15 jaar cel en tbs voor moord met honkbalknuppel

Redactie

De 37-jarige man uit Harlingen die vorig jaar op tweede pinksterdag zijn plaatsgenoot Jacob Vellinga (34) met een honkbalknuppel doodsloeg, is vrijdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechters is sprake van moord. Ze vonnisten beduidend hoger dan geëist.

De officier van justitie had in de zaak tien jaar cel en tbs geëist. In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie hield de rechtbank geen rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte, die als zwakbegaafd werd getypeerd. 'Vergelding staat voorop', aldus de rechtbank.

Een vrouwelijke medeverdachte kreeg juist een veel lagere straf dan was geëist. Zij reikte de honkbalknuppel aan waarmee het slachtoffer werd doodgeslagen. De 52-jarige inwoonster van Harlingen werd veroordeeld tot vier jaar cel. Het OM had twaalf jaar geëist voor medeplegen, wat juridisch gelijkstaat aan plegen.

De rechtbank schat de rol van de vrouw bij de fatale mishandeling echter lager in en veroordeelde haar wegens medeplichtigheid. De rechtbank verwijt haar dat ze niets heeft gedaan om het geweld van de medeverdachte te stoppen.

Het slachtoffer werd in zijn eigen woning om het leven gebracht. Samen met de verdachten had hij de hele middag in de tuin gezeten en bier gedronken, terwijl de deelnemers aan de Elfstedentocht voor motoren voorbijreden.

Toen het slachtoffer een schuine opmerking over de minderjarige dochter van de hoofdverdachte had gemaakt werd de sfeer allengs grimmiger. De Harlinger mishandelde het slachtoffer meermaals en het geweld werd steeds heftiger.

's Avonds gingen de verdachten naar de kroeg, terwijl het slachtoffer bewusteloos in zijn woonkamer lag. Toen de twee terugkwamen was de man overleden. De rechtbank verweet het duo 'een stuitende onverschilligheid en een gebrek aan moreel besef'.