Alsnog transportheli's naar Mali

Het kabinet stuurt alsnog drie transporthelikopters naar Mali voor de evacuatie van gewonde militairen. Dit leidt ertoe dat de Nederlandse missie in Mali wordt uitgebreid met ongeveer zeventig militairen, heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdagmiddag laten weten aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw komt hiermee tegemoet aan een verzoek van de Kamer. Die maakte zich zorgen over de evacuatie van gewonden door het ontbreken van eigen helikopters. Ook kunnen met de helikopters troepen sneller worden verplaatst waardoor de missie effectiever wordt, klonk het in de Kamer.

Hennis wilde daar tot op heden niet aan. Zij vond dat andere landen het benodigde vliegend materieel moesten leveren. Bovendien vond zij transporthelikopters niet per se noodzakelijk. De gesprekken met andere landen hebben echter niets opgeleverd. "Zowel de Verenigde Naties als Nederland hebben tevergeefs naar alternatieven gezocht en andere westerse landen benaderd", staat in een verklaring van Defensie.

Momenteel hebben de VN-militairen in Mali de beschikking over drie gehuurde civiele transporthelikopters voor medische evacuatie. Maar die kunnen niet onder alle omstandigheden worden ingezet. De inzet van eigen Chinookheli's kost ruim 44 miljoen euro. Behalve voor medische evacuatie worden de toestellen ook ingezet voor transport en 'tactische mobiliteit'.

Het kabinet heeft verder besloten om de Nederlandse militairen onder te brengen in beschermende containers in plaats van in tenten. Aanleiding is dat Gao de afgelopen maanden doelwit is geweest van toenemende beschietingen. De Nederlandse militairen gaan rond deze stad inlichtingen verzamelen. De huisvesting in de containers kost nog eens 13,8 miljoen euro.

Het is de bedoeling dat de Nederlandse militairen in mei operationeel zijn. De Chinooks zijn naar verwachting in oktober inzetbaar; eerst moet de infrastructuur in het Nederlandse kamp worden aangepast.