Olaf Stuger en als lijstduwer PVV-leider Geert Wilders.

Beoogd lijsttrekker Laurence Stassen stapte vorige week vrijdag uit de partij. Ook Lucas Hartong, na het opstappen van Stassen de fractieleider van de PVV in Brussel, werd het niet. Hij zei maandag niet de 'drive' te hebben zich voldoende in te zetten.